sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Heinäkuun viimeisiä viedään

Heinäkuu lähenee loppuaan. Kesäloma on ohi yhtäaikaa helteiden kanssa. Puutarha kellastuu kuivuuttaan. Siitä huolimatta kukkivaa on paljon.
 Valkoinen ruusunätkelmä on hyvä pari tummalle happomarjalle. Tänä vuonna ruusunätkelmä on kasvanut ennätyspituuteen. Puutarhan toinen valkoinen nätkelmä huitelee jo yli kahdessa metrissä rusokirsikan latvaa hipoen. Kuvan nätkelmä ei ole kuin puolitoistametrinen.
 Nimetön, Virosta tuotu laukka on lempikasvejani. Ja erityisesti tästä näkymästä tykkään. Laukan takana Arvilan alkuperäinen maksaruoho ja sen takana ilmasipuli. Syksymmällä aion siirtää laukkaa rinnepuutarhan sillä se kaipaa jakamista ja tuntuu kestävän hyvin kuivuutta.
 Kasvimaalla on paljon pioniunikoita, en raaski kitkeä niitä pois. Tämä valkoinen on huippuhieno, kuin lumipallo.
 Vaaleanpunainen, yksinkertainen rohtosuopayrtti ei piittaa vaikka vettä ei ole tullut viikkoihin. Tätä ei ole edes kasteltu.
 Itse siemenestä kasvatettu törmäkukka avasi ensimmäiset kukkansa. Jotenkin näihin itse kasvatettuihin tulee suhde ihan erilailla kuin kaupasta hankittuihin taimiin.
 Keltainen ei ole suosikkivärini puutarhassa. Ehkä siksi, että se on mielestäni vaikea väri. Mihin näin räikeää voi yhdistää? Senpä takia tämä keltainen tiikerililja ei ole vielä löytänyt sitä oikeaa paikkaansa.
Hain keväällä taimia toisen kasviharrastajan pihasta. Sain kaupanpäälle päivänliljaa jonka myyjä sanoi olevan valkoinen. Joko minä olen värisokea tai sitten myyjä erehtyi sillä minusta tuo on melkoisen keltainen. En minä tätä kuitenkaan hävitä, paikka saattaa vaihtua sillä nykyinen paikka ei ehkä ole keltaiselle värille hyvä.

Mukavaa viikkoa niille jotka vielä lomailevat sekä meille jotka palaamme lomalta töihimme.

20 kommenttia:

 1. Tosiaankin hieno törmäkukka, totta on, että itsekasvatettuihin tulee erityinen suhde! Hieno on myös lumipallon kaltainen pioniunikko, minä olen unohtanut kylvää omat - ehkä pärjäävät pussissa ensi vuoteen? Paljon kukkijoita on sinulla, varmasti kastelu on edesauttanut monen kasvin kukintaa, vaikka sitten on noita kummia sinnittelijöitä myös mukana. Voimia töiden alkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioniunikon siemenet säilyvät seuraavaan vuoteen, tai kylvä syksyllä niin lähtevät kasvuun keväällä. Kastelu on auttanut, onneksi viikonlopuksi on luvattu vesisadetta.

   Poista
 2. Toivotaan mukavaa alkanutta työviikkoa sinne. Kauniisti piha kukkii, tuo pioniunikko on kyllä ihana pompom pallero <3

  VastaaPoista
 3. Minullakin kasvimaata kansoittaa unikot, kohta on pakko hennoa kitkeä niitä😊
  Keltainen lienee varsin elinvoimainen väri sillä minunkin lila iiris puhkesi kukkaan sitruunan keltaisena😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi vuonna minulla voi olla aihetta kitkeä jos pääsevät siementämään, yritän kerätä siemenet talteen ajoissa. Iiriksen kanssa on käynyt sama juttu mutta toisinpäin, keltainen olikin lila :D

   Poista
 4. Perennat ovat sinnikkäitä, ne pärjäävät kuivienkin jaksojen yli. Toiveissa olisi taivaallinen kastelu koko helteen uuvuttamalle puutarhalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonlopuksi näkyy ennusteissa vesisadetta, voi kun ei tällä kertaa kiertäisi meitä.

