sunnuntai 30. kesäkuuta 2019

Kahdenlaista hulluutta

Puutarhahulluus on ihmeellistä. Juuri kun mietin mistä saisin kantoja puutarhaani, laittaa toinen hullunkurisen ilmoituksen nettiin jossa annetaan kantoja. Siis, annetaan kantoja. Kuka ihme niitä haluaa, ovat lähes ongelmajätettä. Minä halusin ja sain. Aamulla kävin hakemassa ja sain lastata autooni niitä niin paljon kuin autoon mahtui.

Näin rinnepuutarhan kantopuutarha sai alkunsa.
 Idean kantopuutarhaan sain keväällä televisiosta tulleesta ruotsalaisesta puutarhaohjelmasta. Ohjelman nimeä en tähän hätään muista. Tiesin heti ohjelmaa katsoessa mihin teen oman kantopuutarhani.
 Alue josta olen hävittänyt vuohenputken kattamalla on kuin suunniteltu kantopuutarhaksi. Kuusen ja terijoensalavan katveessa kannot ovat luontevasti osa puutarhaa.
 Valitsin kannoista ne jotka sain mahdutettua kyytiin, samalla katsoin sellaiset joissa on jo luontaista sammaloitumista. Lisäksi halusin kannot jotka pysyvät helposti pystyssä ilman että joudun kaivamaan niitä maahan.
 Lisäilen kantoja ja lahopuiden väliin kasveja pikkuhiljaa. Reunaan siirsin jo hieman taponlehteä ja yhden kannon edustalle ketunleipää eli käenkaalia. Alue on tarkoitus istuttaa mahdollisimman metsän oloiseksi, ehkä laitan vielä sinivuokkoa ja loput kasvit jäävät harkintaan.
 Olemme niitä hullun onnellisia ihmisiä jotka saavat nauttia räystäspääskyistä puutarhassaan. Ne luokitellaan nykyään uhanalaisiksi ja siksi mekin teemme kaikkemme niiden elinolojen hyvinä pysymiseksi. Niinpä pyysin miestäni unohtamaan navetan sähköjohtojen maahan kaivamisen. Tai jos kaivaa niin vanhat sähkölangat pitää jättää pääskysten lepopaikaksi. Tuosta ne lentävät syömään hyttyset pois puutarhasta. Loppukesästä kokoontuvat langalle suureksi parveksi ja sitten muuttavat talveksi etelään.
Keväällä poistimme varuiksi navetan välikön oviaukosta toisen ikkunan. Välikkö on joskus ollut pääskysten pesimäpaikka ja halusimme tarjota siihen taas mahdollisuuden. Tällä kertaa pesää välikköön ei tehty, nyt pesäpaikat taitavat olla pihamme viereisessä ladossa. Pieniä asioita meille ihmisille, mutta suuria pääskyille.

24 kommenttia:

 1. Ihanaa pääskyjen ajattelemista ja mahtihieno kantopuutarha! Olipa tosiaan hassu ilmoitus :-D Muutama vuosi sitten tuskin kukaan olisi ilmoittauntunut kantoja haluamaan, eikä kukaan kai olisi tullut myöskään ajatelleeksi, että joku voisi haluta.
  Minun räystääni alla pesivät haarapääskyt ja venevajassa joku muu pääsky, en ole tutkinut tarkemmin, kuka. Pääskyt ovat niin ihania. Räystäspääsky on todella hieno saada omaan pihapiiriin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienistä siivekkäistä kesävieraista täytyy pitää hyvää huolta. Voi olla etteivät pesi navetassa kissojen takia, hyvä jos latokin kelpaa. Näköjään kannattaa laittaa ihan mitä vaan annettavaksi nettiin, aina joku hullu kelpuuttaa :D

   Poista
 2. Nyt kyllä pikkasen kivistää noi kannot, aivan ihana saalis. Onnea sinulle ja pääskysillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno saalis vaikka piti ajaa naapurikuntaan saakka.

   Poista
 3. "Kantolan" väki on huomaavaista.

  VastaaPoista
 4. Meilläkin on joskus pesinyt pääskysiä mökillä mutta nyt ei vuosiin. Lentelivät kyllä uuden terassin alla onneksi kuitenkaan eivät sinne tehneet pesää, siihen tuli lasitus. Muuten kyllä olisi tervetulleita. Ihana kantopuutarha. Katsoin saman ohjelman ja olisi kiva tietää jatkossa miten se on edistynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääskyjen vähentyminen on harmi. Liittyy kai maatalouden vähenemiseen ja tehotuotantoon. Minäkin toivon ohjelman saavan jatkoa, tykkäsin siitä todella paljon.

