torstai 12. tammikuuta 2023

Inventaario jatkuu, vuorossa kukat

 Ei ollut tarkoitus kasvattaa yhtään esikasvatettavien listaa, tai minkään kylvöjen listaa, mutta kun tuli matka Riikaan, niin tiesin heti tekeväni siemenhankintoja. Tilaisuus ei tule toistumaan ihan äkkiä uudestaan. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, on meillä alkukesästä keskimmäisen pojan ylioppilasjuhlat. Niiden takia en ajatellut tehdä mitään suurkylvöjä tänä vuonna, itse juhliin menee aikaa mutta myös niihin valmistautumiseen. Sitten iski ahneus, kyllä minä ehdin, hyödynnän kasvihuonetta, aloitan ajoissa jne. 

On jo pitkään tehnyt mieli kokeilla kelloköynnöstä itse kasvattaen. Syksyllä löytyi siemeniä -70% alesta, siinäpä hyvä syy aloittaa kokeilu. Pusseista on päiväystä jäljellä reilusti joten osan voi säästää myöhemmäksi.
Punahattu on aina riski. Talvi 2021-2022 vei suurimman osan punahatuistani ja nekin mitkä selvisivät, nousivat todella myöhään. Kokeillaan siemenkasvatusta, tuottaisivatko siten saadut taimet paremman kasvutuloksen ja eloonjäämisprosentin.
Salkoruusut eivät ole minulla pitkäikäisiä, jotkut kestävät yhden kesän toiset pari kolme. Nigraa kasvatin jo viime keväänä, vaati kaksi kylmäkäsittelyä ennen kuin sain siemenet itämään. Nyt olen eniten innoissani kerrotuista keltaisista, toivottavasti ovat helpompia itämään kuin Nigrat. Yleensä en kylmäkäsittele salkoruusujen siemeniä sillä itävät herkästi muutenkin.
Sekalainen  osasto on todellakin kaikkea sekalaista. Näistä kaikkia en välttämättä kylvä vielä tänä keväänä. Riippuu tilan määrästä tai sen puutteesta sekä omasta innosta. Etusijalla tilan ja ajan suhteen ovat kasvihuoneiden tomaatit ja kurkut.
Esikkoja sen sijaan mahtuu aina. Viime kesänä osa esikkokylvöksistä onnistui loistavasti, osa meni täydellisesti mönkään. Kernaasti ottaisin näistä kaikista uusia kaunottaria puutarhaan.

Lisäksi tulevat yksivuotiset kasvit, krassit, kiinanneilikat, tuoksuherneet ja samettikukat. Niistä kaikista keräsin siemeniä talteen ja ne saavat olla osaltaan ensi kesän kesäkukat. Voi olla, että ylppäreihin on jo jotain laitettava, katsotaan lähempänä onko orvokki hyvä vaihtoehto vai joku muu. Niitä en kuitenkaan kasvata itse.

Että onhan sitä taas kohta tungosta pöydillä ja tasoilla, sen jälkeen tungosta kasvihuoneissa ja navetan seinustalla. On tämä kuitenkin kaiken työn ja vaivan väärti. Muistan kun loppukesästä laitoin itse siemenestä kasvatettuja esikon taimia maahan ja olin onnellinen, kymmeniä taimia vaikka ajattelin, että jos nyt pari tulee niin olen tyytyväinen.


16 kommenttia:

  1. Hyviä siemenhankintoja. Minäkin olen hankkinut siemeniä Riiata siellä lomaillessamme.
    Minulla on joskus ollut tuota keltakukkaista, siemenistä kasvatettua salkoruusua. Kasvoi ja kukki hyvin, mutta ei noussut enää seuraavana vuonna. Myös siemenistä kylvämäni 'Nigra' taas kukki viime kesänä pitkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuonna Nigra ei ehtinyt kukkaan, toivottavasti tänä vuonna ehtii tai olisi talven yli kestäneitä taimia puutarhassa.

      Poista
  2. Herkullisia valintoja olet tehnyt. Puhahatuista minulla on kestänyt parhaiten valkokukkainen Magnus. Se oli elossa ainakin 5 vuotta. Neuvovat, että salkoruusun kukkavana pitäisi kukinnan jälkeen katkaista, jos haluaa taimen kukkivan vielä seuraavanakin vuonna. Kuvan kerrottu keltainen on todella sievä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole kestänyt oikein mikään. Ostin useamman taimen sitä peruspunaista Magnusta, josko olisi kestävin. Kokeilen monessa eri paikassa vaikka aina ei auta edes kohopenkki tai lumisuoja. Saman ohjeen olen lukenut salkoruusulle mutta eipä sekään ole aina auttanut. Tuo kerrottu keltainen olisi kiva saada kukkaan.

