Tuossa yhdessä postauksessa sivusin aihetta palkkaus. Se lienee monia kiinnostava aihe, että paljonko perhepäivähoitaja tienaa. No eipä tienaa paljoa, joten tässäpä muutama sananen lisää aiheesta perhepäivähoitajan palkka.
Palkkaus on julkista, löytyy KVTES:tä jossa on ihan oma luku koskien perhepäivähoitajien työehtoja ja palkkausta. Toiset kunnat maksavat sen mitä kvtes vaatii, toiset hiukan paremmin ja toiset erinomaisesti vähimmäisvaatimuksen nähden. Oma kuntani maksaa enemmän kuin vähimmäispalkan (siitä iso kiitos työnantajalle), mutta ei kuitenkaan ns. takuupalkkaa eli täyttä 4 lapsen palkkaa vaikka kaikki paikat eivät olisikaan käytössä.
Palkkauksessa on oma erityinen muotonsa, eli palkka muodostuu hoidettavien lasten lukumäärän mukaan. Nykyään kunnat maksaa vähintään kahdesta lapsesta vaikka hoidossa olisi vain yksi lapsi hoitajasta riippumattomista syistä. Eli vähimmäisperuspalkka on n.800e kuukaudessa, bruttona. Neljästä lapsesta palkka on n.1600e, bruttona. Siihen päälle tulee kokemuslisät joka on maksimissaan 8%. Lisäksi voi olla henkilökohtaista lisää, yölisää tai iltalisää jne. Oma bruttopalkkani on pyöreästi 1800e kun saan palkan neljästä lapsesta ja vähän lisiä. Siitä sitten pois verot ja muut maksut mitä muiltakin menee.
Vertailuksi: työaika perhepäivähoitajalla on keskimäärin 40 tuntia viikossa, päiväkodissa hoitajan työaika on 38h15 minuuttia viikossa. Päiväkodissa hoitajan peruspalkka on n. 1900e. Päiväkodissa hoitajan palkka ei laske vaikka ryhmä olisi vajaa kuten perhepäivähoitajan palkka tekee.
Työajassa on toinen kohta joka on aika mielenkiintoinen. Päiväkodissa hoitajan työaika alkaa siitä mitä työvuorolistaan on merkitty, oli lapsia vielä hoidossa tai ei. Perhepäivähoitajalla työaika alkaa siitä kun ensimmäinen lapsi tulee hoitoon luki työvuorolistassa sitten mitä tahansa. Eli listalla voi olla että työ alkaa klo 7. Lapsi sairastuukin eikä tule hoitoon. Silti herään, valmistaudun työpäivään ja odotan lasta hoitoon. Työaikani alkaa kuitenkin vasta siitä kun seuraava lapsi tulee, esim. klo 9 vaikka listalla oli klo 7. Näin ollen vastaan itse taloudellisesti siitä ettei työnantajani asiakas tarvitse minua. Ajatelkaa jos vaikka päiväkodin työntekijän työaika ei alkaisi siitä kun on työpaikalla listan mukaisesti vaan siitä kun eka asiakas kävelee sisään. Eroa minuun vain se, että teen työtäni kotonani, työnantaja sama taho. Herään ja "lähden" töihin, mutta en olekaan töissä vaikka velvoitettu olemaan paikalla tiettyyn aikaan työvuorolistan mukaisesti. Toki tuossa seiskan ja ysin välissä olen vapaa tekemään mitä huvittaa koska en olekaan töissä, mutta käytännössä sitä odottelee että alkaakos ne työt vai ei.
Nyt sitten lukija miettii, että kustantaako hoitaja palkastaan lasten ruuan. Ei kustanna jos saa kulukorvauksen riittämään. Vuonna 2012 kulukorvaus on seuraavanlainen: aamiainen ja välipala 0,69e/kpl, lounas 1,63e, muu kustannus 1,74e. Tämä per päivä, ja per lapsi ja edellyttäen että lapsi on paikalla. Mitään korvausta en saa vaikka aamupala olisi tehty etukäteen mutta kukaan ei tulisikaan paikalle. Muu korvaus pitää yllään korvauksen sähköstä, vedestä, hygieniasta, liinavaatteista, leluista, askartelutarvikkeista yms. kaikesta hoidosta tarvittavasta. Jos lapsi tarvitsee vaipat, ne kustantaa vanhemmat kuten päiväkodissakin. Summista voi jokainen päätellä miksi esim. puuro on kätevä aamupala ja keitto oiva lounas. Tai miksi harva hoitaja pystyy ostaa luomua tai eksotiikkaa muuten kuin omasta pussistaan. Ja kuka suostuu maksamaan asiakkaansa kuluja omasta palkasta?
Tällä hetkellä perhepäivähoito on kunnille se edullisin hoitomuoto, jopa tuhansia euroja vuodessa edullisempaa kuin päiväkotihoito. Uskon, että perhepäivähoito on monelle lapselle, erityisesti pienelle taasen se inhimillisin hoitomuoto. Pieni ja kodinomainen ryhmä jossa on helppo huomioida yksilölliset tarpeet. Joskus tuntuu käsittämättömältä ettei työtämme kuitenkaan arvosteta palkkauksen ja työolojen kautta. Toki siirtyminen työaikalain piiriin oli iso asia, mutta käytännössä se ei tuonut paljoakaan muutosta parempaan, suurin muutos taisi olla työajan lyheneminen 3,5 tunnilla viikossa. Perhepäivähoidossa on käytössä samanlaiset kasvatustavoitteet kuin päiväkotihoidossa. On vasut ja muut. Ei kuitenkaan tukena ja taustana tiimiä joka on päiväkodissa. Kaikki työ, niin iloinen kuin ikäväkin tehdään yksin. Suurin syy on, ei työnantajissa vaan liitoissa jotka neuvottelevat ehdot. Työnantaja ymmärrettävästi maksaa sen mitä pystyy ja mikä vähintään pitää.
Tätä kaikkea en kirjoita valittaakseni, kirjoitus on sitä realismia missä oloissa ja millä ehdoilla työtäni teen. Olen itse valinnut tämän työn ja tiennyt palkkauksen ja muut ehdot. Silti olen sitä mieltä, että parannusta kaivataan työaikojen ja palkkauksen osalta. Toistaiseksi omalla kohdalla tämä työ sisältää niin montaa positiivista elementtiä oman elämäni ja perheen kannalta, että tätä työtä kannattaa minun tehdä, pienestä palkasta huolimatta. Sitä en tiedä mikä on tilanne vaikkapa muutaman vuoden päästä, voi olla että päiväkoti kutsuu taas, tai sitten vaihdan alaa täysin kuten haaveilen. Enpä usko että kroppani jaksaa tehdä tätä työtä eläkeikään asti.
Sana on vapaa kommenttilootassa. Mitä ajatuksia perhepäivähoitajan palkkaus herättää?
Mielenkiinnosta luin vaikka en enää asu Suomessa, pari suomalaista ystävääni tekee perhepäivähoitajan töitä jo useampaa vuotta peräkkäin:) Kiva kuitenkin kun joku jaksaa tehdä:)
VastaaPoistaPalkka onkin yksi syy miksi tällä alalla ei aina pysytä pitkään. Tehdään sen aikaa kun omat lapset on pieniä. Suurempi palkka kannustaisi pysymään tässä työssä joka oikeasti on mukavaa.
PoistaNo joo, en tiedä edes mistä alottaisin. Tuohon palkkaukseen ja sen määräytymisperusteisiin en osaa edes sanoa mitään. Kaksi omenaakin maksaa enemmän kuin 0,69 euroa...
VastaaPoistaMiten esim. retket? Käyvätkö perhepäivähoidossa olevat lapet retkillä?
Mutta kiitos erittäin informatiivisesta postauksesta:)
Retket on vapaaehtoisia. Minä käyn lasten kanssa retkillä. Vanhemmat maksavat pääsymaksut yms. minä bensat. Autossa on istuimet kaikille jos joku sitä miettii ja vanhempien lupa kuljettaa. Käymme kerhoissa, leikkipuistossa yms. minusta se kuuluu päivähoitoon että tarjoan muutakin kuin nämä omat nurkat.
