lauantai 24. heinäkuuta 2021

Satokausi 2.0

Kurkkuja on saatu juhannuksesta asti övereihin asti. Niitä on syöty itse urakalla ja silti on riittänyt jaettavaksi läheisille. Nyt on menossa suvantovaihe. Lannoitin kurkkuja lisää eli lisäsin kanankakkarakeita jokaiseen ruukkuun. Vaikutusta on luultavasti odoteltava vielä jokunen päivä.

Eilen huomasin, että katonrajassa pukkaa uutta kurkkusatoa vauhdilla. Ehkä uusi lannoiteannos auttoi nopeammin kuin ajattelin.
Kirsikkatomaatteja syödään joka päivä, osa menee suorana suuhun kasvihuoneissa ja osa onnistuu päätymään keittiöön saakka. Kuvan pensastomaatti 'Gartenperle' on ollut maultaan iso pettymys. Sen sijaan 'Vilma' ja runkotomaatti 'Sungold' ovat jatkossa mukana, jälkimmäinen on ihan mielettömän makea.
Valkosipulisato jäi kuivuuden takia pieneksi. Ei määrältään vaan kooltaan. Nämä riittävät talveksi ja osa päätyy kynsinä maahan loppusyksyllä. Valkosipuli onkin niitä harvoja joiden suhteen olemme täysin omavaraisia.
Mansikkamaa koki eilen pienen muutoksen. Kokeilen ensi kertaa ammattiviljelijöiden konstia ja leikkasin kaikki mansikoiden lehdet pois. Lisäksi laitoin mansikoille uudet oljet ja kastelin huolella. Parin euron sadetin oli hyvä ostos, toimii loistavasti. Mansikan pitäisi kasvattaa uudet pienet lehdet vielä tänä vuonna. Eivät tee näin rönsyjä ja ensi kesän kasvun pitäisi olla vahvempaa, lisäksi säästyn kuivahtaneiden lehtien siivoamiselta ensi keväänä ja tautien riski vähenee.
Valkoinen kuukausimansikka on ollut yksi puutarhan nappikasvatuksista. Sitä laitan kasvamaan yhden pienen lavakauluksen koska tuntuu viihtyvän. Ei tee lainkaan rönsyjä, uusia taimia saa kun jättää mansikoita maahan. Tämä on ollut koko kesän lastenlasten herkkua, siinä yksi syy lisätä taimien määrää.
Omenaa ei saada hurjaa määrää mutta eiköhän noista yksi piirakka saada aikaiseksi. Punaisten viinimarjojen päätymistä pakastimeen ja mehuksi minun ei tarvitse murehtia sillä rastaat söivät parissa yössä kaikki viisi pensasta tyhjäksi. Pari litraa ehdin kerätä, en enempää sillä linnut nauttivat marjansa raakoina. Onneksi vaaleanpunaiset ja valkoiset viinimarjat olivat kypsiä ja ne sain kerättyä itselleni sillä huomasin niidenkin kiinnostavan lintuja. Nälkäisiä ovat kun metsissä on nyt heikosti mustikkaa. Keltainen vadelma on saanut olla rauhassa ja se on pelastanut sadon. Olen kerännyt sitä niin paljon, ettei pakastimeen mahdu enää yhtään.
 

16 kommenttia:

  1. Pitääkin muistaa lisätä omille kurkuilleni lannoitusta, sillä karsin rajusti lehdistöä helmikuussa kylvetyistä kurkuista ja poistin myös sekä vanhan pääverson että suurimman osan sivuversoista. Valitsin parhaimman sivuverson, minkä nostin tuettuna ylös. Uskon, että näin nämä valtavan sadon tuottaneet kurkut jaksavat vielä kypsyttää satoa loppukesän? Testaan ainakin, viime vuonna onnistuin tällä tavoin.
    Minun suosikkini on edelleen sama Sungold nyt kolmen vuoden kokemuksella. Siitä saa myös poikkeuksetta vierailta ihastuneet kommentit, kun tarjoaa maistiaisia.
    Olen lukenut samasta taktiikasta mansikoiden suhteen ja olen ajatellut myös katkoa koko kasvuston samoin kuin sinä teit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen poistanut lehtiä ja katkonut sivuversoja. Ensi vuonna pitää muistaa kylvää kurkku 2-3 erässä ja tasata sillä satokautta. Sungoldia kasvatin ensimmäistä kertaa ja mikä herkku se onkaan. Jätin toistaiseksi luumulehdossa kasvavat mansikat leikkaamatta, ajattelin verrata niitä ja leikattuja ja katsoa kumpi on meille parempi tapa.

