Luumulehto ei ansainnut nimeään vaivaisella kahdella luumupuulla. Lisää piti saada vaikka parhaimmat paikat oli jo viety. Mies sitten yhtänä päivänä toivoi kasvulaatikkoalueen reunojen uudelleen muokkausta. Ja mikäs siinä, samalla tuli paikka kahdelle luumupuulle. Ja mikä parasta, symmetrisesti toisiinsa nähden, alkuperäistä suunnitelmaa mukaellen jonka mukaan luumupuut olisivat kiertäneet kehässä perenna-aluetta.
Luumupuu "Koetarhan Väskynä" arempana pääsi suojaisemmalle puolelle luumulehtoa. Olin rohkea ja leikkasin puun heti istuttamisen jälkeen. Puu oli aletaimi ja huonosti leikattu. Toivottavasti se selviää koettelemuksestaan, tukikeppejäkään ei ole kuin yksi, ajattelin sen riittävän. Luumupuun vieressä kasvaa syyshortensia "Pinky Winky", se kukkii ensimmäistä kertaa sitten istuttamisen. Jos kukat on yhtä kauniit kuin nimikyltin kuvassa niin tästä tulee vallan ihastuttava.
Laatikkotarhan toiselle puolelle pääsi luumu "Parikkalan Tummaluumu". Se oli väskynää pahemmin epämuotoiseksi kasvanut, eipä paljoa leikkaamalla parantunut. Mutta kyllä siitä vielä puu tulee, eikä kovin voi valittaa jos luumupuun saa alle 15 eurolla. Molemmat luumupuut on istutettu reiluun kohopenkkiin. Kohopenkkien vierestä nurmikko on peitetty sanomalehdellä ja turvelannalla, sitä kun nyt on. Ja oli sekä nopein että edullisin vaihtoehto. Kunhan nurmikko on ensin kuollut katteen alla, niin täytyy keksiä luumupuiden ympärille sopiva aurinkoisen paikan maanpeitekasvi.
Luumulehdon laatikkoviljelmät kukoistavat. Istutin kahteen laatikkoon kesäkurpitsaa. Sotkin keväällä mullan sekaan reilusti palamatonta hevosenlantaa ja istutin kurpitsan siemenet ronskisti sinne sekaan. Nyt kesäkurpitsat kasvavat niin että olen ihan hukassa sadon kanssa, jaettavaa riittää. Jatkossa olen suunnitellut siirtää mansikat näihin laatikoihin, yhdessä laatikossa kokeilin mansikkaa tänä kesänä ja olipa hyvä paikka mansikalle. Sato oli puhdasta ja hyvälaatuista.
Lopuksi ei olle ihan luumulehdossa vaan viereisellä kivimuurilla. Laitoin talvella purkkiin kasvamaan toistakymmentä japaninhumalan siementä. Tuurilla tai muuten kaksi siementä iti ja säilyi hengissä kesään saakka. Toinen taimista on tässä, toinen etsii vielä paikkaansa. Yhtään en tiedä kestääkö talvea tai kuinka runsaaksi tämä kasvaa, valloittaako koko luumulehdon, mutta mukavahan näitä kokeiluja on tehdä. Tilapäisesti japaninhumala on tuettu vanhan uuniharjan varteen. Mies poltti harjan kuumassa uunissa ja olin jo heittämässä harjaa pois kunnes keksin että varresta saa kivan köynnöstuen, kun oli se köynnöskin. Kaikelle sitä onkin tarvetta kunhan käyttää mielikuvitustaan.
Joo, mitään ei voi heittää pois :-D Harjan varsi on niin kauniskin, hyvä idea!
VastaaPoistaOi kun on kaunis myös luumulehto. Hopeatäpläpeipit ovat kovia leviämään, mutta ovat hitsin kauniita ja käteviä juuri tuollaisessa, kun pitäisi saada isoa aluetta maan pintaa peitettyä. Kukkapenkissä ne voivat olla vähän liian valloittavia, mutta kyllä mulla niitä kukkapenkeissäkin kasvaa. Niitä on kaikenlaisia vaaleanpunakukkaisia, varmasti tykkäät ;-)
Hopeatäpäpeippia luumulehdossa kasvaa perennojen välissä, sen voisikin siirtää myöhemmin luumupuiden ympärille kun niistä ei ole vielä mitään varjoa aluskasvillisuudelle. Ja miten arvasitkin että se peippi mitä minulla on, on vaaleanpunaista :D
PoistaOi että te olette reippaita tuon upean puutarha-alueenne kanssa. Pitäisi ottaa kyllä itsekin tästä kimmoke painella tekemän jotain tuolle kaikkiin ilmansuuntiin taas rehottavalle rikkaruoholalle täällä ;D
VastaaPoistaEkat vuodet on pahimpia rikkojen kanssa, mutta jos suinkin jaksaa niitä kitkeä niin myöhemmin helpottaa. Ei ihan niin usein tarvitse könytä maassa rikkoja metsästämässä.
PoistaKomppaan Sailaa. Hopeatäpläpeippi on tehokas, nätti maanpeitekasvi.
VastaaPoistaHopeatäpläpeippi leviää hyvin, mun taimet on tänä vuonna ystävältä saatuja ja puskat on jo moninkertaiset lähtötilanteeseen verrattuna.
Poista