perjantai 27. tammikuuta 2017

Ostoslistalla maksaruoho

Mistähän maksaruoho on saanut nimensä? Mikään kaunis nimi se ei ole enkä oikein tiedä miten nimi ruoho edes kasvia kuvaa. Latinankielinen nimi sedum ei sekään ole mikään prinsessojen nimi mutta toisaalta maksaruohot ovatkin enemmän ronskin oloisia kuin herkkiä imellyksiä.

Viime kesänä puutarhaan tuli monta uutta maksaruohoa ja tänä vuonna on tarkoitus hankkia lisää kunhan näen miten hyvin kestivät tämän itähämäläisen talven.
 Maksaruohoista ensimmäisenä kukkii tuntematon Arvilan alkuperäistä kasvistoa oleva maksaruoho. Kuten tiikerililjakin, löytyi tämä valkoisen syreenin alta yhden taimen voimalla. Tosin syreeni oli toinen. Sain siirrettyä taimen onnistuneesti pois ja nyt tätä kasvaa puutarhassa kolmessa kohtaa ja olen jakanut taimia poiskin. Upea kasvi. (kuvassa vielä nuppuisena)
 Yksi syy miksi pidän maksaruohoista on se että lentävät pörriäiset ovat ihan hulluna maksaruohon kukkiin. Ja hyviä ötököitähän ei voi olla puutarhassa liikaa.
 Virosta tuotu maksaruoho "variegata" näyttää yhden syyn lisää kasvattaa lajin kasveja. Nimittäin upea syysväritys. Katsoin muuten kuvaa, että oliko tuo penkki oikeasti viime kesänä noin kivinen ja sammaleinen? Kuva ei taida vääristää kuten oma muisti tekee.
 Sedum "Bertram Andersson" sekin viime kesän ostoksia. Tämä tuli puutarhaan Lammilta, Porkkalan kartanon puutarhamyymälästä. En tehnyt tälle mitään talvisuojauksia ja nyt on kädet kyynärpäitä myöten ristissä jotta loppukesästä istutettu taimi selviää.
 Virosta tuli variegatan kaverina "Frosty Morn". Kuva ei tee oikeutta kasvin viileälle kauneudelle. Jos tämä vain kasvaa tuuheaksi kasvustoksi niin näky on upea.
 Nämä kaksi ovat tulleet samasta kodista, toiselta puutarhaharrastajalta. Tarkempaa lajitietoa ei ole. Mutta sen tiedän että näissä kävi syksyllä kova kuhina mehiläisten, kimalaisten ynnä muiden vastaavien kesken. Ja taisinpa minäkin pörrätä ympärillä ihastuksesta. Pinkkiä ja tummaa ja taustalla iso kivi, voiko muuta enää vaatia.
Viimeisenä kukkinut maksaruoho on hankittu Levon taimipäiviltä Lahdesta, sieltä vaihtopaikasta. Minusta tuuri oli melkoinen että taas tuli erilainen maksaruoho puutarhaan vaikka näistä ei voinut keväällä sanoa mitään, pieniä taimia olivat. Ja syksyllä kukkivat komeasti vaikka ihan täyteen kukkaan eivät päässeetkään.

Ja mitähän kuvista saattaa päätellä pääpuutarhurin kukkien lempiväristä. Ehkä se on vaaleanpunainen ja pinkki.

20 kommenttia:

  1. Noita voi kätevästi lisätä pistokkaistakin. Syksyn komistuksia puutarhassa, eivätkä hätkähdä pieniä pakkasiakaan. Tykkää minäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ole kokeillut mutta olen kuullut että maksaruohon saa lisääntymään ihan vain tökkäämällä lehden multaan. Hmm. taidan kokeilla ensi kesänä :) Mun haaveena olisi pitkä rivi pelkkää maksaruohoa jossain kohtaa puutarhaa.

      Poista
  2. Outs! Kyllon tajuttoman färine, tua tumman viäres oleva pinkki. En ihimettele, vaikka siinä olis pörränny itte pääpuutarhuriki :) Tumma vois olla vaikka 'Xenox' -nimistä. Mäki tykkään maksaruahoosta ja taisin niitä taas muutaman kesällä lisätäkki. Nua kirijavalehtisekki on hianoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mieletön pinkki syksyn kukkijaksi. Luulen että sitä pitää yrittää levittää muuallekin kasvamaan.

      Poista
  3. Ai niitä voisi lisätä pistokkaistakin. Minulla on tuota tummanpunavartistakin ja tykkään siitä väristä. Maksaruohot ovat syksyn väriläiskiä.

    VastaaPoista
  4. Minä olen useampana vuonna poiminut kukkivat maksaruohot maljakoihin ennen ensimmäisiä halloja. Jossain vaiheessa kukinnot kuivuvat, jolloin leikkaan ne pois. Kasvit kasvattavat runsaan juuriston maljakkoon ja uusia versoja vimmatusti. Sijoitan maljakot varastohuoneen ikkunalle, jossa on muitakin rönttökasveja (kuten kukkineita amarylliksia). Vettä pitää vaihtaa muutaman viikon välein. Mutta keväällä on taas joukko uusia maksaruohoja istutettavana penkkeihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maljakko on hyvä keino lisätä maksaruohoja, kasvattaa tosi nopeasti juuret.

      Poista
  5. Ihania! Aion lisätä omiani pistokkaista, kunhan kesä kerkiää. "Chelsea Chop" maksaruohoille ja mirrinmintulle, jottei tarvi lähteä taimikaupoille... ;)Maksaruoho lähti tosi kivasti vahingossa leikkokukasta juurtumaan ja samoin kesällä multaan tökkäämistäni lehdistä. Kannattaa kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, taidan kokeilla ensi kesänä multaan tökkäämistä. Oletko varjostanut paikkaa tai kastellut?

      Poista
    2. Minulla oli vähän varjoa ihan luonnostaan siinä paikalla mutta toki kastelin, jos oli kuivaa. En tiedä vielä miten käy talven aikana, toivotaan, että selviävät.

      Poista
    3. Kiitos! Eiköhän ne keväällä nouse, maksaruohot ovat sitkeitä.

      Poista
  6. Upeat maksaruohot, varsinkin tuo purppura!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hieno, luulen että sitäkin tulen jakamaan keväällä myös muualle puutarhaan.

      Poista
  7. Hienoja maksaruohoja! Minä lisäsin maksaruohoja viime kesänä pistokkaista ensimmäistä kertaa ja ne lähtivät hyvin kasvuun. Ensi kesänä meinasin lisäillä uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin monella on kokemusta pistokaslisäyksestä että pakko uskoa ja kokeilla kesällä.

      Poista

Kiitos kommenteista :)