   Poista
 5. Ihana idea mutta yksi pahapuoli tuossa saattaa tulla esille, nimittäin muurahaiset jotka pesivät lahossa puussa. Mutta nauti tuloksesta ja toivotaan että eivät löydä puutarhaasi ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ötököitä saa tulla, vieressä on kekomuuraisilla keon teko, aloittivat sen muutama viikko sitten. Hevosmuurahaisia en pelkää, tuossa on niin vähän puuta etten usko niiden kiinnostuvan. Muita muurahaisia on meillä muutenkin paljon joten yksi yhdyskunta lisää ei tuntuisi missään :)

   Poista
  2. Oikea asenne ja kun tosiaan pysyvät oikeisa paikoissa 😀

   Poista
 6. Pääskyt tuovat äänellään kesän <3

  VastaaPoista
 7. Toisen romu tai ongelmajäte voi olla toisen aarre. Minä annan suurimman osan kantoja omalla pihalla lahota rauhassa paikoilleen. Ei tarvitse tehdä hyönteishotelleja.
  Pääskyset ovat ihania. Meillä päin niitä en näe, mutta työpaikan ikkunasta katselen välillä pääskysten lentoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkään ei ole hyönteishotelleja, vanhoissa rakennuksissa ja pihaan lahoamaan jätetyissä puisa sekä kivien koloissa on tarpeeksi piilopaikkoja hyönteisille.

   Poista
 8. Pääskysiä ei enää usein näe. Hienoa, että teillä niitä on ja että teet kaikkesi pääskyjen tulevaisuuden varmistamiseksi.
  Ihanaa hulluutta. Kerrankin kaksi tarvisevaa oli ajan hermoilla. Sai mahtavat kannot. Tuosta se kantopuutarha lähtee, tai on jo lähtenyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääskyset on hienoja lintuja ja tehokkaita hyttysten syöjiä. Kerrankin oikea ilmoitus ja tarvitsija kohtasivat toisensa.

   Poista
 9. Olipa hyvä yhteen sattuma. En minä ainakaan ole koskaan nähnyt tuollaista ilmoitusta.
  Kiva nähdä kuvia sinun kantopuutarhastasi myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekaa kertaa minäkin törmäsin kantoihin tai voi olla etten van ole kiinnittänyt huomiota ennen kuin itse tarvitsin kantoja.

   Poista
 10. Eikä, onpa hauskaa että joku keksi tarjota sopivasti kantoja :) Ne sopivat tuonne kuusen alle oikein hyvin.
  Mahtavaa, että teillä on pääskysiä seurana. Meillä niitä on ollut aikaisempina kesinä, tai oikeastaan ovat majailleet naapurin pihavarastossa, mutta tänä kesänä ei niitä ole harmikseni näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan harmi ettei pääskyjä ole näkynyt, meillä lentelevät luumulehdon päällä, siinä on ilmeisesti ötököitä riittävästi syötäväksi. Kannot oli kiva löytö, olin miettinyt jo pääni puhki mistä niitä saisin.

   Poista
 11. No nyt oli hyvä löytö ja juuri oikeaan aikaan! Mahtoikohan myyjäkään etukäteen arvata, että hänen "jätteensä" olisivat toiselle aarre? No, toisaalta noinhan itsekin pääsin eroon aivan kamalista, kuluneista 80-luvun wc-kalusteista ennen vessaremonttia :D Eipähän tarvinnut itse lähteä viemään niitä kaatopaikalle. Mielenkiinnolla odotan kantopuutarhasi kehittymistä. Lapsuudenkotini vanhassa navetassa on asustellut haara- ja räystäspääskyjä niin kauan kuin muistan. Nykyään niitä pesii enää muutama pari, vaikka rakennus on entisellään. Ennen yhdellä seinustalla saattoi olla kymmenenkin pesää ja lisää toisella seinustalla. Haarapääskyt pesivät ladossa tai vanhassa riihessä. Epäilen, että talvehtimisalueilla tapahtuu jotain ja kanta vähenee senkin vuoksi. Toivottavasti eivät kokonaan häviäisi. Hyvää heinäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin arvasi, kysyikin mihin niitä tarvitsen ja oli innoissaan koska pitää itsekin puutarhaa. Lupasin laittaa kuvia kannoista kunhan ovat paikoillaan. Kaikkea kannattaa tarjota netissä, aina voi olla joku joka tarvitsee.
   Maatalouden muuttuminen on kai suurin syy pääskyjen vähenemiseen. Sekin vaikuttaa että hyönteisiä on vähemmän.

   Poista
 12. Kantopuutarha. Ihan mahtava idea ja hienosti toteutettu!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)