lauantai 12. kesäkuuta 2021

Kasvimaalta ruusuorapihlajalle

 Kasvimaalla voidaan hyvin ja vähemmän hyvin. Porkkanoita kylvin useamman rivin ja kolmea eri lajiketta. Näkyvissä on noin kymmenen pientä porkkanan alkua. Niinpä harasin porkkanarivit pois ja tein uudet kylvöt. Tai säästin minä ne kymmenen pientä porkkanaa.

Ensimmäistä kertaa kokeilen ruusukaalia. Olen ollut monta vuotta viljelemättä kaaleja tai niiden sukulaisia ikuisen kirppaongelman vuoksi. Katsotaan kuinka käy tänä kesänä. Kasvatin kaalit aika myöhään siemenestä joten taimet eivät ole vielä kovin suuret.
Ensin kokeilin metalliputkesta taivutettuja kaaria mutta eihän harsoni riittäneet sen ympärille. Riviväleihin tulee vielä olkea peitteeksi, nyt harailen ahkerasti jotta rikat varmasti kuolevat ennen olkien levittämistä.
Sitten vaihdoin tilalle sellaiset ohutta metallia olevat vihreät perennatuet ja nyt harso riitti. Harso on pyykkipojilla kiinni perennatuissa ja maata vasten on lautoja ja kiviä. En tiedä tuliko tarpeeksi tiivis mutta kaikkeni olen tehnyt. Toisen harson alla on uusi porkkanakylvös. Sen vasemmalla on kehäkukkaa. Harsoteltasta oikealle on sipulia, vielä vaiheessa oleva rivi johon tulee lisää pinaattia niiden kymmenen porkkanan kaveriksi, sitten on taas sipulia ja vielä rivi härkäpapua.
Harsoista sanoisin, että voi sentään. Ne ohenevat vuosi vuodelta ja tuntuu ettei kunnollista saa mistään. Laitoin ruusukaaleille ihan uuden harson ja se on niin ohut, että pelkään ettei kestoa ole edes yhtä kesää. En ymmärrä miksi ei voida valmistaa kunnollista, mieluummin maksan sellaisesta kun kertakäyttöisestä harsosta.
Purnauksen jälkeen voidaan siirtyä kasvimaalta arboretumiin ihastelemaan ruusuorapihlajan kukintaa. Puu taisi tietää, että huomenna on juhlat ja vieraat pitää toivottaa hyvin tervetulleiksi. Ruusuorapihlaja onkin ensimmäinen asia mikä pihaan tullessa näkyy kukkivana.
Näin paljon kukkia puussa ei ole ollut vielä koskaan.
Nimensä veroisesti, kuin miljoona pientä ruusun kukkaa.

Nyt taidan lähteä tutustumaan tienpiennarten kukkavalikoimaan ja hakea täydennystä juhlien kukka-asetelmiin. 


20 kommenttia:

 1. Tuntuu taistelu kaikenmaailman öttisiä vastaan olevan loputonta. Jos ne ei syö kasveja, niin sitten syödään ihminen elävältä. Tai ainakin siltä tuntuu.
  Ruusuorapihlaja olisi niin ihana, mutta eipä taida menestyä V asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään olin hetken puutarhassa ja heti oli nilkat mustanaan mäkäräisistä. Taistelu ötököitä vastaan on loputonta. Jos oikein suojaisan paikan saa, niin uskoisin menestyvän meidän II-vyöhykettä pohjoisempanakin. V on kuitenkin aika paljon.

   Poista
 2. Ruusuorapihlaja on niin ihana ja teillä vielä hyvin sijoitettu näkyvälle paikalle! Pitkään siitä haaveilin, mutta kun tontti ei ole kovin iso ja on ollut muita puita, joita olen halunnut hankkia ja joitakin on vielä ostoslistalla, ei tunnu olevan paikkaa sille. Sillä juuri tuollaisen, näkyvän paikan ja tilaa kasvaa se tarvitsee. Lähisaarella Norrskatassa ihastelen aina yhden talon etupihalle istutettua ruusuorapihlajaa, se on valtava, ehkä kuusimetrinen. Olisi harmi, jos sellainen aarre olisi muiden puiden puristuksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, en ole ajatellut, että ruusuorapihlaja kasvaa noin suureksi. No onneksi siirrettiin sillä vanhassa paikassa ei olisi ollut tilaa kasvaa, tuossa kivipuron kulmassa on reilusti tilaa.

