torstai 8. helmikuuta 2024

Suojaustöitä

 Tähän aikaan vuodesta havahtuu varjostusverkkojen tarpeeseen. Joku ihmeellinen ajatus oli käynyt syksyllä ja olin laittanut verkot helposti saataville. Sen lisäksi olin muistanut laittaa valmiit tuet verkkoja varten. Ystävältä sain kasan vanhoja pyykkipoikia ja nekin löytyivät heti karjakeittiön varastosta. Hyvä minä.

Pisin verkko tuli kolmen pallotuijan suojaksi. Verkko on kaksinkerroin, mutta se ei haittaa, tuuletus toimii verkon takaa eli verkko ei tule tuijien päälle vaikka siltä näyttääkin.
Toinen verkko suojaa laakakatajaa joka on rautaverkon alaosan takana. Suunnittelin verkon niin, että varjostusverkko on helppo kiinnittää siihen pyykkipojilla. Varjostusverkko tulee reilusti maahan jotta se suojaa sittenkin kun lumet sulavat.
Sain pojalta ison pussin koirankarvaa. Ripustin sitä puiden oksille jänisten karkottamiseksi. En tiedä toimiiko, mutta eipä tuosta haittaakaan ole. Ja saa linnut pehmeää karvaa pesän rakentamiseen.
Murrrrr. Hurmevaahtera jäi ilman riittävää suojaa ja eikös sen runko oltu nakerrettu kun hankikanto antoi siihen myöten. Onneksi ei oltu syöty ympäri ja tuo oksa voi vielä pelastua.
Verkkoja ei enää ole joten tein vanhan lakanan suikaleesta ensiavun. Hallaharso olisi ollut kauniimpi, mutta harsot ovat jossain liian syvällä karjakeittiön uumenissa. Minua hanki upotti polveen saakka, mutta jäniksiä se näköjään kestää, pinta on kovettunut.
Lopuksi vielä kaksi alppiruusua suojaan. Niillekin olin muistanut virittää perennatuet sulan maan aikana. Suojat kiinni pyykkipojilla ja valmista tuli. Nyt saa aurinko paistaa. Tästä alimmasta kuvasta näkyy, miten vähän lunta alppiruusumetsikössä on, vaikka nyt on runsasluminen talvi. Muualla on puolimetrinen hanki, mutta metsikössä vain hitunen lunta. Alppiruusut ovat kestäneet tämän lumettomuuden yllättävän hyvin, nyt vähän jännittää toiko tammikuun kovat pakkaset jotain vaurioita. Herkin alppiruusu on vanhan untuvatäkin alla, sen kohtalon näkee keväällä. Jäätynyttä täkkiä ei niin vain siirretä alle kurkistamista varten.

Tulehan kevät pian, täällä ollaan siihen valmiita.


15 kommenttia:

  1. Esimerkillistä ennakointia! Loistosuoritus, jonka kirjasin heti itsellekin talteen ja muistiin.
    Voi vaahteraparkaa. Onneksi päärunkoa ei ole nakerrettu ja toivottavasti tuo oksakin selviää!
    Tällä hetkellä näyttää siltä, että ensi viikon viikonloppuna ollaan taas nollassa. Kunpa silloin olisi pakkaset ohi ja kevät voisi alkaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennakointi kannattaa, jäiseen maahan ei iske mitään kiinni. Eiköhän oksa selviä kun sitä ei ole syöty ympäriinsä. Kevät voisi alkaa ihan heti tänään, aamulla kun lähdin töihin, oli -29 astetta.

      Poista
  2. Olipa melkoinen jumppa ja erinomainen ennakointi syksyllä - hienoa, nyt saa aurinkoa tulla oikein kunnolla paistamaan, kun kasvit ovat suojassa - sitä minäkin kaipaan kovasti! Kaikkea hyvää toivon vaahterallesi! Kävin eilen polkemassa koristeomenapuun verkonreunan, hanki kantoi pupuja - ei minua ja muutamaa oksaa oli napsittu, mutta iltajumpasta suojaus kävi kyllä. Sään lauhtumista toivon koko sydämestäni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin toivon minäkin, ensi viikon sääennuste näyttää lupaavalta. Jäniksille on mukava hankikanto, tuhoja tiedossa kun ylettävät verkkojen yli.

