keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Luonnonmukainen puutarhanhoito

Tammikuusta alkaa tulevan kasvukauden suunnittelu. Sen suhteen on kunnianhimoisia suunnitelmia, osa niistä niin tulevaisuuteen tähtääviä, että kerrottakoon kun kertomista on. Ensi kesällä suuntautuvista suunnitelmista ja unelmista sen sijaan voi kertoa.
 Uuden kasvihuoneen on tarkoitus edistyä kesällä ainakin perustuksen valamisen ja seinien muuraamisen verran. Kasvihuoneen eteen on tulossa uusia istutusalueita, niiden aika ei ole vielä täysin ensi kesänä mutta suunnitella voi ja osin aloittaa maan muokkaamisen ja parantamisen. Ja sen kautta pääsen yhteen ensi kesän tavoitteista. Puutarhan suhteen on tarkoitus päästä entistä omavaraisemmaksi. Enkä tarkoita satoa vaan istutusten tekemistä ja hoitamista.

Ostomulta on tarkoitus karsia minimiin. Siinä auttaa maa-aines jota jouduttiin kaapimaan pois uuden tienpohjan teon alta autotallin edestä. Lisäksi aion jatkossakin hyödyntää kaiken kanttausjätteen mullaksi.
 Kasvimaata on jo menestyksekkäästi hoidettu muhevammaksi ja humuspitoisemmaksi haravointijätteen avulla. Lannoitus on hoidettu kaupan kanankakalla tai läheisen tallin hevosten lannalla. Samaa tullaan jatkamaan. Kalkkia ei omasta takaa ole, sitä joudun ostamaan. Mutta sekin ostetaan isoissa 40kg:n säkeissä jauheena eikä rakeina joissa on käytetty rakeistamisessa apuna savea.
 Puutarhakalusteet saa olla nämä samat vaikka haaveilen valkoisesta puiston penkistä. Onneksi valmiit sellaiset on minulle ihan liian kalliita. Keinu tuli maalattua jo viime kesänä jämämaalilla siniseksi. Ensi kesänä keinu on homepestävä ja maalattava uudestaan. Siinä joutuu käyttämään myrkkyä mutta se suotakoon jotta keinu ei olisi homeessa joka kesä.
 Luonnonmukainen hoito perennapenkeissä saa jatkua. Tämän talon edustan penkin läheisyyteen olen kaivannut kapeaa kaarevaa penkkiä edellisessä kuvassa näkyvän puukeinun eteen. Se on tarkoitus tehdä täysin ilman ostomateriaalia taimien hankintaan saakka. Istutus aloitetaan kattamalla nurmikko, en edes käännä sitä. Katemateriaalina on taas vanhat lakanat, sanomalehdet ynnä muut maatuvat kierrätysmateriaalit. Katteen päälle tulee kaikki maanmuokkauksesta tai kanttaamisesta tullut maa-aines. Niiden avulla teen penkistä kohopenkin. Kohopenkki peitetään sekin kompostimullan lisäämisen jälkeen vähintään vuodeksi. Näin penkki valmistuu lähes itsestään istutuskuntoon.
Kuvassa on arboretum. Sen kivipuroa on tarkoitus jatkaa ja kohentaa. Rosarion ja luumulehdon välisen kivimuurin toinen reunusta on ehkä jo loppukesästä muokattavissa istuksille, nyt aluetta peittää mustat muovit ja muut katteet joiden on tarkoitus tukahduttaa kaikki rikat.

Arboretumin puukiintiö on lähes täynnä. Pensaita vielä mahtuu. Niitä aion lisätä omista taimista tai hankkia vaihtoina tai muuten edullisesti. Ajatuksissa on pieni itu arboretumin laajentamisesta mutta ehkä sitten joskus. Ensi kesäkin on pääasiassa puutarhan ylläpitoa. Ja sen aion tehdä mahdollisimman luonnon mukaisin keinoin. Vain luonnonmukaisia lannoitteita, omatekoista multaa, katteita kierrätysmateriaalista tai liiterin pohjalta, kompostin hyödyntämistä ja jo olemassa olevan hyödyntämistä.

Luonnonmukainen puutarhanhoito on minulle seuraavan kasvukauden tavoite.

