maanantai 8. heinäkuuta 2019

Otoksia

Nyt kun kukkapenkit on kantattu, kitketty ja nurmikko leikattu huolellisesti, on hyvä ottaa kuvia laajemmasta kuvakulmasta.
 Arboretumin iso kivi, sen juurella tummat maksaruohot ja taustalla palava rakkaus.
 Kivipuro ja keijuangervot. Huomaan pitäväni keijuangervoista erityisen paljon. Niitä ei haittaa jänisten parturointi, kasvavat tiheiksi pieniksi pensaiksi ja ovat kestäviä.
 Arboretumin seesteisyyttä. Vasemmalle tulee syksyllä lisää pioneja, siksi vielä tyhjää maata.
 Kasvimaalla kaikki hyvin. Onko kukaan laittanut sipuleille olkea katteeksi? En uskaltanut kokeilla kun en tiedä kuinka sipulit kasvavat katteen alla. Olkea olisi nyt pyöröpaalin verran törsättäväksi, riittää minun käytössä kymmeneksi vuodeksi.
Marja- ja hedelmätarha on kerrankin melkein rikaton. Peltovalvatti on vallannut vadelmat pahasti enkä ole keksinyt tehokasta keinoa millä taistella vastaan.
 Luumulehdon keskiympyrä on vielä ilman kasveja. Nyt on yksi varteenotettava vaihtoehto mutta se maksaa vielä liikaa, pitää odotella suurempia alennusmyyntejä kun kyseessä on itselle uusi kasvi. Onko kellään kokemusta miten verhoangervo 'Lumikki' sietää kuivuutta?
Tuoksukurjenpolvi on selkeästi kärsinyt kuivuudesta eikä kuki tänä vuonna hyvin. Onneksi se on kaunis kasvi muutoinkin. Vieressä iso puska ilmasipulia ja sen vieressä Arvilan alkuperäinen maksaruoho. Taustalla ukonkelloa, viimeisiä valkoisia lehtosinilatvoja ja kukintaansa aloitteleva kurjenpolvi 'Laura'.

26 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! Sinullakin puutarha muuttuu ihan jatkuvasti. Se toki tässä tarkoituksenakin. Että kaikki kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tarkoituskin, kasvien kasvu ja rehevöityminen. Parasta on kun ensimmäiset puut alkavat näyttää puilta eivätkä ole enää kokoa pensas.

   Poista
 2. Ihanan siistiä ja avaraa. Keijunangervot sopivat erityisen hyvin tuohon kivipuroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keijuangervo on kiva kasvi ja käy moneen paikkaan ja tuntuu olevan vähään tyytyväinen.

   Poista
 3. Upean näköinen siisti ja avara puutarha! Ja niin monimuotoinen, kun on arboretum ja iso hyötykasvitarha sekä kaunis luumulehto! Vo, oma arboretum, ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi vain ettei arboretumiin mahdu enempää puita, ehkä ihan pieniä voi mennä 1-2. Pensaita vielä mahtuu.

   Poista
 4. Hienoja kuvia. Miten avaraa, siistiä ja myös mahdollisuuksia uusiin juttuihin. Sinulla on hieno puutarha. Keijuangervo on kaunis pikkupensas. Kerää parturoimista ja kukkii silti ahkerasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusia juttuja tulee tasaisen varmasti, sekä kasveja. Keijuangervo on takuuvarma kasvi.

   Poista
 5. Kivat kuvat! Ihanalta näyttävät keijuangervot kivipuron vieressä! Arboretum tuntuu kehittyvän kaiken aikaa kauniimmaksi. Verhoangervo on minulle ihan tuntematon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arboretum on omissakin silmissä onnistunut alue. Törmäsin verhoangervoon taimimyymälässä ja se jäi kolkuttelemaan mieltä. Taitaa olla aika uusi tulokas joten voi olla ettei siitä ole vielä kokemuksia.