PoistaHedelmien hinnat tässä työssä oppii ulkoa :D Ihan oikeasti sitä saa miettiä mihin raha riittää. Näin syksyllä oma kasvimaa tarjoaa paljon ja pakastimen marjoja syö niin hoitolapset kuin oma perhe. Enpä tiedä olisiko niin jo kaikki marjat ostaisi torihinnoin.
Voi että teitä arjen sankareita ja onni niitä lapsia, jotka nauttivat teidän halusta tehdä tätä työtä! Palkkaus niin perhepäivähoitajilla kuin päiväkodeissa on kyllä törkeän alhainen...meidän aarteitahan te hoidettu ja kasvatatte! Onneksi työ antaa sinulle paljon!
VastaaPoistaOnneksi antaa :)) Vielä en edes mieti että en olisi kotona vastaanottamassa koululaisia tai aamulla laittamassa heitä taksiin. Siinä pari hyvää syytä hoitaa lapsia omassa kodissa.
PoistaOlen itsekkin toiminut perhepäivähoitajana ja koen sen niin raskaaksi, että en siihen enää alkaisi, varsinkin kun omat lapset eivät enää tarvitse minua kotona. Lisäksi se on aivan liian huonosti palkattu!!! Itse toimin hoitajana päiväkodissa, mutta silti koen, että hyvä perhepäivähoito on pienille lapsille parasta ja omanikin(ne lapsistani, jotka on hoitoa tarvinnut)ovat olleet perhepäivähoidossa.
VastaaPoistaItsekin olen ajatellut että kun nuorempi alkaa lähestyä kymmentä ikävuotta on aika lopettaa tämä työ. Tai sitten pitäisi olla vähän toisin suunniteltu talo jossa olisi työtilat ihan erikseen.
PoistaJärjetön systeemi, ainakin minun mielestäni. Jos kahdesta lapsesta saa vain puolet neljän lapsen hoitamisesta, niin eihän se käy järkeen mitenkään päin. Melkein sama työmäärähän siinä on, oli niitä lapsia sitten yksi tai viisi.
VastaaPoistaRuokakorvauksetkin ovat aivan perseestä! Anteeksi! Mutta ovathan ne! Olen ihan pöyristynyt.
Minusta perhepäivähoito on hieno asia, sillä ainakaan näin lapsettomana en voisi kuvitellakaan laittavani omaa lastani isoon päiväkotiin. Arvostan todella työtä, jota teet. Ja uskon, että tykkäät hommasta, eihän tuota muuten voisi jaksaa.
Ja sitten on opettajat, joilla on kahden ja puolen kuukauden kesäloma, siihen päälle syys-, joulu-, hiihto- ja pääsiäisloma... ei taida perhepäivähoitajilla tai päiväkodin tädeillä olla sellaisia etuja?
:-(
Minustakin systeemi on ihan järjetön kun sillä kahdella lapsella saa/joutuu kuitenkin tekemään täyden 10 tunnin työpäivän. Ja yleensähän työn riittävyyden vastuu on työnantajalla taloudellisesti. perhepäivähoitaja taitaa olla ainut palkollinen joka kantaa vastuun siitä itse.
PoistaRuokakorvaus on pieni, mutta se muu korvaus vielä pienempi. Meillä ei maksa vesi mitään, lämmitetään paljon "ilmaisella" puulla jne. Kaikilla siihen ei ole mahdollisuutta.
Aliarvostettua tämä työ on, kiitos sinulle arvostuksesta. Toisaalta vanhemmat arvostavat sillä hoitoon halukkaita on aina.
Kunta-alalla maksimi lomamäärä on 38 päivää, eli 7,5 viikkoa lomaa vuodessa. Jos olisin päiväkodissa töissä jakaisin vuosiansioni mielelläni niin että olisin lomalla aina kun koululaiset, mutta ei taida olla mahdollista :))
Olen ehdottomasti sitä meiltä, että pph:t ansaitsisivat tärkeällä työllään HUOMATTAVASTI enemmän palkkaa ja myös arvostusta päättäjienkin suunnalta!
PoistaHaluaisin kuitenkin sinulle Susanna kertoa muutaman asian opettajienkin palkkauksesta kun sen kerran esille otit ja selventää hiukan nökemystäsi aina niin kovasti puhuttavista lomista... Olethan tietoinen, että meillä on vuodessa ihan se sama lakiin perustuva palkallisten vapaapäivien määrä kuin muillakin aloilla? Olemme kesälomastamme tietyn viikkomäärän palkallisella vapaalla ja loput viikoista on säästetty palkasta pitkin vuotta. Eli palkkamme tasataan pitkin vuotta niin, että joka palkasta nipistetään ihan mittava osa, jotta saadaan sillä rahoitettua myös muuten palkattomat "lomaviikot", vähän kuin ennakkomaksuna. Vähän sama kuin kuka tahansa ottaisi kesälomansa päälle palkatonta vapaata muutaman viikon ja säästäisi itse etukäteen rahoituksen niille viikoille. Erona vain se, että opettajilla sen tekee palkanlaskija ja sitä ei kysytä onko siihen halukkuutta vai ei. Loma on silloin kun koulut on kiinni halusit tai et ja mitään jouston mahdollisuutta ei ole koskaan.
Sijaisten kohdalla tämä on todella epäreilua. Heidän palkastaan vähennetään myös koko lukuvuoden tuo kesän kattava rahamäärä, mutta kesäpalkkaa he eivät kuitenkaan saa. Eli tekevät koko vuoden pienemmällä palkalla töitä, mutta sitä rahaa ei koskaan makseta ns. takaisin. Melko kohtuutonta.
Toinen juttu mikä pikkuisen särähti korvaan oli ylipäätään opettajien ja lastenhoitajien palkan vertaaminen. Ala on ihan eri, joten niitä on mielestäni turha verrata. Myös koulutus on eri ja kyllä minusta 5 vuoden korkeakoulutuksella ja maisterin papereilla tuleekin saada jonkin verran enemmän palkkaa. Muutenhan ei olisi mitään järkeä kenenkään Suomen maassa kouluttautua ja "tuhlata" siihen aikaa jos saman rahan saisi oli kyseistä koulutusta tai ei, eikö?
En nyt ota enempi kantaa opettajien tessiin ja palkkaan kun en tiedä siitä mitään, mutta minulle kävisi vallan mainiosti opettajien loma-ajat ja sitä vastaan tasattu palkka! Vaihtaisin heti systeemin tähän nykysysteemiin jos se olisi mahdollista. Sen tiedän että on kuntia jossa on tuo sama käytäntö koulunkäyntiavustajilla. Palkka tasattu ja lomat aina kun koulu kiinni.
PoistaItse perehdyin tuohon perhepäivähoitajien palkkaukseen kun mietein kuopuksen hoitoa reilu vuosi takaperin. Olin aivan järkyttynyt miten vähän siitä työstä maksetaan ja kuitenkin mitä se työ vaatii! Onneksi teitä ihania ahertajia vielä löytyy!
VastaaPoistaItsellä oli siis ajatus, että olisin jäänyt kotiin kuopuksen kanssa ja ottanut mahdollisesti pari hoitolasta. Perehdyin palkkoihin ja vaatimuksiin todeten, että äitiysloman tulonikin oli paljon paremmat ja meidän elämisen tyylillä ei tuolla palkalla edes ruokittaisi lapsia. Päädyin palaamaan takaisin omiin töihin ja palkkaamaan kotiin hoitajan.
Parannusta noihin palkkoihin tarvittaisiin ehdottomasti! Jaksamisia arvokkaaseen työhösi!
Sanon aina että tämä työ on harrastus joka vaatii hyvin ansaitsevan puolison. Tiedän muutaman yksinhuoltajaäidin jotka ovat perhepäivähoitajia ja siinä kyllä aina pohdin että miten pärjäävät pienellä palkallaan.
PoistaHoitaja kotona olisi se paras vaihtoehto lasten kannalta, ehdottomasti!
