Aitan takaa löytynyt talikon raato ja jatkuva kova tuuli. Miten ne liittyvät toisiinsa? No tietenkin siten, että tauoton tuuli sai kuolanpionin varren taipuman siihen malliin, että joku tuulisuoja oli keksittävä. Kuitenkin riittävän pieni, ja tietysti puutarhaan sopiva. Talikon raadon lisäksi tarvittiin muutama tuore pajunoksa.
Vielä paremman suoja olisi saanut jos piikit olisivat olleet pidemmät. Mutta toimii tämä näinkin, eikä maksanut mitään ja on yksi esine pois metalliromun kuormasta.
Raparperin lehdet voisi laittaa kompostiinkin, mutta minun mielestä niille on parempi paikka kasvimaan käytävillä. Nahkean lehden läpi ei kasva rikkaruohot ihan helpolla, vielä kun malttaa tehdä toisen kerroksen päälle. Hiekkaa ripottelin jotta tuuli ei tuivertaisi lehtiä heti pois paikoiltaan.
Kaalien kanssa on ikuinen taistelu kirppoja vastaan. Tänä vuonna otin käyttöön keinon numero 54. Miehen isältä sain kolme pakastimen koria talven jänissuojiksi. Mutta keksinkin ottaa ne käyttöön jo nyt parsakaaleille. Harsot on kiristetty ympärille todella tiukkaan ja korien suojassa parsakaalit saa kasvaa rauhassa korkeutta. Erä kirppojen tappioksi 1-0.
Vielä pitää keksiä miten saa suojattu kerä- ja kukkakaalien taimet. Niitä esikasvatan vieläkin lasikuistilla jotta ovat vankkoja ennen kirppojen ahneille suille alttiiksi joutumista.
Hienoja ideoita. Kirpat ovat kyllä vihoviimeisiä..
VastaaPoistaNe on vihoviimeisiä, tuntuu että löytävät pienimmänkin kolon mistä mennä harson sisään. Ossa ajattelin huijata ja istuttaa kaalintaimet luumulehtoon.
PoistaTuon raparperilehti-idean parastan ihan heti meille maalle käyttöön. Kiitos ideasta tuhannesti. Tänään laitoin potut maalla peltoon ja istutin kesäkurpitsat. Huomenna laittelen sitten sipulit ja muut siemenet multaan - vihdoin.
VastaaPoistaSinulla on aivan ihana kasvimaa!
Viime vuonna jo kokeilin raparperia katteena ja hyvin toimi. Kesän aikana maatuvat hyvin. meillä ainakin on olleet tänä vuonna kaikki istutukset myöhässä, jopa viikkoja. Toivottavasti syksy on hyvä että saadaan satoa, teillä ja meillä :)
PoistaHauska idea. Minullakin on kaikenlaista rautaromua vaikka kuinka. Täytyy vaan kehitellä kekseliäästi niille uusiokäyttöä.
VastaaPoistaTalikon lisäkis otin talteen muutaman paksun kettingin mitä maasta löytyi ja yhden epämääräisen kerän piikkilankaa. Vielä en tiedä mitä niistä tulee, mutta ehkä jotain.
PoistaTalikkoidea näyttää kauniilta mutta mietin vain, että eihän kukaan voi vahingoissa satuttaa itseään siinä? Terävät piikit kun ovat niin matalalla ja tavallaan piilossa. Ehkä olen ylivarovainen mutta itseäni nuo piikit pelottaisivat. ps. Sinulla on ihana blogi!
VastaaPoistaPiikit kaartuu vahvasti perennapenkkiin päin :) Mitin samaa että onko vaarallinen, sitten totesin että ei ole. Paikka on hoitolasten leikkialueen ulkopuolella ja omat lapset ei mene istutuksiin, ja ruohonleikkajaat tietävät muutenkin olla tuossa kohtaa varovaisia reunataimien takia.
PoistaHienoja vinkkejä! Luin muuten eräästä tanskalaisblogista, että raparperin lehdet karkottavat ampiaisia. Että sitten kun päästään pihalle syömään, niitä lehtiä kannattaa ripotella pöydän ympärille... Tosin taidan sitä ennen käyttää niitä katteena niinkuin sinäkin!
VastaaPoistaHyvä vinkki, vuoraa itsensä raparperin lehdillä ennen syömistä :) Loppukesästä ulkona syöminen ei tosiaan ole kivaa ampiaisten takia.
PoistaHei tuttava kertoi vinkin laittoi rikkinäisen sankon keräkaalien päälle ja siihen viritti harson niin ei ötökät pääse syömään kaalia
VastaaPoistaTuokin varmasti toimii!
PoistaRaparperin lehtiä käytetään keitettyinä mm. kirvamyrkkynä. Jossakin luki, että sitä ei voi käyttää myrkyllisyyden vuoksi syötäviin kasveihin. Myrkyllisiä ne lehdet ovat, mutta onko noin, vaikka pesisi syötävät kasvit.
VastaaPoista