tiistai 18. kesäkuuta 2019

Puutteita

Meillä alkaa olla rutikuivaa. Kuution säiliöstä loppui kasteluvesi pari päivää sitten, tänään säiliö on täytetty kaivovedellä. Tähtiputket nuokkuvat, jopa akileijoista huomaa veden puutteen. Olen silti siirtänyt kasveja ja kaivanut uusia paikkoja. Kaivaessa on melkein itkettänyt maan kuivuus, pölisee vain vaikka kuinka syvälle kaivaa.
 Samettikukka 'Strawberry Blonde' huutaa vettä. Kasvatin ensimmäistä kertaa samettikukkaa siemenestä. Oli niin helppoa, että taidan tehdä siitä jokavuotisen tavan.
 On myös kasveja joita vedenpuute ei haittaa. Keltainen maksaruoho yrittää levittäytyä käytävän puolelle, hieman sitä hillitsen mutta en liikaa. Ilmasipulikasvusto on komea kuin mikä.
 Luumulehdon ruusomenan alla on tyhjää. Jokin kasvi siitä puuttuu mutta sitä mitä laitan harkitsen ajan kanssa. Sitä pitää hävittää rikkoja vielä pitkään. Voikin olla helpointa kattaa alunen koko tämän kesän ajaksi.
 Kasvimaalla on porkkanakatastrofi. Tein jo uusintakylvön itämättömiin kohtiin mutta vielä ei ole tapahtunut mitään. Jos porkkanaa ei enempää tule, laitan tyhjiin kohtiin salaattia. Hieman voi tulla porkkanasta puute tätä menoa.
Tämän viime syksynä Lidlistä ostetun pionin myötä huomaan, että puutarhassani on selkeä pionipuute. Ostin pioneja viisi ja peräti kolmeen niistä on tulossa kukkia. Kuvan yksilön lajike on 'Pink Hawaiian Coral'.

Enää kaksi päivää töitä ja sitten on juhannus. Lapsenlapset tulevat viettämään mummilaan maalaisjuhannusta. Vaikka sadetta toivon niin aattona voisi olla satamatta jotta päästään katsomaan naapurikylän komeaa juhannuskokkoa.

20 kommenttia:

 1. Saapa nähdä onko meillä porkkanat alkaneet kasvaa, kun olen ollut matkoilla viikon.Pääsee rikkaruohoja ainakin kitkemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jo suutahdin niin porkkanoille että vannoin etten kasvata niitä enää koskaan. Tämä kuivuus tekee nyt pahaa kasveille.

   Poista
 2. Meilläkin on kuivaa, ei ehkä ihan kaikissa penkeissä ole vielä hätätila päällä, mutta osassa on. Viimeeksi meillä satoi aivan muutaman minuutin, se ei virkistänyt edes esikoita. Sadetta saisi tosiaan tulla. Sellaista lempeää vaikka yhden yön ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luumulehdossa on hätätila, kirsikka on tiputtanut lähes kaikki raakileet pois, harmittaa tosi paljon. Nyt saisi tulla sadetta.

   Poista
 3. Meilläkin on tosi kuivaa. Viikko sitten luvattiin parin vuorokauden ajalle sadetta, mutta tässä ei tullut yhtään. Kuoppia kaivaessaan kuivuuden tosiaan huomaa. Olen päivittäin kantanut vettä uusille istutuksille, jotka eivät vielä ole kunnolla juurtuneet. Saas nähdä tuleeko tästä kesästä toisinto viime kesälle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennusteissa oli sadetta näillekin seuduille mutta yhtään tippaa ei saatu. Sateilla on muutenkin tapana kiertää meidät. On ollut ennätyskuiva kesäkuu. Viime vuonna kesäkuu oli hyvä, toukokuu ja heinäkuu kuivia. Jos tässä vielä on kuiva heinäkuu perään niin sitten on katastrofi.

   Poista
 4. Jotenkin viime kesän kuivuuden huomaa nyt, sen lisäksi että on muutenkin kuivaa. Vettä saisi sataa vaikka joka yö ja päivisin voisi paistaa kyllä aurinko.
  Nuo toiset puutteet ovat oikeastaan aika ihania, paitsi porkkanapuute.
  On ihana, että on paikkoja mihin voi haaveilla ja suunnitella jotain kivaa uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa ei päässyt kastumaan edes suuresta lumimäärästä kun iso osa suli haihtumalla. Puutteet voi olla positiivisiakin :)

   Poista
 5. Heissan, naapurikylässä ei saa polttaa kokkoa, kun on metsäpalovaroitus voimassa. Ei siis väliä, vaikka vähän ripsahtaisikin. Oikein hyvää ja lämmintä juhannusta kuitenkin!
  t:Merja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannusaatolle on ennustettu sadetta, metsäpalovaroitus pitää tietysti huomioida, yöllä voisi sataa ja päivällä paistaa.

   Poista
 6. Kuivaa on kyllä ollut ja saanut kastella istutuksia ihan urakalla. Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilta menee taas kastelussa, voimakas tuuli kuivattaa entisestään kuivia kasveja.

   Poista
 7. Minä luulin, etten sateisen toukokuun jälkeen kaipaa pitkään aikaan pisaraakaan sadetta, mutta nyt on ollut niin helteistä ja samalla tuulista, että voisi oikeastaan jo sataa (mieluusti öisin). Ruohosilppua en ole vielä saanut tarpeeksi kattamaan kaikkia kukkapenkkejä, joten ne ovat tällä säällä kuivuneet aika vauhdilla. Eron katettuihin huomaa selvästi. Onneksi jo 15cm:n syvyydellä maa on vielä selvästi kosteaa. Aika hurjaa, jos teillä ja kommenteista päätellen monella muullakin on jo tässä vaiheessa kesää noin kuivaa! Vielä kun viime kesäkin oli niin kuiva. Toivotaan sopivan reipasta sadetta useammaksi yöksi ja vähän inhimillisempää säätä päiviksi, jotta kasvit eivät ihan näänny jo alkukesästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime syksynä maa jäi syvälle saakka kuivaksi, edes syksyn sateet eivät kastelleet riittävästi. Joten kuiva alkukesä jo valmiiksi kuivaan maahan on ollut huono juttu. Toivotaan että saadaan sadetta vaikka 10 vuorokauden ennuste näyttää huonolta. Kastelu on tylsää puuhaa, meillä sentään oman kaivon vesi joka ei lopu , ostovedellä on kallista kastella tai sellaisen kaivon vedellä josta uhkaa loppua vesi.

   Poista
 8. Upean värinen pioni! Täälläkin sadevesivarastot alkavat käydä vähiin. Kunnon sade olisi tervetullut. Ihanaa juhannuksen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioni on kaunis, ja tuo väri, minä tykkään. Samoin, ihanaa juhannuksen aikaa.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kurjaa :( Yksi hernerivi näyttää samanlaiselta, onneksi kahdessa muussa on itämistä tapahtunut paremmin.

   Poista

Kiitos kommenteista :)