Ai kun hyvä kirjoitus! :)
VastaaPoistaVoit uskoa miten meillä on tätä asiaa vatvottu suuntaan ja toiseen. Itse haluaisin tehdä tätä työtä, mutta tosiasia on että en tiedä kauanko pystyn. Palkka on tosiaan surkea, sekä kulukorvaus. Työajat hurjia tai sitten olemattomia, riippuen lapsista. Kaikenkaikkiaan kuten sanoit, aliarvostettu ammatti. Harmi. :(
Minä en saa edes tuota mitä sinä. Tällähetkellä tietysti vaikuttaa se, että oma on vasta 4v ja vie yhden lapsen paikan. Minulla on siis kolme lasta hoidossa. Heistä jää käteen n.1200e kuussa (sisältäen kulukorvauksen, eli laskin sen tuohon mukaan). Tuolla nyt vielä menisikin elämä meillä nippanappa, mutta kun kesän olen ollut n.700e palkalla. Silti vaikka lapsia on se kolme, mutta tunnit ei ole riittänyt tuohon 40h/vko. Eli lapsia saattaa olla vaikka joka päivä, mutta ovat n.3-5h hoidossa. Käytännössä palkkaani tarkastettiin ja keskimääräinen tuntimäärä kuussa on 120h. Palkka suhteutettiin siihen ja siksi olen nyt toivottavasti vain hetken vielä tuolla tosi huonolla palkalla.
Tämäkin juttu on se itsestä riippumaton, kun lapset ei vaan ykskaks tarvinneet hoitoa niin paljon ja siirtyi alle 15pvä/kk.
Eipä siinä sitten muu auta, kun tyytyä kohtaloonsa tai lopettaa. Mitä minäkään en haluaisi, koska tämä työ sopii niin hyvin meidän tämän hetkiseen elämään.
Muutosta on tulossa, kun nyt syksyllä taas joudun tekemään 10,5h päiviä parikin viikossa. Palkka varmasti nousee, mutta miten sitä itse jaksaa noilla tunneilla..
Mitä noihin työtunteihin tulee, niin ajatelkaapas sitä että perhepäivähoitajilla ei ole mitään ruoka/kahvitaukoja. Sitä välillä huomaa, ettei ehdi itse kunnolla syödä, kun ruoka-aika menee hypätessä jos johonkin suuntaan ja kahvitauoista on turha haaveilla. Lapset on kokoajan siinä. Jos joku nukkuu päiväunet, niin toinen ei.
Siksi minusta on käsittämätöntä, että meillä on 40h/vko. Pitäisi olla vähintääm pari tuntia vähemmän, ne tauot pois.
Toinen mikä suututtaa on se että kun omat lapset sairastaa, niin se on meille palkatonta.
Ei auta että mies jää kotiin, kun se työpaikka on koti ja eihän kukaan tuo lapsia hoitoon sairastupaan. Työt on siis itsestä riippumatta seis. Miettikääpä kun oma lapsi on viikon sairas, siinä on sitten viikon palkka siltä kuulta pois. Tuntuu tuossa pienessä palkassa.
Eli tämä työ on niin monesta asiasta riippuvainen ja koskaan ei tiedä paljonko tilille tulee kuussa. Pistää miettimään..
Ei silti, minäkin nautin työstäni ja haluaisin tehdä tätä vielä muutaman vuoden. On tässä oma rikkauskin. :)
Minulla tippuu lapsimäärä lokakuusta kolmeen ja samaa tietä palkka. Kurjaa siinä on se, että ei tapahdu omasta syystä. Toivottavasti löytyy nopeasti minulle yksi lapsi lisää vaikka se on hankalaa täällä syrjäkylillä. Välillä lapsista on ylitarjontaa ja välillä jopa pulaa.
PoistaTaukoja ei tosiana ole, joskus hyvä kun vessaan ehtii :)) Ja periaatteessa teen ruuan ja työhön liittyvät siivoukset työajalla enkä omalla ajalla. Hoppua pukkaa välillä.
Meillä työnantaja on tehnyt päätöksen että sairaan lapsen takia saa olla palkallisesti pois kuten muutkin työntekijät. On muuten iso juttu ja toivon että se jossain vaiheessa saadaan kaikille mahdolliseksi.
Ja tosiaan, on tässä omat rikkautensa, tsemppiä sinne!!
Kirjoitin ensin pitkän kommentin mutta poistin sen kun oli melkoisen sekava.
VastaaPoistaMutta lyhykäisyydessään: mua suututtaa tuon palkan pieneys!
Toisten lasten hoitaminen on ammatti johon musta ei olisi ja mun mielestä ne ketkä sitä tekevät ansaitsisivat siitä PALJON PALJON enemmän!
Ja tuo ruoka-korvaus... Ystävän äiti oli pph aikoinaan ja ystävä kertoi ettei se raha riittänyt mihinkään vaan äiti pisti jatkuvasti omaa rahaa ruokaan että lapset saavat oikeasti kunnon ruokaa. Eihän siinä ole mitään järkeä.
Perhepäivähoito on kaiken lisäksi pienelle lapselle paras, olen ikuisesti iloinen siitä että meidän poika sai aloittaa hoito-uransa kahdella mahtavalla perhepäivähoitajalla. Oli siis ensin toisella ja muuttomme jälkeen jatkoi toisella. Monesti mietin että tuleekohan tarpeeksi kiiteltyä ja kun asiasta sanoin niin molemmat aina vastasivat että "teidän poika on niin ihana että hänen hoitamisessaan on kiitosta tarpeeksi". Oikeasti mahtavaa ja iso kiitos kaikille niille ihanille hoitajille jotka tuota hommaa jaksavat tehdä! :)
On se aika sumplimista joskus saada kulukorvaus riittämään. Aika velho saa olla hellan ääressä :))
PoistaJa mukava kuulla että kohdalle osui hoitaja joiden kanssa kemiat kohtasi!
Olen ehdottomasti sitä mieltä, että palkkaus on pielessä perhepäivähoitajilla.
VastaaPoistaSilti : moni olisi iloinen , jos voisi olla omien lasten kanssa kotona,eikä raahata heitä hoitoon ennen omaa työpaikalleen menoa. Työmatkoista syntyy kustannuksia niille päiväkodin työntekijöille. Monen perhepäivähoitajan koululaisetkin voivat tulla turvallisesti kotiin jossa odottaa aikuinen. Menee niihin ekaluokkalaisten iltapäiväkerhoihinkin rahaa siltä päiväkodin työntekijältä! Nämä ovat mielestäni asioita jotka tekevät ammattisi asteikolla(ni)ylemmäksi kuin kotoa poissa työskentelevän.
Ihmettelen myös, eikö hoitolastesi vanhemmilla ole puhelinta, jotta ilmoittaisivat lapsen sairastumisesta? Tämä lienee ihan helppo asia korjata,hyvin harvoin se lapsi varmaan siinä teidän ovella sairastuu. Kerkiäähän sen puuron keittelemään sitten, kun kuulee ketä on tulossa (tai siis ketä ei).
Minä arvostan todella perhepäivähoitajien työtä ja soisin paremman palkkauksen, mutta olen myös sitä mieltä, että jos ei sitä ota omanlaisenaan työnä, niin ei kannata siinä ammatissa ollakaan, eikös näin :)
Onhan juu vanhemmilla puhelimet. Kaikki ei aina ilmoita ovatko pois tai tulevatko tunnin myöhässä. Puuro on pakko keittää ajoissa ihan päivän sujuvuuden takia. Kirjoituksessani se oli oikeastaan vain esimerkki mihin kaikkeen hoitaja saa tottua, omalle kohdalle noita on sattunut harvoin, jos lainkaan. Valveutuneita vanhempia :))
PoistaTyömatkat on yksi syy miksi vaihdoin päiväkodin omaan kotiin. Matkojen kanssa työpäiväni olisi ollut myös 10 tuntisia, mutta nyt saan niistä sentään tasoitusta jossain vaiheessa, työmatkat olisi ihan omasta ajasta pois. Eikä tarvita iltapäiväkerhoja tai muita omille lapsille. Niiden pois jäävät maksut voi suoraan laskea palkan päälle, ainakin vielä kun lapset on pieniä.
