tiistai 30. heinäkuuta 2019

Sadonkorjuuta

Viikonloppuna katselin sillä silmällä valkosipuleita ja sipuleita, että lienee on syytä ryhtyä sadonkorjuuseen. Sipuleiden varret retkottivat maassa, valkosipuleilla alalehdet olivat reilusti kellastuneet.
 Valkosipuleiden sato oli tänä vuonna erityisen hyvä. Ostin syksyllä pari uutta sipulia kokeiluun, sen kasvatustulos kuivuu oikealla puolella, vasemmalla vanhat. Kokoero on melkoinen. Jatkossa maahan menee suurimmat kynnet jotta saan kaikki valkosipulit noin suuriksi, toki makukin vielä ratkaisee.
Lisäksi toin pari isoa valkosipulia Riikan torilta, ostin ne vanhalta mieheltä, lajiketta en tiedä. Hinta oli naurettavat 0,60€ per sipuli joten jos kokeilu menee pieleen niin ei ole sen puolesta suuri tappio. Valkosipulin suhteen olemme omavaraisia ainakin ensi talven, niitä on vielä yksi rivi kuivumassa kuvassa olevien lisäksi.
 Sipulit jäivät kovin pieniksi mutta laatu on hyvä, ehkä noilla pärjätään jouluun saakka.
 Kasvihuoneesta on maisteltu ensimmäiset tomaatit, hyvä ovat olleet. Lajiketta en voi varmaksi sanoa sillä aurinko tuhosi tomaattien nimikyltit. Epäilen, että kuvassa on luumutomaatti 'Mandat H'. Kurkut ovat kaikki olleet kitkeriä vaikka jossain kohtaa lisäsin kastelua.
 Herneitäkin on päästy maistelemaan. Kuvan liilapalkoinen herne on ollut pienoinen pettymys. Iti heikosti ja kasvaa huonosti eikä herneiden maku ole kovin kummoinen. Ensi kesänä saavat kuitenkin uuden mahdollisuuden sillä jätin yhden pussin siemeniä jemmaan.
Kukka liilapalkoisella herneellä on kaunis. Tavallisia, vihreitä herneitä on niitäkin jo syöty. Luottolajikkeeni on 'Kelvedon Wonder' joka ei petä koskaan. Maistuu hyvälle ja kasvaa hyvin eikä tule liian korkeaksi sekä tekee runsaasti satoa.

Viinimarjat on kohta kerätty, tai ne mitä on jäänyt linnuilta syömättä. Metsämarjojen puutteen vuoksi tulivat putsaamaan marjapensaani. Vadelmaa on saatu vähän. 'Pirja' on kypsyttänyt omenansa, siitä on kiva rouskutella puutarhassa kulkiessaan. Ensi kertaa omenat on puhtaita eikä niissä ole pahemmin ötököitä.

Aika ihana vaihe kesää, vai mitä.

22 kommenttia:

  1. Kyllä, samaa mieltä kanssasi, satokautena suu napsaa ja mieli on hyvänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, kaupan vihanneshyllyillä ei tule paljoa käytyä kun oma maa tarjoaa tuoretta syötävää.

      Poista
  2. Voi miten hurjan paljon satoa olet saanut. Niin paljon sipuleita. Ihanaa aikaa tämän oman sadon korjuu. Meillä on viinimarjat vielä keräämättä, eivät ole vielä ihan kypsiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä räksät sai suurimman osan viinimarjoista, ekan kerran kävi näin.

      Poista
  3. Nytkö jo on sipuleiden korjuuaika? Minulla nimittäin on ensimmäistä kertaa talvivalkosipulit kasvamassa, mutten ole niitä vielä korjannut. Lehdistö on kyllä jo melkoisen kellastunutta, joten lienee minunkin aika katsastaa sato!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosipulit korjataan kun alalehdet alkavat kellastua, omien kanssa olin jopa vähän myöhässä, parissa oli lähtenyt kynnet erkanemaan. Laitoin kaikki kuivumana ja sitten lokakuussa menee kynet maahan.

      Poista
  4. Ihanaa satoa sinulla. Meillä taisi valkosipulit epäonnistua. Koko on todella pieni. Lieneekö syy missä koska niitä oli neljää eri lajiketta. Harmitus sinänsä. Mustaa viinimarjaa tulee meille paljon ja tosi isoja. Keräämättä suurinosa kyllä vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivuus tekee sadosta pienikokoisia, valkosipuleita kastelin reilusti, nyt on helppoa kun kasvihuoneen letku ylettää niille.

