tiistai 5. maaliskuuta 2024

Kuusi kuvaa kesästä (pienet projektit)

Sain Pirjolta Kuusi kuvaa kesästä- haasteen. Aihetta piti pohtia pari päivää, millä ajatuksella sen kirjoitan.

Ajatus lähti liikkeelle kun näin ylimmän kuvan. Esittelen kuudella kuvalla kuusi viime kesän pientä projektia. Osa niistä jatkuu tänä vuonna, osa tuli heti valmiiksi.

Kasvihuoneen suuren kuusenkannon tausta on odotellut pitkään maisemointia. Tuossa on kivikova savimaa mikä on osaltaan viivästyttänyt projektia. Kesällä korotin toisen puolen maan ja istutin siihen pyreneittenpihlajan. Toinen puoli tulee käsittelyyn tänä kesänä. Pyreneittenpihlajan pitäisi sietää kuivaa ja savimaata. Katsotaan selvisikö edes ensimmäisestä talvestaan haastavissa olosuhteissa. Pihlajan juurelle olisi kiva saada jotain maanpeitekasvia, vaikkapa leimua. Tosin tuosta putkee aina vaan kortetta vaikka sitä on hävitetty keinolla jos toisella.
Hortensiapuutarhan polku valmistui toukokuussa pojan ylioppilajuhlien takia. Tänä vuonna polun toinen puoli saa kasvit. Mustat muovisäkit poistin kesällä, kuvassa ne ovat vielä paikoillaan. Mustien säkkien avulla taltutettiin pari puun juurakkoa ja estettiin vesakon kasvu.
Yrttipenkin lahonneet puukehykset saivat lähdön ja tilalle tule betonirengas. Renkaassa kasvaa ruohosipulia ja ohotanlaukkaa. Ajatuksena on saada ruohosipuli kasvamaan villinä rykelminä myös renkaan ympärillä kunhan siitä on ensin eliminoitu rikkakasvit peitteen ja katteen avulla. Kuvan yläosassa näkyy pino multasäkkejä. Niiden takana, ison kuusen alla odottelee toinen betonirengas lopullista sijoituspaikkaansa. Ehkä senkin voisi siirtää kasvimaalle, piparmintuille pitäisi saada nykyistä parempi kasvupaikka.

 
Kasvihuoneen ympäristö sai viimeiset kivituhkakäytävät. Lisäksi tuli kaksi uutta pientä kivillä ympäröityä kasvialuetta. Syksyllä istutin kumpaiseenkin sipulikukkia, mutta varsinaiset kasvit tulevat tänä vuonna. Ei hajuakaan mitä laitan, jotain matalahkoa mikä kestää voimakasta savea.
Menin tekemään kasvitilauksen ulkomailta. Olen jo pari vuotta himoinnut kirjolupiinin 'Salmon Star' lajiketta. Nyt sitä löytyi hollantilaiselta toimittajalta. Tilasin heti kaksi juurakkoa vaikka olen hyvinkin skeptinen sen suhteen, että saanko mitä tilasin. Ainakin on paikka mihin reklamoida. Lupiinia tuskin voin tuohon istuttaa, kannon vieressä kasvaa keltaista kirjolupiinia ja kasvihuonene edessä rubiininpunaista kirjolupiinia. Eli menestyy , mutta noille kahdelle alueelle on liian korkea kasvi.
Samaisen kasvihuoneen katolta kerätään vedet saaviin. Vettä tulee saavin yli ja sitä roiskuu kiven viereen. Muokkasin kiven vierustan ja siirsin siihen joutavina olevia päivänliljoja. Jos kupsahtavat, niin menetys ei ole suuri.
Eikä säästynyt arboretumikaan muutoksilta. Halusin vähentää ruohonleikkaajan kikkailuja ja yhdistin kaksi aluetta pienellä polulla toisiinsa. Tänä vuonna kasvitan polun vierustat niin, että myöhemmin esillä on vain kivet. Kate peittää pahvin ja sanomalehdet joiden avulla tuosta hävitetään nurmikko. Arboretumissa on toinenkin kohta johon olen suunnitellut samaa muutosta. Sitä pitää vielä harkita sillä muutos veisi osan avoimuudesta ja käytävämäisyydestä josta myös pidän. Ja ennen muutosta pitäisi siirtää Ruuhijärvi-ruusu pois ja se on suuri urakka eikä ruusulle ole mitään kivaa toista paikkaa.

Nappaa haaste tästä jos et ole sitä vielä tehnyt. Kerro kuudella kuvalla kesästä, aihe on vapaa.



