sunnuntai 7. heinäkuuta 2019

Avoimena

Avoimet Puutarhat ovat tältä vuodelta ohi. Pihassamme kävi ennätysmäärä vieraita, liki 200 henkeä. Yhdessä vaiheessa autoja oli piha, pihatie ja maantie pullollaan. Välillä saatiin pientä sadetta ja kuultiin ukkosen jylinää. Päivä oli ihana, kiitos kaikille vieraille. Kommenttinne nostaa vieläkin hymyn huulille ja saa mielen hämmentyneeksi siitä kaikesta positiivisesta palautteesta jota tänäänkin saimme.

 Keväällä ostin taimitapahtumasta marhanliljan, Lilium martagon. Nimeä lajikkeella ei ollut. Teki kuusi nuppua joista kolme tippui pois ja kolme kehitti kukan. Ostaessa tiesin vain värin, oranssi. Mitä sanotte, onko marhanlilja vai varjolilja?
 Pihan kuvatuimpia kasveja olivat tänään sormustinkukat. Ne ovatkin tänä vuonna ennätyskomeita ja niitä on runsaasti.

 Mustaseljani on pieni pensas ja sitä ostaessa valmistauduin henkisesti siihen ettei selja kuki ikinä. Tänä vuonna siihen tuli ensimmäiset kukkatertut, peräti kaksi kappaletta.
 Harmaakäenkukka on ihanan kamala. Se ei suostu kasvamaan siellä missä haluan, levittäytyy jopa nurmikolle. Kuitenkin, se löytää itselleen loistaviakin kasvupaikkoja kuten tässä kupariheisiangervon ja 'Pohjantähti' köynnösruusun kanssa.
 Sain kiitosta hyvin nimetyistä taimista. Yhdessä vaiheessa tajusin etten ole tehnyt pallerolaukoille nimikylttiä, ensimmäiset alkavat kukkia kivimuurin lämmössä. Ensi viikolla pitää kiertää puutarha vihkon ja kynän kanssa ja kirjata kaikki kasvit joille ei ole nimikylttiä. En pidä kylttejä kasveilla säännöllisesti mutta puutarhavieraille ne on kivoja.
Toinen runsaasti kuvattu oli kirjoapteekarinruusu Rosa 'Mundi'. Ja onhan se ihana, kuin polkakarkki.

Sääennusteet ensi viikolle näyttävät kamalilta. Ei tarvitse hellettä olla mutta että heinäkuussa olisi lämmintä vain +13 astetta, ei ole oikein minun juttuni lämpöä rakastavana ihmisenä.

18 kommenttia:

 1. Olen iloinen onnistuneesta päivästä! Hurja määrä vieraita! Onpa hienoa, että mustaselja oli kukassa juuri tänä päivänä. Itse kävin täällä lähiseudun viidessä puutarhassa ja kyllähän se on inspiroivaa! Kiva tällainen idea, kuka lievään ekana keksinyt ajatuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustaseljan kukka yllätti täysin ja vielä kaksin kappalein. Päivässä on ainut huono puoli, silloin ei pääse kiertämään muiden upeissa puutarhoissa. Sinä ehdit paljon, peräti viisi puutarhaa.

   Poista
 2. Onnea hienosta päivästä ja runsaasta kävijämäärästä. Itsellä jäi tänä vuonna koko tapahtuma väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi on laaja puutarha, mahtui vieraat hyvin ja eräs vieras kysyikin missä kaikki ihmiset kun autoja oli paljon. Ensi vuotta pitää taas harkita, aina harmittaa kun ei pääse muiden puutarhoihin kiertämään.

   Poista
 3. Kiva, että päivä oli onnistunut ja saitte paljon kävijöitä, vaikka sää ei ollut paras mahdollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää oli kehno, ei sentään koko päivää satanut ja ukkonenkin lopulta ohitti meidät. 3mm saatiin vettä, ei paljoa.

   Poista
 4. On se Marhanlilja. Huikea komistus heinäkuisessa puutarhassa.