      Poista
  5. Liilapalkoinen herne on näyttävän näköinen sekä kukiltaan että palkojen väriltään. Harmi, ettei maku vastannut odotuksia. Sääkin voi vaikuttaa: jos ensi kesä onkin kostea ja viileä, voi hernekin muuttua täysin eri makuiseksi. Komeat valkosipulit! Meillä alalehdet ovat vielä vihreitä, mutta latvojen kärjet kellastuvat. Odotan vielä hetken alalehtien kellastumista, jos vaikka kasvaisivat vielä vähän kokoa lisää. Viinimarjatkin ovat vielä raakoja, mutta vattuja on käyty keräämässä parina päivänä. Niitä on todella paljon, vaikka ovatkin vähän pieniä. Onneksi ovat terveitä eikä matojakaan juuri ole. Vähän kun lämpenisi sää, niin voisi käydä vielä muutaman litran keräämässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liilapalkoinen ei onnekis ollut pahaa, maku vain oli mitäänsanomaton, laimea. Ensi vuonna saa uuden yrityksen, kuivuus kun voi muuttaa makua. Meillä ei pahemmin ole vadelmaa luonnossa, käristyivät kuivuuteen, mustikoita en löytänyt yhtään.

      Poista
  6. Ihana valkosipulisato!
    Minä olen joskus talvivalkosipulia yrittänyt, mutta ei siitä mitään tullut. Varmaan tein jotain väärin, voiko ne paleltua talven aikana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ne paleltua, paikassa ei saa olla talvimärkyyttä. Kynnet laitetaan 5-8cm syvyyteen ja lannoitetaan. Laitan talveksi haravoituja lehtiä päälle jotka otan pois keväällä jotta maa sulaa nopeammin. Keväällä uusi reilu lannoitus ja olkea päälle. Kuivimmilla keleillä kastelen. Näin olen saanut onnistumaan joka vuosi.

      Poista
  7. Hienot valkosipulit ja muutkin! Olemme syöneet puna- ja keltasipulia lähes päivittäin, vielä maistuvat lähes keväisiltä. Kohta varmaan kerättävä ne maasta pois. Herneiden suhteen tämä on minusta ollut hyvä vuosi juuri tuolla mainitsemallasi luottolajikkeella sekä kokeilemallani palkoineen syötävällä sokeriherneellä, mitä laitan wokkiin. Tuo lilapalkoinen on minulle tuntematon, näyttäisi hienolta. Kyllä sadonkorjuu on mukavaa, niin hienoa on kipaista keittiöpuutarhaan ja ottaa ruokatarpeet sieltä. Metsä sitten vielä täydentää. Meillä pihan viinimarjat menivät räkäteille lähes kokonaan. Mustikat ja mansikat suojasin. Metsässä on onneksi hyvälaatuista vadelmaa, niitä olen ahertanut pakastettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähään aikaan ei ole tarvinnut ostaa sipulia kaupasta. Porkkanaa syödään jo kovasti myös, perunoita ei ihan vielä. Lilapalkoinen on hienon näköinen, kasvaa korkeaksi mutta maku on aika mitäänsanomaton, ei kitkerä eikä makea. Räkätit söi meilläkin punaiset viinimarjat lähes kokonaan, mansikoita ei koska ne suojasin. Vadelmia ei nyt ole täällä luonnossa mikä on harmi.

      Poista
  8. Voi kuinka paljon olette meitä edellä kesässä! Pitääpä käydä tekemässä koenosto valkosipulimaassa. Herkuttelua tiedossa! Useinmiten nostan satoa elokuun kolmannen ja neljännen viikon tietämillä, mutta sipulit on varmaan jo jakautuneet kynsiin. Viinamat on kaukana kypsistä, eikä mustikatkaan metsässä vielä ihan kypsiä ole. On niissä jo maku, mutta ei mehukkuutta.

    Syyskesä on sadonkorjuun aikaa. Siinä aina saa työnsä tulokset maukkaana nautittavaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla pääsi pari valkosipulia jo siihen pisteeseen että kynnet olivat lähteneet erkanemaan. Ilmeisesti laatikko jossa kasvavat lämpenee keväisin niin että lähtevät aikaisin kasvuun ja ovat aikaisin kypsiä. Viinimarjapensaat on meillä tyhjiä yhtä lukuunottamatta jonka alaoksien marjat eivät ole ihan vielä kypsiä. Mahtavaa jos siellä on mustikoita, meillä kuivuuden takia ei tullut yhtään.

      Poista
  9. Voi kun sipulit ovat komeita. valkosipulit herkullisen näköisiä.
    Sulla on tullut hyvä sato ja tomaatti aika jatkuu, nam !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaattien aika on ihanaa, sitä on nyt tiedossa viikoiksi, vasta kuvan lajiketta on maisteltu, muita odotan vesi kielellä.

      Poista

Kiitos kommenteista :)