Puutarhan satokausi on kiivaimmillaan elokuussa. Satoa korjataan talteen ruokapöytään, kuivattavaksi, pakastettavaksi tai muutoin säilöttäväksi. Tänä(kin) vuonna meillä mennään kuten aikaisemmin, säilötään niitä mitkä tulee syötyä talvella ja mahdollisimman paljon syödään heti tuoreena.
Maustekurkkuja olen tehnyt jo useamman erän. Teen erän aina kun kurkkua on kertynyt 2-3kg. Säilöntäainepussin koko oli pienentynyt, joten nyt voi tehdä myös 1,5-2kg määrällä ja säilöntäainepussista menee tällöin puolet. Kuten olen aiemminkin maininnut, tähän käy oivallisesti myös kasvihuonekurkut.Meillä kuluu maustekurkkuja valtaisat määrät. Viime vuonna tein yli 30 tölkkiä ja kaikki menivät, eivät edes riittäneet. Niinpä tein keväällä myös kaupan kasvihuonekurkuista kun kurkku maksoi vain 1€/kg. Laskin, että tuolla kilohinnalla tulee edullisemmaksi kuin kaupan valmiit maustekurkut.
Hakkuuaukeilla on nyt niin paljon vadelmaa, että yhtenä päivä keräsin vadelmaa mehumaijallisen täyteen. Lapsenlapsia varmasti ilahduttaa pelkästä vadelmasta tehty mehu. Villissä vatussa on vielä ihan omanlainen arominsa, vahva ja aito. Jos vain aikaa olisi, keittäisin toisenkin maijallisen, mutta taidan tyytyä keittämään loput viime vuoden marjoista mehuiksi, niistä tulee yksi maijallinen ja tänään maanantaina sähkö on halpaa.
Oma puutarha on antanut vähän punaisia vadelmia ja vähän enemmän keltaisia. Keltaiset pakastan kahdella eri tavalla. Yhdet on mehuun menevät marjat ja toiset priimaa, ne käytetään esimerkiksi leivonnassa ja ovat takuulla madottomia. Yleensä olemme vadelman suhteen omavaraisia, mutta tänä vuonna ostin vadelmaa koska pakastin mansikoita vain puolet normaalista.
Valkosipulien sato on erinomainen. Reilut kolme litraa sipuleita. Osa saa jäädä käyttöön ja osa menee myöhemmin syksyllä maahan. Satoa tuli reilummin kuin yleensä sillä uusin valkosipulikantaa muutamalla uudella Latvian matkalta ostetulla sipulilla. Ne ovatkin tämän syksyn suurimmat sipulit ja päätyvät pääosin takaisin maahan. Valkosipulia syömme niin paljon, että tänä vuonna sato loppui kesken. Nyt ei ole ensi talvena sitä pelkoa.
Tavalliset keltasipulit ovat kuivumassa. Tässä näyssä on minusta jotain ikiaikaista. Jos narua ei tunnistaisi muovinaruksi, ei kuvasta voisi päätellä sen ikää. Sipulia on kuivatettu iät ja ajat. Sipulisato oli tänä vuonna erinomainen, vain hyviä sipuleita ja mukavan kookkaita. Näillä pärjätään maaliskuulle saakka. Sipulia ei hinnan takia kannata kasvattaa, mutta maun takia kannattaa, parempia nämä ovat kuin kaupan tehotuotetut.
Tomaattia syödään valtavat määrät tuoreeltaan. Kuvassa on sunnuntain sato. Kunhan pääsato kypsyy, on aika keitellä osa tomaateista paksuksi tomaattikastikkeeksi pakastimeen. Sitten onkin jo lämmityskausi ja kastikkeen saa haudutettua puuhellalla, siihen menee pari kolme tuntia.
Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2023/
Kakskulma https://kakskulma.com/mita-haluaisin-osata-ja-kesan-raksakuulumiset
Krutbacken https://www.krutbacken.fi/ankat-ja-kanat-suuntana-omavaraisuus-elokuu-2023/
Kasvuvyöhyke 2
Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/07/kotitarpeilun-suuret-ilot.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-8/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/08/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-8.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/07/suuntana-omavaraisuus-elokuu-2023.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2023/08/suuntana-omavaraisuus-2023.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kotivaraelo-asioita-kalastuksesta-ja-elukoista
Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/08/kotitarvekalastus-koko-perheen-yhteinen.html
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/08/suuntana-omavaraisuus-elokuu-2023.html
Kasvuvyöhyke 4
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-kotitarve-elaimet/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/08/unelmana-omavaraisempi-elama-mita.html
Mustikkamaitoa https://mustikkamaitoa.fi/oman-sadon-sailonta-ja-sadeveden-keruuta-vihdoinkin-suuntana-omavaraisuus/
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/08/07/elokuu-23-evasta-koko-talven-varalle/
Valtavasti teillä on jo satoa tallessa. Elokuu on hieno kuu, kun näkee työnsä tuloksen valmiina syötäväksi. :)
VastaaPoistaPakastin on täynnä, samoin jääkaappi. Loppusato on syötävä pois. Tänään keräsin porkkanoita ja perunaa, kiva syödä niitäkin itse kasvatettuna.
