tiistai 2. heinäkuuta 2019

Pinkkiä ja valkoista

Ruusut, puutarhan prinsessat ja kuningattaret ovat nyt kauneimmillaan. 
 Tämän hetken kaunein taitaa olla Rosa 'Mundi', kirjoapteekkarinruusu.
 Kukkia pensaaseen on tulossa kymmeniä, enemmän kuin koskaan. Iki-ihanat piparminttukarkit keskellä vihreyttä.
 Arvilan oma löytöruusu kukki viime vuonna heikosti, nyt ottaa takaisin ja tekee kukkia viime vuodenkin edestä.
Pensaasta kasvaakin näköjään korkea, melkein voisi puhua köynnösruususta. Laitoin tätä kasvamaan myös navetan kivimuurille josta tämä kuva on.
 Pinkki neilikkaruusu aloitti sievästi muutamalla kukalla. Punainen neilikkaruusu on hankintalistalla, yhden jo löysin ja hintakin oli erittäin edullinen mutta en ostanut koska ei ollut omajuurinen.

 Suomen köynnösruusu 'Pohjantähti' on yksinkertaisuudessaan tavattoman kaunis. Kukan pientä kokoa korvaa niiden määrä.
Suurin kukkien kauneus on korkeuksissa josta niitä hankala ihailla
Alhaallakin kukkia on mutta ei ihan niin tiiviisti kuin yläosissa. Ruusu ei tuntunut kärsivän keväisestä rajustakin leikkaamisesta. Uusi versoja on kasvanut hurjasti lisää, ne pitäisi mennä kiinnittämään kiinni vanhoihin versoihin vielä kun ovat taipusia ja puutumattomia.

Meillä odotellaan edelleen suurimpia sateita. Vuorokaudessa tuli vettä 10mm mikä riitti kastelemaan maata noin sentin syvyydeltä. Onneksi huomiselle ennustetaan lisää sateita, kuivuus puutarhassa alkaa olla sietämätöntä.

24 kommenttia:

 1. Vau, teille tuli sadetta ihan kunnolla! Täällä on viimeisen kuukauden sademäärä tuo kymmenen milliä. Perjantaille on tänne nyt kovat odotukset ladattu, sitä ennen ei sadetta pitäisi tulla, tuulee vain ja se kuivattaa kovin. Toivottavasti teillekin saadaan lisää.
  Ruusut tuntuvat kukkivan tänä vuonna oikein hyvin. Ihanaa! Tuo omajuurisuus on tosiaan ihme juttu, miksi kummassa ulkomaisista ruusuista on niin harvoin saatavilla omajuurisia taimia, ei ajatella paljonkaan pohjoisen puutarhureita. Itse en siitä ole niin tarkka, mutta olenkin Suomen suotuisimmalla vyöhykkeellä - periaatteessa. Joku kanadalainen omajuurinen kyllä menehtyi heti ekana talvenaan, kun ei tullut yhtään lunta ja mittari sahasi nollan molemmin puolin. Niin se suotuisuuskin on hieman suhteellista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnolla ja kunnolla, kasteli tuo vähäsen mutta kun kaivoin tänään uudelle koristeomenapuulle kuoppaa niin maa oli pölisevän kuivaa. Mutta josko huomenna saataisiin jo lisää. Tuulinen alkukesä on sekin pahentanut kuivuutta. Toivottavasti sielläkin kääntyy sää sateiseksi.

   Ruusut kukkivat tänä vuonna hyvin eikä tunnu että olisivat kärsineet viime kesän kuivuudesta. Omajuurisuus on ehdoton minun pihassa, yksi jalojuurinen ruusu minulla on kokeeksi, vielä ei ole kasvanut yhtään villiversoa. Hautasinkin sen todella syvälle maahan, melkein puoleen metriin.

   Poista
 2. Kauniit ruusut. Meillä tuota vettä nyt riittää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuli melko nihkeästi, nyt saatiin 5mm lisää, sekin auttoi mutta ei pitkään.