Ja työnähän tämä on otettava. Vaan jos ei kukaan nosta kissaa koskaan pöydälle ei palkkaan ja muihin ehtoihin saada ikinä korjausta. Työaikalain kanssakin meni vuosia ja päätös piti hakea EU:sta asti.
Mielenkiintoinen postaus. Oma äitini oli pitkään perhepäivähoitajana, nyt päiväkodissa hoitajana. Kyllä äiti on myöntänyt että kyllähään se palkka nyt päiväkodissa vähän helpommalla tulee..
VastaaPoistaItse olen saanut olla kotona äidin kanssa enkä koskaan muualla hoidossa. Muistan että kotona oli mukava olla :)
Itsellä ei ole mahdollisuutta ottaa kotiin hoitolapsia joten omat lapset menivät perhepäivähoitajalle. Tiedän että palkka ei ole hyvä ja ehdotkin huononlaiset, sen takia muistan usein mainita ihanalle hoitajalle kuinka arvokasta työtä tekee.
-Tanza-
Päiväkodissa ei tarvinnut laittaa ruokaa, ei siivota, mutta toisalta istuttiin palavereissa palaverin perään, täytettiin sitä tätä ja tota paperia. No, paperirumbaa riittää perhepäivähoitajallakin nykyään. Molemmissa vaihtoehdoissa on omat hyvät ja huonot puolensa.
PoistaMeidän kaupunki varaa hoitajalta hoitopaikat neljälle lapselle ja saamme siis neljästä takuupalkan. Vaikka pari lasta sairastaisi viikon ja yksi olisi mummolassa, ei palkka muutu, kunhan se yksi tulee hoitoon, että tunnit täyttyvät. Ja meillä myös omaa sairasta lasta voi hoitaa palkallisesti 3 päivää. Hyvä, että nostit palkka-asian esiin! Mitähän tehtäis, aletaanko lakkoon???
VastaaPoistat. yks pph
Teillä on edistyksellinen kaupunki! Noinhan sen palkan pitäisi mennä kaikkialla, eli se olisi työnantajan vastuulla onko lapsia vai ei. Liittojen pitäisi olla asiassa jämäkämpiä, siellähän ne asiat neuvotellaan.
PoistaPalkkaus on kehno,todella kehno. Olen tismalleen samaa mieltä. Perhepäivähoidossa olevan lapsen vanhempana soisin toki lapseni hoitajalle lisää palkkaa.
VastaaPoistaMUTTA olen myös samaa mieltä kuin nimimerkki Kupla. Useat pph:t säästävät aimo annoksen bensarahoja, oman lapsen hoitokustannuksia ja jopa työpaikkalounaiden/vaatteiden hintoja toimiessaan nimenomaan tässä ammatissa.
Toisaalta ainakin meillä päin siirtyminen työaikalain piiriin on aiheuttanut sen, että pph on myös "koko ajan" lomalla. Hän tekee jatkuvasti ylitunteja ja niistä kertyneet vapaapäivät yhdistettynä muutenkin pitkiin (38vrk) lomiin aiheuttaa sen että lapsi on (liian) usein varahoidossa, milloin missäkin. Toisaalta pph:n tai tämän omien lasten sairastuessa etsitään hoitopaikkaa nopealla aikataululla ja siinä menee monen kuviot uusiksi.Systeemi on hyvin haavoittuvainen, sekä lasten että hoitajien osalta.
Vanhin lapsista oli aikoinaan ryhmäperhepäiväkodissa:3 hoitajaa ja 12 lasta. Aivan upea systeemi, joka yhdisti näiden kahden hoitomuodon parhaat puolet. Ikävä kyllä kaupunkimme on lopettanut nimenomaan ryhmiksiä viime vuosina rankalla kädellä.
Tsemppiä arvokkaaseen työhön!
Nyt täytyy sanoa että en ole samaa mieltä siitä, että lyhyt työmatka pitää laskea ikäänkuin perhepäivähoitajan palkaksi tai eduksi? Entäpä tehtaan työntekijä joka asuu ihan tehtaan vieressä, voiko hänelle maksaa vähemmän koska ei mene aikaa tai rahaa työmatkoihin? Oman lapsen hoitokulut säästää,mutta se oma lapsi vie paikan yhdeltä hoitolapselta eli saat vähemmän palkkaa. Joissain kunnissa saa omista palkan mutta maksaa hoitomaksun, silti jää plussalle.
PoistaTyöpaikkalounas maksaa minulle saman kuin päiväkodissa eli eväiden verran. Aika harva syö päiväkodin ruokaa vaan on sielläkin eväillä. Työvaatteet minulla on erikseen, ei niitä mistään ilmaiseksi saa. Toimivat työvaatteet on arkea perhepäivähoitajallakin ja takaa työn toimivuuden.
Tasausvapaat on kurja juttu perheille, mutta ei niistä voi hoitajaa syyttää. Edelleen kunnilla on oikeus maksaa ylitetyt tunnit rahana kunhan vuotuinen ylityökatto ei ylity. Hoitaja ei voi itse valita ottaako rahana tai vapaana, valitettavasti työnantaja saa sen yksipuolisesti määrätä. Eli pommitusta kuntaan :))
Tosi mielenkiintoista lukea aiheesta. Itsekin olen miettinyt perhepäivähoitajaksi ryhtymistä sitten joskus, kun lapset on tehty ja on taloudellisista syistä pakko palata töihin. Päiväkotiin en haluaisi itse enää ikinä mennä töihin, enkä myöskään lapsiani sinne laittaa. Perhepäivähoito on mielestäni lapselle huomattavasti parempi hoitomuoto, kuin isot päiväkotiryhmät.
VastaaPoistaTuo palkkaus kyllä ihmetyttää, samoin mainitsemasi kulukorvaukset! Aivan uskomatonta! Kyllä täytyisi päättäjien ottaa taas tässäkin asiassa järki käteen.
Yksi vaihtoehto olisi tietenkin ruveta yksityiseksi perhepäivähoitajaksi, jos tietäisi tuttuja lapsia, jotka voisi ottaa hoitoon. Siinä pitäisi tosin osata ja jaksaa itse ottaa selvää kaikista asioista ja sopia perheiden kanssa palkalliset lomat jne. Kunnallisella puolella siinä mielessä helpompaa. Onneksi ei ole vielä töihin paluun aika, eikä tarvitse vielä miettiä asiaa niin tarkasti.
Joka tapauksessa voimia ja iloa tärkeään työhösi! :)
Minun kannatti alkaa kunnalliseksi hoitajaksi koska kuntapuolella saan täydet lomat. Lisäksi tasausvapaat on hyvä vastapaino pitkille päiville. Yksityinen voi taas valita lapsensa, minä en ja sillä työaikani voi olla ihan mitä vaan.
PoistaKiitos, voimia ja iloa tarvitaan, ainakin kun aloittaa työt pitkän loman jälkeen :))
Ei palkka päätä huimaa tosiaankaan eikä muutkaan ehdot. Varmasti on juuri niin kuin totesit, että tarvitaan muita tekijöitä, jotta joku työntekijä päättää ryhtyä perhepäivähoitajaksi.
VastaaPoistaKulukorvauksiin liittyen yksi vertailuesimerkki. Täällä Saksassa lapsille ei jaeta koulussa ilmaista lounasta kuten Suomessa, mutta niille, jotka jäävät kouluun iltapäivänkerhoihin on tarjolla maksullinen lounas. Sen hinta on 3,80 per nuppi ja päivä. Siis yli kaksinkertainen kuin tuo mainitsemasi 1,63 euroa, joka sinulla on käytettävissä. Ja otetaan vielä huomioon, että Saksassa raaka-aineet elintarvikkeiden puolella on arviolta 40% halvemmat kuin Suomessa. Ok, tuossa hinnassa on toki jo keittäjien palkkaus mukana. Sinun lounaskorvaushan kattaa ainoastaan raaka-aineet. Mutta silti ymmärrän hyvin, että aamiainen koostuu useinmiten puurosta ja lounas keitosta.
tv Leena
Oho, tuon korvauksen kun saisi täälläkin :)) Yläkouluissa meidän kunnassa oppilaat voi ostaa välipalan joka maksaa 0,78e (kevään hinta). En tiedä mitä kaikkea kustannuksia siinä on, mutta yleensä välipala on sämpylää täytteineen, jogurttia, mehua, hedelmää yms. On tykätty se lapselle ostaa koska päivänsä on välillä todella pitkiä.
