Tuossa yhdessä postauksessa sivusin aihetta palkkaus. Se lienee monia kiinnostava aihe, että paljonko perhepäivähoitaja tienaa. No eipä tienaa paljoa, joten tässäpä muutama sananen lisää aiheesta perhepäivähoitajan palkka.
Palkkaus on julkista, löytyy KVTES:tä jossa on ihan oma luku koskien perhepäivähoitajien työehtoja ja palkkausta. Toiset kunnat maksavat sen mitä kvtes vaatii, toiset hiukan paremmin ja toiset erinomaisesti vähimmäisvaatimuksen nähden. Oma kuntani maksaa enemmän kuin vähimmäispalkan (siitä iso kiitos työnantajalle), mutta ei kuitenkaan ns. takuupalkkaa eli täyttä 4 lapsen palkkaa vaikka kaikki paikat eivät olisikaan käytössä.
Palkkauksessa on oma erityinen muotonsa, eli palkka muodostuu hoidettavien lasten lukumäärän mukaan. Nykyään kunnat maksaa vähintään kahdesta lapsesta vaikka hoidossa olisi vain yksi lapsi hoitajasta riippumattomista syistä. Eli vähimmäisperuspalkka on n.800e kuukaudessa, bruttona. Neljästä lapsesta palkka on n.1600e, bruttona. Siihen päälle tulee kokemuslisät joka on maksimissaan 8%. Lisäksi voi olla henkilökohtaista lisää, yölisää tai iltalisää jne. Oma bruttopalkkani on pyöreästi 1800e kun saan palkan neljästä lapsesta ja vähän lisiä. Siitä sitten pois verot ja muut maksut mitä muiltakin menee.
Vertailuksi: työaika perhepäivähoitajalla on keskimäärin 40 tuntia viikossa, päiväkodissa hoitajan työaika on 38h15 minuuttia viikossa. Päiväkodissa hoitajan peruspalkka on n. 1900e. Päiväkodissa hoitajan palkka ei laske vaikka ryhmä olisi vajaa kuten perhepäivähoitajan palkka tekee.
Työajassa on toinen kohta joka on aika mielenkiintoinen. Päiväkodissa hoitajan työaika alkaa siitä mitä työvuorolistaan on merkitty, oli lapsia vielä hoidossa tai ei. Perhepäivähoitajalla työaika alkaa siitä kun ensimmäinen lapsi tulee hoitoon luki työvuorolistassa sitten mitä tahansa. Eli listalla voi olla että työ alkaa klo 7. Lapsi sairastuukin eikä tule hoitoon. Silti herään, valmistaudun työpäivään ja odotan lasta hoitoon. Työaikani alkaa kuitenkin vasta siitä kun seuraava lapsi tulee, esim. klo 9 vaikka listalla oli klo 7. Näin ollen vastaan itse taloudellisesti siitä ettei työnantajani asiakas tarvitse minua. Ajatelkaa jos vaikka päiväkodin työntekijän työaika ei alkaisi siitä kun on työpaikalla listan mukaisesti vaan siitä kun eka asiakas kävelee sisään. Eroa minuun vain se, että teen työtäni kotonani, työnantaja sama taho. Herään ja "lähden" töihin, mutta en olekaan töissä vaikka velvoitettu olemaan paikalla tiettyyn aikaan työvuorolistan mukaisesti. Toki tuossa seiskan ja ysin välissä olen vapaa tekemään mitä huvittaa koska en olekaan töissä, mutta käytännössä sitä odottelee että alkaakos ne työt vai ei.
Nyt sitten lukija miettii, että kustantaako hoitaja palkastaan lasten ruuan. Ei kustanna jos saa kulukorvauksen riittämään. Vuonna 2012 kulukorvaus on seuraavanlainen: aamiainen ja välipala 0,69e/kpl, lounas 1,63e, muu kustannus 1,74e. Tämä per päivä, ja per lapsi ja edellyttäen että lapsi on paikalla. Mitään korvausta en saa vaikka aamupala olisi tehty etukäteen mutta kukaan ei tulisikaan paikalle. Muu korvaus pitää yllään korvauksen sähköstä, vedestä, hygieniasta, liinavaatteista, leluista, askartelutarvikkeista yms. kaikesta hoidosta tarvittavasta. Jos lapsi tarvitsee vaipat, ne kustantaa vanhemmat kuten päiväkodissakin. Summista voi jokainen päätellä miksi esim. puuro on kätevä aamupala ja keitto oiva lounas. Tai miksi harva hoitaja pystyy ostaa luomua tai eksotiikkaa muuten kuin omasta pussistaan. Ja kuka suostuu maksamaan asiakkaansa kuluja omasta palkasta?
Tällä hetkellä perhepäivähoito on kunnille se edullisin hoitomuoto, jopa tuhansia euroja vuodessa edullisempaa kuin päiväkotihoito. Uskon, että perhepäivähoito on monelle lapselle, erityisesti pienelle taasen se inhimillisin hoitomuoto. Pieni ja kodinomainen ryhmä jossa on helppo huomioida yksilölliset tarpeet. Joskus tuntuu käsittämättömältä ettei työtämme kuitenkaan arvosteta palkkauksen ja työolojen kautta. Toki siirtyminen työaikalain piiriin oli iso asia, mutta käytännössä se ei tuonut paljoakaan muutosta parempaan, suurin muutos taisi olla työajan lyheneminen 3,5 tunnilla viikossa. Perhepäivähoidossa on käytössä samanlaiset kasvatustavoitteet kuin päiväkotihoidossa. On vasut ja muut. Ei kuitenkaan tukena ja taustana tiimiä joka on päiväkodissa. Kaikki työ, niin iloinen kuin ikäväkin tehdään yksin. Suurin syy on, ei työnantajissa vaan liitoissa jotka neuvottelevat ehdot. Työnantaja ymmärrettävästi maksaa sen mitä pystyy ja mikä vähintään pitää.
Tätä kaikkea en kirjoita valittaakseni, kirjoitus on sitä realismia missä oloissa ja millä ehdoilla työtäni teen. Olen itse valinnut tämän työn ja tiennyt palkkauksen ja muut ehdot. Silti olen sitä mieltä, että parannusta kaivataan työaikojen ja palkkauksen osalta. Toistaiseksi omalla kohdalla tämä työ sisältää niin montaa positiivista elementtiä oman elämäni ja perheen kannalta, että tätä työtä kannattaa minun tehdä, pienestä palkasta huolimatta. Sitä en tiedä mikä on tilanne vaikkapa muutaman vuoden päästä, voi olla että päiväkoti kutsuu taas, tai sitten vaihdan alaa täysin kuten haaveilen. Enpä usko että kroppani jaksaa tehdä tätä työtä eläkeikään asti.
Sana on vapaa kommenttilootassa. Mitä ajatuksia perhepäivähoitajan palkkaus herättää?