torstai 18. heinäkuuta 2019

Ruusuja, uusia ja vanhoja

Lidlistä köynnösruusuna hankittu ruusu avasi kauden ensimmäisen kukkansa. Tähän saakka ruusu on tehnyt vuosittain vain yhden kukan varren päähän. Nyt varsia on kaksi ja molempiin on tulossa sivukukintoja.
Pääkukka on hervottoman kokoinen, halkaisija n. 10cm.
Kukka on täydellinen ruusu, värikin hyvä. Tämä yksi ja ainoa on kukkinut kohta kaksi viikkoa, sivukukinnot ovat vielä nupuilla. Ruusu on puutarhan ensimmäinen ruusu joka ei ole omajuurinen. Istutin sen aikoinaan erittäin syvään eikä se toistaiseksi ole tehnyt villiversoja. Köynnösruusu se ei ole mutta saakoon sen anteeksi näin kauniin kukkansa tähden.

 Vieressä kasvaa puistoruusu 'John Cabot'. Sen väristä ja pitkään kestävästä kukinnasta tykkään todella paljon. Tänään kaivoin rosariosta jossa nämä ruusut kasvavat, pois yhden ruusun. Rosa maretii, japanilainen metsäruusu sai muuttaa arboretumiin. Samalla päätin, että myös kaikki juhannusruusun sukulaiset saavat siirtyä arboretumiin ja kokeilen tilalle joitain herkkiä ranskalaisia, ehkä kuitenkin omajuurisina jos niitä vain on saatavilla.
 Valkoinen neilikkaruusu kukkii talon edustalla. Neilikkaruusu on siitä kiva että se tekee juurivesoja minimaallisen vähän, niinpä sitä voi kasvattaa perennojen kanssa yhdessä.
Vaaleanpunainen neilikkaruusu kukkii sekin. Leikkaan molemmat neilikat hyvin mataliksi joka kevät, nämä tekevät kukkia uusiin versoihin joten leikkauksen voi tehdä huoletta.

Muutamia uusia hankintoja olen tehnyt sillä törmäsin marketin puutarhapuolella puoleen hintaan myytäviin ruusuihin. Tämä arboretumiin päässyt on Teresanruusu Rosa 'Théresè Bugnet'. Lisäksi ostin Rosa 'Ilo' puistoruusun jonka istutin aitalle tulevaan uuteen istutusalueeseen. Kolmas hankinta on täysin riskipeliä. Olen ihastellut koko kesän blogeissa köynnösruusun 'Flammentanz' kukintoja. Niinpä ostin sen nyt itselleni. Paikka tuli talon kulmalle kivijalan viereen niin, että jos ruusu menestyy, saan ihailla sen tummanpunaisia kukkia vaaleaa talon seinää vasten. Ruusu ei ollut omajuurinen mutta istutin sen syvään, juuripaakun alin osa tuli puolen metrin syvyyteen. Nyt vain toivon paikan olevan sopiva.

Uusien ruusujen myötä laskin että puutarhassa on parikymmentä erilaista ruusua. Vielä mahtuisi muutama lisää.

16 kommenttia:

 1. Minäkin tein yhden ruusuhankinnan puoleen hintaan marketin puutarhapuolella. Ei voinut jättää tilaisuutta käyttämättä. Sinulla alkaa olla runsas ruusukokoelma. Teille kyllä mahtuukin ruusuja paljon.
  Toivon uusille hankinnoillesi myös kukkaisaa eloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan uusien ruusujen viihtyvän. Fiksu olisi katkaissut kukat Teresanruususta mutta minä en raaskinut, ehkä se juurtuu hyvin siitä huolimatta.

   Poista
 2. Sinulla onkin jo mittava kokoelma ruusuja, mutta varmaan vielä joukkoon jokunen mahtuu. Flammentanz on komea viihtyessään ja kukkiessaan. Kivijalka saattaa olla hyvä paikka tuodessaan ruusulla lämpöä ja suojaa.
  Edellisen postauksesi levähdyspenkki karjakolle on kiva idea. Houkuttelee istumaan ja ihmettelemään maailmanmenoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arboretumiin mahtuu vielä ja rosarion läheisyyteen tarvittaessa. Flammentanz on upea, tänä vuonna tuntuu kukkivan hienosti. Kivijalan vierusta on ainakin lämmin paikka mutta ehkä se silti kannattaa vähän suojata talveksi, siitä sulaa lumet aina ekana pois.

   Poista
 3. Kauniita ruusuja! Tuo valkoinen neilikkaruusu kiinnitti erityisesti huomioni. Se olisi kiva lisä perennapenkissä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen neilikkaruusu on suloinen, väri ei ole ihan puhdas valkoinen, enemmän kermainen sävy kukissa.

   Poista
 4. Hiano tua ensimmääne ruusu, oli ny sitte mikä hyvänsä. Neilikkaruusuustaki tykkään. Mun Bugnet otti talavesta osumaa, mutta hengis on silti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut ovat joskus herkkiä talven suhteen. Joka kevät saa poistaa paleltuneita versojen kärkiä tai kokonaan kuolleita oksia.

   Poista
 5. Lidlin "köynnösruusu" on ihana <3 Juuri täydellisen muotoinen ja värikin on kaunis. Menestystä uusille ruusuillesi! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lidlistä voi tehdä muitakin löytäjä kuin ruokaa. Innolla odotan miltä näyttää sieltä hankitut hyvin tummat liljat.

   Poista
 6. Ihania ruusuja. Neilikkaruusun voisin minäkin haluta, sillä kaikki pensasruusut täällä ovat villiintyneet tolkuttomasti ja niiden karsiminen on hyvin hankalaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensasruusut voivat kaiketi levitä turhankin hanakasti. Yksikään neilikkaruusistani ei ole levinnyt liikaa, se voisi olla hyvä valinta.

   Poista
 7. Ihana Lidlin ruusu, tosiaan "täydellinen" kukinto! Flammentanz tuntuu olevan kestävä ruusu, minulla se on viihtynyt vuosikausia seinustalla, mutta suojaaminen kyllä kannattaa, varsinkin kun se kukkii edellisen vuoden versoilla. Ruusuhuuma ei taida loppua ollenkaan, sinulla on onneksi vielä tilaa niille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuhuuma on vaarallista, aina on saatava vielä yksi. Flammentanzissa on haastetta, toivottavasti se menestyy meillä.

   Poista
 8. Kaunis tuo vaaleanpunainen neilikkaruusu. Minulla on se tummenpi, ei ehkä niin kiva.
  Mielettömän kiva karjakon lepopaikka edellisessä postauksessa. Ja ihan huikea tuo potta!! Tykkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta taas puuttuu tumma ja sen vielä haluaisin. Tänään istuttiin lastenlasten kanssa karjakon lempipaikassa ja mietittiin mitä tehdään seuraavaksi. On se vaan mukava paikka.

   Poista

Kiitos kommenteista :)