24 kommenttia:

  1. Kiinnostavaa luettavaa! Mielelläni kuulen kokemuksistasi jatkossakin eli saako tällä konstilla nurmikossa olevat rikat kuolemaan? Olen todennut hengästyttäväksi työvaiheeksi uusien istustusalueiden kaivamisen vanhaan nurmikkoon. Meillä kun nurmikon seassa piilossa kasvaa monenlaista hankalaa rikkakasvia vanhoilta ajoilta mm. vuohenkelloa, sen vuoksi olen kaivanut nurmikon kokonaisuudessaan pois ja se on tosi työlästä. Kuulostaisi ihanalta, jos voisi jättää vanhan nurmen paikoilleen kohopenkin alle. Itse olen nurmikon poiskaivamisen jälkeen parantanut maapohjaa kompostilla, palaneella hevosen lannalla ja ehkä hiekalla (riippuen kasvivalinnoista). Meillä on vahva ruokamultakerros, joten sen vuoksi ei ole tarvinnut juurikaan multaa ostaa. Kuinka kauan pidät katetta (muovi?) päällä ennen istutusten laittamista? T. Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri (Bogit.fi)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaksi vuotta on tavoite pitää mutta olen tyytynyt myös yhteen vuoteen, rikat kuolevat siinäkin ajassa, tosin viereiseltä nurmikolta sitten taas leviävät nopeasti mutta niin tapahtuu myös vaikka kaivaisi istutuksen kohdalta nurmikon pois. Nurmikon vastainen kate on hyvä olla maatuva mutta ei liian nopeasti maatuva, paksusti kangasta tai sanomalehteä tai molempia tai pahvia. Viimeinen kate voi olla muovia tms. koska poistetaan kun kasvit istutetaan. Kivimuurien vieressä olen käyttänyt tätä tekniikkaa onnistuneesti.

      Poista
  2. Ihanan kuuloisia tavoitteita ja suunnitelmia. On todella kivaa nähdä, miten ne toteutuvat sitten aikanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnitelmia pitää olla, ja mieluummin vähän reilusti että voi karsia sitten osan pois ja tehdä ne mitkä tuntuvat sillä hetkellä hyvältä. Nyt on tunne että perennapenkkejä tarvitaan lisää.

      Poista
  3. Kuulostaa hienolta tavoitteelta, jonka uskon jopa toimivan. Mielenkiinnolla seuraan projektiasi. Varmaan sieltä poikii hyviä ideoita muille jaettavaksi.

    Kiemurapenkkiä lukuunottamatta kaikki alapihan kukkapenkkini ovat syntyneet nurmea pois kaivamatta ja jostain muualta puutarhasta kaivettua massaa kompostilla höystettynä hyödyntämällä. Tavallista suurempaa rikkaruoho-ongelmaa ei ole ollut ja kohopenkit ovat osoittautuneet erinomaiseksi ratkaisuksi. Sanomalehdet, lakanat, pyyhkeet ja vanhat matot on meilläkin haudattu pitkin puutarhaa. Ilman ostomultaa en pärjää, mutta 1500 neliön tontti ei taida isoon multatuontantoon riittääkään. Kaikki puutarha- ja biojäte kompostoidaan omalla tontilla ja lisäksi oksat haketetaan ja hyödynnetään. Yhtään kuormaa puunlehtiä tai oksia ei tältä tontilta vielä ole kaatopaikalle lähtenyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä ideoita on ilo jakaa. Kohopenkit on tarpeelliset jos ajattelee vaikka viime vuoden säätä, yhtä sadetta. Saven ja kallion kanssa yhdistettynä vesi on turmiollista ja turmion voi estää vain kohopenkillä. Viime kesänä en ostanut yhtään säkkiä multaa, yhden turvesäkin ostin ja kaksi säkkiä kukkamultaa sain ilmaiseksi. Joten ihan nollalinjana en päässyt, päälle tulee vielä kylvömullat kevään kylvöille. Mutta jos tuohon määrään jää niin olen tyytyväinen.

      Haketin meidän pitäisi hommata, sille olisi runsaasti töitä.

      Poista
  4. Mielenkiintoinen projekti, joka kysyy sitkeyttä ja aikaa. Meillä on riittänyt keväällä pimeäksi katettu maa, jonka saa syksyllä istuttaa. Eli yksi kasvukausi on tappanut monivuotiset rikatkin. Yksivuotisten siemeniä jää joka tapauksessa maahan, mutta ne on kesympiä hävittää haraamalla pienenä.