PoistaLounaskorvaus tosiaan kattaa tarve-aineet. Isot keittiöt saa ne tukkuhintaan, mutta minä tietenkin ostan ihan kaupasta kaupan hintaan. On ainakin oppinut hintatietoiseksi jos ei muuta :))
Hyvä keskustelu täällä meneillään. Ja toivon että kirjoituksestani kävi kuitenkin se ilmi, että olen todella sitä mieltä että pph:t tekevät todella tärkeää työtä ja ansaitsisivat siitä arvoisensa palkan :D
VastaaPoistaKävi se ilmi :))
PoistaKiitos hyvästä ja selkeästä kirjoituksestasi!
VastaaPoistaOlen kuuttakymppiä lähestyvä kunnallinen pph. Kaupungissamme eivät hoitajat saa kuljettaa lapsia omilla autoillaan kerhoihin eikä minnekään.
Palkkauksessa on sama linja eli ei takuupalkkaa pidemmälle ajalle ja ylityöt on otettava vapaapäivinä.
Vähän väliä olisi tarvettava palkata uusia hoitajia, mutta hakijoita ei ole tai ne harvat menisivät ryhmiksiin, mutta kotihoitajia ei enää tahdo löytyä. Ei näillä palkoilla.
Iloa ja voimia sinulle!
Pph Länsi(=keski)-Suomesta
Minulla kuljettaminen oli ykkösehto että alan koko työhän. Täältä maalta ei pääse mihinkään ilman autoa, onneksi sen myös vanhemmat ymmärtävät, sekä työnantaja. Meilläkin on lähes läpi vuoden ilmoitus että uusia hoitajia tarvitaan. Vaihtuvuus on suurta etenkin nuorissa hoitajissa mikä on ihan ymmärrettävää.
PoistaOlipas hyvä ja asiallinen kirjoitus, kertakaikkiaan:)
VastaaPoistaPikkulisänä soppaan, kaikki kunnat eivät edes toimi edes tesin mukaan.
t.pph
Siihen ettei toimita kvtes:n mukaan kannattaa puuttua heti. Yhteys vaan omaan liitton ja painostusta sinne jos työnantajan kanssa ei muuten pääse sopuun tessin ehdoista. Tes on kaikkia sitova, puolin ja toisin.
PoistaKattava kirjoitus ! Itsekin olen ollut ja olen PPH. Aloittelin n. 16v sitten ekoja kertoja ja sille tielle jäin. Tosin äitini oli PPH ja vaikka kouluttauduin toiselle alalle (kätilö) teki mieleni aina olla kuitenkin töissä kotona, hoitolasten parissa.
VastaaPoistaNiin, epäkohtia on AINA, missä vain, se pätee myös tähän ammattiin. Silti olen sanonut että jatkan tätä työtä niin pitkään kuin niitä pluspuolia on enemmän kuin negatiivisia, kuten tuo palkkaus.
Kyllä ! Saan olla kotona omien lasten kanssa, laittaa heidät kouluun ja ottaa vastaan. Silti se ei ole se ainoa kriteeri tehdä tätä työtä. Se on tämän työn mukanaan tuova pluspuoli. Tämä on kuitenkin työtä vaikka palkka olisi miten kehno ! Kun teen työtä kotona SAAN olla myös omien kanssa, mutta mutta...
Kyllähän se niin on että hyvin usein omat joutuvat "odottamaan" vuoroaan : hoitolapset tarvitsevat minua vaipanvaihtoon, itkevät tms. olen silloin tietenkin heidän käytettävissään. Elikkä siinä vaaditaan joustavuutta myös perheenjäseniltä, jopa omilta lapsilta.
Mietin tuota palkkausta kun Mia sanoi että saa vain sen 700e/kk. Olikohan se niin ? Itsellänikin on ollut se tilanne etteivät lapset ole joka päivä hoidossa, mutta minulle maksettiin kyllä täysi palkka (kolmesta lapsesta) : siinähän on sitten vain velvollinen ottamaan varahoitoon lapsia silloin kuin ei omat hoitolapset ole hoidossa.
Selvä tosiasia on myös se että jos olisin sairaalassa töissä maksaisin sievoisen summan matkakuluja : edestakaisin n. 60km julkisilla, jotka eivät edes kulje täällä perähikiällä... Samoin jos laittaisin oman lapsen hoitoon ja ekaluokkalaisen iltapäivähoitoon häviäisin siinäkin...
Ehkä en vaan ole tottunut niin "hyvään" palkkaan kuin 1800e/kk. Pitkään meni niin että sain hoitoon vain 2 vierasta lasta, joten palkalla ei voinut kehua. Eihän tämä huippupalkka ole, mutta sitten on vain jostain tingittävä : ei matkustella, ei ole autoa....
Kulukorvauksia en laske : meillä syödään aniharvoin puuroa ja keittoakaan ei enempää kuin max kerran viikossa. Leivon paljon itse : lasten päiväuniaikaan valmistuu pannukakut, sämpylät ja letut yms. pikapikaa ja niistä saa omakin perhe nauttia :) Paljon ruokaa laitetaan myös tuossa pihalla ja "retkeillään" siinä. Pienille lapsille sekin on jo elämäys sinänsä.
Askartelutarvikkeita saa luonnosta : käpyjä, neulasia... Ja yhtä askertelua on sekin kun lapset pyörittelee muovailuvahan sijaan pullia.
Eihän tämä tosiaan ylipalkattua ole eikä miehelläkään palkka ole huima (postinjakaja). Mutta nautin tästä työstä niin suuresti että tulen tekemään tätä varmaan niin kauan kuin töitä minulle riittää. Tai ainakin siihen saakka kuten jo tuolla alussa totesin " pluspuolia on enemmän kuin miinuspuolia" :)
Minä en joka senttiä laske, mutta suurinpiirtein pidän kulut korvauksien mukaisina. Keittoa on kerran viikossa kuten kunnan päiväkotien ruokalistalla on, puuro on aamupalalla koska lapset sitä syövät. Askarteluun käytetään ilmaismateriaalia, mutta ei sekään aina onnistu :)) Onneksi on vapaus valita itse mitä tehdään.
PoistaHei!
VastaaPoistaTeet hienoa ja arvokasta työtä! Kuten monet muutkin kunta-alan pienipalkkaiset naiset. Tuota ruokakorvausta pitäisi ehdottomasti korottaa. Täällä erään opettajan korvaan oli särähtänyt kirjoituksesi opettajista. No, perhepäivähoitajan tai muunkaan hoitajan työtä, palkkaa ja lomaetuuksia ei tietenkään voi suoraan opettajien kanssa vertailla, koska he kuuluvat eri työehtosopimuksen piiriin. Se, että opettajan palkka lasketaan koko vuodelle...tai nipistetään palkasta kesäksi yms. en ymmärtänyt. Syy siihen ettei sijaiset monestikaan saa sitä kesäajan palkkaa on yleensä se, että sijaistettava, eli opettaja palaa yleensä kesäksi töihin. Oli hän äityislomalla, vanhempainvapaalla, tai vaikkapa sairaslomalla. Opettaja on siis kesällä töissä, kuitenkin ilman opetusvelvollisuutta ja voi palata taas syksyllä koulun alkaessa lomallensa tai vapaallensa. Opettajan palkka muodostuu muustakin kuin peruspalkasta, mikä määräytyy opettajan tuntijaon mukaan. Muu palkka tulee esim. palkkioista, joita voi olla toimiminen luokanvalvojana, tai vaikkapa atk-vastaavana, tai kiinteistövastaavana. Esim kiinteistövastaavana opettaja voi saada n. 60-80 euroa/kk, siitä, että ilmoittaa kiinteistön puutteista ja korjaustarpeista kunnan kiinteistöpalveluihin. Myös tukiopetuksesta saa erilliskorvuksen tai jos toimii kerho-opettajana tai valvoo toista luokkaa oman työn ohessa. Tämä nostaa tietenkin viikkotuntimäärää, mutta ei kuitenkaan perhepäivähoitajan tasolle. Opettajan palkka ala-asteella on helposti 3500 euroa/brutto. Rehtorit saavat n. 4500-5000. Erityisopettajat voivat saada 4000-4500. Kun erityisopettajia ei ole saatu on maksettu kilometrikorvauksia työmatkoista kunnan rajalle. Opettajien ruokailu on edullisempaa kuin muilla kuntatyöntekijöillä ja se käsitellään ravintoetuna, eli ruoan hinta lasketaan palkan päälle, ja sen jälkeen lasketaan verot. Opettajilla on yleensä pari kertaa vuodessa mahdollisuus täydennyskoulutuksiin. Opettajat voivat myös vähentää verotuksessa kotona käytettävän työhuoneen, eli käyttää työhuonevähennyksen hyväkseen (verottaja ei kyseenalaista). Tässä oli vain muutama kommentti opettajan palkasta ja palkkauksesta, koska opettajien palkka ja palkkaus on sellainen viidakko, ettei sitä osaa kunnolla itse opettajat tai aina palkanlaskijatkaan. Puheet opettajien huonosta palkasta ja palkkauksesta pitäisi lopettaa. Palkka on huippua siihen tuntimäärään mitä ainakin ala-asteen opettajat joutuvat tekemään, varsinkin jos laskuperusteena käytetään tuota kalenterivuotta.
