maanantai 1. toukokuuta 2023

#suuntanaomavaraisuus, toukokuu 2023, suorakylvöstä onnellisuuteen

 Taas on aika omavaraispostauksen joita luotsaavat Tsajut ja Korkeala. Toukokuun aiheena on suorakylvöt ja kasvihuoneen hyödyntäminen esikasvatuksessa.

Uusi kasvihuone on apuna esikasvatuksessa huhtikuun alkupuolelta alkaen. Sinne vien perennojen juurakot tai kylvökset, tuoksuherneet ja muut jotka kestävät hetkellisesti kylmää. Suojana on aluksi kaksinkertainen  harso ja kun yöt lämpenevät, otan harson pois. Tällä hetkellä se on vielä varalla tuolla puusohva takana. Kasvihuoneessa on myös kaksi pientä tomaatin taimea testauksessa. Hyvin ovat pärjänneet vaikka ovat olleet ilman harsoa. Kasvihuoneen kivirakenteet varaavat mukavasti lämpöä päivällä ja luovuttavat sitä yöllä taimien eduksi.
Kuvassa samettikukkaa, tuoksuherneitä ja väinönputkea. Kaikki kylvetty sisällä ja siirretty kasvihuoneeseen pienenä taimena. Taimista kasvaa kasvihuoneessa selkeästi vankempia ja tukevampia.
Myös lasikuistia tulee hyödynnettyä esikasvatuksissa. Siirrän osan tomaateista ja paprikoista päivittäin lasikuistille "ulkoilemaan" ja saamaan valohoitoa. Osa kelloköynnöksistäkin pääsee mukaan sisällä olevan tilanahtauden takia. Myöhemmin joukkoon liittyvät kurkut ja kesäkurpitsat.

Kasvimaa on valmis suorakylvöille ja taimille. Meillä kasvimaata ei käännetä koneellisesti, ei edes käsin. Kaivan istutusrivit sen verran talikolla auki, että saan lisättyä kompostorin sisällön mullan alle. Sekin on jo tehty, nyt vain odotellaan vähän lämpimämpiä kelejä. Suoraan kylvän porkkanat, herneet ja härkäpavun. Esikasvatan kaalit, ruusupavun, kesäkurpitsan ja kurkut.
Tässä kuvaa kasvimaalta viime kesältä. Riviväleissä käytän katteena olkea, oljen alla on joskus sanomalehteä, joskus ei. Viime vuonna oli, niin tänä vuonna todennäköisesti en laita. Tuo ruma ruskea kangas oli tilapäinen suoja kun mansikkaverkko oli loppu kaupoista ja sitä sai odotella ja etsiä. Kangas esti lintujen pääsyn mansikkamaalle.

Puutarhakauden alku on lisännyt onnellisuuttani ja hyvinvointiani. Saan ulkoilua, liikuntaa ja mielekästä tekemistä. Puutarhanhoidosta on tullut rakas harrastus ja elämäntapa. En tiedä osaisinko olla ilman. Meille maallemuutto oli pitkä prosessi, etsimme sopivaa paikkaa viisi vuotta. Arvila tuntui ensinäkemältä meille sopivalta eikä ostaminen ole kaduttanut vaikka työtä on riittänyt niin rakennuksissa kuin pihalla ja puutarhassa.

Alla linkit muihin omavaraisuuspostauksiin:

Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/onnellinen-omavaraistelija-suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2023

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/toukokuu2023/

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/05/suuntanaomavaraisuus-toukokuu-2023.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/05/varakasvihuone.html

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/05/mita-muut-ajattelevat-touhuistani.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/05/suorakylvot-kasvimaalle-omavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-5

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/05/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-5.html

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2023/05/omavaraisempaa-elamaa-2023-kuulumisia.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/onni-omavaraisuudessa-ja-suorakylvön-salat

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2023/05/01/toukokiireita-unelmieni-tiluksilla/

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17190

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suunatana-omavaraisuus-23-kylvo-ja-onnellisuus/

Mustikkamaitoa https://mustikkamaitoa.fi/suorakylvoja-ja-onnellisuutta-omavaraisuudesta-suuntana-omavaraisuus/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/05/01/toukokuu-23-suorakylvot-ja-onni/


21 kommenttia:

 1. Mitä ihania esikasvatuksia siellä onkaan jo päässyt kasvihuoneelle! Täällä vielä odotellaan tuota vaihetta, mutta alkaisi jo olla aika päästä eroon taimista sisällä. Jos ennustetut yöpakkaset eivät tulekaan tällä viikolla tai loppuvat tähän viikkoon, täälläkin päästään siirtämään viidakkoa kasvariin. Puutarhuriin on näet iskenyt laiskuus, eikä millään jaksaisi peitella kasvattejaan iltaisin, joten saavat vielä odotella sisällä ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna. Sisälläkin on ruuhkaa, nyt on ollut niin kylmä etten ole vienyt kaikkia taimia edes lasikuistille. Ensi viikolla lopetan harson käytön, sitten näyttäisi olevan yöpakkaset ainakin hetkeksi ohi.