      Poista
  3. On se ihanaa, jos istutettavia taimia tulee. Jännitän, montako viime vuonna kylvämistäni preeriapunahatuista on keväällä elossa. Olivat niin pieniä, että upotin ne purkeissaan kasvimaan kohopenkkiin ja levitin vanhan villapaidan päälle, kun luvattiin kovia pakkasia marraskuussa jo. Toivottavasti kestävät / eivät homehdu jne. Kaikki menehtymisen mahdollisuudet niillä on :-D
    Aivan ihania esikoita ja onpahan edulliset hinnat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muualla on edulliset hinnat, ne pitää hyödyntää jos sattuu kohdalle. Minulla on yhden alppiruusun suojana tällä hetkellä vanha untuvatäkki, toivottavasti ei homehdu sen alle, en viitsisi millään käydä ottamassa täkkiä pois ja laittamassa kohta uudestaan päälle kun sää kylmenee. On siellä vanha metallikori alla joten ei ole taimessa kiinni ja on vielä olkeakin suojana. Toivottavasti preeriapunahatut ovat keväällä elossa.

      Poista
  4. Hyvän näköisiä hankintoja. Kelloköynnökset on kivoja kasvattaa. Punahatut ovat minulla hiipumaan päin, mutta pidän niistä kovasti, joten pitäisikin laittaa uusia. Minunkin pitäisi siis aktivoitua inventoinnin suhteen, ja jossain kohtaa tietysti kylvöjenkin....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saapa nähdä kuinka onnistun kellaköynnösten kanssa. Onneksi hyvä ohjeita löytyy netistä.

      Poista
  5. Kiva siemenvalikoima. Hintalapuista päätellen eivät paljoa maksaneet. Kelloköynnökset pitäisikin laittaa itämään. Jospa viikonloppuna ehtisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät maksaneet paljon. Ostan vain edullisia siemeniä, muuten niihin menisi omaisuus. Minä taidan odotella kuun vaihteeseen kelloköynnösten suhteen, laitan sitten samalla paprikat.

      Poista
  6. Noin edullisilla hinnoilla on keveä mieli kokeilla. Uskoisin sinun onnistuvan hyvin. En ole ainakaan itse kertaakaan epäonnistunut kelloköynnöksen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noilla hinnoilla voi jo tehdä kokeiluja jotka eivät välttämättä onnistu. Kiva kuulla, että kelloköynnös voi onnistua.

      Poista
    2. Yhden kerran siementen itävyys oli heikkoa, mutta kun siemen itää, on kasvatus varsin hauskaa.

      Poista
  7. Kiva valikoima kukkienkin siemeniä. Kelloköynnöksen kanssa saa vähän kikkailla mutta onhan se komea kasvi silloin kun sen ehtii saada kukkimaan kesän aikana. Viime kesänä onnistui todella hyvin mutta olihan siinä taimien kurissapitämisessä hommaa pitkän esikasvatuksen aikana. Siemeniä taisi jäädä vielä, joten pitäisi kai viimeistään helmikuun alussa aktivoitua kylvöpuuhiin.
    Niin toivon, että se sinulta saatu 'Nigra' selviäisi hyvin talvesta. Se kasvoi aika komeisiin mittoihin loppukesän aikana, joten voisin olettaa, ettei ainakaan huonokuntoisuudesta jää talvehtimismenestys kiinni. Toivottavasti saat tällä kertaa salkoruusut itämään ilman kylmäkäsittelyjä.
    Hauskan värisiä esikoita. Niitä mahtuukin sujauttelemaan vähän sinne sun tänne kun eivät kovin paljoa tilaa vie.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nigra ei ehtinyt minullakaan kukkaan, toivottavasti edes osa taimista ja sinun taimesi selviävät talvesta. Viime vuonna en kasvattanut kelloköynnöstä itselleni mutta äiti laittoi pari ostamaani taimea parvekkeelle. Toinen ei menestynyt, mutta toinen peitti koko parvekkeen ja kukki komeasti. Nyt pitäisi saada äidillekin uudet taimet.

      Poista
  8. Niin, ihana salkoruusuhan on siis periaatteessa kaksivuotinen kasvi. Ensimmäisenä kesänä se kasvattaa lehtiruusukkeen ja toisena kesänä kukkii.
    Paitsi viime kesänä saarimökillä miun salkoruusuni puhkesivat kukkaan jo samana loppukesänä, kun ne keväällä olin siemenistä kasvatellut. Eli se saattaa myös yllättää. ;) Nyt en tiedä, jaksaako se kukkia toista kesää... Saa nähdä. :) Onnea kaikille tuleville taimillesi.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)