   Poista
 3. Ruusuorapihlaja on ajoituksen mestari :) Todella kaunis. Minulla kasvimaalla eivät itäneet salaatit lainkaan, kylvin ainakin kolmea lajia. Joskus ei vain onnistu kerralla. Kasvatan tänä vuonna lehtikaalia, kyssäkaalia ja varsiparsakaalia. Ne kasvavat muovisen verkon alla, se kestää vuosia. Harsoista olen samaa mieltä, ne ovat nykyisin ihme seittejä, eivät kestä mitään. Onnea juhliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harson hatulainen meni ekana yönä rikki. Nyt pitää löytää paikka josta saa tilata tai ostaa muovisen ötökkäverkon nopeasti. Kaaleja olisi kiva kasvattaa itse.

   Poista
 4. Onnea huomisen sankarille ja mukavia juhlia! Ruusuorapihlajalla saa kauniin tervehdyksen pihaan tullessa.
  Toivottavasti uudet porkkanat lähtevät kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Toisaalta haikeaa ja toisaalta kiva nämä viimeiset rippijuhlat. Toivottavasti saataisiin edes vähän oman maan porkkanaa.

   Poista
 5. Hei, haastan sinut vastaamaan 20 kesäiseen kysymykseen! Kysymykset löytyvät blogipostauksestani!

  Hyvää & aurinkoista kesää!💛

  https://jasukuvaa.blogspot.com/2021/06/20-kysymysta-kesasta.html

  VastaaPoista
 6. Todella kauniisti kukkiva ruusuorapihlaja. Mahtaisikohan menestyä meillä?
  Mukavia ja ikimuistoisia juhlia sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vyöhyke II ja täällä on menestynyt hyvin. Pohjoisempana voisi mennä jos paikka on suojaisa.

   Poista
 7. Ihana tervetulotoivotus tua ruusuorapihilaja. Mulla porkkanat itivät ny hyvi, toista oli viimme vuanna. Ihanat kellukat ja pioonit erellisis postauksis. Ihanaa rippipäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, juhlavalmistelut ovat hyvällä mallilla ja helpottaa kun konfirmaatio on vasta iltapäivällä.

   Poista
 8. Ruusuorapihlaja on todella kaunis ja ilo silmälle.Vihannesviljely on joskus kuin taidetta ja monet ovat ne vitsaukset jotka ovat kuin tilauksesta siinä kasvimaan vieressä valmiina hyökkäykseen.Toivottavasti uusi kylvös porkkanoista on onnekaanpi ja kaalin kasvatus myös onnistuu.
  Minä olen jo aikaa sitten luovuttanut ja kasvatan vain lehtikaalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta luovutan porkkanan suhteen, joka vuosi nykyään sama juttu ettei idä kunnolla. Kaalien kanssa tässä oli muutama eka vuosi hyviä mutta sitten tulivat ötökät. Ja niitä riittää.

   Poista
 9. Ihan loistava ajoitus ruusuorapihlajalla! Minunkin omassani on kuin onkin muutama kukka malliksi, vaikka istutin sen vasta viime vuonna. Sinä saat jo nauttia runsaammasta kukinnasta :).
  Toivottavasti harso pitää öttiäiset kaukana ja saat syödä ehjät kaalit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuorapihlaja on siitä hyvä, että kukkii nuorena. Harso meni valitettavasti rikki ekan yön tuulissa, jotain muuta on kehitettävä tilalle.

   Poista
 10. Ruusuorapihlaja on upea kukkapuu. Kiva, että se kukkii juuri juhlienne kunniaksi.
  Ruusukaalini ovat jo aika korkeita ja siksi otin harson niiden päältä pois. Saapa nähdä, ovatko kohta menneet muihin suihin. En ole aiemmin ruusukaalia kasvattanut, joten kiva olisi sen kanssa onnistua.

  VastaaPoista
 11. Ruusuorapihlaja toivottaa vieraat todella upeasti tervetulleiksì. Hyvin ajoittui kyllä sen kukinta. Harsoista olen aivan samaa mieltä, ei tahdo löytyä kunnollista sitten millään. Eilen otin sekä loput harsot että hyönteisverkot pois kasvimaalta, sillä niiden alla etanat olivat aloitelleet juhlintaa. Yhdestä lavasta jouduin keräämään kaikki samettikukat, sillä ne olivat aivan täynnä etanoita. Varmaan olivat sitä ennen syöneet kaikki vasta itäneet salaatintaimet ja osan porkkanoista. Ruusukaaleihin eivät olleet onneksi vielä ehtineet. Toivottavasti linnut käyvät herkuttelemassa loput etanat nyt kun ne eivät pääse piilottelemaan suojassa. Ja toivottavasti tuholaiset eivät löydä viljelyksiäni. On tämä taiteilua! Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)