lauantai 7. maaliskuuta 2020

Syö tai tule syödyksi

Jänikset aiheuttavat jokavuotiseen tapaan korkeaa verenpainetta ja sydämen tykytyksiä. Kaikki puuvartiset kasvit ovat hienosti suojassa, yhtään suojattua pensasta tai puuta ei ole syöty.

Tänään sain leikattu puutarhassa kaikki omena- ja päärynäpuut. Jäi vielä aikaa kierrellä ympäriinsä ihmettelemässä kevään etenemistä. Ei olisi kannattanut, edellä kuvattujen oireiden lisäksi sain kaupan päälle pahan mielen.
 Lähes kaikki puutarhan krookukset olivat joutuneet jänisten ravinnoksi. Tällaisia rykelmiä oli useita. Pikkaisen pisti veren kiehumaan, tänä vuonna ei nautita krookusten kukinnasta. Syksyllä pitää laittaa uusiksi suunnitelmat suojaverkoista ja laittaa verkot niin, että ainakin osa krookuksista pääsisi suojaan, ainakin ne jotka kasvavat puiden ja pensaiden juurilla. Uudet krookukset on istutettava jo valmiiksi suojattaviin paikkoihin. Iso merkitys on todennäköisesti tämän talven lumettomuudella.
 Omituinen talvi muutenkin. Ensi kertaa törmäsin näin pahasti mullasta nousseihin iiristen juurakoihin. Nämä on kaivettava takaisin maahan heti kun se on mahdollista. Suunnitelmissa on keväämmällä multatilaus ja jokaiseen istutusalueeseen kunnon multalisäys vaikka tuskin se auttaa meidän umpisavisen maan kanssa kovin paljoa.
 Pioneissa on isot alut, ne kestävät pientä pakkasta joten ei huolta.
 Magnoliani kestävyyttä olen jännittänyt. Onkohan tämä nuppu? Tällaisia karvatupsuja magnoliassa on useita. Muut ovat kiinni mutta tässä on tapahtunut jotain, mennyt joko huonoksi tai sitten kukka tulossa?
 Tummat keijunkukat näyttäisivät selviävän ensimmäisestä talvestaan. Ja kuten kuvasta näkyy, kitkemistä on luvassa heti kun tämäkin istutusalue kestää päällä kävelyä.
 Puutarhassa kiertely ei ollut pelkkää pahaa mieltä. Punaisen kukan tekevä jouluruusu on tehnyt muutaman nupun. Kahteen vuoteen tämä ei ole kukkinut kuivuuden takia. Nyt ei ole pelkoa kuivuudesta.
Myös muratti on kasvanut kohisten ja nauttinut talven leutoudesta. Muratti kasvaa rosariossa sellaisten ruusujen juurella jotka saavat siirron, muratin taidan kuitenkin jättää tähän kivimuurin seuraan kertomaan uusille ruusuille, että ihan kiva paikka tämä on.

24 kommenttia:

  1. Tosi ikävää, että krookukset on noin syöty. Kun oikein odottaa näkevänsä keväällä kukinnan, niin vähemmästäkin tulee paha mieli ja suututtaa. Varmasti lumettomuudella on oma osuus tässä. En ole meillä vielä nähnyt jänisten tekevän tuhoja sipulikukille, mutta voi olla, etten vain ole huomannut. Puiden suojaverkkoja on kyllä kierretty, toisaalta meillä eivät krookukset ole vielä noin pitkällä. Hyvää ja aurinkoista naistenpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli eka kerta kun meidän pihassa krookukset on syöty noin totaalisesti, johtunee varmasti lumettomuudesta ja siitä että krookukset on ajoissa. Viime vuonna söivät osan tulppaaneista.

      Poista
  2. No voihan jänikset minkä tekivät. Voin kyllä arvata harmituksesi määrän. Magnoliasi näyttäisi selvinneen hyvin talvesta. Tohtisikohan itsekin kokeilla sen kasvatusta? Punakukkainen jouluruusu menee ainakin hankintalistalle.
    Mukavaa naistenpäivää sinulle. 🌼🌼

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edullisilla taimilla olen kokeillut magnolioita, toistaiseksi huonolla menestyksellä mutta nyt saattaa käydä onni tämän leudon talven takia. Olemme virallisesti vyöhykettä II mutta tämä piha on vyöhykettä III.

      Poista
  3. Vietävän jänikset, minkä tekivät. Omat krookukseni eivät ole vielä noin pitkällä, mutta pahoin pelkään niiden joutuvan syödyiksi. Hyvä idea suunnitella krookukset istutettaviksi muutenkin suojattaviin paikkoihin.
    Magnolia on söötti kaikessa karvaisuudessaan. Toivottavasti tuolta on kukka tulossa.
    Hyvää naistenpäivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jänikset on kyllä oikea vitsaus täällä, papanoita on puutarha täynnä. Kai seuraavaksi menee kevätkurjenmiekat ja kohta tulppaanit. Leudolla talvella on omat haittapuolensa.

      Poista
  4. Muistan että meilläkin joku vuosi popsittiin krookuksen nuput. Mutta nyt ei ole vuosiien enää syöty muuta kuin pellon reunan angervopuskia. Ja niitä kyllä saakin "leikkoa".
    Omenapuiden ympärillä on leveä verkko ja puiden juurella kasvaa krookuksia ja kurjenmiekkaa. Sinne ei pääse kuin myyrät, eikä onneksi ole tuhoja ollut.
    Tosi harmillista, kun odottaa kukkia ja joku popsii ne pois!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Angervoja saa meilläkin parturoida, niitä en sen takia suojaa. Ilmeisesti krookukset maistuvat paremmalle, onhan ne vähän kuin salaattia keskellä talvea.

