keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

No kun sai halvalla

Tähän saakka olen ihastellut kärhöjä vain muiden puutarhassa ja blogeissa. Tokihan olen kärhöjä puutarhaan istuttanut, ja nyt voitte arvata millä menestyksellä, erittäin huonolla. Tänä vuonna suunnittelin yrittää taas kerran vaikka eipä maat ole muuttuneet vähemmän savisiksi tässä vuosien mittaan. Vaan kun ostin viime vuonna (vai jo toissa vuonna?) hyvinkin edullisesti kaksi köynnöstukea ja olisihan se sääli jättää ne käyttämättä.
 Metallinen obeliski tarjoushintaan 4,50€. Niin halpa että ostin kaksi. Tokkopa ovat kovin monivuotisia mutta otin silti riskin. Miehen avustuksella kasasin tuet ja ihan ne vaikutti käyttökelpoisilta.

 Ja jos ei kärhöt menesty hyvästä tuesta huolimatta niin katselin että köynnöspinaatti voi niin hyvin että siitä voi nappaista jo uuden alun toisaalle puutarhaan. Tässä pinaatti köynnöstelee kivimuurta pitkin mutta voisihan se kasvaa myös taivasta kohti obeliskia pitkin.
yksi harmittava asia loppuun. Mies on nyt sitä mieltä että pihakuusi aitan takaa on kaadettava pois enne kuin joku myrsky kaataa puun. Minusta tuo on vielä ihan hyvässä kunnossa mutta myönnän kyllä että pelottaa tehdä uusi kasvihuone kuusen toiselle puolelle. Mitä jos kaatuu sen päälle? Kuusen kaataminen harmittaa silti, se on ollut pihan komistus ja vaikka istuttaisin uuden kuusen niin ei se ehdi minun eliniän aikana kasvaa komeaksi ja korkeaksi.

22 kommenttia:

  1. Kuusi näyttää ihan vihreältä. Siksi ihmettelen kaatamishoppua. Teillä tuota hotua riittää muulaalkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihreä se vielä onkin mutta harventunut jotenkin. Hurjaltahan se näyttää taipuessaan myrskytuulissa mutta vielä on ne kestänyt. Ymmärrän kyllä miehenkin kannan kuusen suhteen. Yksi kuusi kaadettiin ihan alkuvuosina, se oli lahompi kuin luulimme.

      Poista
  2. On se kyllä komea kuusi! Mutta samaa minäkin mietin pihakuusten kanssa, että jos ne kaatuvat. Se on aikamoinen tuho tuon kokoisella ja massaisella puulla. Minulla kasvaa kaksi komeaa kuusta lähellä vanhempaa taloa. Noh, en vielä ole kaatamassa, mutta joku vuosi se kumminkin on edessä.
    Hyvän näköiset (ja etenkin hintaiset!) köynnöstuet. Voisihan sitä muutakin kuin kärhöä... jotkut kärhöt kasvavat sitä paitsi ihan liian suuriksi tuollaisille pienehköille tuille. Voisiko köynnösukonhatustakin jo jakaa palan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuusi on komea, kuvasta ei näy se että sillä on kaksi latvaa, se altistaa laholle herkemmin.
      Mä ajattelin että 190cm korkea tuki kävisi kärhöille :D no, se on eri asia saanko pidettyä taaskaan hengissä. Köynnösukonhattua en uskalla vielä jakaa, mutta jos toinen on hengissä niin sitä voisin koittaa siirtää, ei oikein viihdy kasvupaikallaan puolivarjossa. Toinen on aurinkoisemmassa paikassa ja voi selkeästi paremmin. Tai sitten tuon taas Virosta uuden taimen.

      Poista
  3. Pihakuusten kaato on kummallinen tunneasia! Meillä on tienvieressä kaksi toispuoleista tosipitkää kuusta. Turvasyistä kaadattaisin ne, mutta puoliso epäröi (onn epäröinnyt jo 10 vuotta) Muuttuneeseen maisemaan tottuu nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla menee kaikki puunkaadot tunteisiin. Tänä vuonna ei kaadu omilta mailta mitään ja olen niin helpottunut. Siirrän kukkapenkeistä kaikki pienet kuusenalut muualle kasvamaan, puut ovat tärkeitä eikä niitä vaan voi laittaa kompostiin.

      Poista
  4. Olipas edullinen. Hyvät kaupat teit :)

    VastaaPoista
  5. Kuusi näyttää olevan aivan täydellisessä kunnossa. En ite kaataisi pois. Noiden vanhempien puiden toimitusaika on pitkä. Onko siinä runkovaurioita tai suurta pihkavalumia? Jos ei, niin miettikää uudestaan 15 vuoden päästä. Jos haluaa muutosta ja valoa, niin leikkaamalla alaoksat pois saa nostettua kuusen helmoja ylemmäs. Näin meillä on tehty, eikä kuuset ole operaatiosta moksiskaan. Kuusten alla pystyy kuitenkin kävelemään suorassa. Joka kevät leikkaan vuosikasvuja lyhemmäksi, että sääntöni altakävelyn suhteen täyttyy.