t. ms
Taisi olla anonyymin kommentti opettajien palkasta :) Minä en tiedä siitä tessistä mitään, mutta ottaisin mielelläni pienemmällä palkalla samat lomat :D
PoistaLukaisin pitkästä aikaa, blogissani on tunnustus :)
VastaaPoistaKiitos, käyn hakemassa :)
PoistaOlen toiminut sekä lastentarhanopettajana, että perhepäivähoidon ohjaajana ja kunnioitukseni perhepäivähoitajia kohtaan on kasvanut. Omani halusin aikoinaan perhepäivähoitoon, vaikka tuon hoitomuodon alasajo oli jo alkanut, varsinkin kaupungeissa.
VastaaPoistaPalkkaus ja monet muutkin asiat ovat menneet jopa huonompaan suuntaan. Muistan, kuinka ensimmäisessä ohjaajan paikassa -83 oli valtava huone täynnä pelejä, leluja ja hoitotavaroita lainattavaksi. Määrärahat olivat ihan toista luokkaa kuin nykyisin ja lainaamo sai uutta tavaraa kuukausittain. Hoitajat tilasivat tavaroita ja minä, kollegani kanssa, kuljetin tavarat autoni takakontissa. Samalla kotikäyntejä ja tukikäyntejä tehtiin usein, tavoite oli käydä joka toinen kuukausi.
Sitten tuli muutoksia koko ajan. Ohjaajan työ yhdistettiin päiväkodin työhön ja aika ei riittänyt hoitamaan päiväkotia ja perhepäivähoitoa yhtä aikaa. Samoihin aikoihin huomasin myös hoitajin työtyytyväisyyden vähenevän.
Nykyään "nostan todella hattua" niille, jotka jaksavat ja vielä innokkaasti kehittävät työtään ja nauttivat siitä.
t. elina
Sama systeemi on päiväkotimaailmassakin. Ihan eri mentaliteetilla oli resursseja 90-luvulla kun aloitin työt kun vertaa nykypäivään. Sekä ajallisia että taloudellisia.
PoistaTäälä myös yksi pph! Mutta toista työtä haen... minulla on kotona vielä kaksi lasta ja siis kaksi hoitolasta, palkkaa tästä maksetaan 830€/kk. Nämä kaksi ovat sisaruksia, joten jos sairastuvat, niin ovat molemmat pois --> minulle siis palkaton päivä. Jos omani sairastuvat, taas palkaton. Nämä lapset ovat todella vaativia monella tapaa, ja koen erittäin raskaana sen taakan, että minun yksin pitää selvittää ongelmia vanhempien kanssa. Vastuu siis yksin minulla, ja vanhemmat tietysti vähättelevät tai kiletävät kaikki ongelmat. Ohjaajani on AINA vanhmpien puolella. Päiväni ovat 9,5 tuntia, ja täynnä tuhansia kieltoja, huomautuksia, jäähyjä yms. Kyllä oikeesti pistää miettimään sekä oman että koko perheemme hyvinvoinnin kannalta, että olisko sitä ennemmin vaikka työtön. Ei se työttömyyskorvaus paljoa vähempää tuosta 800€ taida olla. Meidän kaupunki ei tue hoitajien jaksamista mitenkään :( Että eipä ihme, että on kuoleva ala!!
VastaaPoistaHmm. Ei sen pitäisi olla sinulle palkaton vapaa jos lapset ovat pois. Jos työnantaja ei järjestä muuta työtä sille päivälle, menee päivä tasoitusvapaaksi, ei siitä voi ottaa palkasta yhtään pois. Ja sekin on kyseenalaista voiko sinua velvoittaa lähtemään esim. päiväkotiin töihin kun sinulla on ne kaksi omaa. 830e on todella vähän!
PoistaVähän samanlaisen kirjoituksen voisi kirjoittaa perhehoitajista. Lapset voivat paremmin tavallisissa sijaisperheissä kuin laitoksissa ja silti korvaukset ovat suorastaan syvältä.
VastaaPoistaTäytyy sanoa, että katkerana(iso joukko tavallisia perhehoitajia) luemme erästä blogia, jossa perhekodin väki on milloin kakkoskodilla Thaimaassa, milloin kolmoskodilla pohjoisessa. Henkilökuntaa löytyy talosta ja lapsia on saman verran kuin monessa tavallisessa sijaisperheessä. No tavallisessa perheessä ei pyykit mene pesulaan puhumattakaan, että pyykkikoneita edes olisi kahta. Siis samalla lapsimäärällä. Ei yksinkertaisesti ole rahaa.
Täitä paiskitaan 24/7 eikä siinä vapaita saada. rahat riittävät juuri ja juuri pakollisiin ja lomat ollaan tiukasti kotosalla. Korvaukset ovat todella minimaalisia perhekotien korvauksiin verrattuna. Tavallisessa perheessä korvaukset ovat kuukaudessa saman kuin perhekodissa 3:ssa päivässä. Ja yhteiskunta maksaa.
Eriarvoisuus siis rehottaa muuallakin.
Tsemppiä työllesi. Meitä hulluja tarvitaan niin perhepäivähoitajana kuin perhehoitajinakin. Paras kiitos tulee kuitenkin lapsilta. Joskus vain miettii,että olisi sitä ihan kivaa saada palkkansa, vapaata ja lomat ja sitten joskus eläkettäkin. Niin te kuin mekin olemme yhteiskunnan hyväksikäytettyjä. Halvalla hyvää hoitoa.
Tällä kertaa täysin anonyymina.
Omaishoitajat ja perhehoitajat taitavat olla se ryhmä joka on kaikkein aliarvostetuin. Perhehoidon palkkioita taidettiin juuri korottaa, mutta jo oikein ymmärsin niin on se korvaus vieläkin pieni. Lapset monesti sellaisia että melkeinpä on oltava toisen vanhemman kotona.
PoistaHalvalla hyvää hoitoa on osuvasti sanottu. Tsemppiä arkeen!
Nimimerkille: "Tällä kertaa täysin anonyymina".
VastaaPoistaKiitos kun avasit aihetta. Olen itsekin ihmetellyt samaa "aihetta". Ajatellut, että ompa paljon perijöitä tai lottovoittajia...
ms
Perhekotien korvaukset on tähtitieteelliset perhehoitoon verrattuna. Toisaalta kulutkin on erilaiset, mutta rehellinen totuus on että ei perhekoteja tappiolla pyöritetä.
PoistaMinulla on sinulle tuolla pienssä blogissani jotain :-)
VastaaPoistaKiitos!
PoistaMielenkiintoinen postaus ja kommentoinnit alla. Oma kunnioitukseni perhepäivähoitajia (ja perhehoitajia) kohtaan nousi juuri sfääreihin.