      Poista
  3. Pitääkin muistaa laittaa varjostuskankaat, jos aurinkoiset päivät lisääntyvät. Jänikset ovat taitavia ja pääsevät ihmeen kevyesti hangen kantaessa herkullisin kohteisiin. Toivottavasti hieno vaahtera selviää tuosta hyvin, eikä menettäisi edes tuota syötyä oksaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen vaikka oli kylmä päivä, niin aurinko sai veden tippumaan räystäiltä. On sillä jo lämmittävää voimaa. Uskoisin oksan selviytyvän.

      Poista
  4. Vähän jännittää, miten käy viinirypäleen. Olen yleensä sen suojannut hallaharsolla, mutta nyt syksyllä se jäi tekemättä. Juurella kasvaa yrttejä, jotka ovat talvehtineet suojauksen alla hyvin. Saattavat mennä nekin nyt uusiksi tämän talven paukkupakkasten jälkeen. Onneksi yrteillä on paksu lumipeite suojanaan vielä toistaiseksi. Viinirypäleellä lunta ei ole turvanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä suojannut minäkään kumpaakaan viinirypälettä. Näin kovaa talvea ei ole kumpikaan kokenut ja jännittää ovatko hengissä. Vanhemmassa toivon edes juuriston säilynee, ei haittaa jos lähtee kasvamaan alusta alkaen uudestaan. Nuorempi on niin tuore, että voi kestää heikommin. Kevät näyttää miten on käynyt.

      Poista
  5. Kannattaa suojata. Minullakin viime vuonna istutetut tuijat kaikki hupun alla. Ompelin vihreästä puutarhaverkosta huppuja, jotka pujottelin tuijien päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varjostus kannattaa, kevätaurinko on petollista havukasveille.

      Poista
  6. Onneksi meillä on aita ympärillä puutarhan puolella . Silloin kun ei ollut aitaa oli suojaus tarpeen ja lumien polkeminen . Minulla oli lonkat tosi kipeinä siitä polkemisesta .
    Varjostus on kyllä pian paikallaan meilläkin ja se on hyvä aloittaa tarpeeksi ajoissa kuten olet tehnyt .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on lunta niin paljon, että osaa verkoista olen käynyt nykimässä korkeammalle. Osan kanssa on vain luotettava hyvään tuuriin, verkot eivät nouse sillä ne ovat piikeillä maassa kiinni. Varjostus on hyvä laittaa jo helmikuussa.

      Poista
  7. Hyvää ennakointia varjostusverkkojen tukien suhteen eikä tarvikkeitakaan tarvinnut etsiä varaston perimmäisestä nurkasta. Minulla ei ole onneksi muita kevätauringolta suojattavia kuin kaksi alppiruusua eivätkä nekään ihan pahimmissa paahdepaikoissa ole. Muutama kuusenoksa riittää hyvin suojaksi. Jänisverkkoja sen sijaan on saanut olla vähän väliä tarkistelemassa tänä talvena. Nytkin sataa lisää lunta, joten pitää käydä jossain välissä taas lapioimassa verkkojen ympäryksiä matalammiksi ja tarkistamassa, ovatko puput päässeet jo tekemään tuhojaan. Onneksi pakkanen on lauhtunut -30 asteesta kymmeneen, niin tarkenee paremmin tehdä tutkimuksia.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  8. Siellä ollaan tosiaan jo valmiina kevään tuloon! Ja hyvin olit ennakoinut syksyllä tätä aikaa. Harmi että joku on käynyt maistelemassa hurmevaahteraa, onneksi ei kovin pahasti.

    VastaaPoista
  9. Paperinarut, jotka kasteltu vanhentuneilla hajusteilla (Mennen ja YSL:n Poison tuoksuilla paras menestys) karkottavathyvin rusakkojajapeuroja. Vahvistushajuja saa kyllä laittaa aina sateen jälkeen.

    Meillä alppiruusut metri lumen alla...jotenkin tällä päivityksellä aloin odottaa kevättä.

    -mari-

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)