maanantai 6. maaliskuuta 2023

#suuntana omavaraisuus, maaliskuu 2023

 Tämän kuukauden aiheena oli muun muassa kysymys, miksi kirjoitan blogia sekä oman postauksen suosittelu. Miksi kysymykseen olen vastaillu muutaman kerran blogin 14 vuoden historian aikana. Kirjoitan tätä blogia omaksi päiväkirjaksi, vuorovaikutuksen saamiseksi, vertaistueksi, oman oppimisen iloksi, tiedon löytymiseksi ja ihan vain puhtaasti kirjoittamisen ilosta. Toivon, että myös blogini lukijat saavat lukemiselleen vastinetta, niitä samoja asioita joita tuossa luettelin. Tosin kirjoittamisen voi kääntää lukemiseksi. 

Vaikeampaa onkin sitten nostaa yksi postaus ylitse muiden enkä osaa sitä tehdä. Postauksia on toista tuhatta enkä edes muista niitä kaikkia. Alla kuitenkin kaksi aiheeseen liittyvä postaus uuden kasvihuoneen ensihetkistä. Uuden suuremman kasvihuoneen myötä sain yli tuplattua tomaatin kasvatuksen ja 500% lisäyksen kurkkujen kasvatukseen.

http://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2021/11/kasvihuoneen-ensimmainen-kesa-osa-12.html

http://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2021/11/kasvihuoneen-ensimmainen-kesa-osa-22.html

Tomaattisato on joka vuosi niin runsas, että ei sellaista määrää osteta kaupasta nykyhinnoilla ihan pikkurahalla. Ja vertaan aina kaupan luomutomaatin hintaan, koska en käytä omissa tomaateissa torjunta-aineita tai keinotekoisia lannoitteita.

Elintarvikkeiden ja muidenkin hyödykkeiden hinnan nousu on saanut ajattelemaan omaa puutarhaa myös taloudellisen hyödyn näkökulmasta. Vaikka en kasvata hyötykasveja rahan säästämisen takia niin sitäkin saattaa matkan varrella syntyä. Pakastimessa on marjoja koko vuodeksi eikä niitä tarvitse kaupasta ostaa. Ruokalistalle ovat nousseet vuosien tauon jälkeen kiisselit ja vispipuurot, nekin valmistuvat omista marjoista tai mehunkeiton jäännöksistä.

Puuhella ja leivinuuni pitävät tehokkaasti taloa lämpöisenä.

Suurin säästö ruokaan liittyen meillä syntyy valmistuksesta joka tapahtuu lämmityskaudella 99% puuhellalla ja leivinuunissa. Sähkönkulutus on vuositasolla melko pientä, vuonna 2022 sähköä kului 8500 kWh. Tosin vastineeksi puuta kuluu melkoinen määrä vuodessa, lähes 40 mottia halkoja. Talon lisäksi lämpenee sauna ja sen vesipata täysin puilla. Lämminvesivaraaja ei meillä paljoa huuda. 

Saunan katolta poistetut päreet ovat palaneet hyvin puuhellassa. Vielä riittää pariksi kuukaudeksi.
 Ilmaista polttoainetta joka olisi mennyt muutoin kaatopaikalle.

Ensi viikolla alkaa todellinen säästökausi kun tipumme halvalta määräaikaiselta sähkösopimukselta pörssisähköön. Laskimme ettei nykyisillä hinnoilla kannata ottaa määräaikaista sopimusta. Kesä on tulossa ja ehkä myös vielä vähän edullisemmat hinnat. Aurinkopaneleiden hankinta on vakavassa harkinnassa.

Keltainen vadelma joka on kasvanut täällä aina. Pensasmustikka on tuoreimpia tulokkaita mutta paikkansa ansainnut. Sain niitä viime vuonna jopa vähän pakastimeen.

Enkä malta olla tarttumatta myös aiheena oleviin maatiaislajeihin. Kasvimaaltani niitä löytyy joitain kuten vanha ruohosipulikasvusto, se löytyi aikoinaan tältä tontilta. Lisäksi olen laittanut muitakin perinteisiä laukkoja kuten karhunlaukkaa ja käärmeenlaukkaa. Mansikoitteni alkuperä juontaa noin 17 vuoden päähän kun ostin taimet eräältä iäkkäältä rouvalta. Ties kuinka pitkään hän oli niitä kasvattanut. Ja tietysti ovat marjat, keltaiset vadelmat ja viinimarjat jotka ovat tämän puutarhan alkuperäisiä kasveja ja ehkä jopa sadan vuoden takaa periytyviä. Niitä kannattaa vaalia vaikka olen hankkinut myös uusia lajikkeita ja uutuuksia vanhojen kaveriksi. Tästä saisi aikaan ihan oman postauksen mutta päätetään tähän jotta jutusta ei tule romaania.

