perjantai 21. kesäkuuta 2019

Keskikesän kukkajuhla

Juhannuksen aikaan luonto on kauneimmillaan. Tienvarsilla kukkii tervakukat, harakankellot ja päivänkakkarat. Puutarhassa loistavat ruusut ja monet perennat.
 Luumulehdossa kukki yhtäaikaa punapäivänkakkara, kullero, valkoinen lehtosinilatva ja akileija. Taustalla vetelee viimeisiään siperiankurjenmiekka.
 Arboretumissa kupariheisiangervo 'Mindia' aloittelee. Molempiin pensaisiin on tulossa ennätysmäärä kukkia.
 Jasmike on näin katsottuna ilo silmälle. Vaan kun katsoo koko pensasta on se kamala risuttunut rytöläjä. En tiedä mitä tekisin sille, auttaisiko vetää ihan matalaksi vai onko tyydyttävä isompaan urakkaan ja poistettava vain kuivuneet oksat.
 Pioni 'Bowl of Beauty' on parhaimmillaan ilta-auringossa. Koko iso kasvusto joutuu syksyllä tai keväällä siirron kohteeksi. Juurakon on vallannut vuohenputki josta haluan eroon. Jos myrkytän vuohenputken niin samalla menee pioni ja niin ei saa käydä. Niinpä kaivan juurakon ylös ja pesen ja putsaan tarkasti jotta vuohenputki ei seuraa mukana.
 Tykkään valtavan paljon sormustinkukasta. Se saakin vaeltaa puutarhassa ihan minne haluaa. Joskus siirrän juurakoita enemmän tai vähemmän onnistuen, sormustinkukka on kasvi joka kasvaa siellä missä itse haluaa.
Olin kiljua riemusta kun huomasin nämä pallurat puutarhan vanhimmassa tammessa joka on miehen vanhempien entisestä kodista meille siirretty. Tammi tekee ensimmäistä kertaa terhoja ja niitä on tulossa valtavan paljon. Tarkoitus on kylvää terhoja omaan metsään ja koivikkoon toivoen, että edes osa niistä kasvaisi puiksi. Olisikohan olemassa jokin juhannustaika joka auttaisi asiassa?

Hyvää ja kukkaisaa Juhannusta lukijoilleni!

10 kommenttia:

 1. Niin kaunista! Sormustinkukka on minullakin lempparikukkia, lapsuudesta rakas kukka. Kukan jännä muoto ja kimalaisten pörinä sieltä sisältä kiehtovat.
  Ihan varmasti on jokin tammitaika juhannukseksi, lausut vain pari loitsua sen juurella ;-)
  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormustinkukka on todellakin kimalaisten mieleen, surina käy aina kun menee katsomaan kukkia.

   Poista
 2. Ihanan näköistä kukintaa taas! Heisiangervot ovat upeita ja tuovat hienosti kontrastia muihin kasveihin. Pioni tekee juuria syksyllä, joten silloin on oikea aika nostaa se ylös ja putsata. 'Bowl of Beauty' on juuri sitä, mitä sen nimikin lupaa: kulhollinen kauneutta. Kukkaisaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heisiangervot ovat upeita, tuossa 'Mindiassa' on erityisen upea sävy, uudet lehdet ovat kuin kuparia nimensä veroisesti, 'Diabolo' on selvästi punaisempi uusilta versoiltaan.

   Poista
 3. Upea puutarha - ihana kukkaloisto sopivasti Juhannukseksi. Kauniita päiviä sinne!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan outo juhannus kun tarkeni olla koko päivän pihalla, lapsenlapset leikkivät vesileikkejä ja me aikuiset saimme vain istua ja nauttia auringosta. Kaunista on mutta sadetta kaivataan.

   Poista
 4. Meilläkin tammi teki viime vuonna ekat terhonsa. Ja sormustinkukat saisi levitä ihan minne vaan, kunhan leviävät. Oikein ihanaa juhannusta sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään menee noin 10 vuotta ennen kuin tammi tekee terhoja. Pitkä aika odottaa mutta siihen puutarhassa on saanut tottua.

   Poista
 5. Jasmikkeen voi leikata kokonaan alas, lähtee siitä alkuun uudestaan. Itse olen niin tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan leikata alas kukinnan jälkeen, jasmike ei tykännyt viime kesän kuivuudesta ja risuuntui kamalan näköiseksi.

   Poista

Kiitos kommenteista :)