keskiviikko 2. kesäkuuta 2021

Muuta en sitten ehtinytkään

Tänään kävin keltaisten vadelmien kimppuun tai siis niiden seassa kasvavien rikkaruohojen kimppuun sillä  en päässytkään viemään kalusteita uuteen kasvihuoneeseen siellä tehtävän vesipisteen takia. Kalusteet pitää ensin pestä ja ehdin tehdä sen viikonloppuna, kunhan paistaa aurinko niin kuivuvat ulkona nopeasti.

Tässä lähtötilanne parin viikon takaa, tänään tilanne oli vielä pahempi.
Nyt ovat rikat poissa, vielä puuttuu sanomalehdet käytäviltä ja niiden päältä kuorikate. En enää jaksanut aloittaa sitä puuhaa, kolme ja puoli tuntia meni pelkästään kitkemiseen.
Kitkentäjäte sisältää niin paljon pahoja juuria, että vein kaikki navetan kalliolle mustan muovin päälle kuivumaan. Tuohon paistaa aurinko noin kahdeksan tuntia vuorokaudessa. Luulisi pari päivää riittävän ja sitten kaikki uskaltaa laittaa kompostiin.
Lempi-iirikseni ei möksähtänyt siirrosta vaan kukkii runsaasti. Tätä kasvaa varmuudeksi kolmessa kohtaa, jos yksi kasvusto häviää niin loput toivottavasti selviää.
Päärynäpuussani on ensimmäistä kertaa kukkia.  Lajike on 'Mlievskaja Rannaja'. Olen tuonut sen melkein kymmenen vuotta sitten Virosta. Olikin jo aika aloittaa kukinta.
Kasvihuoneessa on vesipiste. Lavuaarin olen pelastanut romulavalta jo vuosia sitten, tähän saakka se on ollut navetan seinässä koristeena. Nyt loppui koristeena olo. Hana on löytö pojan varastosta, sopii hyvin tyyliin. Vesiputket ja viemäri eivät ole kovin kauniit mutta käytännöllisyys meni ohi estetiikan. Hanaan saa vielä pitkän letkun kiinni jotta taimien kastelu helpottuu. Kasteluvesi tulee läheisestä rengaskaivosta joka ei ole muussa käytössä, ei siis mitään juomavettä mutta kasteluun kelpaa.

Seuraavaksi kasvihuoneessa on kaikenlaista silppuhommaa, ikkunahakasten kiinnitystä, toinen automaattiavaaja paikoilleen, vaijerin viritystä ja muutaman seinäkoukun asennusta.13 kommenttia:

 1. Voi, tuon tyylinen lavuaari oli meillä, kun olin lapsi.
  Nyt saa vadelmat kasvaa puhtaana rikoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli tuollainen lavuaari entisen kodin kellarissa, oli käytössä harvakseltaan. Toivon vadelmien pysyvän edes tämän kesän puhtaina.

   Poista
 2. Onpa loistohomma, että kasvihuoneeseen tulee vesi!
  Aika urakka tuo vadelmamaa eikä varmaan niin kivaa kitkentää kuin kukkapenkeissä, joissa on samalla mukava tutkailla kasvien versoja ja nuppuja. Hyvä, että sait tehtyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylä vana oli mukava tänään kastella kaikki kasvit letkun avulla. Totta, kukkamaata on paljon mukavampi kitkeä kuin vadelmaa.

   Poista
 3. Vesipiste on kyllä hyvä kasvarissa. Vadelmien alunsen kitkemine ei varmasti ole se kivoin homma. Hyvä paikla juurien kuivattamiseen. Se näissä kitkemisissä joskus on, että ei aina tiedä, mitä kitkentäjätettä kannattaa laittaa kompostoriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesipiste on hyvä olla ja tänään tuli testattua toimivuus. Pienet määrät pahoja rikkoja laitan kompostiin mutta nyt määrä oli niin suuri ja sää täydellinen rikkojen kuivattamiseen.

   Poista
 4. Vesipiste kasvarissa on piste iin päälle ja helpottaa kasteluhommia merkittävästi. Tyyliltäänkin tuo sopii erinomaisesti.
  Fiksu idea kuivattaa rikat aurinkoisella kalliolla. Vattumaa on taas fiinin näköinen ja sopii ollakin noin monen tunnin työn jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpottaa huomattavasti kastelua eikä tällä tavoin tarvitse ostaa erikseen kastelujärjestelmää. Rikat kuivuvat hyvää vauhtia, tänään vielä pöyhin niitä kuivumisen edistämiseksi.

   Poista
 5. Varmasti olet tyytyväinen kasvihuoneeseen tulevasta vedestä.
  On melkoinen homma tehdä suuri kitkentä kohteessa, minkä ovat vallanneet hankalat rikat. Ilo on jälkeen ja mieli tyytyväinen uurastuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vadelmat ehkä eniten onnellisia, sitten minä, urakka on tehty. Kasvihuoneeseen tuleva vesi on loistojuttu.

   Poista
 6. Kasvihuoneesta tulee täydellinen. Melkoinen kitkentäurakka, mutta tehty!

  VastaaPoista
 7. Hienon näköinen vadelmapenkki, meillä ei tänä vuonna ollut paljon rikkaruohoja vadelmissa olen peittänyt ne myös kuorikatteella .
  Kerrassaan hieno lavuaari ja kastelupiste.

  VastaaPoista
 8. Voi miten hieno lavuaari! Kyllä kelpaa kasvihuoneessa kastella.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)