sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Ameriikan tätiä ja muita sukulaisia metsästämässä

Tulee nykyään roikuttua tietokoneen ääressä turhankin paljon. Toisaalta ihan hyvällä asialla, esi-isien tietoja hankkimassa. Toinen vaihtoehto olisi tilata sieltä täältä seurakunnista ja kirkonkirjoista tietoa. Käydä arkistossa ja lukea mikrofilmi poikineen. Siihen verrattuna on aivan ihmeellistä miten monenlaista tietoa omasta sukupuusta löytyy internetistä.

On olemassa kymmeniä digitoituja aineistoja mistä hakea tietoa ja ihan tässä voin sanoa, että ei tarvitse olla edes nörtti, haku on helppoa. Tässä muutama linkki joita olen itse käyttänyt:

HisKi, Suomen sukututkimusseuran ylläpitämä sivusto kirkonkirjoista
hautakivitietokanta, sama ylläpitäjä kuin edellä
digitaaliarkisto, arkistolaitoksen ylläpitämiä digitoituja aineistoja
Katiha, digitoitu Karjalatietokanta
sanomalehdet, Kansalliskirjaston digiaineistosta löytyvät sanomalehdet

Lainsäädännön takia tiedoista ei löydy 100 vuotta nuorempia tietoja, eikä kaikki tiedostot ole vielä valmiita. Iso osa niiden digitoinnista perustuu vapaaehtoistyölle.
 Itse olen yllättynyt miten hyvin tietoa on saatavissa luovutetun Karjalan alueelta. Olin nimittäin luulossa että kaikki tiedot jäivät sinne, ja siellä pysyvät. Vaan täysin päinvastoin, tietoa saattaa löytyä paremmin kun tästä lähiseudun sukujuurista. Kokeilkaa jos teillä on jonkun esi-isän nimi tiedossa, jo sillä voi löytyä paljon.
Haaveissa on vuorotteluvapaa vuosi jolloin voisin paneutua asiaan tarkemmin. Sen ainakin päätin, että ensi syksynä voisin ilmoittautua työväenopiston sukututkimuskurssille ja opetella miten tietoa haetaan ihan oikeasti. Tässä kun on puuha jossa nälkä kasvaa syödessä ja osa arkistoista on niin koukeroista vanhaa ruotsin kieltä, että ihan näin vaan niistä ei ota millään selvää.

Yläkuvassa olen minä 1-vuotiaana. Alakuvassa vasemmalla 1898 syntynyt isänäidinäiti ja vasemmalla 1923 syntynyt isänäiti. Netin perusteella tiedän, että isänäidinäiti syntyi Viipurissa kolmilapsisen perheen nuorimpana lapsena. Vanhempansa syntyivät 1855 ja 1857. Isä oli ammatiltaan muurari.

 Otsikon Ameriikan tädistä ei vielä ole paljoa kerrottavaa, kunhan saan selvitettyä passi- ja matkustajaluetteloita, niin ehkä kohta tiedän hänestäkin enemmän. Tai sitten kohtalonsa ei selviä ja salaperäinen täti saa elää vain mielikuvituksissa kuten nytkin.

10 kommenttia:

  1. Wau! Hienoa, että olet löytänyt tietoa ja minusta on erityisesti hienoa, että kirjoitat aiheesta ja jaat linkkejä. Tässä(kin) asiassa kun voi monella olla kynnys turhaan liian suuri, alkaa etsiä omia juuriaan! Tälläkin postauksessa voi olla alkusysäys monelle tutkimusretkelle ruutujen takana;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti linkeitä on apua, onneksi ne löytyvät helposti, mutta aina ei edes tiedä mitä hakea.

      Poista
  2. Samoissa puuhissa minäkin olin tuossa syksyn mittaan :) Ja tein saman huomion, että luovutetun Karjalan alueen tietoja on 1900 luvun alulle saakka näkyvissä, monessa muussa paikassa vain 1850 luvulle saakka. Ja juuri tuolta Karjalan pään suvusta on sukututkimus tehtynä, sain sen käsiini sukulaiselta. Ja muilta osin suku ei aukea sitten mihinkään suuntaan.. Kyselin kaikki mahdolliset tiedot, mitä kukakin vielä muistaa ja jossain vaiheessa (eläkkeellä...? :) ) sitten paneudun kunnolla tuohon hommaan. Tuo vie kyllä niin mennessään, pari viikkoa roikuin netissä kaiken vapaa-ajan kuolleiden ihmisten nimiä etsien, kunnes tajusin, että nämä elävät tarvitsevat minua enemmän ja repäisin itseni takaisin tähän maailmaan :) :) Onnea sinulle "etsintään" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla tahtoo mennä yöroikkumiseksi nämä sukulaishaut, ei sekään hyvä :D

      Poista
  3. Jotenkin näin vanhemmiten rupesi sukututkimus kiinnostamaan tai kaikki mikä liittyy vanhoihin sukupolviin. Miten ja missä he ovat eläneet yms. Ei vaan tule mentyä sukututkimus-kurssille tms.
    Mummini oli käynyt 1900-luvun alkupuolella Ehkä ameriikassa piikomassa, etsin joskus siirtolaisen luettelosta (ellis island) mut en löytänyt nimellä. Sit tätä muisteli hänen olleenkin kanadassa. Olis mukava tietää missä olis ollut ja miksi ihmeessä tullut takaisin leskimiehen emännäksi pientilalle :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalaisista kannattaa katsoa tuo passiluettelo ja matkustajaluettelot. Suppea haku on ilmainen. Löysin sieltä samannimisen henkilön kuin Ameriikan täti on, mutta pari juttua pitää vielä varmistaa. Ja hienoa olisi jos tiedettäisiin mitä teki rapakon takana.

      Poista
  4. Heippa, juuri nyt ancestry.com tarjoaa kaksi viikkoa ilmaista tutkinta-aikaa! Kävin itse rekisteröitymässä ja löysinkin hiukan uutta tietoa Amerikkaan matkanneista sukulaisista. Hurjan mielenkiintoista hommaa tuo tutkiminen, ja aikaa vievää!
    Ja kiitos kivasta blogista, olen jäänyt koukkuun :)

    Ilona

    VastaaPoista
  5. Kiitos linkeistä! Innoistuin oitis niitä tutkailemaan ja lopulta alkoi sukua löytyä. Löysin paljon sellaista tietoa, josta en ole aiemmin kuullutkaan eikä enää ole isovanhempia kertomassa. Tosi mielenkiintoista ja täällä varmaankin kukutaan tulevina öinä paljon noiden linkkien äärellä :)

    VastaaPoista
  6. tän postauksen jälkeen iski itellekkin innostus taas tutkia vähän sukua, joskus vuosia sitten oon jo jotain tutkinutkin. piti vaan äidille soittaa et lähettää kopiot jo tutkimistani tiedoista niin pääsen jatkamaan :)

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)