sunnuntai 4. elokuuta 2024

#suuntanaomavaraisuus, elokuu 2024, aidat ja rajaukset

 Täällä maaseudulla näkee hyvin harvoin rakennettuja aitoja. Tontit ja piha-alueet ovat laajoja eikä niiden rajaamiselle ole välttämättä tarvetta. Jos aitoja on, niillä rajoitetaan näkyvyyttä tai eläimiä. Meillä ei ole rakennettuja aitoja, istutettuja sen sijaan on. Tai voiko risuaidan lukea rakennetuksi aidaksi, se kun on rakennettu eikä kasvatettu.

Risuaidasta ei ollut tuoretta kuvaa. Se näkyy kuvassa kompostien takana. Aidan tarkoitus on luoda hyvä pienilmasto luumulehtoon. Risuaita jää näin kesäisin sen edessä kasvavan kasvillisuuden peittoon, jos sen haluaisi kuvaan, pitäisi mennä naapurin pellolle.
Varsinaisia istutettuja aitoja meillä ei ole, on vain aidanteita kuten tämä tervaleppäaidanne arboretumin ja pellon välissä. Uuden kasvihuoneen taaksi on istutettu toinen aidanne. Siinä kasvaa tasaisessa rivissä kuusia ja terveleppiä. Lisäksi on tammia, vaahteroita, mäntyjä, koivuja ja muita yksittäisiä puita. Niistä muodostuu joskus vapaasti kasvava aidanne ja suoja pohjoisen tuulilta.
Istutusalueet ovat rajttuina nurmikoista kanttauksilla. Siistin kanttaukset lapion kanssa 1-2 kertaa kesässä. Tänä vuonna saattaa riittää yksi käsittely, yleensä tarvitaan kaksi. 
Jos istutusalue rajoittuu hiekkakäytävään, on se rajattu luonnonkivin. Tällaisista alueista suurin osa on luumulehdossa ja uuden kasvihuoneen luona. Ensin käytin tiiliä, mutta ne murenivat talvien seurauksina. Luonnonkivet pysyvät ehjinä ja muutoinkin soveltuvat tähän maisemaan paremmin. 

Osa istutusalueita on rajattu poluista rungoilla. Tässä käytössä on koivuja, mutta rajaukseen soveltuu mikä tahansa puu. Sopii etenkin metsäpuutarhan henkeen.
Palataan vielä luumuehdon ja kasvihuoneen tienoille. Siellä on alueita rajattu kivimuurein. Sekin tuo kivaa kontrastia ja tilan tuntua puutarhaan. Samalla saa lisää istutusalueita, koska onhan muurien vierustat istutettava kasveja täyteen.

Omavaraisuuspostauksia luotsaavat Tsajut ja Korkeala. Päivitän tähän alle sarjan muut postauksen sunnuntain aikana. edit. linkit lisätty.

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2024/

Puhetta aidasta, yksi puhuu aidasta, toinen aidanseipäästä, vai miten se sanonta meni?

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/08/suuntanaomavaraisuus-elokuu-2024-aidat.html

Urbanfarming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/08/suuntanaomavaraisuus-8-2024.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/08/pensasaidat-luo-suojaa-omavaraisuus.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/08/ruosteista-rautaa.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/08/suuntana-omavaraisuus-elokuu-2024.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-8/(opens in a new tab)

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/aitaamisen-abc-ja-kuinka-ei-ainakaan-kannata-aidata

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2024/08/kesan-kuulumisia

Ihan vaan Tiia https://ihanvaantiia.blogspot.com/2024/08/aidat

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/08/04/elokuu-24-aitaaminen/











9 kommenttia:

  1. Hyvät esimerkit erilaisista aidoista ja rajauksista. Ihana kuva tuo, jossa Jalo lojuu käytävällä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä oli Jalolla hyvä tähystyspaikka. Minä istuin kasvihuoneen portaalla ja ihmettelin elämää.

      Poista
  2. Vähemmän tosiaan maaseudulla ja harvaan asutuilla alueilla näkee aitoja. Lähinnä kuusiaitoja ja kivimuureja. Kuusiaitojen tarkoitus on varmaan tuoda tuulensuojaa. Tiiviisti asutuilla alueilla ihmiset väkisinkin haluavat yksityisyyttä, kun talot ovat vieri vieressä.
    Luonnonkivin rajattu kulkuväylä istuu erinomaisesti maisemaan. Paljon paremmin kuin tiilireunus. Jalo kruunaa näkymän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuusiaidat tuovat suojaa ja kuusia on ehkä ollut omasta takaa istutettavaksi. Luonnonkivet ovat sopivan huomaamattomia.

      Poista
  3. Teillä on paljon rajauksia, kun on niin paljon kasveja. Pidän nykysin kanttausuriakin selkeinä rajaavina elementteinä. Kivet ovat kyllä hyvät, varaavat lämpöä ja niiden alla on usein kuhinaa, jos jotain kiveä siirtää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanttausurat ovat minustakin rajaava elementti. Kivissä on viehätyksenä ja niin totta, että niiden alla on maankamara täynnä elämää.

      Poista
  4. Tykkään sanasta "aidanne". Omaan korvaani se kuullostaa korkeammalta rajaukselta ja rajaukset taas tekevät erilaisia tiloja, joita on kiva tutkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aidanne taitaa tarkoittaa vapaasti kasvavaa pensasaitaa. Sellainen tietysti on sitten korkeampi kuin leikattu pensasaita. Rajaukset tuovat kivasti eri tiloja puutarhaan.

      Poista
  5. Hienot ja selkeät tilukset... ja kissa 💙

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)