sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

Tomaattien hyökkäys

Tänä vuonna en hakenut tallilta hevosenlantaa, niinpä keväällä kun tyhjensin kompostoria päätin käyttää sen tuotosta kesäkurpitsalaatikoiden lannoittamiseen. Kaivoin laatikoista pintamaan pois ja hautasin kompostimassan laatikkoon, lopulta pintamaa päälle. Kesäkurpitsat laitoin kasvamaan jokunen viikko sitten. Vähän onnettomasti kävi sillä en heti harsottanut taimia ja aurinko poltti niistä osan.

Loput taimet peittelin visusti moninkertaisen harson alle. Sitten tuli aika kastella taimia. Ja minkä näyn kohtasinkaan.
 Kompostorin aineksessa oli mukana itämiskykyisiä tomaatin siemeniä. Ja todella olivat itäneet, molemmat laatikot olivat täynnä tomaatin taimia. Toisen laatikon etuosa jäi tyhjäksi joten siirsin siihen suurimmat taimet ja muut kitkin pois. Tuskin ehtivät satoa tehdä mutta näyttää kivemmalta kuin tyhjä laatikko. Kuvassa tilanne ennen kitkemistä.
 Tällaisiakin taimia oli useita. Onkohan tuo paprika? Jätin niitäkin pari kasvamaan.
 Kasvihuoneen runkotomaatit ovat tänä vuonna erityisen vinkuroita ja vänkyröitä. Siistin niitä rajulla kädellä ja samalla löysin ensimmäiset raakileet. Etualan samettiruusut on lajiketta 'Strawberry Blonde'. Kasvihuoneessa ovat paljon oranssimmat kuin ulkona kasvavat.
 Pensastomaatit kasvavat erinomaisen hyvin. Kunhan ensimmäiset raakileet ilmestyvät alan karsia lehtiä pois. Näin raakileet saa paremmin aurinko ja kypsyvät nopeammin. Kaikissa on kirsikkatomaatteja paitsi vasemmalla ämpärissä on pihvitomaatti 'Morgage Lifter'. Niitä iti tasan yksi seitsemästä siemenestä.
 Kurkut ovat kasvaneet minusta hitaasti. Tänään laitoin niille narut ja nostin ne kasvamaan ylöspäin. Osassa on jo kukkia joten ehkä saadaan jotain satoa.
 Puutarhaan on ilmestynyt kekomuurahaisten keko. Onko tuo sitten hyvä vai huono juttu, en tiedä. Vähän turhan lähellä reviiriäni ovat kuten alta näkyy.
Kekoa on alettu kasaamaan rinnepuutarhan katetulle alueelle. Kuvassa näkyy tummempana läiskänä melkein keskellä kuvaa. Tähän piti alkaa tehdä pientä kantopuutarhaa, ehkä kannot mahtuvat sovussa keon kanssa sillä en raaskisi kekoa hävittää. Mielelläni kuulen kokemuksia muurahaiskeosta puutarhassa, haitat ja hyödyt.


17 kommenttia:

 1. Voi mikä hyökkäys!
  Vanhemmillani oli joskus possuja. Ja possuille syötettiin kaikenlaisia ruuantähteitä, myös tomaatteja. Kärräsin sitten vuosia myöhemmin maatunutta possulan lantaa meillekin ja samanlailla tomaatteja nousi kaikista kukkapenkeistä, joihin olin lantaa laittanut. Eli tomaatin siementen kasvukyky on uskomaton. Ne kestivät hyvin possun ruuansulatuskanavan reitin ja kompostoinnin.
  Onneksi tomaatti on helppo kitkeä pois sieltä, missä se on "rikkaruoho".

  Meillä on paljon muurahaisia kaikkialla. Joskus ne hävittävät multaa kasvien alta, mutta muuten en ole kokenut niistä olevan paljon haittaa.
  En ole torjunut niitä mitenkään, paitsi kasvariin laitoin sellaisen Neudorffin muurahaisrasian. Muurahaisarmeija kasvihuoneessa ja kaikissa ruukuissa ei hoikuttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatin siemen on sitkeä, hyvin kesti kompostorin lämmön. Ne onneksi helppo kitkeä pois mutta kyllä nauratti kun avasin harson, en ole moista tomaatti-invaasiota ennen nähnyt.
   Kasvihuoneessa en minäkään siedä muurahaisia, olen laittanut valkopippuria ja kanelia, sen jälkeen muurahaiset ovat muuttaneet muualle.