    Kärhöistä - jos täällä kasvoi menestyksellä 15 vuotta jalokärhöt, niin eiköhän teilläkin? Viime talvi joko tappoi tai laittoi nukkumaan toistakymmentä isokukkaista kärhöä. Uusin istutukset, sillä mikään ei voita niiden syyskesäistä loistoa. Laita salaojitus kuntoon istutuskuopan pohjalle ja nosta kunnon kohopenkkiin. Istuta noin 15 senttiä syvempään juurenniska ja heitä varalta jotain talvensuojaa. Savimaassa se salaojitus on varmaan oleellisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuusi on kaksilatvainen ja siinä on iso halkeama kyljessä, tosin on ollut "aina". Valoa kuusi ei tarvitse, se jää osittain aitan taakse piiloon, paikka on loistava mutta kunto on alkanut mietityttämään. Saa nyt vielä olla jos minä saan päättää.

      Meillä on kärhöille ongelmallinen maa, paksu kerros savea ja sen alla heti kallio. Mutta nyt tunnen pihan olosuhteita paremmin ja olen valmis uuteen yritykseen kärhöjen kanssa. Olin viimeksi liian noviisi puutarhan kanssa kun kärhöjä yritin. ja ehkä täytyy ostaa sellainen lajike joka ei ole liian ronkeli.

      Poista
  6. On kyllä kaunis ja tasainen kuusi. Ja Kärhöistä, minäkin toissavuonna ostin useamman - mutta vain kaksi oli viime kesänä hengissä. Haluaisin kyllä niitä lisää - josko yritys palkittaisiin ja jos pari istuttaisin uutta... Ne on niin kauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaksi hengissä, se on parempi kuin ei yhtään! Kärhöt on kauniita, kukkivat köynnökset on muutenkin liian harvassa ylipäätään.

      Poista
  7. Valitettavasti viime vuosina myrskyiksi yltävät tuulet ovat lisääntyneet paljon ja ymmärrän siltä osin tosi hyvin miehesi näkökannan.
    Paljon onnea kärhöjen kasvatukseen.

    VastaaPoista
  8. Hei!
    Onkohan kyseessä 1967 istutettu Kotikuusi, joka on Itsenäisyyden kuusen jälkeläinen? Onko siinä se laatta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää mennä tarkistamaan onko laattaa. Veikkaan kyllä kuusta vanhemmaksi, runko on alaosasta melko paksu.

      Poista
  9. Meilläkin on savimaa, jonka alla on kalliota. Mutta kärhöt kasvavat minulla joko salaojitetussa penkissä, josta olen kaivanut savimaata vähemmksi ja korvannut mullalla/kompostilla. Pari kärhöä kasvaa kohopenkeissä. Ja pari kituvasti heikossa, juurakkoisessa maassa, istutettu liian pintaan jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulevan rinnepuutarhan maasto on saveton joten siihen ajattelin kokeilla kärhöä. Menestyykö sinulla puolivarjossa? Kärhölle pitää kaivaa ihan mieletön kuoppa, siihen on tainnut minun kärhöt menehtyä kun olen lintsannut syvyyden kanssa.

      Poista
    2. Meillä kasvaa lähes kaikki kasvit puolivarjossa. Riittää aurinkoa esim 6 tuntia päivässä. Minulla on pari kärhöä istutettu aivan väärin, osa niistä silti hengissä. Mutta ei ne silloin kovin nopeasti tai tuuheasti kasva. Kärhöjen juurella on aina varjostavia kasveja. Olen ostanut pieniä ja halppja kärhöjä, joiden kanssa joutuu olemaan kärsivällinen. Kalliimmat ja suutemmat kärhöt jaksavat suuremalla juurakollaan usein ilahduttaa nopeammin. Mutta en ole kärhöasiantuntija.

      Poista
  10. Eivät olleet hinnalla pilattuja köynnöstelineitä. Pihapuiden kanssa on hankala tietää, pitääkö vaiko kaataa. Meillä kaadetut ovat olleet jo lahoja sisältä, mutta silti on kirpaissut. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lahoja on meilläkin olleet mutta silti kirpaisee. Uuden puun kasvattaminen vie kymmeniä vuosia. Mutta toivottavasti ilahduttaa sitten talon sen hetkistä asukasta.

      Poista
  11. Itse en ota kantaa puiden kaatamiseen. Johtuu varmaan siitä, että meillä oli juuri iso puusavotta mökillä ja se alkoi maistua jo puulle. Mutta olen lukenut blokejasi ja pidin kovasti. Joten liityin lukijaksi. Itse olen vasta alkanut pitämään blogia ja jos kiinnostaa niin käy kurkkaamassa.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)