maanantai 15. heinäkuuta 2019

Kivipolku

Kolme erilaista Riikasta ostettua iiristä aiheutti arboretumissa pienen mylläyksen. Innostuin jakamaan muutaman iiriksen ja jakotaimille piti saada tilaa kuten uusillekin iiriksille. Niinpä päätin yhdistää okakuusen (Picea pungens) kasvupaikan isoon perennapenkkiin.
 Alueesta tuli niin iso, että se piti katkaista jotenkin. Niinpä tein alueiden väliin kivipolun. Olen jemmannut juuri tähän tarkoitukseen sopivia tasaisia kiviä alapihan kivimuurien päälle, nyt osa niistä pääsi käyttöön.
 Kivien alla on suodatinkangas nurmikkoa vasten. Kivet siis tulevat nurmikkoa korkeammalle mikä oli tarkoituskin. Jotta viereinen maa olisi tasassa kivien kanssa, peitin nurmikon vanhoilla lakanoilla kevyesti ja tyhjensin puutarhajätteen kompostista osan sisällöstä lakanoiden päälle. Kuten kuvasta näkyy, kesän kuivuus on vaikuttanut kompostiinkin. Sekin on rutikuiva eikä kompostoitumista ole tapahtunut.
 Isojen astinkivien välit on täytetty pienillä kivillä. Yllättävän hyvä tuosta on oikaista alueen toiselle puolella. Viimeistely tulee kunhan peitetyn nurmikonkin saa otettua istutuskäyttöön.
 Arboretumista tuli taas hitusen enemmän sen näköinen kuin olen suunnitellut. Laajojen istutusalueiden väliin jää kävelyreitit jotka ovat nurmikkoa. Nyt nurmikkoa on suurin osa pinta-alasta, pikkuhiljaa istutuksen laajenevat.
Tänään ihmettelin kivipuron päädyssä kasvavaa 'Pohjantähti' köynnösruusua joka kukkii edelleen, taitaa olla neljäs viikko menossa eivätkä kaikki nuput ole vielä auki. Kylmistä säistä johtuen kukinta on ollut ennätyspitkä.
Myös mongolianvaahtera kukkii, sen vaaleanpunaiset siemenkodat ovat kuin pieniä kukkia. Vaahtera tekee ensimmäistä kertaa siemenkotia, saapa nähdä onko tulevaisuudessa mongolianvaahteravauvoja kaikkialla metsävaahteran tapaan.

18 kommenttia:

 1. Hyvä tuli laajennetusta alueesta! Polut ovat tärkeitä tehdä, että pääsee myös hoitamaan alueita. Moni kasvi on nyt tosiaan kukkinut kauan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakentamisen vimmassa hoitopolut ovat tupanneet jäädä minulta tekemättä, nyt tuli sitten kunnon polku. Akileijat on toinen jotka kukkivat pitkään, osa vieläkin ihan täysillä. Ilo sekin.

   Poista
 2. Ihanan söpö mongolianvaahtera! Se ja tataarivaahtera ovat todella koristeellisia, kun tuo siemensiipijuttu kypsyy. Ihanan iso istutusalue, ja mahtavaa, että ruusu kukkii pitkään. Tämä kesä on oikeastaan ihan passeli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mongolianvaahtera on kaunis puu. Kesän sää on kaikkiaan ollut hyvä jos pientä kylmyyttä ja kuivuutta ei lasketa mukaan.

   Poista
 3. Polut ovat kutsuvia, onnistuit tekemään nätin kivipolun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen itsekin tyytyväinen polun ilmeeseen.

   Poista
 4. Kivihullu ilahtuu aina kivipolkujen näkemisestä! Kivat nuo pienet kivet isojen välissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti keksiä joku edullinen ratkaisu ja sattumalta samaan aikaan jouduin siilaamaan kiviä pois täytemaasta jolla olen tehnyt tämän kesän istutuksia. Tulihan hyödynnettyä nekin kivet :)

   Poista
 5. Tulipa hieno polku. Alueesta tulee kaunis. Ihailin eilen jossain tuollaista vaahteraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mongolianvaahtera voi kasvaa suureksi mutta minulla se on vielä kokoa keskikokoinen pensas. Tykkään siitä todella paljon.

   Poista
 6. Helapottaa kummasti hoitotöitä ja on kaiken lisäksi hyvän näkööstä. Mullon polokujen lisäksi penkiis "hyppykiviä". Laakeeta kiviä joiren päälle voi astua tallaamatta kasvien päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyppykivi on hyvä termi! Niitä löytyy tuon alueen vanhalta puolelta, helpottavat kummasti keskellä penkkiä kykkimistä ja kitkemistä.

   Poista
 7. Oivallinen polku. Harrastan samanlaisia oikopolkuja, koska kasvien keskellä loikkiminen on tylsää. Navettapiian lailla laitan myös laakeita kiviä tai betonista tehtyjä laattoja sinne tänne askelmiksi. Sinulla on varastossasi hienoja kiviä.
  Kunnan istuttamat mongolianvaahterat eivät näköjään tänä vuonna kuki. Odotan innolla noin kauniita siemenkotia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi olin tajunnut laittaa litteitä kiviä talteen. Navettapiian käyttämät hyppykivet on hyviä, ei tulis mitään hoitotöistä ilman niitä. Minun mongolianvaahterat olivat istuttaessa niin pieniä että kukkimiseen meni muutama vuosi, voi olla että saat nauttia kauniista siemenkodista piakkoin.

   Poista
 8. Hienon näköinen tuo polku, voi vain kuvitella kuinka upea se on istutusten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, istutukset tulevat sitten ensi vuonna kunhan nurmikko on maatunut alta pois.

   Poista
 9. Tämä taitaa ollakin se polku, johon sait ispiraation minulta :) Hieno! Olen pikkuisen kateellinen noista isoista litteistä kivistä. 'Pohjantähti' kukkii komeasti ja sopii hienosti yhteen vieressä olevan punaisen pensaan kanssa. Tuskin mongolianvaahteran siementaimista tulee sellaista riesaa kuin metsävaahterasta. Äidilläni on n.20-vuotias mongolianvaahtera ja ainoastaan kaksi siementainta on ilmestynyt. Nekin tarkoituksella kylvämällä eikä itämisprosentti ollut kovin kummoinen. Mongolianvaahtera on kyllä kaunis pikkupuu. Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri se polku. Osa 2. on myös valmistumassa. Isot litteät kivet on nyt kaikki käytetty, pitää myllätä lisää maita ja mantuja jos niitä vielä haluaa. Kiva kuulla ettei mongolianvaahterasta välttämättä tule ongelmaa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)