  Avoimet puutarhat on loistava idea, jonka jätin itse tänäkin vuonna välistä. Silloin ihan ekana vuotena olin mukana, ja olihan se hurjaa haipakkaa älytömän vierasmäärän kanssa. Nykyinen työa verottaa omaa puutarhaa niin paljon, että olen sovulla jättänyt välistä. En halua esitellä kaikkea tekemättä jätettyä.

  Minä puolestaan kiitän, ettei helteitä ole tarvinnut kärsiä. Työnteko hellelukemissa on yhtä tuskaa, jota ei tosiaankaan ole tarvinnut kärsiä tänä kesänä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vähän harmittaa etten ostanut useampaa marhanliljaa, ehkä tuo leviää pikkuhiljaa. Kyllä se kiirettä pitää vieraiden kanssa, onneksi oli mies ja äiti apuna ja nimilaput auttavat paljon kun ei tarvitse jokaista mielenkiintoisen kasvin nimeä kysyä.
   Työnteko on mukavampaa viileällä paitsi minun työssä päiväkodissa sateet kurahousuineen eivät ole kivoja.

   Poista
 5. Onnia onnistunehesta puutarhapäivästä! Mukavaa ku käy ihimisiä, ku siihen kerran tarijotahan tilaasuus. Itte kävin nelijäs paikas. Paris oli nimikylttiä ja oli kiva ittekki tarkistaa joirenki nimiä. Ja olihan siälä seas mulle ihan uusiaki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muiden puutarhoissa vierailu on aina antoisaa, uusia ideoita ja kasveja tuppaa tulemaan vastaan :)

   Poista
 6. Kiva kun sinäkin osallistuit avoimiin. Minä olin myös mukana, tosi mukava päivä oli. Meillä oli vieraskirjassa 140 nimeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohdin taas vieraskirjan! Päivä oli mukava ja niin kiva jutella muiden puutarhaa rakastavien ihmisten kanssa.

   Poista
 7. Huh, teillä onkin käynyt väkeä ihan kunnolla! Meillä oli pientä aikatauluongelmaa ja toisaalta avoimia puutarhojakaan ei ollut kuin muutama tässä edes siedettävän matkan päässä, joten emme ehtineet käydä kuin yhdessä "oikeassa" puutarhassa ja muutamassa siirtolapuutarhapihassa. Kunpa täälläkin useampi osallistuisi avoimiin, silä upeita pihoja varmasti olisi vaikka millä mitalla. Nimikyltit kasveille ovatkin hyvä idea varsinkin isolla pihalla ja silloin jos on paljon kävijöitä. Minäkin toivoisin vähän lämpimämpää säätä. Täällä sataa vettä ja on 12 astetta lämmintä. Yhtenä yönä oli taas tipahtanut viiteen asteeseen. Ei tunnu heinäkuulta. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjat on lomasäät mutta eipä niille voi mitään. Minun pitääkin katsoa milloin on Lahdessa siirtolapuutarhassa avoimet ovat, kiinnostaisi mennä käymään. Kuvissa näyttävät kivoilta ja hyvin hoidetuilta.

   Poista
 8. Yeidän puutarhaan mahtuu kerralla vaikka kuinka paljon ihmisiä. Mustaselja on houkutteleva. Ihanaa, että omasi kukkii.
  Puutarhasi on niin kaunis, että ansaitsee kaikki kehut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustaselja on kiva, sitä voisi kokeilla muuallekin puutarhassa. Puutarhassa on tilaa, tuntui itsekin että ihmiset vain hävisivät jonnekin.

   Poista
 9. Tosi mukavaa kun päiväsi oli onnistunut ja varmasti myös vieraat olivat näkemäänsä tyytyväisiä ja mikäs on pihastai pitäminen.

  VastaaPoista
 10. Kiva, että puutarhapäivänne oli onnistunut! Kun tekee paljon hommia ja esivalmisteluja, on kiva, että palkitaan runsaalla kävijäjoukolla. Nimikyltit ovat tosi hyvä juttu kierrellessä vierasta puutarhaa, on monia kasveja, mille haluaisi tietää nimen. Mustaseljaa olen suunnitellut hankkivani juuri tuon kauniin vaaleanpunaisen kukinnon vuoksi. Nyt sinulla on siellä ihanan siisti piha, ei tarvitse heti tehdä paljon pihatöitä.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)