PoistaOlet aivan ihme-tehopakkaus kaiken säilönnän kanssa! Minusta ei ole mehunkeittoon tai hillon tekoon, nuorempana joskus kokeilin kyllä. Syönkin marjat suoraan pensaista, niitä onkin vain pari per sortti. Sekin on luksusta. Jotakin kyllä olen pakastanut: aroniaa ja pihlajanmarjaa, jotka ovat tuoreena aivan liian karvaita ja ne voi pakastaa sellaisenaan + laittaa aamujugurtin päälle suoraan pakkasesta.
VastaaPoistaKiitos Saila. En koe mitenkään olevani tehopakkaus. Mehua meillä menee paljon, lapsenlapset juovat siitä suurimman osan mutta juomme itsekin. On myös hyvä janojuoma helteillä kun tekee sopivan laimeaa, minä kun en oikein muuta juo veden ja teen lisäksi, en edes kuplavesiä. Tuoreena syöminen on luksusta!
PoistaKyllä oman maan sato on aina sitä parasta syötävää. Sinulla säilöntä on jo hyvässä vauhdissa.
VastaaPoistaNäin on. Suurin osa säilönnästä on jo tehty, mehuja keitän pakastimen tarjonnasta pitkin talvea.
PoistaSäilöin ensimmäisen kerran kasvihuonekurkkuja, kun emme ehtineet niitä syödä sellaisena syödä samaa vauhtia kuin uusia kypsyi. Ihan yhtä hyvältä maistuvat kuin avomaan kurkusta tehdyt etikkakurkut.
VastaaPoistaKomea sipulisato. Omat on vielä korjaamatta. Ei näillä omavaraisviljelmillä välttämättä isoa säästöä tule, mutta maku on ihan toista maata. On se vaan hienoa säilöä itse kasvatettua.
Onko sinulla maakellari, vai missä säilöt purkit talven yli? Jääkaapin tila ei tahdo riittää purkkitulvalle ja meidän kellari on aivan liian lämmin säilömiseen.
Tänä vuonna sipulisato on komea. Jääkaapista uhkaa tila loppua vaikka se on täyskorkea. Hilloa tuli mustaherukaoista vain muutama pieni purkki, enempää meillä ei sitä kulu. Mansikkahilloa keitän pakastimen mansikoista sitä mukaa kun hilloa syödään. Myös mehut teen pakastemarjoista joten jääkaapissa on korkeitaan muutama pulloa mehua kerrallaan. Kellaria meillä ei ole.
PoistaTäyskorkea meidänkin jääkaappi on, mutta sinne ei montaa säilykettä mahdu. Käymme ruokakaupassa yleensä vain kerran viikossa. Viikon ruoat on mahdutettava kodin säilytystiloihin. Hilloja teen hyvin vähän ja pieniä eriä tarvittaessa kerrallaan, kun sinäkin.
PoistaOletteko harkinneet maakellarin hankintaa? Tontillanne olisi sellaiselle tilaa.
Joskus olemme miettineet maakellaria, sellaisen saisi myös talon alle mutta toistaiseksi on vain mietintäasteella. Käyttö olisi lopulta todella vähäistä. Me käymme nykyisin kaupassa 2-3 kertaa viikossa koska kaupat ovat todella näppärästi työmatkan varrella, jääkaappiin ei tarvitse mahtua suurta määrää kerralla. Maakellari antaisi mahdollisuuden kasvattaa viljelysalaa, mutta siihen ei taas aika riitä. Monitahoisia asioita.
PoistaSadon säilöminen on täälläkin ollut tehtävälistalla kärjessä. Hienoa, että omasta puutarhasta saa talven varalle kaikenlaista. Minä ihmettelin tyytyväisenä, että tänä vuonna ei ole ollut herneissä yhtään matoa, mikähän vaihtelun eri vuosina mahtaa aiheuttaa?
VastaaPoistaEn tiedä miten herneiden madot menevät, ehkä niissä on vuosittaista vaihtelua, joskus enemmän ja joskus vähemmän. Sadon säilöminen on kivaa kun tietää, että saa hyvää syötävää omasta puutarhasta.
PoistaUpeaa sadonkorjuuta! Valtava määrä kurkkuja! Puutarhakasvien suhteen joudun turvautumaan kaupan tuotteisiin, mutta metsämarjat poimin itse. Meillä on mökin lähellä suuri hakkuuaukea, josta jo tänä vuonna sain useamman kymmenen litraa metsävadelmaa. Ihan pelkkää vadelmamehua ei keitelty, vaan punaviinimarjan joukossakin vadelma maistuu ihanalta!
VastaaPoistaOi, mikä mikä määrä metsävadelmaa, minulla se on aina pienen automatkan päässä. Polkupyörällä pääsisi mutta tällä hetkellä minulla ei ole pyörää.
PoistaIhaillen seuraan. Ja todellakin, tuo sipuleiden kuivatuskuva on jotenkin ikiaikainen <3
VastaaPoistaTuo sipuleiden kuivauskuva on jotenkin suloisen maalaisromanttinen :)
VastaaPoista