   Poista
 6. Ihania otoksia ja niitä torellaki kannattaa ottaa. Näkymät muuttuuvat kaiken aikaa. Mullon yks Lumikki kolomiopenkis. Ei kasva mulla kokopäivän auringos. Piäni sitkiä pensas, mikei saa mitää erityyshoitua. Joinaki keväinä leikkaan kukkinehet latvat pois, ku o muutenki vähä ahtahas paikas. Kukkii täälä just ny, valakoosin kukin. Angervothan, yleensä kestäävät hyvi kuivuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikki mainitaan erityisen hyvin kuivuutta kestäväksi ja on vaatimaton kasvupaikan suhteen, jää suhteellisen matalaksi ja kasvaa tiiviiksi pensaaksi, kestää leikkaamista ja kukkii saman vuoden versoilla sekä vanhoilla. Kuulostaa täydelliseltä :)

   Poista
 7. Aivan ihana tuo kivipuro angervoineen! Kivan näköinen tumma maksaruoho.

  VastaaPoista
 8. Voi miten kaunis ja siisti puutarha, aivan ihana.

  VastaaPoista
 9. Meillä on vuosia kasvanut sipuli mansikkamuovissa tai mansikkakankaassa, on vain reiät, jos tökätään istukkaat maahan. Kasvaa jättimäisiä sipuleita ainakin savimaassa.

  - marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kirotusvihre: josta tökätään istukkaat maahan

   Poista
 10. Kaunista! Nyt kun puut ja pensaat ovat kasvaneet, niin arboretumista alkaa jo hahmottaa paremmin sen näkymiä viiden-kymmenen vuoden päähän. Sinulla on varmasti ollut alusta pitäen jo mielessä kasveja istuttaessa tulevat maisemat, mutta kuvista niitä on ollut hankalampi hahmottaa. Keijuangervorivi on kaunis varsinkin nyt kun ne kukkivat komeimmillaan. Minä olen kasvattanut sipulia ruohosilppukatteessa, joten miksei olkikin sopisi? Kokeile vaikka ensin pienellä alalla, jos epäilyttää. Lumikki näyttäisi varmasti kauniilta luumulehdossa. Angervothan sietävät yleensä hyvin kuivuutta. Kunnon alennusmyyntejä odottelen itsekin; suunnitelmissa on ostaa ainakin pari uutta marjapensasta. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puiden ja pensaiden kasvua odotan kiihkeästi, hidasta se silti on. Pitääkin kokeilla sipulia ensin niin, että katan yhden rivin ja katson kuinka käy. Alennusmyyntejä minäkin odotan Lumikin suhteen, sen verran monta kasvia pitää ostaa.

   Poista
 11. Kauniilta ja siistiltä näyttää ihan kaikkialla. Tuon kivipuron muistankin hyvin viime kesältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivipuro on kaunis mutta työläs, ensi vuonna se pitänee kunnostaa kokonaan niin että otan kaikki kivet pois ja ladon uudelleen, routa aina muokkaa sitä ja alkuperäinen juurieste on tainnut revetä.

   Poista
 12. Aivan ihanan näköistä ja todella siistiä! Minäkin pidän keijuangervoista. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 13. Hei, upea puutarha teillä! Kysymys oljista, oletko muokannut joka syksy käytetyt oljet maahan? Ja säilytätkö tuota olkipaalia jossain sateen suojassa? Meillä mökin pihalla vanhan navetan vintillä paljon vanhaa olkea, ja käyttöä mietitään... Hyvää kesän jatkoa! t. Tanja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaan reunassa olevat olkipaalit ovat siinä "aina", eli saavat lahota sijoillensa. Pyöröpaali olkea jonka hommasin pihaan tänä vuonna on suojattu pressulla ja se on tarkoitus saada navettaan talveksi. Oljet ovat minulla pääosin käytävillä, niiden paikka ei muutu joten en muokkaa maata niistä kohtaa. Istutusrivit muokkaan kevyesti talikolla syksyisin ja jos niissä on olkea, käännän sen maahan.

   Poista
 14. On sulla mahtava ja kaunis pihapiiri. Onko teillä päin ollut:avoimien puutarhojen päivää ?
  Meillä täällä oli, ekaa kertaa kävin. Kuvia blogissani, jos et oo vielä käynyt.
  Sun puutarhas sopis tollaseen tapahtumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha osallistui avoimiin nyt kolmatta kertaa, alempana on siitä postaus. Pitääkin tulla katsomaan kuvat vierailukohteista joissa kävit, ne kiinnostaa aina.

   Poista

Kiitos kommenteista :)