maanantai 10. kesäkuuta 2019

Luumulehtoa

Luumulehto on tykännyt alkukesän sateista ja auringosta. Kaikki kasvit voivat hyvin ja ovat reheviä. Samaa voi sanoa myös rikkaruohoista, aluetta on saanut kitkeä jo pariin kertaan.
 Harasin hiekkakäytävän juuri sopivasti ennen helteitä. Nyt siinä ei ole rikkoja tai muuta ylimääräistä kasvustoa, jos jotain jäi, helle kuivatti ne.
 Istutusalueet alkavat olla täynnä kasvien rehevöitymisen takia. Joitain pieniä siirtoja tai muutoksia teen mutta niille ei ole mitään aikataulua, sitten kun inspiraatio iskee.
 Tulikellukka kukkii tänä vuonna kovin vähän, sen sijaan iirikset on täynnä kukkia. Taustalla unkarinsyreeni on tulossa kukkaan, se ei olekaan koskaan vielä kukkinut niin runsaasti kuin nyt.
 Luumulehdon keskiympyrän remontti sen sijaan on tämän kesän puuha. En tykkää nykyisestä suttuisesta ilmeestä. Akileijat eivät ole tuohon hyvä kasvi, eivätkä pionit joita on hengissä kaksi. Pionit siirrän pois mutta akileijat hävitän sillä tuossa ei kasva mitään sellaista mitä ei kasvaisi muuallakin. Nyt vain tarvitaan ideoita mitä matalaa ja pensasmaista tilalle. Mielessä on käynyt jokin kellukka tai matala kurjenpolvi.
 Akileijoja on tullut myös istutusalueille, nekin saavat lähdön paitsi pari kaikkein parhaimman näköistä. Laukat kukkivat pitkästä aikaa kunnolla, näiden lajike ei ole tiedossa.
 Helteistä on. Keskiympyrän ruusuomena on kuitenkin kasvanut jo niin paljon että antaa hetken varjoa pahimpaan paahteeseen. Kesällä leikkaan ruusuomenaa jotta siitä kasvaisi enemmän toivotun muotoinen.
Vaikka jotkin akileijat saavat lähtöpassit luumulehdosta niin tämä yksilö ei. Se on siskon pihalta tuotu prinsessa, ansaitsee olla kasvupaikkansa ainoa akileijakaunotar.

15 kommenttia:

 1. Heti tuli mieleen, että tuo keskusympyrä näyttäisi upealta, jos sen laittaisi täyteen matalia ruusuja, esim jaloruusua. Toki kurjenpolvetkin on nättejä ja taatusti helppohoitoisempia. Rehevöitymiseen liittyen, on ihanaa huomata, että omalla pihalla alkaa ensimmäinen penkki olemaan oikeasti rehevä! Toki sekin teettää lisätyötä, mutta näyttää kivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa ei valitettavasti ruusut menesty, maa on erittäin savista, sain siinä jopa pionin kuolemaan. Kurjenpolvista osa ei ole niin ronkeleita siitä missä kasvavat.

   Poista
 2. Kaunista ja rehevää! Tuo sinisen ja oranssin liitto on täydellinen, mutta joskus jokainen liitto tuppaa rakoilemaan. Ja tuo vaaleanpunainen myssykkä on niin suloinen.

  Verikurjenpolvi on matala ja ryhdikäs kasvi. Tekee pallomaisen kasvuston. Jos siitä tykkäisit, niin keskiympyräm reunaan voisi harkita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kasvava verikurjenpolvi on ihan mahdoton ryöpsähtelijä, se olisi kiva mutta kasvaisi yhdessä kesässä yli reunojen ja tykkäisin reunojen näkymisestä. Tuoksukurjenpolvesta olisi jakotaimia omasta takaa, se on nyt vahvasti harkinnassa.

   Poista
  2. Minullakin on myös sitä rypsähtelijääkin, jota pidin korkeana verikurjenpolvena niin kauan, kunnes sain tietää, että se onkin ojakurjenpolvea. Se on tosiaan loppukesästä aivan holtitom kasvutavaltaan.

   Poista
 3. Onpa hurmaava vanhan roosan sävyinen kaunotar tuo akileija!
  Kurjenpolvi on täydellinen puunalusympyrään, sellaiset siististi tasakorkuiset kuten tuoksukurjenpolvi tai peittokurjenpolvi, ja monet muut matalat. Ja sitten mun mun suosikki-maanpeittokasvi ruusujen alle, keltalehtinen mäkimeirami Origanum vulgare 'Aureum'. Se ei leviä siementämällä ja pysyy matalana. Siitä tuli mieleen että myös joku ihana ajuruoho voisi sopia, tekisi matalan maton puun alle - tai sitten tavalliset mauste-ajuruohot, joista tulee pikku puskia, olisivat ihania myös. Ja vaaleanpunakukkaisia ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siskon pihassa kasvoi pieni suuri aarre. Tuoksukurjenpolvi on vahvoilla, peittokurjenpolvea en ole kokeillut missään mutta tykkään niiden pensasmaisesta kasvutavasta. Ja kumpikin taitaa viihtyä myös savimaassa, ajuruoho ei taida viihtyä?

   Poista
 4. Miten olisi jalopähkämö. Minusta sillä on niin kaunis tumma lehdistö ennen ja jälkeen kukinnan. Kukat on joidenkin mielestä rumat, voimakkaat , minusta ei. Mutta lajeja on vaikka kuinka. Iiriksien ja tulikellukan liitto on jännittävän voimakas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalopähkämöä kasvaa tuolla istutusalueella, ei ole ihan lemppareita vaikka kukan väri on kiva. Joten se on pois laskuista. Joku maksaruohokin voisi olla kiva.

   Poista
 5. Kauniita nuo iirikset ja kellukat! Kurjenpolvi on hyvä vaihtoehto:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenpolvi on hyvä ja on helppo poistaa jos joskus mieli muuttuu.

   Poista
 6. Luumulehtosi on kaunis! Akileijaprinsessa ansaitsee todellakin olla ainokaisena täyden huomion kohteena. Suloinen väri ja hurmaava prinsessamekko! Kurjenpolvi saa peukut minultakin keskiympyrään, jokin matalahko, ettei retkahda niin kuin korkeammat lajikkeet. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, joku hyvä perinteinen matala kurjenpolvi.

   Poista
 7. Todella kaunis Luumulehto ja siisti hiekkakäytävä! Aivan ihana tuo vaaleanpunainen akileija! Se todellakin ansaitsee kaiken huomion. Mukavaa kesäviikkoa!

  VastaaPoista
 8. Kivalta näyttää.
  Tuo akileija on oikea prinsessa.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)