Mansikoiden siirtäminen kylmästä savimaasta lavakauluksiin oli hyvä teko. Talvenkestävyys parani heti ja myös näyttää siistimmältä. Niinpä päätin kasvattaa mansikkalaatikoiden määrää kahdella laatikolla jossa kasvoi ennen kesäkurpitsaa. Jatkossa kesäkurpitsaa on vain yksi laatikko ja sen sijainti on kasvimaalla.
Nyt luumulehdon viidestä laatikossa neljässä mansikkaa, omat rönsytaimet riittivät ja jäi ylimääräisiäkin. Vielä kun keksisi hyvän idean miten suojata yksittäinen laatikko niin ettei linnut pääse syömään marjoja, hyviä ideoita vastaanotetaan.
Tässä kuva niistä maa-artisokkien laatikoista joista kerroin edellisessä postauksessa. Ihme idea on ollut lätkäistä ne keskelle nurmikkoa. Laitetaan tuokin kohta taas nurmelle ja maa-artisokat saa jatkaa elämää uusissa laatikoissa.
Kiurunkannus 'Beth Evans' avasi kukkansa. Kahden talven jälkeen yhdestä mukulasta on kasvanut näin tuuhea. Näitä on ehdottomasti muistettava laittaa syksyllä lisää. Vielä kun tulisi muitakin lajikkeita myyntiin niin olisin tyytyväinen.
Tämä liila ei ole innostunut yhtä kovaan kasvuun kuin pinkki. Ei se haittaa, kerroin kiurunkannukselle, että meillä saa kasvaa hitaasti ja ihan rauhassa.
Kaikki ovat jo varmaan täysin kyllästyneitä sinivuokkokuviin mutta tässä on silti yksi. Viime keväänä hain toiselta puutarhaharrastajalta nipun sinivuokon taimia ja istutin ne pihan vanhimman tammen alle arboretumiin. Ihan kaikki eivät selvinneet mutta suurin osa on tallessa. ja kukkivat jo näin kivasti, ensimmäisenä varsinaisena keväänään. Sekaan olen istuttanut valkoista scillaa, se ei kuki ihan vielä. Ällöttävää keltaista tulppaani puskee edelleen vaikka poistin sitä ennen sinivuokkojen istuttamista.
Helmililjoista Atsurin helmililja on kukkii aina ensimmäisenä. Tuntuu, että vastahan tämä nousi ja on nyt jo ylikukkinut. Sitä ne liian lämpimät kevätpäivät teettää. Huomasin myös ensimmäisenä kukkineiden krookusten nuupahtaneen. Oli kyllä ennätysnopea kukinta tänä keväänä.
Tämän jättikiven alueen laajentamista odotan innolla. Ei toteudu vielä tänä kesänä mutta ehkä jo seuraavana. Aina voi kuitenkin haaveilla ja miettiä miten toteuttaa laajennuksen. Perhoskasveja ainakin voisi lisätä. Sunnuntai oli huikean hieno perhospäivä, näin nokkosperhosen, neitoperhosen, sitruunaperhosen ja suruvaipan. Taitaa olla ennätysmäärä lajeja yhden kevätpäivän aikana. Eikä sovi unohtaa muita siivekkäitä. Västäräkit ovat saapuneet, tänään niitä tepasteli pihassa peräti kolme kappaletta. Olisiko ollut samoja yksilöitä kuin viime kesänä koska kissoja kiusattiin heti ja ymmärrettiin ettei niitä katteja nyt niin tarvitse varoa, kiinni eivät kuitenkaan saa.
En tiärä mistä johtuu, mutta mansikan kasvattajaksi mustei oo. Nei tykkää musta. Sato jää aina aika onnettomaksi. Eihän tua hyätypuali oo mulla muutenkaa kovin vahavoos kantuumis. Sullaki tua ihana Betti, nii mullaki. Mäki yritin ettiä syksyllä sen ja normivioletin seuraksi jotaki muitaki, tuloksetta. Sullon tammen alla muutaman vuaren päästä ihanan näkööne sinine meri. Helemililijaki nii viahkon näkööne.
VastaaPoistaMinä en pärjännyt silloin mansikoiden kanssa kun kasvoivat maassa mutta nyt lavoissa menestyvät paremmin. Hyötypuolta on tarkoitus hiukan vähentää, vie aikaa muusta puutarhasta mutta tomaateista en luovu, vähemmän kasvimaata on ehkä hyvä. Betti on ihana, se on harmi ettei oikein muuta saa eikä Bettikään ole pitkään ollut yleisillä markkinoilla.
PoistaMinäkään en pärjää mansikoiden kanssa, vain ahomansikat kukoistavat tontilla. Annankin muiden hoitaa kasvatuksen ja poimimisen, käyn torilla :)
VastaaPoistaKiurunkannukset rehottavat täälläkin, kova leviämään tämä Beth Evans.
Meillä taasen ahomansikat ei oikein menesty, muutamassa paikassa on mutta ei mitään mättäitä.
PoistaToimisiko mansikkalaatikoissa sama systeemi, kuin yleensäkin lavakauluksissa? Eli kaariraudat (niitä on valmiina ainakin Biltemassa, joskin taitavat mitoiltaan sopia paremmin 80 cm:n levyisiin laatikoihin) joiden avulla laatikon päälle voi virittää esim. rastasverkon tms. Ennen kaarirautoja käytin ohutta muoviputkea, jonka sai helposti kaarelle, päät vain multaan laatikon nurkissa. Kaarirautoihin saa helpommin harson/verkon pyykkipojilla kiinni ja auki.
