Olen joskus aiemminkin kertonut, että kaikki uuneistamme tuleva tuhka käytetään hyödyksi puutarhassa. Ja tuhkaahan meillä riittää lämmitysaikaan. Talon seitsemän tulisijaa ovat ehtymätön tuhkan lähde. Sekä hiilen. Uunit ovat vanhoja, eivät aina polta kaikkea puuta tasaiseksi tuhkaksi vaan joukossa on aina pieniä hiilen palasia. Olen miettinyt ovatko hiilenpalaset maalle hyväksi. Jostain englantilaisesta puutarhaohjelmasta luin puolella silmällä, että hyväksi on, mutta jos asiasta oli enemmän puhetta meni se minulta ohi.
Viikolla lainasin kirjastosta muutaman puutarhakirjan, ja kirjassa Lavakaulusviljely, oli asiasta kerrottu pieni pätkä. Kirjassa kerrotaan, että hiili on hyvä maanparannusaine, se tasaa sekä vettä että ravinteita ja suosii pieneliöstöä. Hiilestä huolimatta maata pitää lannoittaa, kirjan mukaan jos hiili köytyy ravinteista, se alkaa ottaa niitä maasta luovuttamisen sijasta. Ja kerrottiin kirjassa sekin, että hiiltä käyttivät viljelyyn jo muinaiset Amazonin intiaanit.
Näissä tämän päivän kuvissa hiiltä ei näy, mutta on sitä tuolla puutarhassa. Tuhkaa levitän niin kasvimaalle kuin perennoillekin. En tietysti happaman maan kasveille, mutta muille. Luumulehtokin on saanut osansa. Ja tuhka tummana aineena on siitä mukava näin keväisin, että sen avulla aurinko sulattaa lumen nopeammin pois.
Ja onpa lumet saaneet muutamana päivänä kyytiä. Piippoja ja piskuisia taimen alkuja nousee sieltä täältä puutarhassa. Kuten alimman kuvan maksaruohot. Voin vannoa, että pari päivää sitten ei näkynyt vielä mitään. Tai edellisen kuvan luumulehdon sipulikukat. Ei mitään muistikuvaa mitä syksyllä istutin, mutta jotain on nousemassa ja vauhdilla. Oi ihana kevät.
Hyvä että amazonin intiaanit käyttivät tuhkaa. Mutta kyllä ne suomalaiset keksivät sen ensin, kun kaskesivat ja kylvivät siihen palaneeseen maahan ohran kasvamaan.
VastaaPoista"Eipä nouse Osmon ohra,
ei kasva Kalevan kaura
ilman maan alistamatta,
ilman kasken kaatamatta
tuon tulella polttamatta." (Kalevala toinen runo 255)
Kyllä vanha kansa tietää :)
Kyllä tietää, ja tietysti suomalaiset keksivät ensin :D
PoistaHei, kasvimaalle ei suositella laitettavaksi tuhkaa, koska se sisältää raskasmetalleja, perennoille ok.
VastaaPoistaMinä uskallan käyttää kasvimaalla, poltamme vain puhdasta puuta, ei roskia tai rakennusjätettä yms.
PoistaVanhempani ovat aina levitelleet tuhkaa hangille varsinkin kasvimaalle tuolla pohjoisessa. Luulen, että oppi on tullut edellisiltä sukupolvilta, joten on sitä Suomessakin osattu...
VastaaPoistaKasvun ihme on ihme joka kevät! :)
Tuhka on hyvä ravinneaine maalle, jotenkin koen sen olevan erityisen hyvää meidän savimaille. Kevät on parasta aikaa vuodessa :)
PoistaMeilläkin tulee neljästä tulipesästä tuhkaa ihan kiitettävästi. Juuri tyhjensin ison satsin pitkin pihaa ja naapurit katselivat tuohtuneen näköisesti kun tuli niin ruma hanki :D Meillä on aika kamala savimaa ja olen ajatellut ettei se tuhka ainakaan sitä voi pahemmaksi tehdä, vaikka joskus poltamme vähän roskiakin ja ihan pienen määrän maalattua puuta.