   Poista
 5. Kaunis tuo ruusunätkelmä happomarjan kanssa! Valkoisia laukkoja haluaisin kanssa meille yhteen penkkiin ja varsinkin juuri tuollaisia, jotka kukkivat vielä heinäkuussa.
  Meillä myös itsekasvatetut törmäkukat ovat auenneet ja olen todella kiintynyt niihin:) Ovat upeita loppukesän kukkijoita. Keltainen väri on minustakin haastava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kokeilla saisinko laukoista siemeniä talteen, se leviää siemenestä mutta ei onneksi liikaa. Törmäkukkia pitää laittaa lisää, sietävät hyvin tätä kuivuutta.

   Poista
 6. En ole ennen nähnyt valkoista pioniunikkoa. Itse kasvattaminen on ihanaa, vaikka turhauttava hidasta. Noihin värin vaihto ihon joutuu tottumaan. Kerran sain vaaleanpunaiseen jaloangervojen sijasta neljä valkoista ja yhden punaisen !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen oli yllätys minullekin, olen joskus heittänyt jonkun sekoituspussin siemenet maahan, olisiko tullut siitä. No olipas angervot, ei yhtään oikean väristä :D

   Poista
 7. Itse kasvatetut ovat tärkeitä. Tuo valkoinen pioniunikko on upea. Ihanan röyhelöinen kukinto.
  Itsekin mietin nyt uudestaan keltaisten kasvien sijoitusta. Ne näkyvät kauas, joten ne voivat olla myös vähän kauempanakin. Tai sitten jätän kasvit paikoilleen, ne keltaisetkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen on ihan täydellinen pallo, niin muhkea. Keltainen on vaativa väri, keväällä se on kiva mutta nyt täyteläisen vihreän aikaan hiukan haastava.

   Poista
 8. Itse kasvatetut kasvit ovat erityisiä. Tosi kaunis tuo valkoinen pioniunikko ja upea ruusunätkelmä. Tuo Virosta tuotu laukka on kyllä aivan ihana. Leppoisaa töihin paluuta ja kaikkea hyvää viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tästä se taas lähtee, uusi työvuosi. Ensi kesänä saatan raaskia olla pidempään lomalla, ainakin haaveilen sellaisesta.

   Poista
 9. Oo, mikä pioniunikko! Kuivuudesta ja viime viikon kuumista päivistä huolimatta kasvit ovat sitkeitä ja moni niistä jopa rakastaa tuota lämpöä! Vaikka lomat loppuu, eivät puutarhapäivät sentään!

  VastaaPoista
 10. Kaunis ruusunätkelmä! Todella söpö on myös tuo itse kasvattamasi törmänkukka. Kyllä kasveihin vain tulee erityinen suhde, kun niitä hoivailee siemenestä kukkivaksi taimeksi asti. Kirkas keltainen on hankala väri, jos kaikki muu puutarhassa on hempeää vaaleanpunaista ja liilaa. Minä olen tullut siihen tulokseen, että niin kaunis kuin päivänlilja 'Stella d'Oro' onkaan lehdistöltään ja sopisi täydellisesti nykyiseen paikkaansa aurinkopenkissä, niin se on pakko siirtää sieltä pois. Keltainen ei vain sovi yhteen samaan aikaan kukkivien punaisten, vaaleanpunaisten, liilojen ja sinisten kanssa. Tänä vuonna päivänliljan kukinta on ollut niin paljon näyttävämpää kuin aiempina vuosina, että riitelyä muiden värien kanssa on riittänyt viikosta toiseen. Mukavaa työviikkoa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)