perjantai 4. kesäkuuta 2021

Minilomanen

 Pidän ensi viikon siivouslomaa. Tosin sääennuste näyttää siltä, että pohdituttaa kuinkakohan maltan olla sisätiloissa ja kuurata nurkkia puhtaiksi. Osa ikkunoista on ollut pesemättä jo kolmatta kesää ja nyt on pesun aika. Katoista roikkuu hämähäkin seittejä ja lattiatkin olisi hyvä pestä ettei juhlavieraiden jalat tartu lattiaan kiinni. Ehkä siivoan aamut ja olen illat puutarhassa.

Iirikset ovat heikkouteni vaikka ne eivät viihdy puutarhassa niin hyvin kuin haluaisin. Tämä on hankittu viime kesänä ja lajike on pikkukurjenmiekka Iris pumila 'Cherry Garden'. Hiukan kirsikkamaisempaa sävyä odotin mutta kaunis on tämäkin, oikeastaan todella kaunis.
Siskon pihasta tullut perinteinen saksankurjenmiekka on kestävä. Se leviää ja meinaa peittää jopa tulikellukan allensa. Tänä vuonna kukkia on tulossa ennätysmäärä. Hyvä peruskasvi johon voi luottaa.
Tähtimagnolia yllätti ja teki vielä kukan, kuvaushetkellä huomasin vielä yhden nupun. Tänä vuonna olikin neljä kukkaa kahden sijaan.
Vaaleanpunaiset espanjansinilijat viihtyvät rinnepuutarhan kuivuudessa. 
Laitoin syksyllä lisää espanjansinililjaa ja kaikki taimet ovat nousseet. Paikka ei osunut ihan nappiinsa. En muistanut miten myöhään kukkivat ja nyt tahtovat jäädä korkeampien kasvien jalkoihin. Hyvä syy hankkia syksyllä lisää sipuleita ja istuttaa parempaan paikkaan.
Kostea kevät on saanut monen kasvin rehottamaan ennätysmäärin. Myös kartanopioni lukeutuu niihin kasveihin.
Kukka ei kuki montaa päivää mutta onneksi tässä määrä korvaa laadun. Ja kerrankin on sateetonta kun tämä kukkii.
Nimetön pioni on tähän asti kukkinut vain kahden kukan voimalla, nyt kukkia on tulossa ainakin viisi. Näyttäisikin siltä, että on tulossa runsas pionivuosi.


14 kommenttia:

 1. Aurinkoista kesää!💛

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Hyvää lomaa. Jotenkin tuo siivous ei kuulosta niin ihanalta. Jos kuitenkin joka päivä tekee jotain siivouksen eteen, on sitten mahdollisuus mennä iltapäivällä ulos?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siivous ei ole lempipuuhaani. Joka päivä vähän, se on hyvä tavoite.

   Poista
 3. Loma on aina mukava asia, siivous ei niinkään, vaikka sitäkin on tehtävä. Ikkunanpesu taitaa nyt olla hukkaan heitettyä touhua, kun lasit ovat hetkessä taas siitepölystä harmaat. Tänä keväänä on aivan tajuton määrä siitepölyä. Nyt ilmeisesti havuista.

  Kauan sitten olin töissä konsulttitoimistossa, jossa pomo järjesti osastokokoukset siivousteemalla. Hän ostatti siivoustarvikkeet ja laittoi alaisensa siivoamaan kotinsa. Kun koti oli putsattu, alaiset valmistivat kahvit ja voileivät. Vasta sitten ryhdyttiin käsittelemään yhteisiä asioita. Arvaat varmaan, etteivät työntekijät pitkään tämän pomon alaisuudessa viihtyneet. Kokeile juhlia tällaisella teemalla, jolloin pääset itse vähemmällä. Huono puoli on tietenkin siinä, etteivät vieraat taida sen jälkeen teille tulla.

  Pihanne taitaa olla lämmin ja aurinkoinen, kun kaikki siellä kukkii aina ensimmäisten joukossa. Jonkun blogissa näin aika lailla samanlaisen pionin, kuin alimmassa kuvassa. Se oli nimetty kaukasianpioniksi. Cherry Garden on kiistämättä kaunis.

  Mukavaa lomaa, sujuvaa siivousta ja runsaasti puutarha-aikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, pomon kodin siivoaminen ymmärrettävästi ei ollut mieluinen tehtävä. Siitepölyä on tosi paljon, kuusi on jo ohi mutta nyt mänty on pahin. Enpä muista ihan heti toista näin pahaa siitepölykesää. Siitä huolimatta on ikkunat pestävä, osa on suorastaan pahan näköisiä.

   Poista
 4. Ihanaa, teillä on pionikausi jo alkanut! Meillä vielä odotellaan...
  Minulla oli tällä viikolla muutama lomapäivä ja aamusta siivosin vähän, ja sitten riensin pihalle! Aika hyvä kombo niin:) Pihalta kun ei malta tulla takaisin sisätiloihin ennen kuin nukkumaanmenoaika koittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat siitä ihania, että niissä on aikaisia ja myöhäisiä lajikkeita. Täällä ekat aloittaa toukokuussa ja vikat aloittaa kukinnan juhannuksen tienoilla. Joten ainakin kuukauden pioniputki on edessä.
   Pihalta ei malta tulla sisälle, tänään tosin hyttyset ja mäkäräiset sai lopettamaan vähän aikaisemmin.

   Poista
 5. Ihanat iirikset ja kukkiva magnolia!
  Minullakin on tehtävlistalla ollut jo pitkään ikkunoiden pesu koko talosta ja muutenkin perussiivous. Ei ihan ole sattunut ohjelmaan, ja tiedä sitten, milloin sattuu? Tiedossa oleva juhla on aina pieni pakote saada aikaan sellaista, mitä mielummin vain siirtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole sattunut täälläkään. On tuo kalenteri ollut niin täysi :D
   Juhlat on hyvä kimmoke tehdä ei niin mieluisia asioita.

   Poista
 6. Kauniit kurjenmiekat.
  Minullakin ikkunat ovat vielä pesemättä. Odotan, että pahin siitepölykausi menisi ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenmiekat ovat ihania. Lajikkeita on paljon ja koko ajan tulee uusia. Ikkunan pesua on hyvä venyttää siihen, että pahin siitepölykausi on ohi.

   Poista
 7. Kyläilijät tai tulossa olevat juhlat vauhdittavat ihmeesti kodin siivousta. Meillä oli viikonloppuna yövieraita, joiden tulon ansiosta sain aikaiseksi pestä vihdoin ja viimein kylpyhuoneen. Johan se koko kevään oli odottanutkin inspiraatiota. Yleensä käytän lähinnä keskipäivän paahteisimman hetken siivoukseen (tai ruuanlaittoon) ja muun ajan olen ulkona, jos sää vain sallii.
  Tuo viimeisen kuvan pioni on todella kaunis, ensimmäisen kuvan kurjenmiekasta puhumattakaan. Tuota saksankurjenmiekkaa on minullakin. Enpä ole tullut katsoneeksi, onko siinä yhtään nuppuja. Jaoin niitä viime syksynä, joten voi olla, ettei kovin kummoista kukintaa ole tulossa.
  Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin kylppäri saa tehopesun. Minä tykkään auringosta niin kovasti että helle ei hommia haittaa, päinvastoin akut latautuu ja mieli lepää. Minun piti jakaa saksankurjenmiekka tänä vuonna koska se kukki huonosti viime kesänä. Hyvä etten tehnyt sillä olisin menettänyt tämän vuoden upean kukinnan.

   Poista

Kiitos kommenteista :)