23 kommenttia:

  1. Valitsit kivan teeman tälle haasteelle. Minäkin taistelen arboretumissa kortteen kanssa, se on kyllä sitkeä, vaikka kuinka kitkee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korte on sitkeä, edes parin vuoden peittäminen ei hävitä. En tiedä tehoaako siihen edes myrkyt.

      Poista
  2. Olikin kiva idea ottaa aihe tähän juttuun. Etenkin vielä tuollainen aihe, joka todella liittyy kesäkauteen. Omaan haasteeseeni ei päätynyt yksikään projekti, mitä harmittelin, sillä ne kyllä ovat olennainen osa kesää (ja kevättä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin muuten tein juuri eilen tilauksen Hollantiin, paketissa tulee Salmon Star :-D

      Poista
    2. Ota vain tästä aihe postaukselle, joka kesä pitää olla projekteja, isoja tai pieniä. En voinut vastustaa 'Salmon Star':n väriä, olen himoinnut sitä jo pari vuotta.

      Poista
  3. Korte on vihonviimeinen kasvi, vaikka kuinka sitä hävittää niin aina nousee! Juuret menevät varmaan monen metrin syvyyteen! Mukavia projekteja teillä, niistä se kesä aina muodostuu! Armeliaisuus ruohonleikkaajaa kohtaan on varsin sydämellistä - siihen minäkin pyrin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korte on kamala. Arboretumin uudemmalla puolella se saa kasvaa, mutta muualla en haluaisi sen olevan vaan minkäs teet, se ei kitkemällä lähde. Ruohonleikkaaja tykkää kun ala pienenee ja lähtee hankalat mutkat pois.

      Poista
  4. Virkistävä näkökulma haasteeseen. Olet koonnut kivasti useita pieniä projekteja samaan postaukseen. Usein ne jäävät ohimennen mainituiksi. Moni meistä - varmaan sinäkin - käyttää blogia myös puutarhapäiviäkirjana. Näihin tulee palattua myöhemminkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogi on mitä parhain puutarhan päiväkirja, monta asiaa olen täältä tarkistanut kun en ole muutoin muistanut.

      Poista
  5. Kivoja projekteja. Korte on todella sitkeä ja hankala hävitettävä syväjuurisuutensa johdosta. Minulla sitä tunki esille takapihan lankkupenkeistä. Aina, kun niitä nousi esille, poistin ne mahdollisimman syvältä kaivamalla. Viime kesänä vaikutti jo tosi lupaavalta ja kortteita nousi maasta enää ihan muutama.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitkeällä nyppimisellä olen saanut kortetta vähäisemmäksi, sitä en tiedä saanko koskaan kokonaan pois. Ison urakan olet tehnyt kun olet saanut noin hyvin kortetta pois.

      Poista
  6. Hyvä että muillakin on keskeneräisiä projekteja 😀 .Sinä tosin saat ne aina pikaisesti valmiiksi .
    Kortteet on meilläkin riesana rinteissä ja sitä on paljon . En taida tänä vuonna enää jaksaa niitä kitkeä .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omassa mielessä projektit kestävät. Kortteesta ei onneksi taida olla haittaa.

      Poista
  7. Keksit hyvän sauman näiden pienempien projektien esittelyyn. Ne jäävät usein isompien mylläysten varjoon, vaikka saattavat muuttaa paljonkin koko alueen ilmettä tai toiminnallisuutta.
    Kuten muutkin ovat sanoneet, korte on syväjuurisuutensa vuoksi todella hankala hävitettävä. Juuret voivat mennä jopa neljän metrin syvyyteen, joten kaivamalla niitä ei pois saa. Kun maanpäällisen kasvun nyppäisee aina pois kun versoja sattuu näkemään, aikaa myöten juurakko heikkenee. Juuriston laajuudesta sitten riippuu, meneekö urakkaan vuosi vai kymmenen. Jostain luin, että oikein rehevä muu kasvillisuus hankaloittaisi myös kortteen elämää.
    Mukavaa maaliskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos nyt olisi vähäksi aikaa suuret mylläykset tehtyinä. Juurakon heikkeneminen taitaa olla ainut keino vaikuttaa kortteen kasvuun, tai todella monen vuoden peittäminen.

      Poista
  8. Mukava näkökulma tähän kivaan haasteeseen. Betonirengas laukoille oli tosi kiva idea, ja ne tosiaan sopivat kasvamaan kivasti myös renkaan ulkopuolella:)

    VastaaPoista
  9. Kivasti toteutettu postaus!
    Hienoja projekteja siellä :)

    VastaaPoista
  10. Näppäriä toteutuksia! Itsellekin tulee parempi mieli kun saa jonkin, vaikka pienen tai isommankin paikan ojennukseen. Tykkäsin varsinkin saavikuvasta laakealla kivellä.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)