lauantai 27. heinäkuuta 2019

Suuri kastelupäivä

Tänään on pihassa kunnon kastelupäivä. Kasvimaa on kasteltu jo aiemmin mutta tänään on pakko aloittaa perennojen kastelu. Mies tarkisti rengaskaivon tilanteen ja totesi sen huonoksi, niinpä kasteluveden kuution säiliö on täytettävä porakaivon vedellä. Porakaivosta ei onneksi vesi lopu mutta säiliön täyttäminen estää yhtä aikaa puutarhan kastelun, niinpä tänään ei ole tiedossa muuta kuin vedellä läträämistä. Jotain sentään kukkii tässä paahteessa.

 Vaaleanpunainen ukonhattu kukkii ensi kertaa kunnolla. Paikan vaihtaminen auttoi, nyt on kosteampaa ja puolivarjo. Siitäkin huolimatta olen kastellut näitä sillä ukonhattu ei siedä yhtään kuivumista.
 Ukonhattuja on tulossa kukkaan useita mutta kukkia on kunnolla vasta tässä yhdessä varressa. Ukonhatun takana näkyy punainen jättikarhunputki Angelica gigas. Sekin pääsi tähän uuteen paikkaan keväällä ja kiittää siitä kohta avautuvin punaisin kukin.
 Kivimuurin kupeessa kasvaa lilja 'Elodie'. Tätä on laitettava muutama sipuli lisää, tykkään lajikkeesta todella paljon.
 Navetan kivimuurilla kukkii rantatädyke, pallerolaukka ja tarhakurtturuusu 'Snow Pavement'. Näiden edestä nurmikko on lohduttoman näköinen, kuivaksi palanut ja siellä täällä on läikkiä josta on myrkytetty takiaista joka yrittää valloittaa koko nurmikon. Kastelupäivän lisäksi tänään on myrkytyspäivä.
 Jaloängelmä 'Elin' huitelee tänä vuonna tuttuun tapaansa korkeuksissa. Suureksi ilokseni tämä on tehnyt siementaimen penkkiin jossa asustelee. Sen siirrän arboretumiin kunhan hyvät siirtokelit alkavat eli taivaalta tulee riittävästi vettä.
 Tuntematon, Virosta tuotu syysleimu on suosikkejani, varjossa väri on hennon vaaleanpunainen, auringossa kirkkaampi. Tämäkin nuupottaa veden puutteesta joten ei auta muu kuin lähteä virittelemään kastelua. Näin suuressa pihassa ei voi kuin haaveilla iltakastelusta, koko päivä menee, että kaikki perenna-alueet on kasteltu läpi.
Sama ilmiö toistuu kuin viime kesänä, koivuista iso osa on kellastunut ja alkaa tiputtaa lehtiään. Luontokin kärsii pahasti tästä kuivuudesta.

20 kommenttia:

 1. Kastelu on mukavan rentoa hommaa tällaiselle hellepäivälle. Ja todella tarpeellista. Täällä on ollut myös hyvin kuivaa, mutta toivon että syvemmällä savimaassa on vielä kosteutta kasveille, joten perennoja en ajatelut kastella. Kastelen kuitenkin joka toinen päivä viljelylaatikot ja kesäkukat.
  Jaloängelma 'Elin' on upea, samoin tuo tuntematon syysleimu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rentoa puuhaa mutta hiki vaan valui kun ei aina päässyt varjoon aurinkoa pakoon. Ennätys on rutikuiva maa puolen metrin syvyydessä kun kaivoin yhden ruusun pois. Perennoja oli pakko alkaa kastella, toisaalta kun on oma kaivo niin mikäpä siinä on kastella, vettä riittää, vaatii vain aikaa.

   Poista
 2. Voi itku. Puutarha täytyy pelastaa, ei siinä muu auta. Täälläkin juuri noteerasin syysvuokon alas kääntyneen, nuupottavan kukkavarren (onpa muuten aikaisessa!) ja punalatvojen samoin alas kääntyneet latvat. Itse toistaiseksi kastelen vasta pisteittäin niitä, jotka näyttävät olevan pahimmassa pulassa.
  Ihanasti kukkii kuitenkin! Snow pavementisi on ihanan kokoinen. Istutin omani vasta viime syksynä, ja juuri äsken sen kastelin, kun viereinen, samaan aikaan istutettu kultasade alkoi lurpottaa. Ruusu on kestänyt todella hyvin tähän asti, en ole kastellut sitä tänä kesänä kuin pari kertaa ja se kasvaa todella kuivassa paikassa. Siitä ruusut ovat ihania, mutta täytyyhän niitäkin vähän aluksi kastella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko pelastaa ja kun kerran vettä on niin ihan tyhmää olisi olla kastelematta. Syysvuokko tokeni selkeästi kastelusta. Eiköhän sinunkin ruususi kasva, ruusuissa on se hyvä puoli että juurruttuaan kestävät todella hyvin kuivuutta. Niinpä ruusut ovat saaneet pärjätä ilman kastelua.

