tiistai 26. elokuuta 2014

Kaiken muun lomassa

Puutarha on nyt se, jota hoidellaan kaiken muun ohessa. On palkkatyö, eteisen remontti, keskeneräinen ikkunanpesu, ja kaikki normaalit kotityöt jotka on nekin syytä hoitaa edes joten kuten säännöllisesti. Viikonloppuna harmitti suunnattomasti kun jouduin jättämään kaksikin taimimyyntitapahtumaa väliin. Mutta kun aina ei ehdi. Niinpä sitten istuttelin oman pihan ylijäämätaimia tähän valkoisten syreenien kupeeseen mihin ei koskaan pitänyt tulla mitään perennoja.

Oli taas jännä huomata miten siemenet voivat vuositolkulla säilyä maassa itämiskelpoisina. Aluetta on myllätty pitkin kesää, ja nyt kun muokkasin sen viimeisen kerran ennen istuttamista, huomasin siellä useamman komean harmaamalvikin taimen. Malvikkia tässä ei ole ennen kasvanut, mutta lähistöllä on. Malvikit jätin kasvamaan, ja siirsin niiden seuraksi lukemattomia sormustinkukan siementaimia mansikkamaalta. Mansikkamaalta löytyi myös yllättäjä, en ole koskaan onnistunut tarkoituksella kasvattamaan siperiankurjenmiekkaa siemenestä. Mutta pensaat olivatkin kylväytyneet itsestään mansikkamaalle mistä sain talteen miltei 30 pientä alkua. Ne ovat nyt kaikki tässä. Ensi kesänä näkymä saisi olla huomattavasti rehevämpi.
 Mustilasta hankitun seljapihlajan taimen laitoin Türin kukkapenkin reunaan. Maassa olevat tikut on minulle itselleni muistutus, että siihen on laitettu pionin siemeniä. Etten vahingossa myllää liikaa alueella.
 Ehdinpä leikata letitetyn vaahteranikin jossain sateen lomassa. Mukavasti se on lähtenyt haaroittumaan, tarkoitus olisi, että latvusto olisi pallon muotoinen.
 Sunnuntaina koettelin lihaskuntoa, ja muokkasin talikolla osan kasvimaasta. Tänä vuonna ajattelimme kokeilla haravoitujen lehtien levittämistä kasvimaalle. Onko kellään kokemusta ehtivätkö maatua yhden talven aikana? Kuvan vasemmassa reunassa näkyy käännettyyn maahan silputut härkäpavun varret. Nekin jätin maatumaan tähän kompostiin laiton sijasta juurakoiden kanssa.
 Tomaatit olen latvonut jo kerran, mutta sääennustusten takia latvoin toisen kerran rajummalla kädellä. Nyt on pieni toivo että saadaan koko sato kypsäksi. Muutamia tomaatteja on jo syöty, ja keitetty yksi tomaattikastike oman kasvihuoneen sadosta.
 Muistatteko kun alkukesästä istutin maa-artisokkaa kahteen laatikkoon eri systeemeillä. Tässä nähdään tulos. Vasemmalla on laatikko johon laitoin ohuelti sanomalehteä alle ja maa-artisokat suoriin riveihin. Oikealle maa-artisokat heiteltiin sikin sokin samaan savimaahan jota tuossa on muutenkin. Ja niin vain kävi, että oikeanpuoleiset kasvattaa komeampaa vartta. Vielä en ole uskaltanut kurkistaa satotilannetta, olen ajatellut että on liian aikaista.
Alan olla taas sitä mieltä, että taivaan vesihuollosta vastaavaa voisi laittaa hanat kiinni. Edes pariksi päiväksi, jookos?

8 kommenttia:

  1. Täällä Etelä-Savossa onkin tänään ollut yllättäen pouta! Eilen sateessa ei taukoja pahemmin ollut ja yölläkin satoi reippaasti. Heinäkuisen rutikuivuuden ansiosta meidän maa-artisokka on aika matalaa vielä, harvoin tuli kasteltua muuta kuin kasvihuoneen ja terassiruukkujen kasveja. Minä korjaan artisokkasatoa vasta tosi myöhään syksyllä, yleensä räntäsateessa;) Sehän kasvattelee mukuloita syksyn aikana. Luumuja näyttäis tulevan mukavasti vaikka puut olikin kirvoja täynnä kesällä! Olen kasvimaan ja laatikoiden päälle laittanut puunlehtiä syksyisin. Koivunlehdet maatuu riittävästi, tammen lehdet on erilaisia, niitä saatan keväällä siirrellä muihin tarkoituksiin. Vaahteran samoin! Tammi kun kasvaa kasvimaan vieressä niin tuotta lehtimateriaalia runsaasti :) Meillä multaa on luonnostaan hyvin vähän joten kaikin keinoin sitä yritetään saada lisättyä. Mukavaa syksyn alkua sinne:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin maa-artisokka oli vähällä kastelulla, hyvin pärjäsi :) Suurin osa pihan lehdistä onkin koivua täällä, hyvä, voin siis laittaa kasvimaahan. Savimaata siinäkin ja humusta kaivataan lisää.

      Poista
    2. Lisään tähän vielä, että pätkin talveksi artisokan varret kasvupaikalleen ja siihen niitä puunlehtiä runsaasti lisäksi. Kevättalvella maasta saa "tuoreita" mukuloita kun kellarista käy vähiin. Ja se sosekeitto on taivaallisen hyvää :)..

      Poista
  2. Koivunlehdet maatuu kyllä. Ite oon niitä vähän sekoittanut vielä pintamultaan. Silloin kun oli vielä oikea kasvimaa, kääntelin syksyisin naatit sinne maahan ja keväällä oli jäljellä vain multaa.

    Mua harmittaa myös niiden kasvitapahtumien väliin jäänti. Unohdin ne ärsyttävästi ja tuli järjestettyä muuta menoa. Ensi vuonna sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koivunlehtiä riittää! Enpä kuskaakaan sitten enää navetan taakse vaan kasvimaalle maatumaan. Naatit olen laittanut toistaiseksi kompostiin, niitä tulee niin paljon. Porkkana intoutui kasvamaan sateiden myötä, ja nyt sitä riittää :)

      Poista
  3. Maa-artisokkia voi ottaa ylös tarpeen mukaan myöhään syksyllä, osan voi jättää maahan kevääseen.Olen kääntänyt pintamaahan kasvimaalle omenapuun ja koivun lehtiä.Myös olen varastoinut niitä talven yli ja laittanut pottuvakoihin.Hyvin on toiminut, savimaa kuhiseee matoja ja on kuohkeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain luin, että maa-artisokkaa voi kerätä vaikka koko talven jos tekee siihen jonkun suojan esim. oljista päälle. Taidan tehdä niin, että kun kesäkurpitsasato on ohi niin siirryn kasvissosekeitoissa maa-artisokkaan. Jos siellä laatikoissa mitään on.

      Poista
  4. Kovin anteliaasti tuota vettä, kuten sitä edeltänyttä hellettäkin meille nyt suodaan. Komppaan siis pyyntöä ja ehdotan säätyypille, että on varmaan olemassa joku välimuoto näidn kahden extremen välissä ;D

    Ihailen niin tuota uutteruutta puutarhassa. Itseltäni ei onnistuisi, ei vaikka selkävammaa ei olisi. Vika on korvien välissä ;) Mutta! Tuohon lehtiasiaan osaan vastataa (jee!). Meillä ainakin lehdet ovat maantuneet sekä maassa että sen sisällä! Meillä on kyllä aivan hurjasti matoja täällä, todella, todella paljon, joka varmaan vaikuttaa asiaan :)

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)