torstai 2. toukokuuta 2013

Kun käytännöllisyys ohitti estetiikan

Vaikka tykkäisin kaiken olevan kaunista ja silmää miellyttävää puutarhassakin, on joskus syytä ohittaa tunneasiat ja antaa järjen vallata. Tällä kertaa järki ja käytännöllisyys vei voiton pienestä sievästä vesitynnyristä, ja tilalle tuli kuutio mustan putken kera. Kuutioon mahtuu kuutio vettä, siis paljon enemmän kuin yhteen tynnyriin.
Kasvimaan kastelu on ollut ennen kuution saapumista pieni ongelma. Porakaivon vesipiste on talon seinässä, monen kymmenen metrin päässä ja kasteluletkun vetäminen sieltä joka ilta, on ollut kuivina kausina aika turhauttavaa puuhaa. Tynnyrillinen ei taas riitä kaiken mahdollisen kasteluun vaikka tynnyristä meni kesävesipiste kasvihuoneen kulmalle. 
Kesävesi toimii nytkin, mutta letku on paksumpi kuin tavallinen puutarhaletku ja nyt veden pitäisi tulla hanasta suuremmalla voimalla. Ei mene koko päivää parin kannun täyttämiseen.


 Ja suurin ilon aihe lienee se, että nyt hanan letku on pitkä ja ylettää kasvihuoneen sisälle. Tästä eteenpäin kasvihuoneen saa kastella sadevedellä ja suoraan letkusta. Mitä luksusta!
 Tässä näkyy minkä matkan vesi tulee kuutiosta putkea pitkin kasvihuoneelle. Vesisäiliön ei tarvitse olla tuon ylempänä, vesimassan paine on riittävä sen kuljettamiseen hanalle saakka.
 Miehen asentaessa uutta kesävettä, sain minä putsattua mansikkamaan. Siinä vasta puuha jota inhoan joka kevät yhtä paljon. Mutta nyt se on tehty ja voin aloittaa sadon odottamisen. Vaikka tänä vuonna tuskin päästään viime kesän 15 kilon mansikkasaaliiseen.
Eilen tajusin taas yhden syyn, miksi alkukevät on ihanaa aikaa. Ei voikukan voikukkaa nurmikkoa pilaamassa!

13 kommenttia:

  1. Joskus on vaan mentävä jären mukaan :) Meillä on kasvihuoneen vieressä "vesihana" mistä tulee lähdevettä. Kasvimalle saan samasta pisteestä veettyä letkulla vedet kasvimaalle, perimmäiseen nurkkaan on kyllä kannettava vesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kantovesi on läkähdyttävää puuhaa jos tulee pitkä kuiva jakso. ja meillä vielä porakaivovesi on ihan älyttömän kylmää.

      Poista
  2. Voi hyvänen aika miten loistava keksintö! Me tuskaillaan just niiden tynnyrien varassa, jotka on aina täynnä, (tai ainakin viime kesänä oli...) ja kuhisevat hyttysentoukkia. Toi ratkaisee senkin ongelman. Sä olet ihan Pelle Peloton!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mies oli se Pelle Peloton, kyllästyi siihen ainaiseen kasteluletkujen virittämiseen ja taas pois ottamiseen. Arvaa montako letkua silputtiin ruohonleikkurissa :D
      Hyttysentoukkiin tehoaa pieni tippa mäntysuopaa vedessä. Tai sitten hyttysverkko tynnyrin päälle ilmastointiteipillä. Ei ihan kaunis, mutta ajaa asiansa.

      Poista
  3. Hieno systeemi, oikeaa arjen luksusta ja sadeveden kierrätystä parhaimmillaan! Tuossa kun se vielä lämpeneekin sopivasti, porakaivovesi on niin kylmää.
    Kun tuo puska tuosta tulee lehteen edessä, niin eihän pömpeliä niin huomaakaan.. vaikka lehtien puhkeaminen on ihanaa aikaa, tajusin puolestani miksi juuri nyt on vielä ihanampaa: on niin valoisaa! Ja nautin siitä, että joka paikkaan näkyy, kesällä vehreys on vähän liiallistakin, sellaista viidakkoa :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porakaivovesi onkin ihan jäätävän kylmää. Aina on huolestuttanut kastella sillä. Heisi on hyvä suojapensas kunhan saa lehdet. Ajattelin jos sitä tai muuta pensasta saisi ympärille, niin pömpeli peittyisi kuin itsestään.

      Valoisuus on ihan mahtavaa, ja jotenkin tuntuu että puutarhassa on nyt kaikkein avarinta ennen sitä viidakkoaikaa.

      Poista
  4. Mahtava keksintö!Aika urakka mansikkamaan putsaus,mutta se varmasti kannattaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mansikat kannattaa putsata, mutta ei se kivaa ole.

      Poista
  5. Nuo vesikontit on supereita! Meillekin ollaan sellaista hommaamassa jossain vaiheessa ja tuon ulkonäköseikan ollaan suunnittelutasolla ratkaistu siten, että samalla kun talon ulkolaudoitusta uusitaan ja talo maalataan, vesikontin ympäri rakennetaan kehikko, joka imitoi talon ulkolaudoitusta. Myös siihen päälle tulee "kansi".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, saisinkohan minä kehikon tuohon liiterin seinälaudoista sitten kun liiteri puretan? Toiseksi vaihtoehdoksi mietin pensaiden lisäämistä, mutta se ei poista talvinäkyvyyttä.

      Poista
    2. Mulla oli sellaista ideaa, että sen "kannen" voisi tehdä pieneksi harjakatoksi, jonka alle mahtuu kastelukannu ja ämpäri (pientä vesitarvetta varten) ja noin ylipäätään sinne voisi jemmata letkua ja sellaista silloin kun haluaa ne pois lojumasta.

      Kokeile ihmeessä tehdä laudoitus tuohon. Sen ei pitäisi olla ollenkaan hankalaa. Lisäksi se laudoitus suojaa vesiallata auringolta, jolloin kaikenlaista luontaista kasvustoa tulee kuulema vähemmän, kun vesi ei lämpene.

      Poista
  6. Oi, tuollaista olen haaveillut kauan:) Nauran itseksi omia haaveitani: äitienpäiväksi olen usein toivonut lahjaksi peräkärryllisen kuoriketta. Nyt toivoisin kärryllisen kivituhkaa, kun talon edusta on ihan mullalla...Ja sitten ihan karmee kuuluminen: meille on asettunut asustamaan ihan järkyttävä määrä lehtikotiloita. Olen tappanut (kiehuvalla vedellä) jo satoja...

    VastaaPoista
  7. Loistava keksintö, Katja&siippasi! Meillä on tasan samanlainen vesikontti puutarhan nurkassa ihan vaan odottamassa tuota teidän keksimää ideaa. Maisemointi laudoin tai aluksi jollain nopsaan kasvavalla köynnöksellä ja avot! Meillä vesikontti toimi viime vuonna siten, että pumpulla otettiin tankki täyteen järvestä ja peräkärrillä kuljetus perunamaan laitaan. Hikeä ja ähräystä. Mutta tuo teidän keksintönne on paljon toimivampi, vaivattomampi ja sadevettäkeräävää peltikattoa on ihan kasvimaan tuntumassa meilläkin julmetusti.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)