   Poista
 2. Seuraan mielenkiinnolla. Itsellä tomaatti- ja paprikakokeiluita myös meneillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paprikan kanssa olen luovuttanut, ei tee minulla satoa. Jos saan raakileita niin ne mätänevät ennen aikojaan pois. Tomaatit on helpompia :)

   Poista
 3. Meillä on kanoja jolle syötetään tomaatteja myös. Olen tehnyt huomion, että kanatarhan siivousjätös kasassa kasvaa joka kesä tomaatteja myös:) Itävät melkoisissa paikoissa siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoista jos kestävät kanan ruuansulatuksen. Tomaatinsiemen taitaa olla pieni ihme.

   Poista
 4. No jopas jotakin, millainen hyökkäys. Minulla ei ole tänä kesänä lainkaan tomaatteja, joten on mukava seurailla muiden kokemuksia. Kyllä kai muurahaisia on aika monessa pihassa. Meillä eivät ole vielä haitanneet elämää. Mukavia kesäpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltiäisiä olen hävittänyt surutta mutta kekomuurahaisia kohtaan olen ollut armollisempi. Jään nyt seuraamaan tilannetta.

   Poista
 5. Minä olen siirtänyt muutaman pesän ihan pihapiiristä kauemmaksi. Meillä on niitä valtavasti. Ainoastaan kitkiessä on haittaa kun purevat niin pirusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaavat purra kovaa, toista pesää yritetään tehdä lähelle kivimuurta, seisoin siinä tänään kitkemässä ja auts, kohta oli puutarhakenkä täynnä muurahaisia. Mietin, että se hyöty niistä vois olla ettei kotilot ehkä tykkää muurahaisista. Pitää seurata vältteleekö kotilot muurahaisten valtaamia paikkoja.

   Poista
 6. Minä olen myös saanut kompostin kautta tomaatintaimia ja ennen kasvihuonetta siirisn niitä ruukkuihin lämpimälle seinustalle ja ehtivät antaa satoakin:) Muurahaisista ei taida koskaan pihapiirissä päästä kokonaan eroon, mutta olen kyllä myrkyttänyt sellaisista paikoista, missä niistä on isosti haittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuone on ehdoton paikka jonne en halua muurahaisia, onneksi lähtivät sieltä lempeästi. Joitain paikkoja on myrkytettykin jos on sitkeä keltiäisten pesä.

   Poista
 7. Onpa kunnon tomaattien hyökkäys! Meilläkin kurkut ovat olleet tänä vuonna jostain syystä tosi hidaskasvuisia. Mukavaa kesäkuun viimeistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkut tuntuivat piristyvän kun laitoin ne naruihin, tai sitten vain kuvittelen :)

   Poista
 8. Kesäkurpitsathan olivat jo melkein hätää kärsimässä tomaattien hyökkäyksessä! :D Aikamoinen itämiskyky niillä näyttää olevan. Meillä on muurahaiskeko muutaman metrin päässä talon seinästä, tosin tontin rajan ulkopuolella. Kekomuutarhaisista en ole huomannut haittaa olevan, mutta ne pihakiveysten alla asuvat mustat ja keltaiset ovat inhottavia, kun purevat ja kaivavat hiekat pois laattojen alta. Ne tekevät välillä pesiä myös kivikkorinteeseeni. Uudelle patiolle laitettiin laattojen alle kivituhkaa, jos se vaikka estäisi muurahaisten pesänrakennuksen hiekkaa paremmin. Saa nähdä. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesä oli niin kuiva että muurahaisten pesiä oli jopa keskellä nurmikkoa. Toivottavasti kivituhka auttaa.

   Poista
 9. Olin muutama viikko sitten Leena Luodon luennolla ja hän totesi ettei ole koskaan tavannut kasvissyöjämuurahaisia. Kasveille niistä ei ole harmia, mutta olikohan niin, että murahaiskeko tuhoaa kolme ämpärillistä (!) tuholaisia kesän aikana puutarhasta. Niistä siis on hyötyä. Paitsi jos ovat niitä rakennusten rakenteissa tuhoja tekeviä.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)