sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

Tuliaisia Riikasta

Nykyisin ostokseni reissuilta ovat kovinkin puutarhavoittoisia. Varsinaisissa puutarhamyymälöissä emme käyneet mutta Riikan torin kauppahalleineen halusimme nähdä. Löydettyäni niin paljon kaikkea ihanaa, unohdin tyystin kuvata hallit ja torin myyjineen.
 Yhdestä hallista löytyi kaksi kojua missä myytiin siemeniä ja lannoitteita. Lohensävyinen harjaneilikka, kiinanneilikka ja laukkaneilikka oli ihan pakko ostaa.
 Vaikka tämä kesä on ollut surkea tuoksuherneiden suhteen, en lannistu. Ensi vuonna kokeillaan lajikkeita 'Princess Elisabeth', 'Navy Blue' ja 'Route 66'. Kaukasiantörmäkukkaa olen kylvänyt tänä keväänä mutta vain kolme siementä iti, nyt on lisää siemeniä.
 Puutarhassa pitää olla haastetta, niinpä mukaan valikoitui punaisen kylmänkukan, palloesikon (katsokaa mitkä värit!) ja verbenan siemeniä.
 Hyötykasveja unohtamatta. Kahta erilaista tomaattia joista mandatista on erittäin hyviä kokemuksia, paras miniluumutomaatti jota olen koskaan syönyt. Härmesalviaa ajattelin kokeilla ensi vuonna kesäkukkana.
 Oma puutarha on täynnä sormustinkukkaa mutta ehkä näistä voisi tulla jokin uusi värisävy puutarhuria ilahduttamaan. Punainen bellis oli niin edullinen että ostin ihan vain hinnan vuoksi.
 Ulkomyyjiltä löytyi erilaisia perennoja. Ostin tuon oranssikukkaisen kulleron, onko kesäkullero? Myyjä puhui vain latviaa enkä minä ymmärtänyt siitä yhtään mitään. Lisäksi ostin idänunikon lajikenimellä 'Watermelon'. Iiriksiä ostin kolme. 'Vitafire', 'Bluebird Ghost' ja kolmes jonka nimi on joko 'Red Masterpiece' tai joku vastaava, väri on kuitenkin hyvin tumma punainen. Torimyyjien taimet olivat melko hinnakkaita, luultavasti meitä turisteja varten niinpä jätin ostamatta pari kiinnostavaa taimea hinnan takia.
Yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kyljessä oli pieni myymälä jossa myytiin kaikenlaista puutarhaan liittyvää pientä ja kaunista. Sieltä ostin puutarhaan uuden rautaisen koristeen, sisiliskon. Toistaiseksi lisko on lasikuistin pöydällä, haluan löytää liskon alle täydellisen kiven, vaalean ja tasaisen josta lisko erottuu selvästi.

Uudet iirikset aiheuttivat pienen mylläyksen arboretumissa, siitä lisää myöhemmin.

14 kommenttia:

  1. Puutarhapainotteeset tuliaaset on täysin ymmärrettäviä, jopa orotettuja. No, ompas monen färisiä palloesikoota, iha ennennäkemättömiä färiä. Löyrät varmasti pian sisiliskolle mialuusan lämmittelykiven :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palloesikot toivottavasti itävät, ensin on hieman googletettava kylvöohjeita, olisi upea saada yksikin noista vähän erikoisemmista väreistä omaan puutarhaan.

      Poista
  2. Tuttuja tuomisia, tuon aina matkoilta siemeniä ja monesti tulokset ovat olleet upeita, joskus taas ei 😏

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina ei voi onnistua, talvella Saksasta tuoduista siemenistä osa ei itänyt, osa iti, pitää vain kokeilla monta kertaa.

      Poista
  3. Eihän tuollaisia löytöjä voi kauppaan jättää. Hinnatkin niin edullisia, ettei taatusti kukkaro liikaa keventynyt.
    Sisilisko on kiva koriste, jolle varmasti löydät hyvän paikan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hinnat oli kukkarolle erittäin sopivia. Puutarhassa vi olla sopivassa määrin koristeita, parhaat on ne joita ei heti huomaa ja tuosta sisiliskosta saattaa tulla sellainen.

      Poista
  4. Kivat tuliaiset, sormustinkukat näyttävät erityisen kauniilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja toivottavasti ovat jotain eri sävyä kun jo pihassa kasvavat sormustinkukat.

      Poista
  5. Toivottavasti kaukasiantörmäkukka onnistuu. Jopa miusta, joka en sinisestä niin perusta, tuo kukka näyttää tosi kauniilta :)
    Ihana sisilisko! Tuommoisen rautaeläinkaupan haluaisin itsekin löytää Ü

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä sain siemenkirjeestä tulleen kaukasiantörmäkukan onnistumaan kolmen itäneen siemenen verran, saas nähdä kuinka näiden kanssa käy. Sisiliskoja oli vain yksi, olisin ostanut niitä useamman ja tehnyt lauman mutta onhan yksi hyvä alku.

      Poista
  6. Ihanat tuliaiset! Mitkä värit palloesikoissa ja punainen kylmänkukka nyt vain on ihan kestosuosikki. Hieno oli myös yliopiston kasvitieteellinen puutarhakin. Päivänlilja oli upean värinen, harmi että se jäi tällä kertaa saamatta. Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palloesikoissa on melkoiset sävyt, toivottavasti joku erikoisempi itää. Punaista kylmänkukkaa en onnistunut löytämään taimimyymälöistä, jospa nyt saisin sitä pihaani.

      Poista
  7. Hyviä ostoksia olet tehnyt. Puutarhatuliaiset ovat hyviä. Toivotaan pitkää ikää taimille ja onnistumisia siementen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siementen kanssa tällainen tumpelo tarvitsee rutkasti onnea :)

      Poista

Kiitos kommenteista :)