maanantai 22. heinäkuuta 2019

Kivipolku, osa 2.

Ensimmäisen kivipolun onnistuttua täydellisesti päätin tehdä samalla vaivalla toisenkin. Onneksi sain tehtyä ennen näitä kärvistäviä helteitä.
 Uusi kivipolku tuli luumulehdon viereen johon on tulossa uusi, laaja istutusalue. Polun vasemmalle puolelle ehdin jo aiemmin istuttaa koristeomenapuun 'Hopa' jonka löysin alesta puoleen hintaan. Hopan etualalla on Lidlistä ostettuja nimettömiä tumman viininpunaisia liljoja, takana muutama taimikirpparilta hankittu kasvi ja omia siemenkasvatuksia. Ihan vasemmassa reunassa näkyy uusi ruusu, Rosa 'Ilo'.
 Polun kivet on pääosin oman pihan kiviä mutta joitain murikoita kävin luvan kanssa hakemassa räjäytystyömaalta joka on tiemme vieressä, joutuivat räjäyttämään kalliota jotta sähkökaapelit saadaan maahan. Minä tietysti kävin heti kysymässä saanko ostaa lohkareita, ilmaiseksi lupasivat niin paljon kun vain jaksan viedä.
 Polun ympäriltä peitin nurmikon kevyesti sanomalehdillä ja siperiankurjenmiekkojen lehdillä. Kurjenmiekat leikattiin joitain päiviä sitten mataliksi ja lehdille piti keksiä paikka. Silppusin niitä vähän pienemmiksi ja käytin katteeksi tähän. Kattamattoman alueen alla on lakanaa ja päällä hyvin ohut kerros mullan ja soran sekaista maata. Keväällä alue on valmis istutettavaksi, samalla viimeistelen kivipolun.
 Tässä vielä kuva toisesta suunnasta josta näkyy miten alue on suhteessa aittaan. Istutusalueesta tulee niin suuri ettei pelkkä kivipolku riitä, huoltokiviä lisäilen istutusten väliin sitä mukaa kun istutan kasveja. Nurmikkoakin on vielä iso ala poistettavana. Kivipolun alapuolella, muurin takana on kasvi jonka ymppäsin tähän saman postaukseen ihan vain sen suurenmoisuuden takia.
 Viime kesänä siirsin harmaamalvikit parempaan paikkaan kivimuurin viereen. Nyt taimet kiittävät kertakaikkisen upealla kukinnalla.
 Olen aina ollut sitä mieltä, että harmaamalvikki on aivan liian aliarvostettu perinteinen perenna. Se leviää kyllä hanakasti siemenestä mutta leviäminen on helposti estettävissä kun katkoo kukkavarret kukinnan jälkeen pois, niin joutuu tekemään monelle muullekin kasville. Harmaamalvikki on vaatimaton kasvupaikkansa suhteen. Kestää kuivuutta, kukkii pitkään ja kestää maljakossa leikkona.
Upea pensas jota ei ole kasteltu kertaakaan koko kesänä. Lisäksi harmaamalvikki on pölyttäjien mieleen, tärkeä seikka sekin nykypäivänä.

Tänään pidin välipäivää puutarhatöistä kun ei ole kitkettävää ja kasteluvesikin on loppu. Keräsin punaisia viinimarjoja ennen kuin linnut syövät kaikki, mutta sitten sain idean kalustaa vihdoinkin aitan pienempi nukkumahuone. Kuvia huoneesta tulossa.

14 kommenttia:

 1. Kiva postaus pihan parannussuunnitelmista! Harmaamalvikki lienee eri asia kuin myski- ja ruusumalva, joita minulla on pihassa? Tykkään niistäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaamalvikki on eri kasvi mutta malvojen sukua. Varsi on tanakampi ja lehti hiukan erinäköinen.

   Poista
 2. Hieno istustusalue valmisteilla. Kivipolkuja on kiva tehdä, mutta sopivien kivien löytäminen on välillä haastavaa. Minäkin tykkään harmaamalvikista, se jopa pysyy itsekseen pystyssä paljon paremmin kuin myskimalva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on tuo räjäytystyömaa, toiveissa on saada sieltä vielä lisää kiviä. Harmaamalvikki pysyy hyvin pystyssä, uloimpia saa joskus tukea, tai sitten vain katkaisen pois jos taipuvat maahan, kukkarunsaus ei siitä juuri vähene.

   Poista
 3. Pidän kovasti kivipoluista ja tästäkin tuli onnistunut! On tosiaan hienoa, että on valmiina istusalueita kevättä varten. Harmaamalvikki on kaunis, ja näyttäisi pysyvän pystyssäkin? Monet vanhat perennat ovat vähään tyytyväisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaamalvikki pysyy hyvin pystyssä ja paalujuuren ansiosta sietää kuivaakin kasvupaikkaa. Kivipolku on sitten kiva kunhan saa vielä kasvit ympärille, polun varrelle pitäisi vielä saada iso istumakivi.

   Poista
 4. Korean soma harmaamalvikki siirtyi heti hankintalistalleni. Polusta tuli jämpti ja näyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaamalvikki on kaunis, tilaa se vaatii sillä on kookas, tuossa kasvaa 5-6 kasvia. Mutta siitä se on kiva ettei leviä juurivesoista.

   Poista
 5. Mukava istutusalue tulossa. Minä olen laittanut poluiksi puolikkaita ja kokonaisia valkoisia tiiliskiviä joita täällä oli ennestään kun paikan ostimme. Minulla on myös tota malvaa jossain mutta missä? Ei kai ole hävinnyt. Ja mitä minä luin että ei ole kitkettävää minulla ei ole sitä ongelmaa vielä pitkään. 😁.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaamalvikki voi hävitä vuosien saatossa jos se ei koskaan saa siementää, vanha juurakko ei ole ikuinen. Mutta ei sitä muuten kyllä hävitä mikään :)
   Kyllä täällä rikkoja on mutta nyt vähän kun kitkin avoimia puutarhoja varten ja sen jälkeen on ollut vain kuivaa.

   Poista
 6. Hieno kivipolku ja hyvä diili, kun saat hakea kiviä työmaalta. Mahtavat harmaamalvikit, omani eivät kuki läheskään noin hienosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään tuli kaksi kuorma-autollista kiviä pihaan, on puuhaa tiedossa lähiajoiksi...
   Tuossa on puutarhan komeimmat harmaamalvikit, taisivat tykätä uudesta paikastaan.

   Poista
 7. Kivipolusta tuli hieno, niin kuin siitä edellisestäkin. Voi kunpa tässäkin lähellä olisi räjäytystyömaa, jolta pääsisi vielä ilmaiseksi hakemaan kiviä. Lähtisi aika monta neliötä nurmikkoa täältä pois :D Upea harmaamalvikki. Siinäkin on kasvi, joka ei ihmeitä vaadi kukoistaakseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tänään tuli pihaan pari autokuormallista kiviä, tulee vähän lisää kivirakennelmia kunhan saadaan kaivinkonekin paikalle. Harmaamalvikki on niin vähään tyytyväinen.

   Poista

Kiitos kommenteista :)