Alla linkit muiden sarjaa kirjoittavien postauksiin kasvuvyöhykkeittäin:


#suuntanaomavaraisuus
 -postauksia luotsaavat Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi)

Kasvuvyöhyke 1

Maijalassa https://www.maijalassa.com/haaveita-ruokaturvasta-ja-kestavammasta-maataloudesta/

Kakskulma https://kakskulma.com/miksi-kirjoitan-blogia/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/maaliskuu2023/

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/pienviljelyn-vaikutus-omaan-kulutukseen–suuntana-omavaraisuus-maaliskuu-2023

Kasvuvyöhyke 2

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/03/suuntana-omavaraisuus-15-nalka-pois.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-3/

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/miksi-kirjoittaa-blogia

Caramellia https://caramellia.fi/maalis2023/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/03/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-3-miksi.html

Evil dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17186

Sanni ja farmi http://www.sannijafarmi.fi/2023/03/suuntana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/03/unelmana-omavaraisempi-elama-siemenet.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/03/06/maaliskuu-23-miksi-blogi/



15 kommenttia:

  1. Toivottavasti minullakin nämä tomaatit ja kurkut on kasvihuoneessa kasvamassa jo ensivuonna . Mies puhui vähän jos saataisiin aloitettua tänä vuonna edes sokkelin teko . Meillä tosin alkaa ensin keittiö remontti ja sitten senjälkeen on kasvihuone vuorossa ,Suurinosa materiaalista on jo valmiina tähän kasvihuoneeseen puuttuu vain aika . Ihanaa katseltavaa nämä erilaiset tomaatti lajikkeet ja keltainen vadelma olisi Ihanaa saada . Pensasmustikkaa meillä onkin ja satoa tuli yhdeksän litraa . Pakkaseen laitoin minäkin hieman ja se on kyllä vähän huono pakastettava kun maku entisestään miedontuu . No ehkä litran pari korkeintaan laitoin ja olemme yrittäneet syödä sitä hieman kohmeisina . Ihanaa aikaa on taas edessä mutta kiireistä .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ehditte saada kasvihuoneen valmiiksi. Tuon meidän suuremman huoneen tekemisessä meni aika pitkään mutta ei ole kaduttanut sen rakentaminen. Viime vuonna korjattiin vanha kasvihuone ja siitä tuli korjauksen myötä paljon parempi. Se on jo isoa asia, että materiaali on kasassa. Minä tykkään pensasmustikasta myös pakastettuna sillä vatsani ei siedä metsämustikkaa pakastettuna.

      Poista
  2. Upean näköistä satoa ja mikä parasta, kun itse kylvää ja kasvattaa, tietää mitä syö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, se on melkeinpä parasta kun kasvattaa ruokaa itse.

      Poista
  3. Itsekasvatettu sato on niin herkullista osaltaan myös siksi, että sen voi kerätä sopivan kypsänä ja syödä tuoreena. Kauppaan on pakko kerätä tomaatit yms. hieman liian aikaisin ihan säilyvyyden vuoksi. Kaupassa myytäviksi lajeiksi eivät kaikki erikoisherkut edes sovi juuri tuon säilyvyyden tai sen puutteen vuoksi. Kuten Kruunuvuokko totesi, tietää ainakin mitä kasvatukseen on käytetty ja mitä syö 😊.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuokin on tärkeää, saa takuulla tuoretta ja voi itse päättää miten kypsänä kerää sadon. Eikä kaikkia hienoja lajikkeita saa kaupasta.