      Poista
  5. Ikävää, mitä jänikset ovat saaneet aikaan. Omat istutusalueeni ovat kauttaaltaan havujen peittämiä juurikin noiden jänisten takia, mutta olisihan mukava jo kurkistella kevään merkkejä - taidanpa edelleen antaa havujen olla paikoillaan. Huomasin saman, että routa on nostanut viime vuonna istutettujen perennoiden juurakoita ylöspäin, samoin joitakin sipuleita on aivan mullan pinnalla. Onnea magnoliallesi ja jouluruusulle! Mukavaa naistenpäivän jatkoa sinulle, Katja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Havut, niitä en ole muistanut, pitääkin hakea suojaksi etteivät söisi kaikkea.

      Poista
  6. Voi hitsi, miten ärsyttävää, kun puutarhaa uhkaa milloin mikäkin: sorkkaeläimet, jänikset ja joskus jopa lumettomuuskin. Mutta uskomaton tuo muratti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muratti on jo vuosia selvinnyt puutarhassa mutta nyt on kyllä ihan ennätys, yleensä siitä paleltuu uusi kasvusto talven aikana.

      Poista
  7. Voi krookus-ressukoita! Pahuksen jänikset ja vielä routakin on tehnyt tuhojaan. Mutta keijunkukat näyttävät komeilta ja jouluruusukin on lupaavasti nupullaan. Toivottavasti jänikset pitävät hampaansa niistä erossa. Minulta oli jänis käynyt aikaisemmin talvella maistelemassa lumesta pilkistäneitä tarhakeijunkukan lehtiä. Ne onneksi kasvattavat uudet tilalle, kunhan lumet sulavat. Hyvää naistenpäivän iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää että keijunkukkakin kelpaa, noiden soisin selviävän hengissä kun ovat puutarhan ensimmäiset keijunkukat.

      Poista
  8. Samplarin jänikset! Krookuksekku olis nii hianoja ja orotettuja. Mutta onneksi magnolia ja punaane jouluruusu näyttää lupaavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Krookukset on melkeinpä parasta keväässä ja nyt niitä ei ole. Magnolia on tiiviisti verkotettuna ettei sitä syödä, jouluruusu on kai laitettava myös verkkoon tuon Sailan kommentin perusteella.

      Poista
  9. Voi itku. Täällä on muuten nyt ekaa kertaa syöty myös tarhajouluruusun kukkavarret ihan huussini takana. Tähän asti ovat saaneet olla keväisin rauhassa, vain talvella on niiden lehdet käyty popsimassa. Olisiko syynä sitten se, että nyt kukkavarret ovat nousseet niin aikaisin, että en ole vielä oikein aloittanut ulkohuussikautta :-D Meinaan epäilen vahvasti, että se "ihmishaju" toimii peurakarkotteena.
    Niin että voisit myös merkata krookusreviirisi pissaamalla :-DDD
    No joo, vakavasti puhuen, tuo on niin harmillista! Pitää olla käsillä suojaverkkoja, joita voi nostella nousevien piippojen päälle heti, kun niitä alkaa nousta. Täälläkin muutama päivä sitten kuvatut kurjenmiekat ja krookukset ovat muisto vain, kukat ja nuput hävisivät. Onneksi ennätin ottaa kuvat. Millähän puutarhan saisi jäniksettömäksi. Peura-aidastakin ne tietysti tulevat läpi.
    Tuo iirisongelma on muuten täällä lähes jokatalvinen, kun täällä on harvemmin paksulti lunta. Ne ovat todella haastavia, kun juuret on niin pinnassa. Lisäksi peurat nyhtävät niitä ylös syödessään lehtiä, joita on vihreänä talvellakin. Pitää yrittää olla tarkkana ja istutella uudestaan sitä mukaa kuin niitä nousee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin kyykkypissille puutarhaan :D Jäniksistä ei taida päästä eroon kuin erittäin tiheällä aidalla ja sellaista ei ole kyllä nyt ajatuksissa rakentaa, on vaan suojattava taas lisää ja lisää. Lankakoreja olen haeskellut, siis uusia, nyt on kaikki käytössä, niitä on helppo heitellä matalien kasvien kuten krookusten päälle tarpeen mukaan.

      Poista
  10. Voi pupu minkä teit! Mulla magnoliat ovat vielä suojan alla. Milloinkohan uskaltaisin kaivaa esille? Pelkään yöpakkasia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä otin riskin enkä suojannut magnoliaa mitenkään. Viikonlopuksi on luvassa yöpakkasia ja mietin pitäisikö viedä havuja ympärille, en haluasi menettää mahdollista kukintaa.

      Poista
  11. Tiedän tämän tunteen kun veripakkautuu ja tekisi mieli huutaa ääneen muutaman sivistys-sanan. Meillä tekee peurat niinpaljon tuhoja joka vuosi sanoin jänikset. Puutarha on suojattu onneksi aidalla joten sinne eivät peurat ja puput pääse. Olenkin ajatellut istuttaa sinne joskus jotain turvaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peuroja täällä ei vielä ole ollut puutarhassa, pelloilla niitä näkee samoin kuin kauriita.

      Poista
  12. Noin on käynyt joskus meilläkin, krookukset ovat typistyneet. Nytkin muutamia on joutunut syödyksi. Epätavallinen talvi, niin ei ole osannut varautua.

    VastaaPoista
  13. Meillä pupuihin on tehonnut valkopippuri! Valkopippurijauhetta kun ropsauttelee nousevien sipulikukkien päälle ja viereen, niin ristiturvat jättää piipat rauhaan. Reilulla kädellä, mutta ei tarvitse tehdä mitään peittävää kerrosta :)

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)