tiistai 8. kesäkuuta 2021

Kellukoita ja muita kaunottaria

Puoli päivää puutarhassa on ollut hyvä lomaviikon tahti. Pääosin olen kantannut arboretumia, pieniä hetkiä olen viettänyt kukkia ihaillen ja niistä kuvia ottaen.

Kellukka 'Mai Tai'. Istutin tämän reunuskasviksi mutta toistaiseksi ei ole kasvanut kovin tuuheaksi. Ehkä se tapahtuu kukinnan jälkeen.
Kaunis myös kiveä vasten nojailemassa.
Kellukka 'Bell Bank' kukkii mielettömästi tänä vuonna. Istutin tuohon toissa syksynä muutaman pienen taimen, vieläpä jaoin kaupan taimet kahtia jotta peittäisi alansa nopeammin. Ja totisesti on peittänyt.
Tykkään tästäkin kuin hullu puurosta.
Kolmantena löytyy kellukka 'Totally Tangerine'. Mahtavan punainen sävy.
Edessä 'Totally Tangerine' ja taustalla 'Mai Tai.

Arboretumista löytyi pieni ihme. Vaaleanpunainen iiris iris pumila 'Chanted' jonka olen tuonut Virosta vuosia sitten. Iiris kukki viimeksi vuonna 2017. Ja kukkii juuri nyt. Taidan siirtää pari juurakko toiseen kohtaan jotta saan nauttia kukinnasta joka vuosi.
Tämä herkkä kaunotar on viime kesän hankintoja. Valitettavasti sen nimilappu hukkui.
Tätä näkymää olen ihaillut moneen kertaan. Etualalla kullero 'Alabaster', taustalla kellukat ja niiden takana vaaleansiniset lemmikit.
'Alabaster' oli nappiostos vaikka silloin ostaessa harmitti etten löytänyt 'New Moon' lajiketta. Alabaster on vähintään yhtä kaunis.
Loppuun tärkeä vinkki. Ihmettelin kun kärhö 'Princess Kate' ei kasvanut ja pisin verso vaikutti näivettyneeltä. Ei ollut ötököitä joten mikä oli syynä. Se selvisi kun laitoin kärhölle varjostuksen. Parissa päivässä kärhö virkistyi kun juuristo ei ollut enää alttiina paahteelle. Joku kasvi tuohon olisi kätevä jottei vanhaa uuninluukkua tarvitse aina pitää kärhön kaverina.
 

22 kommenttia:

 1. Kauniita sinun kellukkasi! Kuin myös muutkin ihanaiset kukat 😊
  Luin muuten itsekin vasta hiljan, että kärhöt tarvitsevat tyvellensä varjostusta. Minulla nimittäin ovat aika paahteisella paikalla. Täytyy laittaa niille joku suoja, niin kuin sinulla, jos en keksi mitään perennaa niiden viereen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku levy tai lauta auttaa jos ei saa kasvia kasvamaan heti viereen. Kaikkia kärhöjäni en ole varjostanut mutta Kate otti nyt nokkiinsa auringosta.

   Poista
 2. Kauniita kellukoita. Minulla kasvaa parin kärhön juurella tuuhea 30-40 senttinen kurjenpolvi, joka on aika kaunis vihreä pallo sitten kukinnankin jälkeen. Sen nimeä ei ole tallella. Joskus olen laittanut varjostukseksi myös jättipoimunlehden. Nyt mietin kyllä vakavasti jättipoimunlehtien hävittämistä, sille se uhkaavasti alkaa tehdä siementaimia, enkä halua sen leviävän meidän tontilta metsään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellukka voisi olla hyvä kärhön varjostaja. Kurjenpolveakin voisin harkita, juuri jotain mikä pysyisi vihreänä pallona kukinnan jälkeen. Jättipoimunlehteä olen yrittänyt välttää juuri tuon leviämistaipumuksen takia vaikka tykkään sen ulkonäöstä.

   Poista
 3. Kerrassaan upeita kellukoita ja kaikki muukin. Istutin viime kesänä Totally Tangerinen, mutta kukasta päätellen näyttää olevan Mai Tai sekin. Geum Nonnan kukan avautumista vielä odottelen nähdäkseni, mitä sieltä tulee.
  Alabaster on hieno sekin ja kukkii sinulla mahtavasti.
  Toivottavasti uuniluukku auttaa Katen hyvään alkuun. Eiköhän se jo sen jälkeen jaksa omin voimin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tangerine on tuollainen punainen. Geum Nonna minulta vielä uupuu, sen kukka taitaa olla hitusen oranssiin vivahtava. Luukku auttoi heti ja Kate voi jo paremmin.

