perjantai 26. heinäkuuta 2019

Kiviä ja sisiliskoja

Latviasta tuotu sisilisko sai poikasia. Teimme viime viikolla päivän reissun Tuurin kyläkauppaan jossa en ole käynyt yli 15 vuoteen. Puutarhamyymälä onneksi oli kaiken muun lisäksi ja sieltä ostin jotain, sisiliskolleni poikaset ja muutaman taimen.
 Siinä ne ovat, uusimmat puutarhakoristeeni kivellä jonka nimi on Jätti.
 Poikaset olivat kiva löytö sillä jo Riikassa ajattelin, että harmi kun sisiliskoja oli myymälässä vain yksi. Poikaset ovat emoaan hitusen pienempiä ja asento selkeästi leikkisämpi.
 Jätti on uusi kivi uuden istutusalueen kupeessa, se tuotiin pihaan kuorma-autolla ja kaivinkone kävi siirtämässä sen paikoilleen. Kunhan helteet helpottavat, teen kiven ympärystänkin istutusalueeksi, kuitenkin niin että kivi saa jäädä päärooliin.
 Isoja kiviä tupsahti myös arboretumiin. Näyttävät vielä taivaasta tippuneilta mutta kunhan näidenkin kivien ympärille saa istutukset ja puut kasvamaan niin näyttävät luonnollisemmilta.
 Eikä kivet siihen lopu, niitä tuli pihaan pari kuormallista. Näistä tulee jatketta tien vieressä olevalle kivimuurille, joitain saattaa siirtyä vielä puutarhaan.
 Iltaisin olen lajitellut pienet kivet kasasta pois. Joka ilta kun tekee vähän niin muutaman illan jälkeen on näkyvää tulosta. Lajittelun jälkeen olen mennyt suosiolla uimaan, hikistä puuhaa sillä lämpötila on illallakin helteen puolella.
Toista kivikasaa tulee vielä kaivinkone tölväisemään kun menee tuosta ohi. Tähän tulee ihan uutta kivimuuria, pieni pätkä piti jo kokeilla.

Nyt taidan jättää kivihommat suosiolla viileämpään aikaan, tänne on luvattu seuraavaksi kolmeksi päiväksi 30 asteen helteitä, luulen uimarannan olevan sopivampi paikka kuin kivityömaan.

15 kommenttia:

 1. Kivet vaan on NIIN... varmaan kerrot sitten tulevista kivihommista lisää! Kivoja sisiliskoja. Olen joskus Tuurin kyläkaupan puutarhamyymälässä käynytkin ja jonkun ruukun ostanut. Silloin siellä ei ollut mitään muuta erikoista ostettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron heti kun saan kivien kanssa jotain aikaiseksi. Tuuri on iso paikka mutta minulle siellä ei ollut paljon mitään, onni oli löytää puutarhamyymälä.

   Poista
 2. Huh, kivityöt tulevat olemaan raskaat, mutta uskon, että käsittelyssäsi ja visioillasi niistä muodostuu upeat asetelmat ja täysin luonnolliset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konevoima on tarpeen isojen kivien kanssa mutta osaa pystyy pyörittämään itse. Hyvään saumana sattui räjäytystyömaat meidän kohdalle.

   Poista
 3. Siellä on vähän suurempaa projektia. Kivien kanssa tosiaan hiki virtaa. Ihanat suunnitelmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään hiki virtasi vain puutarhakeinussa istumalla, kiviä päin en uskaltanut edes vilkaista.

   Poista
 4. Oi, mitä kiviaarteita! Teillä taisi Jaakko nakata lämpimät kivet suoraan puutarhan portille ja emäntä voi niitä pyöriteltyään mennä rauhassa järveen viilenemään. Noistahan saa vaikka mitä rakennelmia ja isommat ovat yksistäänkin näyttäviä - kuten Jätti.
  Kivoja ovat sisiliskotkin. Sopivat Jätin laelle aurinkoa ottamaan erinomaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehdessä oli mielenkiintoinen juttu Jaakon kylmästä kivestä. Jaakon päivä on ollut ennen 5.8. jolloin on nakattu kylmä kivi järveen. Nyt ei ole vielä kylmästä tietoa, +23 astetta näytti tänään kotijärvessä oleva mittari veden lämpötilaksi, oli mukava uida.
   Jätti sai nimensä kun kaksivuotias lapsenlapsi totesi kiven olevan jätti. Oikein hyvä kivi puutarhaan.

   Poista
 5. Oho. Kunnon kivenpyöritystä. Ei tarvitse salille lähteä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse, puutarha käy hyvästä kuntoilusta.

   Poista
 6. Kivat sisiliskot löysit! Mahtaviä järkäleitä, noista syntyy vaikka mitä upeaa pihalle, jäämme odottamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään rautakoristeista puutarhassa, sisiliskot kolahti heti kun näin ne.

   Poista
 7. Jopas jotakin! Saat vaikka mitä hienoa aikaiseksi noista kivistä! Näillä helteillä kaikki puunaaminen saa hien virtaamaan, kivityöt eivät ole kevyestä päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivityöt ei todellakaan ole kevyimmästä päästä, ne jatkuu vasta kun helteet on ohi eikä haittaisi vaikka tulisi sade huuhtomaan pölyt pois kivistä. Innoissani odotan että pääsen tekemään uusia istutuksia kivien ympärille.

   Poista
 8. Upeita kiviä! Varsinkin jätti on hieno ja sopii hyvin kukkapenkin katseenvangitsijaksi. Innolla jään odottelemaan, mitä saat noista aikaiseksi. Kiven pyörittelyn iloa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)