VastaaPoistaMeillä ei ihan menny sukset samaan suuntaan tytön phh:n kanssa aikoinaan mutta paljon hyvääkin oli :)
Tsemppiä ja jaksamista työhön!!
Kiitos :)
PoistaAina ne kemiat ei kohtaa, silloin on puolin ja toisin hyvä jos voi vaihtaa hoitajaa.
Pakko kommentoida;)
VastaaPoistaOlen itsekin Pph, tehnyt myös muita ja ollut pitkään myös päiväkodissa töissä.
Mua ärsyttää SUUNNATTOMASTI tämä ainainen kitinä palkasta, kodin kulumisesta, kulukorvauksista, palkattomista päivistä ja tämä ainainen teetteniintärkeäätyötä.
PALKKA on yleensä Suomessa tabu, siitä ei puhuta. Pph:n palkka ei ole yhtään huonompi kuin esim. kaupanmyyjällä, normitoimistotyöläisellä, tehtaan pellin vääntäjällä, siivoojalla, kouluavustajalla, jnejne. TJEU!
JOS taas palkka jää pieneksi vajaan lapsiryhmän vuoksi, on se ohjaajan vika! Yhteyttä sinne!!
Kunta-alan palkat on huonoja, koska ne maksetaan meidän kaikkien pussista, eikä ylimääräisiä veroja halua maksaa kukaan!
Se on kyllä tosi törkeää, että 40h työviikko on ollut Suomessa _kaikilla muilla aloilla_ jo 40 vuotta. Pph saivat sen vasta EUn myötä, siinäkin kikkailtiin 10 vuoden siirtymäaika - tuli vasta kun oli pakko! KIITOS EU!!
KULUKORVAUS riittää kyllä. Puurossa ja keitoissa ei ole mitään pahaa. Luomua tarjoaa vissiin yksi kaupunki koko maassa. Koulu- ja päiväkotiruoka tehdään halvoista mahdollisista aineista isoissa yksiköissä, ja on yleensä sen makuistakin.
Vaikka pph hakisi lidlistä kaikki ainekset, on se kuitenkin kotiruokaa, ja jos pph vielä osaa laittaa ruokaa, on se myös maistuvaa. (Tosin kaikki pph:t eivät osaa laittaa ruokaa, eikä se kiinnosta ohjaajia. Tunnen yhdenkin pph:N joka syötti vain valmisruokaa... mutta se on toinen juttu)
PALKATON PÄIVÄ no voi herraisä sentään. Miksi pitäisi maksaa palkkaa jos ei töitäkään tehdä? Ja huom. palkkaa verorahoista? Jos hoitolapset ovat sairaana, jokaisen pph:n oikeus/velvollisuus on mennä päiväkotiin/ryhmikseen. Ja palkka juoksee. Ei ole työnantajan vika, että pph:lla voi olla omiakin lapsia. Hommaa niille hoitaja. Minusta on hienoa, ettei TARVITSE mennä muualle jos ei halua, vaan voi pitää vaikka ylityövapaan ja nauttia omista lapsista.
OMAT LAPSET KÄRSIVÄT no kyllähän se on pph:n ammattitaidosta kiinni miten homma sujuu. Ryhmä pitää saada kuriin ja järjestykseen, säännöt ja rutiini on oltava! Ei voi olla "äidin kullannuput" ja hoitokakarat. Se onkin kova paikka laittaa ne säännöt MYÖS omille lapsille...
JA VIELÄ... pitää muistaa se ihana asia että saa olaa kotona, parhaassa työseurassa ikinä!! JOs hoitolapsi ei aamulla klo 7 tulekaan, ja seuraava tulee vasta klo 9, niin takaisin sänkyyn vaan!!
Ja kotityöt on valmiiksi tehtynä kun työaika päättyy! Itse en ikinä iltaisin tee kotitöitä. Pyykinpesut, siivoukset, ruuan valmistelut/laitto ym teen aina työpäivän aikana.
Niin ja PÄIVÄUNET!! Ne saa nukkua vaikka joka päivä...:D
JA VIELÄ
Kiitos mielipiteestä :)
VastaaPoistaPerhepäivähoitajan palkka on pieni, kuten myös myyjän ja siivoojan. Eikä se nouse jos siitä ei joskus kitistä. Eikä palkan pienuuden fakta poistu sillä ettei asiasta puhuta.
Ruokakorvaus on pieni ja se riittää perusruokaan joka on itse tehtyä. Mutta eipä sillä ostella maisteluun eksoottisia hedelmiä tai talviaikaan kotimaisia marjoja. Minä olen tehnyt tosissani töitä oppiakseni laittamaan hyvää ruokaa. Kehitystä on tapahtunut huimasti :)) Uskoisin että moni pph laittaa hyvää ruokaa, usein oma perhe syö samaa ruokaa.
Ja palkaton päivä ei ehkä ole kohtuullinen jos ajattelee ja vertaa päiväkotiin. Päiväkodissa työpäivä on työpäivä vaikka yhtään lasta ei ilmaantuisi hoitoon. Toki ei ehkä asiaa voi suoraan verrata, mutta ymmärtänet pph:na pointin.
Ja kyllä ne omat lapset "kärsivät", oma äiti on siinä päivän aikana myös hoitolasten "äiti" eikä voi asettaa omaa lasta etusijalle mitä oma lapsi ehkä odottaa. Säännöt ja rutiinit on tottakai kaikille, itse huomioin kuitenkin sen että tämä on omien lasten koti. Siksi heillä on muutamia erivapauksia, kuten se että tarvittaessa voi vetäytyä omaan huoneeseen omaan rauhaan.
Päiväunia en työaikana nuku :D
Yksi asia mitä olen vuosia ihmetellyt, on ammattiliitot. Kaikki tuntemani perhepäivähoitajat kuuluvat liittoon, onko se nyt nykyään nimeltään JHL?
VastaaPoistaMiksi? Liitto ei ole koskaan ajanut pph-laisten asioita. Edellinen ouh,johtaja, nainen Tuija jotain? lupasi laittaa nimenomaan perhepäivhoitajien asiat kuntoon. No, eipä laittanut. Ja nyt johdossa on vissiin joku mies.
Ja tuo työaikalaki tuli pakolla voimaan eu:n myötä, niinkuin täällä jo todettiin.
Itse olen 10 vuotta ollut perhepäivähoitajana, enkä kuulu liittoon.
Itse en kuulu Jhl:n vaan toiseen liittoon. En tiedä hoitaako se asioita muita kummemmin, mutta minä ainakin yritän pitää ääntä perhepäivähoitajien puolesta. Ja liittojen syyhän ne huonot ehdot on.
Poista"PALKATON PÄIVÄ no voi herraisä sentään. Miksi pitäisi maksaa palkkaa jos ei töitäkään tehdä? Ja huom. palkkaa verorahoista"
VastaaPoista-----------------------------------------
Opettajille kyllä maksetaan tekemättömästä työstä, koska ovat kesällä myös töissä, mutta ilman opetusvelvollisuutta ja tämä kaikki meidän verovaroilla. Myös jotkut kunnat maksavat opettajan sijaisille kesäajan palkkaa. Eihän heitä enää siellä koululla näy mitään tekemässä kesä-heinäkuussa, mutta palkka juoksee täysimääräisenä, vaikka itse työtä ei enää tehdä, ja lapset ovat kesälaitumilla.
ms
Perhepäivähoitajalla riittää kyllä puuhaa vaikka lapset eivät olisi paikalla. Voi siivota, suunnitella jne. Ne yllättävät vapaat on ainakin itsellä niin harvassa, ettei ne ole ongelma. Toistaiseksi ei ole velvoitetta mennä muualle töihin vaan lapseton päivä on tasausvapaa. Sitten tilanne muuttuu kun kuopus menee kouluun.
PoistaHei ano klo 16.27.
VastaaPoistaEnsinnäkin, opettajilla on liitto joka hoitaa niiden asiat.
Kesältä he vetävät palkkaa koska:
- ylitöitä ei tunneta. On palaveria, vartteja, vanhempainiltaa, koulutusta...Vanhemmat saattavat soittaa klo 21 illalla. Näitä ei kirjata mihinkään, mutta näistä kertyy oikeasti tunteja jumalattomasti!
