sunnuntai 27. kesäkuuta 2021

Iiriksiä

Iirikset ovat kukkineet tänä vuonna parin huonon vuoden jälkeen hienosti. Lähes kaikkiin puutarhan iiriksiin on tullut kukkia. Tässä kuvakimara osasta iiriksiä..

Hollanninkurjenmiekan tiesin jo ostaessa araksi. Kymmenestä mukulasta kahteen tuli kukka. Tuskin nämäkään kukkivat toista kertaa, mutta näky on niin upea, että ei haittaa vaikka 'Tiger Eye' jää yhden vuoden iloksi.
Siperiankurjenmiekka 'Berlin Ruffles' on sellainen josta en tiedä pidänkö vai en. Ehkä pidän kuitenkin sen verran etten hävitä vaan siirrän vähän syrjempään.
Keväällä päätin, että jos arboretumin kurjenmiekat eivät kuki tänä vuonna niin hävitän ne pois. Uhkailu auttoi ja ne kukkivat runsaammin kuin koskaan ennen.
Lajiketta en lähde arvelemaan.
Kuten en tämän puhtaan valkoisenkaan lajiketta. Jossain nimi on ylhäällä mutta nyt ei tule mieleen missä.
Tähän vaaleaan rakastuin ihan hulluna. Tuo terälehden tyvi on kuin kultaa.
Saksalaisesta kaupasta hankittu valkoinen siperiankurjenmiekka on myös kaunis ja siinäkin on aavistus liilaa terälehdissä.
Taimivaihdossa saatu liila on suosikkini. Se vain meinaa jäädä muiden kasvien varjoon joten siirto paremmalle paikalle on edessä jossain vaiheessa.
Saksankurjenmiekka 'Festival Skirt' aukaisi kukkamekkonsa juuri sopivasti keskikesän juhlaan.

Nimetön valkoisena ostettu siperiankurjenmiekka ei ollutkaan ihan kokonaan valkoinen. Silti tykkään tästä todella paljon. Keltaisen sävy on kaunis sitruunankeltainen. Siirsin ja jaoin taimet viime vuonna, uusi paikka taisi olla mieluinen sillä kukki on tullut mukavan paljon ja kukinta on kestänyt helteistä huolimatta.

Olipa ihanan tajuta tänä aamuna, että ei tarvitse mennä töihin vaan on vielä yksi vapaapäivä. Ensi viikon torstaina alkava loma tulee tarpeeseen.


 

21 kommenttia:

  1. Hyvin kukkii Irikset. Loma alkaa minullakin torstaina. Ja tekee hyvää taas kadottaa vähäksi aikaa arkirytmi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lomaa tässä jo kaipaa, juuri sitä kiireetöntä ja arkirytmitöntä elämää. Tosin sisäinen herätyskello herättää nykyään jokainen aamu kuudelta, oli työtä tai lomaa.

      Poista
  2. On aivan ihania ja hyvin erikoisiakin nämä kukkaset! Ihmeitä kerrassaan. Minulla osa ei kuki vaikka tekisin mitä, mutten jaksa kaivaa poiskaan. Ehkä eivät vaan tykkää minusta. Onneksi lohdukkeeksi tyttäreni nimi on Iris. Upeaa kun saat nämä hienoudet kukoistamaan täysillä. Voimia viimeiseen työrutistukseen ja nautinnollista tulevaa lomaa ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huonosti kukkivat minullakin. Ei auta aina edes paikan vaihto. Iris on kaunis nimi!

      Poista
  3. Monenlaisia iiriksiä sinulta löytyykin 😊 Minäkään en oikein saa näitä kasvuun tai paremminkin kukkimaan. Minulla on Iiris niminen pojantytär 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain olen lukenut, että iiris tarvitsee kukkiakseen aurinko varpailleen. No meillä on aurinkoisia paikkoja mutta ei kukinta niissä ole yhtään sen parempaa kuin muissa paikoissa.

      Poista
  4. Ihania ja ihana juttu, että kukkivat hyvin nyt! Upea tuo kelta-valkoinen, ja nuo vaaleat muutkin! Jostain syystä ne viehättävät nyt eniten. Varaan oikeuden mielipiteen muutokseen ;-)
    Ihanaa sunnuntaita ja leppoisia työpäiviä ennen lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keltavalkoinen ja vaaleat viehättää minuakin eniten ja kaikki keväällä kukkineen iirikset. Mielipidettä on oikeus aina muuttaa :)

      Poista
  5. Hollanninkurjenmiekka on kyllä ihan saväyttävän hieno! Miten erilaisia kurjenmiekkoja onkaan. Millainen maa sinulla on näille. Omani eivät nimittäin menesty kovinkaan pitkään, ja nyt en ole löytänyt yhtään nuppua, hädin tuskin versojakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi kun hollanninkurjenmiekat eivät kestä talvea, niissä olisi monta hienoa väriä. Kaikki kurjenmiekkani kasvavat ihan tavallisessa puutarhamaassa, jopa tosi savisessa. Kohopenkeistä tykkäävät ja aurinkoisesta paikasta.

      Poista
  6. Iirikset on minun suosikkejani mutta tänä vuonna meillä oli taas huonompi kukinta mutta ei se mitään lehdet on myös kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään erityisesti saksankurjenmiekan lehdistä, ovat kauniita sellaisenaan. Siperiankurjenmiekan lehdet kaatuilevat herkästi, niinpä laitettiin tänään yksi suuri kasvusto nurin, pari viikkoa menee ja sitten on taas uudet lehdet tulossa.

      Poista
  7. Ihania kaikki! Mäki tykkään iiriksistä, varsinki siperialaasista. Saksalaasis olis kyllä nii palio erilaasia färivaihtoehtoja, mutta jotenki non menny multa ohitte, ehkä tilanpuutteen takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat omalla tavalla kauniita, saksalaiset ja siperialaiset. Siperialaisissakin taitaa olla nykyään vaikka mitä.

      Poista
  8. Iirikset ovat kauniita ja olen ollut aina mieltynyt siperiankurjenmiekkoihin, mutta pitäisi varmaan hankkia näitä muitakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siperialaiset ovat yleensä helppoja, ainakin tuo perinteinen. Yksi suosikeistani juuri siksi.

      Poista
  9. Onpa todella kauniita kurjenmiekkoja! Tuo sähäkän sininenkin ('Berlin R.') on hieno, tosin sille on varmasti vähän haastavaa etsiä sopivia kavereita. Minäkin sain peräti pari siperiankurjenmiekkaa kukkimaan. Aurinkoisessa penkissä kasvavat eivät ole edes harkinneet nuppuilemista, mutta puolivarjoisassa penkissä kasvavat pienet taimet kukkivat. Eivät upeasti, mutta kukka se on yksikin kukka :D Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On vähän haastavaa löytää kavereita ja on muutenkin ihan liian korkea nykyisessä paikassa. Perinteinen sininen siperiankurjenmiekka kukki tänä vuonna tosi hyvin, en vain tainnut ottaa siitä yhtään kuvaa.

      Poista
  10. Kurjenmiekkojen kesä! Toinen toistaan kauniimpia ja ihana kokoelma, kiva, kun kukkivat noin runsaasti!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)