VastaaPoistaTammen alle tulee vuosien mittaan upea sinivuokkokasvusto. Ajatuksenakin jotenkin kaunis; tammi ja sinivuokot.
Voi että, atsurianhelmililja jo kukassa. Omani on sen verran varjossa, että kukkii usein vasta tavallisten jälkeen. Krookukset jo meilläkin lopettelevat. Aurinko ja lämpö ovat tehneet tehtävänsä. Onneksi muita kukkijoita tulee kaiken aikaa lisää.
Minulla on yksi idea, sitä varten pitää käydä ostamassa yksi kompostikehikko, sellaista rautaverkkoa oleva. Koitan leikata siitä suojat jonka päälle viritän rastasverkon. Kaaret meillä on ollut mutta eivät oikein toimineet tai ehkä niitä olisi pitänyt olla tiuhemmassa eikä vain päädyissä.
PoistaMinustakin tammi ja sinivuokot kuulostivat hyvältä parilta.
Varmaan nähdään mimmosen ratkaisun toteutat noihin mansikkalavoihin :) Jossain kaupassa tuommosen kompostikehikon nähdessäni tulit Katja mieleeni (olin juuri lukenut tämän postauksesi) ja sama aatos silloin välähti itsellekin. Tuommoisesta kompostikehikosta ehkä Katja sais kehitettyä suojan mansikkarosvoja vastaan!
PoistaSinivuokot ja skillat tammen ympärillä on juuri hyvä. Lintujen lisäksi meillä on käynyt oravat nappaamassa mansikoita (silloin kun mansikoita oli vielä). Niille kelpasi puoliksi kypsyneetkin.
VastaaPoistaMeillä oravat eivät kesäaikaan uskaltaudu pihaan kissojen takia mutta voisin kuvitella niillekin rosmoille mansikoiden maistuvan.
PoistaMeillä on myös hieman tehty mansikkamaahan muutoksia. Laitettiin kokeeksi ne pitkiin laatikoihin. Meillähän mansikkamaa on ympäröity matalalla aidalla ja sen päällä on kehikoissa verkot. Nämä nostamme sitten niiden päälle, yhteensä viisikappaletta.
VastaaPoistaMinulla on kiurunkannusta ihan vaaleansinistä mutta se on korkeampi ja kukkii vasta kesäkuussa. Tuota punaista pitää etsiä minunkin. Sinivuokkoja meillä on valtavan paljon samoin valkovuokkoja kumpaakaan ei tarvitse istuttaa, pikemminkin päinvastoin.
Jonkinlaista aitaratkaisua minäkin mietin. Minullakin on sitä sinistä kiurunkannusta, se on kaunis, upean sininen sävy. valkovuokot eivät meillä menesty, ihan pieni pala on eikä se ole levinnyt yhtään.
PoistaOlet pistänyt tohinaksi! Minuakin kiinnostaa kuulla, jos jollakin on kuningasidea rastaiden varalta. Itse laitoin kaariin rastasverkon pyykkipojilla kiinni. Rastaat istuvat kaarien päällä ja yrittävät kyllä nokkia myös verkon läpi mansikoita. Olisi vielä tehokkaampi saada jonkunlainen verkko, mikä olisi paremmin irti mansikoista.
VastaaPoistaIhania nuo kiurunkannukset, en ole vieläkään saanut niitä omaan puutarhaani.
Aika korkeat pitää olla kaarien, sen olen huomannut ja verkon läpi syövät jos verkko on liian lähellä mansikkaa.
PoistaMinullakin on mansikoiden siirto taas edessä. Viime vuonna kasvatin niitä parvekelaatikoissa, mutta sadon määrä oli aika vaisu eikä niin makeaa kuin maassa kasvavilla. Liekö ollut kastelun kanssa ongelmia tai vääränlainen multa? Laatikoissa ei tosin ollut linnuista ja oravista riesaa.
VastaaPoistaJossain näin lavoissa kasvavien marjakasvien suojana ihan puusta ja kanaverkosta tehtyjä häkkejä, joissa oli pari sivua saranoitu. Pölyttäjät pääsivät hyvin kukkiin mutta marjavarkaat pysyivät poissa.
Sinivuokkoympyrästä tulee todella kaunis. Anna vaan tulla kuvia, minä en ainakaan ole vielä kyllästynyt niihin :) Aurinkoista viikkoa!
Joskus multatila on liian pieni laatikoissa, sen takia minulla ei meinaa amppelitomaatit viihtyä kun ovat paahteessa kasvihuoneessa. Tuo saranointi on hyvä idea, kiitos!
PoistaJuuri tänään näin jollain somekanavalla kuvan kuinka lavoihin oli tehty kevyet 'häkit' rimasta ja verkosta. Voisin kuvitella olevan helppo toteuttaa kun tekee vain pikkuisen lavaa isommat niin että koko lava jää häkin sisään. Sellaista ei tuulikaan vie ja verkon tiheyden voi itse valita sopivaksi, verkko vaan nitojalla rimakehikkoon kiinni ja voilá!
VastaaPoistaMinäkin harkitsen vakavasti mansikoiden siirtämistä lavoihin, vanhin mansikkamaa pitää uudistaa ja lavoista niitä olisi helpompi hoitaa ja kerätä.