Leivättömän ihmisen elo voisi olla kurjaa jos ei paremmin tietäisi.
Kun olen ympärilläni kertonut karppauksestani, on eniten kommentteja aiheuttanut leivättömyyteni.
Täysin ei kuitenkaan leivättömän pöydän ääressä olla, olen syönyt pari kertaa ruisleipää ja pari kertaa oma tekemääni ohraleipää.
Ja hyväähän se on, mutta oloni on parempi ilman.
Leipä kädessä on kuitenkin jo niin opittu juttu, että siitä on vaikeahko päästä eroon.
Siinä asiassa auttaa näkkäri, viljaton ja gluteeniton, hiilarit minimissä.
Ja ah, niin hyvää!
Näkkileipä:
100g auringonkukan siemeniä
80g kuorittuja sesamin siemeniä
30-40g pellavan siemeniä
60g mantelijauhetta
30g hasselpähkinäjauhetta
1-2tl suolaa
3-4 kananmunaa
1. Hienonna auringonkukan siemenet sauvasekoittimella tai muulla härvelillä.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään, muista lisätä suola.
3. Aloita lisäämään muna kerrallaan. Seoksen pitää olla löysähköä mutta ei liian löysää. Sekoita mahdollisimman vähän.
4. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi.
5. Paista 175 asteessa n. 20 minuuttia. paistoaika riippuu uunista ja taikinalevyn paksuudesta. On valmis kun näyttää kauniin kullaruskealta.
6. Leikkaa paloiksi heti kun otat uunista, jäähdytä palat ritilän päällä jotta saat rapsakkaa näkkäriä.
Koko annoksessa on 36g hiilihydraattia. Jos jaat näkkärin 20 palaan, saat yhteen palaan alle 2g hiilareita.
Erityisen hyvää teen kanssa niin että voita on yhtä paksu kerros kuin näkkäriä ja päällä vielä kolmas yhtä paksu kerros juustoa.
Silmänlumeena voi olla muutama tomaattisiivu.
Vau, kiitos tästä ohjeesta. En ole isossa mittakaavassa jaksanut etsiä ohjeita netistä/kirjoista. Kyllähän niitä varmaan löytyisi. Mutta näin se on paljon kivempaa<3
VastaaPoistaTuota pitääkin kokeillä, varmastikin hyvää, ainakin siltä kuulostaa
VastaaPoistaVielä: Mulla ei ole keittiövaakaa, joten onkos sulla antaa noin dl -mittoja noista siemenistä ym.?
VastaaPoistaPeurankello: Ei ole desimittoja, mutta googlettamalla saa ne käännettyä. Yritän tehdä sen vaikka tohon ohjeeseenkin. Ite yleensä heitän ainekset vähän sinne päin :)
VastaaPoistaJoo, olen joskus aikoinaan tehnyt kans tuontapaista näkkäriä, siihen tuli paljon pellavansiemeniä. Hyvää oli! Mä en karppaa, mulla kuluu iltaisin tonneittain varrasleipää. Se on hyvää ja "terveellistä", periaatteessa joo mutta kun tulee laitettua justiinsa sitä voita aika paksusti päälle :-D
VastaaPoistaTässä kans tosi ihana leivän ohje karppaajalle:
VastaaPoista5 kananmunaa
3dl mantelijauhetta
4dl juustoraastetta
3tl leivinjauhetta
Levitä pellille,paista 200c n.10-15min
Leikkaa palasiksi pizzaleikkurilla. Paljon voita ja muita päällisiä..ja nauti kermakahvin kanssa :)
:)
Kiitti =) Minäkin olen karpistellut nyt viikon verran. Olen tosin ollut tiukalla alle 20g hiilareilla muutaman päivän, mutta tässä leivässä ei sitten ole liikaa hiilaria siihenkään=)
VastaaPoistaTuleeko tätä ähkittyä liikaa?
Joskus aikoinaan, kun karppasin, muistan tehneeni usietakin eri leipäversioita, ei ne kyllä häävejä olleet, mutta kokielen nyt näitä mitä tässä oli. Tuo anon ohje, jossa juustoa, kuulostaa namilta.
Mukavaa päivää!
Varmasti on maukasta....taidampa kokeilla!!
VastaaPoistaSaila: Oikea ruileipä onkin ihan älyttömän hyvää ja minustakin terveellistä. Välillä ostetaan täällä omalla kylällä leivottua leipää ja se on ihan parasta. Jauhotkin tulee lähimyllystä ja sen kyllä erottaa kun leipää kerran maistaa.
VastaaPoistaAnonyymi: Tuota en ole kokeillut, voisi tykätä lapsetkin kun niille mun näkkäri ei oikein kelpaa :)
jarna: Kaupan kerppileivät ei ole mua varten, eikä ne muutkaan oikein. Anon ohjetta voisin kokeilla. Mutta kunhan en ahmi liikaa :) Näkkärin kanssa saan pidettyä kohtuuden, siemenet on aika täyttävää. Aluksi minäkin olin pieneillä hiilareilla, nyt liikuttaan siellä 30-40 mailla jotta paino vielä tippuisi.
Irmastiina: Se on hyvää!
Peurankello: En vielä saanut mittoja aikaiseksi. Auringonkukan siemeniä oli kuitenkin n. 1,5dl, oisko sesamin siemeniä n. 1dl, pellavaa vajaa desi, mantelijauhetta desi ja pähkinäjauhetta puolet 70g pussista. Määrillä ei tosiaan ole kovinkaan paljon merkitystä, kananmunien määrää voi sitten pelata suhteessa kuiviin aineisiin.
Kiitos ohjeesta! Tuota pitää kokeilla...
VastaaPoistaKyllä leivätön elämäkin voi olla ihan tyydyttävää. Mä en ole leipää syönyt, muutamaa kertaa lukuunottamatta, yli 10 vuoteen ja ihan hyvin olen pärjännyt.
VastaaPoistaMä voisinkin kokeilla tuota. Osaisinkohan tehdä?
Nina: No sit pärjään minäkin :D
VastaaPoistaToi on tosi helppo tehdä, Inka ainakin osaa jos et itse saa aikaiseksi.
Tulin ettimään fudge ohjetta, mutta päädyin kuitenkin tänne tuolta omalta blogilistalta kun huomasin uuden postauksesi.. ja hyvä niin! Mikä inspiraatio! Mieki haluun! Heti kahlaamaan tarkemmin tätä VHH-puoliskoa blogista ja tää menee heti käytöntöön kunhan saan ainekset kasaan :) Itse olen vasta alussa, Vajaa 5cm ja 5kg, mutta alku se on sekin! :)
VastaaPoistaKiitos tästä inspiraatiosta, olin taas nimittäin vajoamassa addiktion syvään suohon. Ja muuten,.. Anonyymin Ylensyöjät kokoontuvat jossainpäin suomea. Itse pahimmissa morkkiksissa etsiskelin jokso lähellä olis, mutta ei ollut. Tää VHH on kyllä suuresti auttanut makeanhimoon :)
No nyt loppu lätinä ja klikkailemaan reseptejä suosikkeihin! :)