   Poista
 2. Uusi kasvihuoneesi tarjoaa erinomaisen välipaikan esikasvatettaville. Oletko mitannut, millainen lämpötila siellä on nyt ollut öisin? Tuo puusohvakin on suorastaan kaunis "taimihylly". Olen joka vuosi ihaillut kasvimaatasi. Se on hyvin hoidettu alusta loppuun ja tuottaa varmasti runsaasti syötävää.
  Ei näitä puutarhahommia tule oikein töiksi laskettua, vaikka ne usein ovat hyvinkin raskaita ja väsyttäviä. Mukava harrastus ja elämäntapa, josta ei enää edes halua päästä eroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on erinomainen paikka. En ole mittaillut yölämpötilaa, tänään päivällä oli 20 astetta vaikka ulkona vain 10 astetta. Kasvimaa vaati muutaman ekan vuoden hurjasti työtä mutta se vaiva kannatti nähdä, nyt pääsen sen suhteen todella vähällä. Tämä on hyvä harrastus ja elämäntapa, antaa paljon.

   Poista
 3. Hei aivan ihanan näköinen pihapiiri ja tajusin samalla, että olen ensimmäistä kertaa blogissasi. Aivan huikea blogi ja navetta vaikka sitä näissä kuvissa näkyy vain vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli pientä erimielisyyttä kommentin julkaisussa Blogspostin kanssa. Eli keväisin terveisin Korkealan isäntä taisi Anonyymiksi minut heittää.

   Poista
  2. Bloggeri on tunnettu temppuilustaan. Navetta on hieno, 300m2 turhaa tilaa. No on siellä autotalli, varasto ja puutarhapiste mutta siinäpä sen käyttö.

   Poista
 4. Kasvari onki oiva karaasu- ja kasvatuspaikka taimiille, samoon lasikuisti. Ihania esikootaki kukas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneesta tuli heti hyvä esikasvatuspaikka, koetomaatit ovat pärjänneet siellä hyvin, nyt vein kaalit, kävi miten kävi.

   Poista
 5. Ihan varmasti kasvihuoneesi on upea paikka esikasvatettaville taimille. Lasikuistaista on myös iloa, minäkin haikailen sellaista usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasikuistista on iso ilo. Kesällä se on liian kuuma mutta keväällä täysin hyödynnettävissä.

   Poista
 6. Hyvä kun on paikkoja missä esikasvattaa taimet . Ne kasvaa tosiaan vankoiksi ulkoilman kanssa . Minä jouduin nostamaan niitä sisälle kun lähdimme kotiin. Emme ole nyt siellä niitä hoitamassa ja on luvattu pakkasia . Kasvimaasi on siistin näköinen ja meillä on vieläkin niitä rumia peitteitä maassa mutta poistuvat aikanaan .

  VastaaPoista
 7. Nuo vanhat ikkunat ovat todella kauniit <3 Meillä kasvimaa on jäänyt kaiken muun jalkoihin, pikku hiljaa pitäisi ottaa se määrätietoisemmin haltuun.

  Satu - Tsajut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasikuistin ruutuikkunat ovat ihanat, yksi syy miksi tämä talo aikoinaan kolahti meihin. Minullakin kasvimaa tahtoo jäädä muun puutarhan jalkoihin mutta on se vielä laitettu, pitää lastenlasten nähdä mistä ruoka tulee ja millä tavoin.

   Poista
 8. Silmä lepää olkipeitteisten rivien kasvimaassa. Miten korkea tuo kaarilla tehty tunnelisi on? Mitä materiaalia kaaret ovat? Suunnittelen itselleni suurempaa kasvihuonetta ja kaipaan kaariin ideoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaari on mansikoiden yllä jotta siihen saa verkot lintuja estämään. Kaaret ovat tehty sähköputkesta, korkeus on sellainen, että minä 160cm mahdun kävelemään siellä suorana. Ne ovat kiinni toisissaan nippusiteillä ja alaosassa on maahan työnnetty metallitanko johon putki on työnnetty. Ovat kestäneet tuossa jo yli 10 vuotta. En tiedä kestäisikö muovia mutta verkot jaksaa kantaa hyvin.

   Poista
  2. Tässä vielä linkki ikivanhaan postaukseen jossa näkyvät kaaret ja verkot paremmin. Nykyään mansikat kasvavat laatikoissa.
   https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/search?q=mansikoiden+suojaus

   Poista
 9. Kaunis kasvimaa ja kasvihuone! Miten saat pidettyä rikat pois kasvimaalta, estääkö olkipeite rikkaruohojen kasvun käytäville vai joudutko niitä poistamaan ahkerasti kesän aikana? Vai onko kasvimaa alun perin putsattu rikkajuurista niin hyvin, että pysyvät paremmin poissa?
  Täällä äitini vanha kasvimaa on ollut suurimmalta osin joutokäytöllä nyt noin 35 vuotta, ei ehkä ihme että pientä raivaamista vaatisi, ennen kuin sen saisi taas kasvimaan näköiseksi :D Toistaiseksi olen raivannut vain ne maapläntit, joita olen tarvinnut omien pikku kasvi-istutusten ja kylvöjen kohdalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein kasvimaan alussa muutaman vuoden töitä hiki hatussa ja kitkin kitkemistään. Nyt riittää 1-2 kitkemiskierrosta kesän aikana. Olki estää tuulen mukana tulevien rikkojen kasvun mutta ei maasta nousevia, siksi laitan joskus sanomalehteä alle.

   Poista

Kiitos kommenteista :)