      Poista
  2. Satoa teillä tulee. Minäkin lannoiti uudestaan kurkkuja pari viikkoa sitten. Olin tyytyväinen omieni kasvuun, kunnes näin naapurin kurkut. Sen jälkeen kanankakkaa meni aika monelle ravinnesyöpölle kasville.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on laitettu istuttamisen yhteydessä reilusti kanankakkaa kurkuille ja tomaateille mutta lisä ei näköjään ole haitaksi. Runsas kastelu saa aikaan että ravnteita kuluu enemmän.

      Poista
  3. Minä kylvin kurkkuja kahdessa eri erässä. Nyt toisen erän (lue yksi kurkku) on alkanut tuottaa satoa.
    Omenoita tulee nyt paljon, mutta osan sadosta puut nyt itse karsivat pudottamalla jo isojakin omenoita maahan. Liekö kuivuudesta johtuvaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi vuonna pitää muistaa tai ennemminkin malttaa tehdä kurkkujen kylvö 2-3 erässä, auttaisi ettei hukuta kerralla satoon. Kuivuus voi vaikuttaa, toisaalta luumut eivät ole yhtään tiputtaneet hedelmiään.

      Poista
  4. Jopas kävi harmillisesti herukoiden kanssa. Keräsin omani viime viikonloppuna ja keitin mehuksi. Rastaita ei ole näkynyt, mutta tänään niitä pyrähti kolme kappaletta vattupuskista.
    Sungold on tosi hyvä tomaatti. Se ja Supersweet. Meinasin heivata Rosellan pois listaltani, mutta laitoin sitten sitäkin. Lämpö vai mikä lie, mutta maistuu todella hyvältä.
    Omenasi ovat herkullisen näköisiä. Eikö sinulla ole niissä mitään riesaa? Meillä valtaosa omenoista on tavalla tai toisella pilkullisia ja toukkien risteilyaluksia. Määrällisti omppuja on paljon, mutta puut pudottavat niitä maahan ahkerasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi mansikkaa tuli omista pensaista tänä vuonan ennätysmäärä, korvaa punaherukkaa mehussa. Nyt rastaat ovat täällä punaisen vadelman kimpussa, mitähän sitten kun vadelmakin on syöty? Nokkivat myös pudonneita omenia. Joka vuoti tuntuu olevan reikäisiä, kuvaan sattui hyvä erä. Muistan aina liian myöhään ruiskutuksen.

      Poista
  5. Olipa itselleni ihan uusi tieto tuo mansikoiden alasleikkaus! Olen aina luullut, että vain rönsyt poistetaan. Ostin Tommolasta yhden taimen tuota valkoista kuukausimansikkaa, kiva kuulla että se on hyvä tuottamaan satoa👍 Ajattelin kokeilla sitä tankoparsan aluskasvina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En enää muista mistä siitä luin, löytyisiköhän googlettamalla tietoa. Jos on noussut jo uusia lehtiä niin niitä ei saanut leikata koska mansikka muodostaa ensi kesän kukka-aiheet jo tänä vuonna. Katsotaan kuinka käy, jätin verrokkimansikoita joiden lehtiä en leikannut. Valkoinen mansikka on ihana, tykkään siitä enemmän kuin punaisesta kuukausimansikasta. Eikä kelpaa linnuille mikä on myös tärkeää.

      Poista
  6. Meillä ei ole herukat edes kypsiä vielä, mutta eikö vain kova tuuli ollut pudottanut melkein kypsät mustaherukat yhdestä pensaasta maahan. Toivottavasti räkätit eivät keksi loppuja ennen kuin ollaan itse saatu tarpeeksemme niitä kerättyä.
    Minäkin luin tuosta mansikoiden lehtien leikkauksesta. Muistanko oikein, että niille piti myös antaa typpilannoitusta jossain vaiheessa syksyä? Voisin melkein kokeilla muutamalla vanhemmalla mansikkayksilöllä tuota. Vasta istutetuille pikkutaimille en uskalla tehdä mitään muuta kuin kastella. Pitääpä hommata jostain valkoista kuukausimansikkaa. Niistä säästyisi ehkä omaankin suuhun, jos ei kertoisi lapsille, että niiden kuuluukin olla valkoisia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu pitää antaa lannoitusta, mutta ei liian aikaisin eikä liian myöhään, se taisi olla kuitenkin syyskuun puolella. Tänä vuonna istutettuja en leikannut, ovat vielä niin pienet. Valkoinen kuukausimansikka on yksi parhaista puutarhakasveista, se tekee satoa ihan hurjasti.

      Poista
  7. Valkoinen kuukausimansikka on minulle ihan uusi tuttavuus. Pitääkin kokeilla, jos vastaan tulee.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)