      Poista
  4. Meillä kävi niin päin, että pörssisähkö osoittautui halvimmaksi vaihtoehdoksi. Meidän aiemmin käyttämä energiantoimittaja kaatui energiakriisissä ja tilalle oli tarjolla vain jäätävän kalliita pitkäaikaisesti sitovia soppareita. Me ei sitten siihen lähdetty ollenkaan, vaikka valinta alussa hieman huolettikin. Pörssillä ollaan kuitenkin oltu monasti lähellä nollaa hinnassa ja muutenkin pysytty kohtuullisissa hinnoissa valtaosan ajasta. Kyllä me tehtiin energiaa säästäviä ratkaisujakin, kuten sen, että sali saa olla öisin suljettuna ja päivisin sitä lämmitetään kaasukamiinalla, mutta niiden kautta sähkölasku on sitten ollut mukavan pieni. Viimeisin kuukausilasku oli alle 15 euroa. Aiempina vuosina meidän talvikauden satojen eurojen sähkölasku on siis selkeästi koostunut vain siitä, että salia on lämmitetty sähköpattereilla, kun salin kaakeliuuni on edelleen käyttökunnoton. Oppia ikä kaikki ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me otamme määräaikaisen heti kun hinnat tippuvat sopiviksi eli vähän alle 10 snt/kWh. Pörssisähkö ei meillä tule halvemmaksi koska emme pysty töiden takia niin tarkkaan aina katsomaan milloin käydään suihkussa tai pyöritellään koneita. Osassa huoneissa on pidettävä patterit päällä koska esim. salin yksi pönttöuuni ei riitä pitämään 47m2 huonetta lämpimänä kovilla pakkasilla. Ja kylppärissä ja kodinhoitohuoneessa on pakko olla lattialämmöt päällä ihan jo rakenteiden hyvänä pysymisen takia. Teillä onnistuu, se on hyvä ja kun on kaksi aikuista niin kaikki säätäminen on helpompaa.

      Poista
  5. Ai että miten taas nousee kasvihuonehaaveet esiin kun lukee sinun postausta! Aivan mahtavia satoja tomaatista ja kurkusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja Maijalan Annalta tämä kommentti, enpä taas huomannut että millä nimellä kommentoin :)

      Poista
    2. Kasvihuoneiden hankinta ei ole kaduttanut, saa paljon enemmän satoa niiden avulla.

      Poista
  6. Voi, ollapa aurinkopaneelit! Meillä on edullinen kiinteähintainen sopimus vielä ensi jouluun asti, mutta kyllä aurinkopaneelit silti houkuttelevat. Meillä selkeästi eniten vie sähkölämmitys. Suihkussa lattialämmitys ja vetoisen vessan patteri ovat pakolliset. Vaikka ollaan pidetty muut patterit mahdollisimman alhaalla ja lämmitetty enemmän puilla, on talven sähkölaskut silti useamman satasen. Eihän se hirveästi naurata kun kesän säästöt hupenevat talvella sähkölaskuihin. Meidän sähkönkulutuksella en uskalla vielä pörssisähköä harkita. Toivon että ensi talvena tilanne on toinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Määräaikaiset ovat vielä niin kalliita, että ei oikein ollut muuta vaihtoehtoa kuin pörssisähkö. Ainakin yritetään sillä ja jos ei pärjätä niin otetaan määräaikainen. Mies kartoittaa aurinkopaneita, tuhansien eurojen hankintahan ne ovat joten pitää hetki miettiä ja suunnitella.

      Poista
  7. Tuo tomaattimäärä saa veden kielelle, samoin herkullisen näköiset vadelmat ja pensasmustikat. Itse kasvatetussa sadossa on aivan eri maku kuin kaupan puolikypsänä kerätyissä tomaateissa. Niiden lajikkeetkin kun on valittu maun sijaan varastointikestävyys edellä. Olisi kiva joskus lukea enemmän noista teidän vanhoista hyötykasveista ja vaikkapa siitä, millaisia ovat verrattuna nykylajikkeisiin.
    Meilläkin vaihtuu ensi viikolla halpa määräaikainen sopimus pörssisähköön. Tulimme siihen tulokseen, että pystymme ajoittamaan ison osan sähkönkäytöstä halvempiin hetkiin ja pihistelemään silloin kun sähkö on kalliimpaa. Tosin sitten jos tulee oikein pitkä ankara pakkasjakso eikä työvuorojen takia pysty lämmittämään niin usein tulisijoilla, voi tulla isompia sähkölaskuja. Siitä huolimatta pörssisähkö tulisi meillä edullisemmaksi kuin kalliimpi määräaikainen sopimus. Ja nythän on kesä tosiaan tulossa ja sähkö halpaa muutenkin.
    Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
  8. Hyötykasveista voisi tehdä oman postauksen ensi kesänä. Meillä on nyt puhelimiin ladattuina apit pörssisähkön seuraamista varten, onneksi mennään kesää kohti ja kohta voi laittaa sähköpatterit pois päältä. Uuneilla lämmitellään niin paljon kuin voidaan ja nyt suunnitellaan ruoka niin, että se tehdään puuhellalla tai leivinuunissa.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)