keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Muutama iiris ja muuta kukkivaa

Ostin viime kesänä kirpparilta muutaman iiriksen taimen, tai oikeastaan vaihdoin ne oman pihan taimiin. Kannattava vaihtokauppa, väritys on kaunis ja sellainen jota minulla ei vielä ollut.
 Kaunis lila saksankurjenmiekka on minun mieleeni.
 Tässä kuvassa näkyy kirpparitaimen oikea värisävy paremmin. Istutin nämä arboretumiin johon on alkanut kerääntyä paljon erilaisia iiriksiä.
 Myös tämä on uusi iiris, kukkii ensimmäistä kertaa vaikka on kasvanut arboretumissa jo pari vuotta. Ja kuinka ollakaan, tykkään tästäkin. Taimi on nimetön tuliainen Virosta.
 Iris germanica 'Festival Skirt' kukki viimeksi viime vuoden elokuussa, nyt kukinta on normaaliin aikaan muiden iiristen kanssa. Värisävy osui kivasti hyvin sointuvaksi tummalehtisen koristeomenapuun kanssa, puun lajike on 'Marjatta'.
 Tämä lienee taatankurjenmiekka, kasvaa kivimuurin vieressä.
 Kesä 2019 on ollut idänunikoiden kesä, en muista että olisivat milloinkaan kukkineen näin runsaasti. Kukkia on paljon ja ne ovat mahdottoman suuria. Tässä unikot pionien seassa.
Kylvin pari vuotta sitten yhteen tyhjän kohtaan kaukasian tähtiputken siemeniä. Nyt tähtiputket kukkivat mutta en osaa sanoa onko tämä nyt sitten sitä mitä pitäisi vai ei. Ihan saman näköinen ei ole kuin muut tähtiputkeni mutta mielikuvassani ei muistuta myöskään kaukasian tähtiputkea.

Lauantaina saan puutarhaan ryhmän vierailulle. Nyt tuntuu ettei aika riitä mihinkään, kivipuro on osittain kitkemättä, kasvimaalle oljet levittämättä (sain pihaan kokonaisen pyöröpaalin), muutama penkki kanttaamatta ja yhtä moni kitkemättä. Toivottavasti vieraat näkevät vain kaunista kukintaa epäkohdista huolimatta.

16 kommenttia:

 1. Nuo sun iirikset ovat niin kauniita!
  Innostun niistä joka kerta, kun katson kuviasi.
  Mulla taitaa olla tuota samaa tähtiputkea, mutta olen saannut sen jakotaimena muistaakseni joltain blogiystävältä. Joten lajikenimeä en tiedä. Kaunis se joka tapauksessa on.
  Ja ymmärrän tuon sun kitkentähätäilyn niin hyvin. Panikoin aina kun meille on tulossa ihan tavallisiakin vieraita. Viime kesänä ehdin hoitamaan huonosti puutarhaa ja se kostautuu nyt. Tuntuu, että kaikkialla rehottaa. No, säät ovat olleet myös suotuisat rikkakasveillekin. Sadetta ja paistetta vuorotellen.
  Mutta tosiaan, ei sitä itsekään katso rikkiksiä, kun menee jonkun toisen puutarhaan. Sitä kiinnittää huomionsa kaikkeen kauniiseen. Uskon, että vieraasi huomaavat kaiken kauneuden ja valtavan suuren työn, jota noin suuri puutarha (ja talo) vaatii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on yksi uusi iiris tulossa kukkaan eikä ole hajuakaan miltä kukkansa näyttää, jotain sinistä tai lilaa epäilen. Tähtiputket on toinen lemppari, niitä kasvaa puutarhassa useammassa paikassa.

   Viime vuonna tuli kitkettyä helteiden takia todella vähän, sen kyllä juu huomaa nyt. Ja voikukka on levittäytynyt joka paikkaan. Näinhän se on että toisten puutarhassa katsoo vain kaikkea ihanaa ja tietää oman puutarhan kautta että rikkaruohoja on aina jos sellaiseen törmää.

   Poista
 2. En osaa minäkään sanoa, onko tuo kaukasiantähtiputkea, mutta aivan ihana vihreävalkoinen kukka siinä on! Oi, miten raikas.
  Luulisin, että teidän yhdistelmä ihanaksi laitettua puutarhaa, kekseliäitä ratkaisuja ja keskeneräisiä projekteja olisi vieraista nimenomaan älyttömän kiinnostavaa - minusta ainakin olisi!
  Huippuherkku tuo punertavakukkainen kurjenmiekka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtiputki on nätti, se kasvaa nyt muiden kanssa yhdessä, pitää siirtää kasvamaan ihan erikseen jos vaikkapa pysyy tuollaisena. Muiden pihat on aina kiinnostavia, sitä katsoo juuri erilaisia projekteja ja ratkaisuja.

   Poista
 3. Voi nuo fiilikset ryhmän tulon edellä on niin tuttuja! Itse näkee _vain_ sen tekemättömän työn. Huoli pois - vierailijat näkevät vain kukat ja kaudeuden. Näin se menee oikeasti. Eli rentoudu, ja fiksaa suurimmat epäkohdat vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse näkee vain epäkohdat, tai epäkohtina alueet joihin ei ole tyytyväinen.

   Poista
 4. Onpas kaunis tähtiputki! Kurjenmiekat ovat myös nättejä, kolmesta ensimmäisestä ei kyllä parasta pysty päättämään sitten millään, kun ovat kaikki niin kauniita. Täällä myös yksi vieraista stressaaja, erityisesti jos tulee sellaisia vieraita, jotka eivät ole meidän pihaa ennen nähneet. Tulee olo, että pitää näyttää puutarha parhaimmillaan ja tiptop-kunnossa, vaikka ei sitä itsekään kiinnitä huomiota toisessa puutarhassa käydessään rikkaruohoihin. Kokeilepa ottaa muutama yleiskuva ja katso, mikä niissä pistää eniten silmään. Huomaat varmasti, että hyvältä näyttää jo nyt. Mukavaa loppuviikkoa ja tsemppiä lauantaille! Hyvin se menee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtiputki on kaunis. Kurjenmiekkoihin olen heikkona, onneksi arboretumissa on tilaa laajentaa niitä varten vielä runsaasti.
   Yleiskuvien vinkki on hyvä, kiitos!

   Poista
 5. Iiriksen kukat ovat hyvin erikoisia, mutta kauniita. Minulla on samankaltainen kuin tuo sinun Viron tuliaisesi, on jotain hyvin vanhaa kantaa. En oikein pidä siitä, kun se kasvaa valtalvan korkeaksi ja useimmiten jossain vaiheessa kaatuu, nytkään en ole sitä muistanut tukea. Mutta sitkeä lajike! Pihasi on varmasti esittelykelpoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin taitaa olla lähes samaa jotain vanhaa kantaa olevaa, se vain pitäisi jakaa, ei ole kukkinut pariin vuoteen. Pihan on nyt kunnossa, pari iltaa huhkin puoli kymmeneen saakka.

   Poista
 6. Ihania iiriksiä jälleen. Minulla on niitä myös aika paljon olisi kiva joskus tehdä vaihtokauppaa niistä. Teen postauksen myös näistä jossain vaiheessa niin näet mitä olisi tarjolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta niinpä olisi, erilaiset lajikkeet kiinnostaa aina.

   Poista
 7. Kauniin värisiä Iiriksiä. Idän unikoita mullakin oli kauan sitten.
  Kyllästyin kun olivat niin hetken kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään idän unikoista vaikka eiväthän ne pitkään kuki ja kukkivatkin miten sattuu.

   Poista

Kiitos kommenteista :)