    Suurin piirtein noilla linjoilla täälläkin mennään. Eka multakuorma ikinä tuli 2016 syksyllä ruusumaata varten. Sinne tarvi niin isosti ja syvästi multaa, ettei oma tuotanto riittänyt ensinkään. Kasaa on vieläkin jäljellä, vaikka olen tehnyt toisen pienemmän ruusumaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siemeniä jää maahan ja meillä on niitä kompostien mullassakin, jopa runsaasti koska vien niihin kaiken mahdollisen puutarhajätteen. Mutta niitä on helppo kitkeä pois. Isosta multakuormasta riittääkin pitkään.

      Poista
  5. Monenlaista puuhaa sinulla onkin tiedossa :) Hyvää uutta vuotta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon on tiedossa ja haaveissa, tehdään kuitenkin ihan rauhassa vain sen mitä kohtuudella ehtii.

      Poista
  6. Mahtavia suunnitelmia! Minäkin olen pyrkinyt viimevuosina että maa-ainesta saisi itse tehtyä ostomullan sijaan. Lehtikompostin ja hevonpeen yhdistelmä tuntuu toimivan. Iloista alkanutta puutarhavuotta! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lanta on hyvää potkua perennoille ja kasvimaalle. Ja monesti talleilta saa sitä edullisesti. Kiitos samoin, hyvää alkanutta puutarhavuotta.

      Poista
  7. Kiitos innostavasta postauksesta! Puutarhanhoito ja -rakentaminen on monesti kovin pitkäjänteistä touhua, ja itse en ole siihen ehkä paras mahdollinen luonteenpiirteineni ;) Mutta josko nyt keväällä tekisin saman maanpeittotempun ja laajentaisin meidänkin perennapenkkejä mielummin peittämällä maa vähäksi aikaa - kun ei se maan kaivaminenkaan kaikista juurista ole kovin herkkua ;)

    Meilläkin tavoitteena irrottautua ostomullasta kokonaan; saas nähdä, miten käy! Viime vuonna tuli vielä yksi kuorma uudelle kasvimaalle - mutta kuten sanoit; ihan jo lehdistäkin saa niin paljon uutta multaa, että tuntuu kovin turhalle touhulle.

    Oi ihanaa, kyllä kevään ja kesän touhujen suunnittelu nyt alkoi kutkuttaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole minäkään pitkäjänteinen mutta puutarhan parasta antia on ollut oppiminen pitkäjänteisemmäksi. temppua kannattaa kokeilla, joutuu siinäkin vähän kääntämään mutta kovin vähän raakaan kaivuuhommaan verrattuna. Lehdet maatuu nopeasti, ennen meillä kipattiiin lehdet navetan taakse, mitä haaskausta se silloin oli.

      Poista
  8. Hienot suunnitelmat. Samaan pitäisi pyrkiä. Tontin koko vähän rajoittaa tuota oman mullan tuotantoa. Meillä uuden mullan tarve on niin suuri, että puoli pihaa pitäisi omistaa komposteille..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komposteja saisi olla tosi monta, kolmatta olen itselleni toivonut, kaksi on aina täynnä. Kaupunkipihalla on selvää ettei isoille kompostirakennelmille ole tilaa.

      Poista
  9. Hyvät suunnitelmat ja sähän ookki jo hyvän matkaa kulukenu omavaraaspuutarhaa kohti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä matka on kuljettu siitä ettei komposteja ollut minkäänlaisia. Vielä kun hakettimen saisi.

      Poista
  10. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Minäkin olen jo kahtena kesänä vienyt pudonneet lehdet kasvimaan päälle talveksi. Kesäksi olen sitten asetellut lehdet käytävien peitoksi. Loppukesästä ne ovat tipotiessään. Niin ja sitten viime kesänä säkitin kanttausjätettä ensi kesää odottamaan muutaman säkillisen. Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytävien peitoksi laitan minäkin ja ihan uskomatonta miten niistä ei ole syksyllä jäljellä mitään.

      Poista
  11. Hyviä, mielenkiintoisia suunnitelmia ja vaatii kyllä kärsivällisyyttä, ettei aloita istutuksia liian aikaisin. Minäkin toteutan samankaltaisia metodeja, käännän nurmituppaat ylösalaisin ja peittelen sanomalehdillä, mutta jo heti seuraavana keväänä haluan päästä istuttelemaan, ja niinpä niitä rikkaruohoja puskee joka penkistä:) Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä rikkaruohoista pääse eroon kokonaan millään, aina lentää joku höytyväsiemen tai juuri lonkeroinen löytää kukkapenkin. Vaan sitten pääsee kitkemään, lempipuuhaani.

      Poista

Kiitos kommenteista :)