lauantai 20. heinäkuuta 2019

Salkoruusu ja kärhöjä

Talon kivijalan vierusta, etelänpuoleinen seinusta on osoittautunut loistopaikaksi salkoruusuille. Paikka on hankala sen kuivuuden takia mutta salkoruusu tekee niin pitkän paalujuuren, että se pärjää todella kuivassakin paikassa.
 Salkoruusu on kai periaatteessa kaksivuotinen mutta tämä tumma kukkii jo kolmatta kesää. Leikkaan salkoruusuista syksyisin varret pois, sen pitäisi auttaa talvehtimiseen ja saada salkoruusu kukkimaan seuraavanakin vuonna. Tämän tumman kanssa on tepsinyt, muut ovat olleet kaksivuotisia.
 Mahtava määrä kukkia ihailtavana. Nyt otan joitain siemeniä talteen sillä en halua tämän tumman häviävän kokonaan. Siementen kanssa en ole onnistunut vielä koskaan suorakylvönä mutta esikasvatus onnistui loistavasti. Nyt kasvaa salkoruusuja puutarhassa vähän siellä sun täällä ja huomasin pariin yksilöön tulleen nuppujakin vaikka ovat vasta tänä keväänä kylvettyjä. Tämän innoittamana aion kylvää salkoruusuja jatkossakin.
Olen ostanut tämän kärhön nimikkeellä 'Comtesse de Bouchaud' mutta en usko tämän olevan se. Värin pitäisi olla vaaleanpunainen ja kärhöni on selvästi viininpunainen, alla näkyy väri selvemmin.
 Kärhö kasvaa rosariossa kolmatta kesää. Muina vuosina se on noussut viimeisenä, tänä vuonna ensimmäisenä. Aikaisemmin on ollut vain yksi kukka, nyt kukkia tulee useita. Kärhöistä ei taida koskaan tietää miten kasvavat.
 Tarhaviinikärhö Clematis viticella-ryhmän 'Mme Julia Correvon' on viime syksyn alelöytöjä. Se on istutettu ussurinpäärynän juurelle, kukkimaan päärynäpuun oksille. Muutama pieni kukka siihen on tulossa suureksi ilokseni.
 Loistokärhö 'Margaret Hunt' ei petä. Se kasvaa kärhöistäni kaikkein parhaiten. Ilmeisesti kärhön istutuspaikka osui kohdilleen sillä kasvua ei tunnu hillitsevän edes kesän mieletön kuivuus.
Tässä mittasuhteena kaksivuotias mummin kirppunen joka näyttää mummille, että kärhössä on kukkia toisellakin puolella. Olen lannoittanut kärhöä keväällä kanankakalla, muuten se on saanut kasvaa oman onnensa nojassa.

Lisää kärhöjä on tulossa kukkaan hitaasti mutta varmasti. Yksi toinenkin väriyllätys on luvassa mutta siitä lisää kunhan kukka on avautunut kokonaan.

16 kommenttia:

 1. Ihana mummin kirppunen :-)
  Kaunis näky tuo salkoruusu seinustalla. Niin perinteinen, olen nähnyt niitä noin ainakin Ruotsissa ja Ranskassa, missä ne sinnittelevät ihan seinän ja kadun välissä, missä ei luulisi mitään multaa olevankaan. Seinustakukkasina ne taitavat olla juuri omiaan, ja tuo tumma vielä niin nätti harmaan talonne kanssa.
  Minulla on Comtesse, ja se on tosiaan paljon hempeämmän värinen. Todella hieno tuo, olisiko Niobe tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirppunen on hyvä puutarha-apulainen :)
   Ukrainassa salkoruusu kasvoi villinä tienposkilla mutta myös puutarhoissa. Pitääkin muuten kysyä siskolta jonkun paikallisen kannan siemeniä! Niobe tai sitten sain viestin jossa veikattiin että voisi olla Voluceau jota oli myynnissä samassa paikassa mistä taimen ostin. Comtesse tai joku muu vaaleanpunainen on nyt sitten hankintalistalla.

   Poista
 2. Salkoruusut sopivat täydellisesti maalaispuutarhaan ja vanhan talon seinustalle! Ihana väri! Miten nuo kärhöjen lappuset ovatkin niin usein väärin, minullekin käynyt monesti niin. Sinulla onkin suloinen pieni puutarha-apulainen siellä, voih. Mummius on varmasti ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Montaa kärhöä en ole istuttanut mutta ainakin kahdessa on ollut nimilappu väärin. Vähän harmittaa sillä tiettyjä olisin halunnut ja kärhöjen paikat on meillä muutenkin vähissä. Ei auta muu kuin hankkia uudet ja keksiä niille hyvä paikka. Mummius on kivaa, juuri tultiin pienten kanssa jätskiltä ja uimarannalta :)

   Poista
 3. Oma kärhöni ei ole tehnyt kukan kukkaa ja muutenkin heikosti näyttää kasvavan tänä kesänä.Blogissani on arvonta, kannattaa osallistua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kuivuus kiusaa kärhöjä jo toista kesää, viime kesän kastelin, nyt en ole kastellut.