   Poista
 3. Jep, kastelussa riittää puuhaa. Meillä hommaan menee pari tuntia illassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pelkkä kasvimaa ottaa sen pari tuntia että saa kunnolla kasteltua, luumulehto toiset pari tuntia. Tänään ei tarvinnnut kasvimaata kastella, sen vuoro on huomenna. Nyt on perennat kasteltu arboretumia lukuunottamatta, osa jäi kastelematta muualtakin kun näyttivät voivat tilanteeseen nähden hyvin.

   Poista
 4. Teillä on ollut koko kesän vähemmän sateita, mitä meillä. Ei ihme, että kasvit alkavat juroa. Minä yritän nyt pitää uusista istutuksista, kasvimaasta ja ruukuista huolen. Eikä niitä ole kovib suuria neliöitä. Teillä koko puutarhan kastelu vie todella aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ollut rutikuiva kesä. Järvienkin vesi laskee laskemistaan ja rengaskaivosta ei saatu kasteluvettä. Ja tänään oli taas 10 päivän ennusteessa kaikki päivät sateettomia. Hurjaa.

   Poista
 5. Näillä helteillä kasteltavaa riittää. Meillä mittari näytti tänään ennätyksellisen 36.7. Voi kasviressukoita. Isoa puutarhaa ei mitenkään voi jatkuvasti kastella. Ei ainakaan ilman mitään tehokasta kastelujärjestelmää, johon vesi tulisi joesta tai järvestä. Täällä on vettä tullut onneksi kiitettävästi ja tämäkin helle on luvattu loppuvan sunnuntai-iltaan. Kyllä kesällä saa lämmintä olla, mutta tällaisia superhelteitä en kaipaa.
  Jaloängelmä Elin on oikea herkku. Laitoin sen vinkkilistalleni ja toivon jossain vaiheessa siihen törmääväni. Syysleimukin on ihastuttava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään oli kuuma päivä. Meillä ei ole kastelujärjestelmää, sellaista pitää alkaa tosissaan miettiä jos kesät alkavat olla näin kuivia. Vettä kyllä saadaan porakaivosta joten sen riittävyys ei ole ongelma. Elin on kaunis, kasvaa parimetriseksi ellei jopa vielä korkeammaksi.

   Poista
 6. Ei ole satanut täälläkään kunnolla kun toukokuussa. Puut alkavat kellastua, ja puutarhassa saa kastella ihan tosissaan. Onneksi on joki, josta pumpata vettä - eli lämmintä ravinnepitoista vettä piisaa koko puutarhaan. Mutta joka nurkkaan ei sitäkään tule juoksutettua. Toiset pärjää ja toiset kituu lopulta.

  Tuo Elodie pitää laittaa korvan taaksen. Hurmaava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa koivuista on kohta tiputtanut kaikki lehtensä, voi aloittaa haravoinnit. Ensi viikolla pitää kokeilla miten saisin letkut riittämään arboretumiin, sieltäkin on säiliöstä vesi loppu. Yhden keväällä istutetun ihanuuden taisin menettää, punaimikästä ei näy enää mitään :(

   Poista
 7. Onpa ihana lilja! Syysleimukin on oikein kaunis. Toivottavasti ensi viikon viileämpi sää toisi teille kunnolla vettä taivaalta. En minäkään panisi pahakseni paria sadekuuroa, jotta saisi sadevesitynnyrin taas täyteen. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elodie on ihana. 10 vuorokauden ennusteessa ei ollut yhtään sadepäivää, en todellakaan panisi pahakseni pari sadepäivää, niin kuivaa on ettei maa tokene ihan pienellä sateella.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kastelun merkeissä meni, välillä kasteltiin kasveja ja pari kertaa kävi puutarhuri järvessä viilentymässä.

   Poista
 9. Sama homma mulla:tänään kastelen kukat. Jotkuhan ovat sitä mieltä, ettei perennoja pidä kastella. Minä kastelen! Meillä pumppu nostaa järvestä kasteluveden. Siellä vettä riittää, vaikka järven pinta onkin alhaalla.

  VastaaPoista
 10. Kauniita puutarhan kukkijoita kesän lämmössä!
  Puutarha on aina pala paratiisia.

  Lempeitä heinäkuun tuulia sinne!

  VastaaPoista
 11. Täälläkin on ollut pakko kastella puutarhaa, koko heinäkuussa ei ole satanut kuin 1mm!

  VastaaPoista
 12. Ihania kasveja siellä kukkelehtii😍 Tuo Elin on oma suosikkini ängelmistä. Ja tuo vaaleanpunainen lilja, ooh💚

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)