tiistai 22. kesäkuuta 2021

Kiitos

 Suurenmoiset kiitokset kaikille sunnuntain avoimien vierailijoille. Teitä oli taas kerran hieno määrä ja joka kerta minua jaksaa ihmetyttää miten tänne maalle jaksetaan tulla matkankin takaa. Taas kerran oli hienoa keskustelua puutarhasta, kastelusta ja ylipäätään kasveista. Uusi kasvihuone aiheutti paljon ihastusta.

Ilmasipulista kyseltiin kovasti, minulla kun se kasvaa kolmessa eri kohtaa perenna-alueilla. Mielestäni tulee edukseen perennojen keskellä. 
Kirjolupiini oli toinen päivän keskustelluimmista kasveista. Sen viereen siirretty Ilo-ruusu sointuu lupiinin punaiseen väriin täydellisesti.
Vaikka en ehtinyt kitkeä kaikkia istutusalueita oli vaikutelma silti hyvä, keväällä olin ehtinyt tehdä jo yhden suuren kitkentäkierroksen. 
Osa ruusuista antoi parastaan kuten arboretumissa punatammen kyljessä kasvava 'Tove Jansson'.
Rosarion ehdin siistiä mutta siellä oli valitettavan vihreää, vain yksi ruusu kukassa tällä hetkellä.
Rosa glauca 'Nova' eli kerrottu punalehtiruusu kukkii parhaillaan. Tosin kukat huitelevat yläilmoissa ja melko harvakseltaan sillä tämäkin ruusu kärsi viime talvesta ja jänikset pääsivät syömään sitä.

Nyt voi hellittää puutarhassa ja nautti helteistä eli siirtyä käyttämään aikansa kasteluun. Vaikka periaatteessa en kastele perennoja niin eilen hellyin ja kastelin niitäkin, osa nuupotti enkä halua menettää aarteitani.


17 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että ihmiset tulivat puutarhaasi katselemaan. Varmasti olivat iloisia näkemästään.
  Kerrottu glauca on uusi tuttavuus. Tosi kaunis. Jos vielä kasvaa yhtä suureksi kuin yksinkertainen, on sinulla komea nähtävyys tulevina vuosina.
  Huoli kasvien janosta kasvaa päivä päivältä. Lämmin kesä on aina toivottu, mutta sade sopivin välein kruunaisi toiveet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Glauca taitaa virallisesti olla puolikerrottu mutta välillä kukissa on mukana hyvinkin kerrottuja yksilöitä. Ja kasvaa yhtä suureksi kuin tavallinen punalehtiruusu, nyt vain jänikset verottivat kasvua talven aikana. Tänne on huomiseksi ehkä tulossa vettä, toivottavasti on. Kastelukaivo kumisee tyhjyttään ja huomenna loppuu kuution säiliöstä vesi. Porakaivossa riittää.

   Poista
 2. Onpa kiva, että avoimet menivät hyvin.
  Nyt hellelukemat alkavat olla kyllä melkoiset. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aika kovat hellelukemat, mansikat kastelin tänään, muuta en ehtinyt pitkän työpäivän takia. Huomenna on kasteltava koko päivä jos ei tule vettä.

   Poista
 3. Hienoa että sait vieraita upeaan puutarhaasi. Onpa tosiaan kaunis yhdistelmä tuo lupiini ja ruusu.
  Nyt voi hetken hengähtää ja nauttia olosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on hyvä hengästää ja tehdä vain kevyitä puutarhatöitä. Kuten kuvata kasveja ja nauttia.

   Poista
 4. Onneksi ihmiset jaksavat tulla teille, siellä on niin paljon nähtävää. Minä olen joskus avoimien aikana ajanut yhteensä satoja kilometrejä ja aina välissä poikennut puutarhoihin.
  Onneksi helle ei säikäytä puutarhavieraita. Ei taida sadekaan säikyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhojen perässä sitä itsekin ajaa joskus tosi pitkiä matkoja. Tommolan tilalle tekisi mieli tehdä retki kun kesäloma alkaa. Puutarhaihmiset kestävät hyvin erilaista säätä, aina ei tarvitse olla puolipilvistä tai poutaa.

   Poista
 5. Kiva, että laitoit kuvia, joten pääsimme pikkuisen käymään siellä. En ole hämmästynyt saamastasi palautteesta, onhan se aivan odotettua!

  VastaaPoista
 6. Onpa mukavan rento yleisilme Novalla. Hienoa, että jaksat avata puutarhasi vuodesta toiseen meidän muidenkin ihastella. Täälläkin on kohta pakko turvautua kasteluun talon länsiseinustan penkissä, johon aurinko porottaa koko päivän. Muuten on vielä aika kostea maa toukokuun ennätyssateiden jäljiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nova on kiva ruusu, ei tee juurivesoja ja täytä koko puutarhaa. Paria perenna-aluetta olen kastellut, tähtiputket kärsivät tosi helposti kuivuudesta.

   Poista
 7. Kiva, että puutarhas kävi viaraalijoota! Kuitenki siihen päivähän tuloo panostettua. Sullon niin palio erilaasia kasvia ja istutusalueeta, että väkisin johonaki joku kukkii. Ja tuallaane ihana kasvihuanes, on monen unelma. Asun varmasti enemmä keskellä ei mitää, joten hualehriin parihin paikallislehtehen kuvallisen ilimootuksen avoomesta puutarhasta. Se tavoottaa paremmi "peruspuutarhuroojat". Neku välttämätä mitää nettisivuja lue. Ja syveemmätte harrastajia o näillä korkeuksilla vähemmä. Täälei oo helle ollu kiusana ku muutamana päivänä. Nykki meinaa paleltua 16.5 astees, ukkooskuuron jäläkihin. Vettäki tuli 6mm ja taitaa yällä tulla lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tytär mainosti facessa puutarhaa ja sopivasti oli juttu paikallislehdessä uudesta kasvihuoneessa muutamaa päivää ennen avoimia, oli hyvää mainosta. Hyvä idea laittaa omakin mainos. Sadetta odotellaan, nyt voisi tulla ripaus tännekin.

   Poista
 8. Teidän puutarhassanne ja pihapiirissä on varmasti paljon katseltavaa ja keskustelua syntyy takuuvarmasti, kun puutarhaväki on liikkeellä! Hienoa, että pionit kukkivat, sää suosi ja uusi kasvari pääsi esittäytymään vieraille. Ihan näin kovia helteitä ei vielä viikonloppuna ollutkaan, joten väki jaksoi liikkua. Nyt on onneksi jo saatu vettä meille (ja teillekin)!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)