lauantai 19. kesäkuuta 2021

Avoimet Puutarhat 2021

 Arvilan puutarha osallistuu tänäkin vuonna Avoimiin puutarhoihin. Tapahtuma on parisen viikkoa aikaisemmin kuin edellisinä vuosina ja huomaan sen vaikuttavan suuresti omaan ehtimiseen vasta heinäkuussa olevan kesäloman vuoksi.  Lisäksi oli ne rippijuhlat. Joten tänä vuonna puutarhassa on esillä vähemmän hoidettuja alueita, poistamattomia kukintoja, kanttaamattomia alueita ja rehottavia pöheikköjä. Vastapainoksi on pionien kukintaa, vielä kukassa oleva ruusuorapihlaja, ruusuja, iiriksiä ja paljon muuta kaunista katseltavaa.

Vieläkin kirvelee tappotalvena 2015-2016 menetetyt mummon bellikset. Vuosi sitten kasvatin punaisia belliksiä itse siemenestä varsin onnistuneesti. Ja nyt ne ovat levinneet vähintään yhtä onnistuneesti arboretumin kivipolulla. Ja tietysti juuri kivipolulle eikä sen reunoille kuten ajattelin. Eipä niitä henno kitkeä, kuten ei myöskään belliksien ylle kääntynyttä harakankelloa. Vieraat saavat väistellä kasveja, ei kasvit vieraita.
Idänunikko 'Royal Wedding' kukkii parhaillaan, parisen kukkaa ehkä ehtii olla auki sunnuntaina.
Amurinpionin pienet ja hentoiset nuput. Ja nupuiksi jäävät sillä terälehdet tippuvat jo. Olen tyytyväinen, tämä oli huippusuoritus ensimmäiseksi kukinnaksi.
Vuoripioni on ihan toista mieltä ja kiittää vuoden takaisesta paikan vaihdosta lukemattomilla nupuilla. Tässä on puutarhan tämän vuoden kukintakuningatar. En edes jaksanut laskea kuinka paljon nuppuja tuossa on.
Japaninesikko kukkii niin pitkillä kukkavarsilla etten saanut koko kasvia kuvaan. Ja huomasinpa pari pientä siementaimea tämän juurella. Oi onnea jos ne selviytyvät kukkiviksi kasveiksi.
Oletteko muuten koskaan tuoksutelleet pallolaukan kukintoja? Kannattaa, sillä ne tuoksuvat ihan uskomattoman hyvältä, enemmän pionilta kuin sipulilta.
Tein kasvihuoneen eteen kokeeksi pienen ruukkuistutusten ryhmän. Jos tykkään ja koen helpoksi hoitaa, niin ryhmästä tulee pysyvä, tosin alle tulee muuta kuin musta jätesäkki ja lautoja. Kelloköynnöksen jouduin jo siirtämään kasvihuoneeseen sisälle, sillä se kärsii kovasta tuulesta joka tuntuu olevan täällä joka päivä vieraana. Jotain hyvääkin, ötököitä on ollut vähän.

Tervetuloa vieraaksi sunnuntaina klo 12-17. Sisällä talossa on tuttuun tapaan pop up- kahvila. Joitain taimia on myynnissä ja aitan museo on auki. Tässä vielä linkki Arvilan sivuille tapahtuman omilla sivuilla.

https://www.avoimetpuutarhat.fi/puutarhat/arvila/


16 kommenttia:

 1. Oikein mukavaa Avoimien puutarhojen päivää! Meillä menee sunnuntai kummihommissa muualla, joten puutarhojen kiertäminen jää tältä vuodelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kesä sattuu tapahtumia päällekkäin eikä kaikkeen pääse, mukavia kummihommia :)

   Poista
 2. Ihanaa, että puutarhasi on auki muidenkin ihastella. Vieraiden silmät tuskin punnitsevat kanttauksia, kyllä ne vaeltelevat kasveissa ja kaikissa muissa miljöön ihanuuksissa. Onnea huomiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oli oikein hyvä päivä eikä tekemättömät työt häirinneet.

   Poista
 3. Hienoa, että jaksat jälleen avata kauniin puutarhan katsottavaksi. Tänä vuonna en valitettavasti pääse sinne asti, mutta uskon, että katsomista riittää yllin kyllin kaikille tulijoille :).
  Japaninesikko on kaunis. Pionien kukinta on varmaan monessa puutarhassa nyt pääosassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avoimissa on juuri se ihanuus kun voi kiertää eri puutarhoja eri vuosina. Pionit hehkuivat eikä sade ollut pilannut niiden kukintaa.

   Poista
 4. Taas hävisi kommentti bittiavaruuteen. Uusi yritys...
  Uskon ihmisten tulevan ihailemaan puutarhaasi ja sen lukuisia kasveja. Luota siihen ja nauti päivästä. Onnea siis huomiselle!
  Bellikset ovat kuritonta porukkaa. Vaeltavat mieluummin kanttausuriin ja nurmikolle, kuin pysyttelevät istutuspaikoissaan.
  Täällä tuulee harva se päivä ja kovaa. Silti ötököitä riittää. Joku hörhö on leiriytynyt omenapuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommentit ikävästi häviävät välillä, minulla on toiminut jonkin aikaa hyvin mutta keväällä hävisivät. Bellikset ovat hyvinkin omapäisiä.

   Poista
 5. Mukavaa puutarhapäivää huomiseksi vieraiden kera :)

  VastaaPoista
 6. Oi miten ihania kukintoja voivat vieraat ihailla. Japaninesikkoa minunkin pitää yrittää metsästää. Mukavaa kun se on tehnyt siementaimia. Oletko sinä yrittänyt kasvattaa niitä siemenistä. Upeaa pionien kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole yrittänyt kasvattaa siemenestä, tai siis olen antanut siementää vapaasti. Mutta nyt yritän muistaa ottaa siemeniä talteen ja kokeilla kylvää niitä itse, esikon kasvatus on onnistunut aika hyvin.

   Poista
 7. Oli todella ihanaa ja inspiroivaa päästä taas käymään teidän iki-ihanassa puutarhassa.
  Itse aina ihmettelen ja ihailen teidän puutarhan jämptiyttä ja hoidon tasoa. Puutarha on niin valtavan iso, että ihmetellä täytyy kuinka ehditte hoitaa sitä niin upeasti.
  En nähnyt mitään kanttaamatonta tai muutakaan tekemättä olevaa.
  On niin mahtavaa, että jaksatte nähdä vaivaa ja avata ovenne. Ja kahvilan herkut olivat taas kerran suussa sulavia. Löysimme kivan varjoisan kahvittelupaikankin teidän karusellista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kaikki vapaa-aika menee puutarhassa :D Siitä on tullut intohimoni. Ja tässä kohtaa saa sitten levähtää kun on tehnyt parisen viikkoa kunnolla töitä puutarhassa. Olisi pitänyt laittaa enemmän pöytiä varjoon kuin se yksi.

   Poista
 8. Toivottavasti teillä oli ihana puutarhapäivä!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)