Siispä se korjataan lomien ajalla.
- peruspalkka on huono. Samahan se olisi maksaa kunnon palkkaa ja pitää kesät lonkkaa...
- opettajien työ on vuosi vuodelta raskaampaa niin fyysisesti kuin henkisesti. Vanhemmista yhä suurempi osa jättää lastensa kaiken kasvatuksen koulun harteille. Ristiriitatilanteissa ollaan kas kummaa, aina lapsen puolella.
Kyllä minä iloisena veronmaksajana suon euroni opettajien kesäpalkkaan;)
ps. en ole opettaja, mutta lähipiirissäni on useita..
Suon minäkin opettajille kesäpalkkansa. Heidän palkkansa tietääkseni koostuu 10kk:n palkasta joka on jaettu 12 kuukaudelle.
PoistaLapseni koululla ei opettajat vastaa enää iltaisin puhelimeen (eikä kyllä kesällä, eikä jouluna, eikä lasten hiihtoloman aikaan). Asiat hoidetaan internetpohjaisen oppilashallintojärjestelmän kautta (johon opettaja vastaa oppilaitten tunnin aikana). Vartit pidetään päivällä (johon vanhempien on tosi vaikea keritä), koulutukset ovat päivällä yms yms. Ei opettajilla mitään ylitöitä ole, opettajan työ on opettamista ja lisäksi työhön kuuluu myös muita tehtäviä, joista tulee erilliskorvaus. Kyllä kelpais jos oman työn saisi sopeutettua tuohon opettajan palkkaan ja työaikaan (16-24h/viikko).
VastaaPoistaKyllä ne vanhemmat lapsiansa kasvattaa, mutta kun nuo työpaivät ovat niin pitkiä 8-10h ja matkat päälle. Klikki ja vanhempien syyllistäminen syntyy siitä, kun opettajat eivät ymmärrä perheitä ja heidän arkeaan, kun heillä tuota vapaa-aikaa jää kosolti enemmän.
Minä en tiedä kaikien opettajien puhelinnumeroita, siis yksityisä. Työpuhelinhan on helppo pitää kiinni työajan ulkopuolella. Itse en soita opettajalle koskana muutoin kuin työaikanaan ja nykyään kaikki hoituu Wilman kautta.
PoistaMe perhepäivähoitajat annamme vanhemmille oman yksityisen numeromme. Ihan samalla lailla kuin opettajat, saamme puheluita viikonloppuisin, vapaapäivinä ja iltaisin. En koe sitä ongelmaksi, mutta onhan se joka kerta palkatonta työtä.
http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2011/05/04/opettajan-palkka-on-nyt-3-550-euroa/20116293/139
VastaaPoistaMikähän on perhepäivähoitajien keskipalkka? Ei takuulla ylitä kahtatonnia.
PoistaPerhepäivähoitaja
VastaaPoistaKUN
1 867
http://www.taloussanomat.fi/raha/2012/05/29/2-300-ammatin-ansiot-katso-parjaatko-vertailussa/201230171/139
Ja takuulla on nykyisin vielä pienempi kun ylityöt ei enää kerrytä palkkapussia. Pieni tuo luku on, ei voi muuta sanoa.
PoistaPerhepäivähoitajana pian 30-vuotta. Se ei mene jakeluuni, että työaika pitää ilmoittaa minuutilleen (lasten tulo-ja hakuajat) ja ne minuutit lasketaan yhteen (hoitaja jopa laskee itse työaikansa minuutilleen).
VastaaPoistaTyöajaksi ei lasketa siivouksia, vaikka lapsi olisi oksentanut mattosi juuri ennen kun viimmeinen lapsi haetaan hoidosta, tai peset pissattuja vuodevaatteita tms..
Kauppaan kun ei voi mennä työaikana, koska kauppa ei kävely matkan päässä, niin kun haet ruokatarvikkeita lapsille, niin ei lasketa työajaksi.
Autolla ei meidän kunnassa saa lapsia kuljettaa edes vanhempien luvalla, eikä vanhempien toivomuksestakaan viedä autolla edes seurakunnan kerhoon.
Jos lapset vanhempineen myöhästelee sovitusta vaikka melkein joka aamu ja joudut kuitenkin varautumaan, että tulevat ajoissa tai saattavat välillä yllättää ja tuoda peräti puoltuntia ennen, niin työaika alkaa melkein joka päivä vasta just silloin kun se lapsi tuodaan hoitoon, vaikka puol tai tunti myöhässä, niin se on hoitajan pussista pois. Vaikka varsinkin hoitajan työt kärsii kun joutuu kyttäämään lapsen tuloa, eikä rohkene alkaa pesemään edes vihanneksia tai salaatteja tmv. kun kädet kuivuu jatkuvasta luttaamisesta, niin ei voi jatkuvasti keskeyttää työtään jos lapsi kuitenkin tuodaan pian.
Se helpottas kun tietäs tarkan ajan niin vois toimia sen mukaan ja uskaltautus vaikka vessaan tai muuta.
Kun omat lapset oli pieniä sai jättää lapsensa luotettavaksi katsomalleen aikuiselle, jolla kokemusta lapsien hoidosta, jos itse käväisi vaikka verenpaineen mittauksessa. Nyt et saa jättää hoito lapsia edes päiväunien ajaksi luotettavalle henkilölle vastaavassa tilanteessa.
Teet Vasuja 2 kertaa vuodessa /lapsi
Käyt palavereissä iltaisin
Koulutuksessa lauantaisin
Suunnittelet ja mietit iltaisin ja öisin Tiimin puolesta kaikkea mukavaa lapsille järjestettäväksi (työaikana ei ehdi)
Täisiivot jms. perheeseenkin tarttunut hoitolapsista.
Siinä mietittävää.
Onneksi olen lapsirakas, muuten tätä ei jaksaisi.
Meillä tehdään toisin. Työaika pyöristetään viiden minuutin tarkkuudella, työntekijälle edulliseen sunttaan niin kuin pitääkin. Ymmärrän, että kauppareissut ei ole työaikaa, minä en ainakaan pysty erottamana mitä ostan omalle perheelle ja mitä työn takia, sillä syömme kaikki samaa.
PoistaAutolla saa meillä kuljettaa jos on vanhemmilta lupa. Onneksi täällä vanhemmat ymmärtävät, että se on ainut keino liikkua oman pihan ulkopuolella. Minusta hyvin tärkeää nähdä muutakin ja käydä esim. retkillä.
Jos lasten tuontiaika poikkeaa, niin varmaan kannattaa ehdottaa hoitosopimuksen uusimista. Ja sovittua tuloaikaa ei tarvitse ottaa ketään hoitoon. Itse kyllä teen ihan tavallisia hommia, laitan ruokaa tai uskallan vessaan vaikka odottelisin pientä hoitoon. Vasut saa tehdä työajalla, ja jos vasukeskustelut on illalla, on sekin työaikaa. Itse teen töitä vain työajalla. Lakanat yms. pesen viikonloppuna, mutta sänkyihin laitan vasta kun teen töitä.
Haloo !!!! Tuo äskeinen, edellinen kirjoitus ei koske kyseistä paikkakuntaa.
VastaaPoistaMutta perhepäivähoitajana lähes 30 vuotta työskennelleenä, satuin näkemään tämän keskustelun,niin en malttanut olla kirjoittamatta kokemuksiani tänne. Vaikka toiminkin eri kunnassa hoitajana.
Saako leluihin rahaa?
VastaaPoistaLelujen hinnan katsotaan sisältyvän kulukorvaukseen. Meillä lelut on omien lasten vanhoja tai kirpparilöytöjä. Uutena en ole ostanut kuin muutaman pihalelun kuten lapioita. Joitain leluja voisi lainata hoitajille tarkoitetusta lelulainaamosta, mutta viime vuonna sen käyttö jäi minulla vähäiseksi. Leluja on omastakin takaa, ja osa on aina pois käyttöstä joten tuntuvat uusilta kun kaivetaan kaapista esiin pitkästä aikaa.
Poista