   Poista
 3. Toivottavasti teilläkin on satanut yöllä lisää.
  Ruusut ovat tosi sitkeitä. Ne taitavat harvoin nuukahtaa kuuvuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöllä satoi mutta enemmänkin olisi saanut tulla, ei ollut sellaista tulvaa kuin Lahden keskustassa. Ruusut kestävät hyvin kuivuutta, tekevät juuret ilmeisesti riittäävän syvälle.

   Poista
 4. Toivottavasti saitte sateita. Meillä tuli eilen 32 milliä. Riittää noin alkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, teillä saatiin hyvin vettä, meillä tuli eilisen jälkeen 5mm lisää, ei paljoa mutta vähän auttoi.

   Poista
 5. Onpa upeaa ruusujen kukintaa. Köynnösruusu Pohjantähti on todella komea. Meidän seudun sade ohitti lähes täysin. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjantähti on komea mutta niin piikkinen. Huomenna pitää varustautua paksulla paidalla kun menen kiinnittämään uuden kasvun oksat.

   Poista
 6. Onpas upea 'Pohjantähti'! Kauniita ovat toki muutkin ruususi. Toivottavasti nyt sataisi pian ja tarpeeksi paljon, kun maan pinta on jo kostunut. Pienikin vesimäärä imeytyy paremmin maahan kun pinta on kosteaa. Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 5mm saatiin lisää vettä, huomasi senkin auttaneen, nurmikko näytti heti virkeämmältä ja moni kasvi joka oli nuupallaan.

   Poista
 7. Aivan ihanat ruusut! Niin mun lempparit!!! Meilläkin Kirjoapteekkarin ruusussa enemmän kukkia kuin koskaan <3

  VastaaPoista
 8. Ihanat ruusut ja pääsevä oikeuksiinsa kun on tilaa ympärillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuille pitää olla tilaa, rosariossa ne kasvaa minulla toistensa kainalossa mutta siellä se ikäänkuin kuuluu asiaan.

   Poista
 9. Ihanat ruusukuvat! Ostin alkukesästä kirjoapteekkarinruusun, olen siitä iloinen, kun huomaan, miten kauniita kukkia se saakaan aikaan! Nyt taitaa olla teilläkin maa kasteltu, ainakin Korialla on satanut koko keskiviikon, joten ovat päässeet kasvit elpymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän viikon saalis on 15mm vettä, ei vielä riitä kunnon kasteluun mutta huomiselle on ennustettu sadetta koko päiväksi.

   Poista
 10. Hienosti kukkii tuo kirjoapteekkarin ruusu. Itsekin istutin viime kesänä kaksi ruusua mökkisaunan eteen ja näyttää kukkia tulevan jo yllättävän paljon noinkin nuoriin kasveihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut ovat siitä kivoja kasveja että kukkivat nuorina, jopa istutuskesänä jo.

   Poista
 11. Kauniita ruusuja! Olen nyt hyvin kiinnostunut näistä ruusupostauksista, sillä suunnittelen uutta ruusualuetta. Kyllä menevät sateet epätasaisesti. Meillä kaivataan myös kovasti edelleen, saisi joku yö sataa kaunista sadetta 20 mm niin ehkä vähän korjaisi tilannetta. Liian kova rysäys ei välttämättä ehdi imeytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää vettä kaivataan meilläkin, huomiselle on ennustettu kunnon sadetta, hiljalleen tullen olisi paras.

   Poista
 12. Upeaa, niin upeaa! Sateista puheenollen: juuri totesin eilen, että en voi haaveillakaan kukkapenkistä eikä kannata kasvihuoneestakaan haaveilla, kun kaivovesi ei meinaa riittää pieniin hyötyviljelmiinikään. Meillä saaressa on täysin rutikuivaa eikä ole tullut pisaran pisaraa viikkoihin, vaikka mantereen puolella on tullut joitain koviakin ukkoskuuroja. Tavoite olisi, että viljelmät voisi kastella talteen kerätyllä sadevedellä... Tyydyn siis ihailemaan kukkaloistoa täällä blogissasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saaristossa voi olla todella kuivaa, toivottavasti saatte vettä, merivettä kun ei voi käyttää.

   Poista

Kiitos kommenteista :)