   Poista
 4. Hienon värinen salkoruusu. Olen yrittänyt kasvattaa tummaa Nigraa siinä onnistumatta. Neljättä vuotta penkissäni kasvaa ja taas kohta kukkii vaaleanpunainen salkoruusu. Sen olen esikasvattanut. Suorakylvöllä en ole minäkään onnistunut.
  Naapurin isäntä esitteli tänään kukkimaan alkanutta viininpunaista kärhöä, joka on vahvasta Mme Correvonin näköinen. Kärhössä oli yhä kiinni Plantagenin lappu, jonka mukaan kärhö on Hagley Hybrid.
  Ihana pikkuinen mummin kirppunen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrotut salkoruusut jäivät minulla yhden kukkimisen vieraiksi, nyt kasvattamani ovat kaikki kerrottuja mutta toisaalta jos niiden esikasvattaminen on joka vuosi näin helppoa kun nyt oli niin ei haittaa vaikka talvi veisi taimet kukkimisen jälkeen. Hagleyn pitäisi olla vaaleanpunainen, uskoisin tuon olevan Voluceau, kukan samettipinta on hyvä tunnista ja juuri tuolla kärhöllä on sellainen. Nyt sitten on mentävä hankkimaan joku vaaleanpunainen :)

   Poista
 5. Hienot salkoruusut. Minulla ei taida olla tarpeeksi kuumaa ja suojaisaa paikkaa salkoruusuille.
  Olen ostanut myös pioneita väärillä nimilapuilla. Kärhöistä saa oikein varmimmin, kun ostaa kärhön kukkivana. Silloin ne ovat usein kyllä kalliimpia. Alelöydöt voivat sitten olla tuurilla oikeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja hinnan takia alelöytöjä on edelleen tehtävä, jospa joku edes olisi vaaleanpunainen, ainakin on hyvä syy ostaa lisää kärhöjä. Nyt minulla on salkoruusuja kokeilussa vähän jokapuolella, kaikki eivät ole suojaisessa tai kuumassa paikassa, oli kerrankin taimia niin paljon että voi surutta laittaa huonompiinkin paikkoihin. Ensi kesänä nähdään kuinka niille taimille on käynyt.

   Poista
 6. Onpa kauniita nuo salkoruusut. Ja niin hieno väri. Minäkin yritin kasvattaa salkoruusuja kahtenakin kesänä, mutta ei siitä mitään tullut. - Mukavaa sunnuntaita sinulle Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salkoruusut eivät aina ole helppoja, juurakoista olen saanut onnistumaan ja esikasvattaen ainakin tänä vuonna.

   Poista
 7. Upealta näyttää tuo salkoruusu vaaleaa talon seinää vasten. Ihanat kärhöt <3 'Margaret Hunt' on oikein sievä. Sille on sattunut ilmiselvästi mieluisa kasvupaikka. Olet oikeassa, 'Comtesse de Bouchaud' ei ole sitä mitä pitäisi. Se voisi olla 'Voluceau', mitä itsekin kommenteissa arvelit tai toinen vaihtoehto voisi olla 'Rouge Cardinal'. Kuvasta ei ihan saa täyttä varmuutta väristä, mutta 'Voluceau' on minusta aavistuksen punaisempi kuin 'Rouge Cardinal', joka taittaa ehkä pikkuisen violetin suuntaan. Samettisen punaisia joka tapauksessa kumpainenkin. 'Voluceaun' heteet ovat kirkkaan keltaiset ja 'R. Cardinalin' enemmän beigen suuntaan. Tuossa alemmassa kuvassa terälehdet ovat hassusti taaksepäin kirtyneet, varmaan oikenevat kukinnan edetessä. Aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terälehdet ovat jo oienneet, pitää tänään ottaa uusi kuva ja katsoa heteitä. Sävy on todella syvä samettisen viininpunainen joka hailenee kukinnan edetessä. Minusta ei mene kovasti violetin suuntaan. No oli mikä vaan niin kaunis kärhö on. Margaret Hunt kasvaa vanhalla laidunmaalla jossa on paikoitellen hyvinkin hiekkaisia kohtia, ehkä osui sopivaan taskuun jossa vesi ei seiso ja vanhat lannat vielä lannoittavat.

   Poista
 8. Salkoruusut on minulla ihan kokeilematon laji - pitäis varmaan yllättää itsensä kylvämällä niitä. Onhan ne sangen näyttäviä kukkiessaan.

  Kärhöt ovat valtavan upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salkoruusut ovat näyttäviä ja tänä vuonna erityisesti. Esikasvatus oli äärettömän helppoa, siemenet itivät 99%:sti.

   Poista

Kiitos kommenteista :)