   Poista
 4. Hyvän värisiä kellukoita, alkoivat heti kiinnostaa. Itselläni on vain sitä perinteistä oranssia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellukat ovat helppoja ja kestäviä, yksi syy miksi tykkään niistä.

   Poista
 5. Ihania sävyjä kellukoissa ja iiriksissä. Tuosta ´Mai Tai`sta olen haaveillut, mutta en ole vielä muistanut hankkia. Sen sävy on niin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai Tain väri on jotain ihan omaa luokkaansa, siitä tulee mieleen kesämekko.

   Poista
 6. Onpa kauniita kellukoita kaikki kolme! Bell Bank näyttää tosiaan reippaalta ja kaunis värikin. Mai Tai on niin herkkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellukat on hyvä valinta puutarhaan, tuntuvat kasvavan ja viihtyvän monenlaisessa kasvupaikassa.

   Poista
 7. Kauniit kellukat ja kurjenmiekat! 'Totally Tangerine' hurmasi minut kyllä täysin. Hyvä muistutus kärhön varjostamisesta. Pitääkin muistaa tarkkailla paria äskettäin istutettua kärhöä, sillä en ole vielä löytänyt niiden eteen sopivaa varjostuskasvia. Toivottavasti prinsessasi pääsee pian eroon uuninluukusta ja pärjää omillaan. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenmiekoille on tulossa parin huonon vuoden jälkeen hyvä vuosi. Lähes kaikkiin on tulossa kukkia. Onneksi tajusin suojata prinsessani, olisi ollut kurja menettää se.

   Poista
 8. Upeita kellukoita ja kurjenmiekkoja! Minulla yksi alppikärhö on totaalisen suuttunut jostain. Juuri ja juuri on hengissä. Mikä lie?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeellinen kesä, minulla jotkut iiriksen kukkavanat nuupottavat. Olen tarkistanut onko joku ötökkä mutta ei ole löytynyt, samoin nuupottaa ruusujen uusia versoja.

   Poista
 9. Oih ja voih, miten ihania kellukoita! Mäkin olen niihin ihan rakastunut, liikaa niitä ei todella voi olla. Tavallinen ojakellukkakin on niin ihana : )

  Mullakin on ´Totally tangerine´, jostain syysalesta ostettu ja vähän hätäisesti istuettu. Sen lähelle olen istuttanut toisen version, joka kukkii kauniin vaalean oranssina. Luulin sen olevan tuo ´totally tangerine´ ihan nimensä mukaisesti, mutta eipä sitten olekaan, vaan tuo punaisempi. No, kauniita kumminkin kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin ojakellukka on kaunis. Oisikohan se vaalean oranssin värinen lajiketta Nonna?

   Poista
  2. Rupesin googlailemaan näitä lajikkeita ja olen jo ihan sekaisin : ) Kun laitoin hakusanaksi Geum totally tangerine, tuli vain oransseja kukkia, juuri sellaisia kuin tuo mun oranssi.

   Kun laitoin Geum nonna, tuli myös oransseja, mutta sellaisia, joiden terälehtien kärjessä on punertavaa. Ostin juuri tänä keväänä Paratiisin taimitarhalta Nonnan ja heidän sivullaan on kuva selkeästi punaisesta kellukasta. Omani ei vielä kuki, joten en tiedä sen väriä. Mutta sekavaa kyllä on!

   Mun punainen on Flames of passion. Toinen suuri mysteeri on Borisiina ostamani yksilö, jonka kukat on kuitenkin ihan vaalean keltaiset.

   Selvyyttä näihin ei näköjään helpolla saa, joten pitää vaan tyyttä ihailemaan kaikkia oransseja ja punaisia nimistä huolimatta : )

   Poista
  3. Kellukan lajeista ei taida ottaa varmuudella selvää kukaan :) Tarkistin vielä nimilapun ja punainen on myyty nimellä Totally Tangerine mutta kyllä se voi olla muukin, ei ole eka kerta kun olisi ollut kaupan taimissa väärä nimilappu.

   Poista

Kiitos kommenteista :)