VastaaPoistaEn minäkään usko että tuhka on pahaksi, raskasmetalleja siinä toki on, mutta ei sitä näin kotiuuneista nyt niin paljoa tule etteikö voisi pihan levittää. Rumaahan se aluksi hangella on :)
PoistaSama juttu täällä - niin kotona kuin saaressa. Oli mielenkiintoista lukea aiheesta, kommentit mukaan lukien, kun itsekin olen miettinyt, että onko se hyödyksi vai ei.
VastaaPoistaOn tuhka hyödyksi, kalkitsee ja ravitsee.
PoistaTuhkan levitys on joka kevään kiva homma. Mulla on se tarkoitus tehdä tänään. Levitän itsekin 'kasvimaalle' just samasta syystä - pelkkää puuta poltellaan, mitä nyt sytykkeenä saattaa olla sanomalehteä tai maitotölkki.
VastaaPoistaOlen käännellyt niitä hiilenpaloja myöhemmin keväällä vähän sinne mullan sekaan. Vaikka ei kai se mitenkään tarpeellista ole, tykkään vain tehdä niin.
Aikoinaan isä levitti keväisin pihahangelle valtavat määrät tuhkaa. Meillä oli puilla lämmitettävä keskuslämmitys, joten tuhkaa tuli paljon. Isällä oli tapana juoda olutta pannuhuoneessa ja hän heitteli pullonkorkit myöskin tuonne uuniin puiden sekaan. Ei siis ollut mikään eko-isä. Me sitten veljen kanssa keräiltiin lumien sulettua niitä pullonkorkkeja pihalta pois. Äiti inhosi tuhkaista hankea kun se oli niin ruman näköinen. Eihän se mikään kaunistus ole, mutta niin vähän aikaa vain näkyvillä. Ja mihin ne tuhkat muuten hävittäisi.
Maahan muokkautuu meilläkin hiilet, tuhkankin tykkään kääntä jos mahollista, joskus taas jätän pintaan, kuten sipuleille. Kaalien päälle taas levitän suojaksi kirpoilta. Minulla on se käsitys että jätteenä tuhka on sekajätettä. Kamala määrä mikä meiltäkin tulisi jos ei olisi puutarhaa mihin levittää.
PoistaTuhkaa levittelen minäkin hangelle ja myöhemmin kotiloitten kiusaksi.
VastaaPoistaKohta se kotiloaika taas alkaa. Joka kevät niille julistaa sodan mitä erinäisimmin konstein, meilläkin tuhka on yksi.
PoistaMinäkin luin joitakin vuosia sitten terra pratasta - ja olen sen jälkeen vienyt kaikki puu poltosta jääneet hiilen palaset kasvimaalle. Se tosiaan pitää ravinteita ja päästää niitä pikkuhiljaa kasvien hyödyksi, imee itseensä sateella maasta vapautuvat ravinteet, jolloin nämä ivät joudu sadeveden mukana hukkaan. Ilmeisesti yksi parhaimmista keinoista parantaa maan laatua!
VastaaPoistatv Leena
Intiaanit ilmeisesti viljelivät kasvustojaan silkassa hiilessä. Ja hyvällä menestyksellä. Kallisarvoista ainetta :)
PoistaOho, tätä en tiennytkään! Onko tosiaan mahdollista viljellä pelkässä hiilessä? Ällistyttävää. Ilmeisesti se kuitenkin vaatii sitä, että antaa jotain ravintopitoista kasteluvettä? Mutta tosiaan kotipuutarhurille oivallinen, täysin ilmainen sekä ekologinen keino edesauttaa viljelysten onnistumista.
Poistatv Leena
Koitin googlata hakusanalla terra preta. Sillä löytyi kuvia hyvin mustasta maasta. Minusta näytti hyvin mustalta mullalta, mutta ei kyllä silkalta hiileltä. Kirjasta taas jäin käsitykseen, että viljelyssä maa olisi hyvin hiilipitoista ellei jopa pelkkää hiiltä. Miten sitten oli, olisi mielenkiintoista tietää enemmän.
Poista