keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Siirrettyä kauneutta

Olin ihan varma ettei yksikään arboretumin iirispenkin iiriksistä kuki sillä jaoin kaikki kasvustot alkukesästä ja siirsin ne toisille paikoille.
 Siinä sitä nähdään kurjenmiekkojen sitkeys. Tämä Virosta tuotu lila teki muutaman kukan. Nimestä en ole varma sillä taimet menivät sekaisin istuttaessa.
 Valkoinen joka on lajiketta 'White Triangles' teki sekin muutaman kukan. Tämä on lähes puhtaan valkoinen, vain pieni häivähdys keltaista löytyy kukan keskiöstä.
 Tästä saksankurjenmieksta en muista mistä olen sen hankkinut, todennäköisesti Virosta.  Ei mikään erityisen säväyttävä väri mutta tykkään silti. Tämä on sellainen kesäisen raikas.
 Taimitorilta ostettu "valkoinen siperiankurjenmiekka" on ehkä kuitenkin enemmän vaaleankeltainen kuin valkoinen. Tykkään tästäkin, väri on kaunis kivimuuria vasten.
 Hajulaukkoja olen yrittänyt useampaan otteeseen ja nyt onnistuin. Jopa kolme yksilöä on tekemässä komean kukinnon.
 Samaisen, kuvassa olevan hajulaukan takana kukkii hevoskastanjan siimeksessä valkoinen lehtoukonhattu joka on ensimmäinen kukkija ukonhatuista. Olen miettinyt tämän siirtämistä mutta en taida häiritä koska viihtyy paikallaan. Muutaman siementaimen tämä on tehnyt, taidan siirtää niitä eri puolille pihaa ja kokeilla missä muualla ukonhattu tykkäisi kasvaa.
Ostin pari viikkoa sitten peräkonttikirpparilta pieniä mehitähden taimia. Niihin tuli näin söpöt vaaleanpunaiset kukat. Näitäkin olen kokeillut aikaisemmin ja huonolla menestyksellä. Nyt on uusi paikka, kuivaa on ja erittäin läpäisevä maa.

Vielä kaksi päivää pitää sinnitellä ja jaksaa töissä, sitten alkaa pitkään odotettu kesäloma!

19 kommenttia:

 1. Hyvin ovat iirikset jakamisesta selvinneet. Ja voi miten kaunis kukka tuossa sinun mehitähdessä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihitähti oli vastutamattoman kaunis, toivottavasti nyt viihtyy, lisäsin istutuspaikkaan runsaasti hiekkaa ja tein pienen kohopenkin, vesi ei pitäisi vaivata kaunotarta.

   Poista
 2. Sinulla on kyllä melkoinen valikoima erilaisia iiriksiä. Anna niille jokin oma nimi esittelyjä varten, vaikka eihän se tarpeen ole.
  Hajulaukkojen kanssa en ole vielä kertaakaan onnistunut. Hauska kuulla, että niin on käynyt muillekin. Se innostaa jatkamaan kokeiluja ja antaa toivoa onnistumisesta.
  Mehitähdellä on kaunis kukka. Koskahan omani kukkii?
  Jaksamista kahden päivän lomanodotukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monenlaisia iiriksiä on ja lisää toivottavasti tulee. Kesälomareissu suuntautuu sellaiseen suuntaan jossa on hyvät mahdollisuudet löytää lisää sellaisia iiriksiä joita minulla ei vielä ole. Kunnon vaaleanpunaisen kun löytäisi, yksi minulla oli mutta sen vei tappotalvi.
   Hajulaukkojen kanssa kannattaa näköjään olla sinnikäs ja kokeilla erilaisia istutuspaikkoja. Huominen vielä ja sitten loma :)

   Poista
 3. Ihana määrä erilaisia Iiriksiä, minun omani, viime vuoden hankinnat eivät ole vielä kukkia tehneet. Mutta oma mehitähteni on nuppuja täynnä, näyttäisi tulevan vaaleanpunaisia kukkia siitäkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iirikset ei aina kuki heti, toivottavasti tuo alueeni on vielä joskus täynnä kukintaa. Vaaleanpunaienn mehitähti on kukka josta voi sanoa söpö.

   Poista
 4. Kauniita iiriksiä. Minä siirsin omani syksyllä ja kaikki eivät kukkineet ollenkaan. Mutta toivottavasti ensi vuonna. Lehtoukonhattu on ihana. Minä yritin kasvattaa sitä siemenestä. En onnistunut. Pitää yrittää vielä syksyllä kylvää siemeniä suoraan maahan. Minulla on muutamia ukonhattuja kylläkin, viihtyvät minusta melkein missä vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iirikset ottavat lähes poikkeuksetta nokkiinsa siirrosta mutta seuraavan vuonna jo kukoistavat. Kokeile suorakylvöä, tuo omani tekee joitain siementaimia joka vuosi.

   Poista
 5. Sun blogi ja japanilaiset instatilit ovat suuria syyllisiä, miksi intoilen nykyään kurjenmiekoista. Niitä täytyy saada ehdottomasti lisää.

  VastaaPoista
 6. Ihania, varsinki nua violetin sävyyset. Mullei ookkaa nuata saksankurijenmiakkoja. Niistä löytyyski sävyjä miälettömät määrät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksankurjenmiekkojen lajikkeita ja värikirjoja taitaa olla lukemattomia. Liiloista tykkään minäkin.

   Poista
 7. Saksankurjenmiekat ovat hienoja ja niitä minunkin pitäisi hankkia paljon lisää. Arvelemasi Virosta hankkittu kurjenmiekka on minusta todella kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kaunis, moni Virosta ostettu taimi on ostettu nimettömänä mutta sepä voiskin olla kiva keksi niille omat epäviralliset nimet.

   Poista
 8. Sinulla on unelmanihana kurjenmiekkakokoelma! Ja tuo valkoinen ukonhattu, aivan ihana. On mahtavaa, kun erikoisemmat kasvit viihtyvät ja tuottavat jälkeläisiäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen ukonhattu on ihana. Nämä pari kuivaa kesää on ollut ukonhatuille tuskaa, niitä on pitänyt kastella etteivät kokonaan kuole.

   Poista
 9. Ihania iiriksiä! Minulla siemenestä kasvattamani odottavat istuttamista lopulliselle paikalleen. Hauskaa loppuviikkoa ja rentouttavaa, aurinkoista lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun siemenkasvatukset eivät tainneet onnistua, mitään ei nouse mullasta. No, se vain tarkoittaa uutta yritystä.

   Poista
 10. Kauniita kurjenmiekkoja! Sinulla on jokin taikakosketus niiden kasvattamiseen, sillä minulla kukkii joka vuosi ainoastaan se vanha, perinteinen saksankurjenmiekka. Sain äskettäin äidiltäni sinisen siperiankurjenmiekan, jossa on kolme nuppua. Toivottavasti se ei säikähtänyt siirtoa niin kuin kävi keväällä siirretylle tarhakurjenmiekalle. Mehitähtien kukat ovat todella suloisia, kuin värikkäitä aurinkoja. Mukavaa lomaa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)