lauantai 13. toukokuuta 2023

Maisemointia

 Tänään piti laittaa pensastomaatit kasvihuoneeseen, mutta en ehtinyt. Se on urakka jota ei tehdä tunnissa eikä kahdessa joten jätin työn suosiolla huomiseksi. Tämän päivän suurin työ oli tehdä valmiiksi hortensiapuutarhan yhdistäminen vanhaan istutusalueeseen. Muuten alueen epäsiisteydellä ei olisi ollut mitään väliä, mutta juhlia varten haluan paikan siistiksi vaikka kasvit tulevat vasta ensi vuonna.

Alueelle oli jo aiemmin tyhjennetty kompostit ja tuotu kivetyksen alta poistettua multamaata. Tänään levitin sanomalehdet päälle ja peitin ne vielä vanhoilla pussilakanoilla. Pitkät puunrungot ovat rajaamassa polkua multa-alueesta.
Ja sitten vielä alueen maisemointi. Multaa on vain parin sentin kerros, sen verran, että kankaat peittyvät. Kasvit tuohon tulevat vasta ensi vuonna kunhan kaikki alla olevat rikat ja nurmikko ovat kuolleet.
Huomenna, äitienpäivänä syödään ulkona rusokirsikan alla. Voimme samalla viettää hanamia. Oli nappivalinta istuttaa puu talon eteen, puutarhakaluston ylle.
Perjantaina istutin töiden jälkeen runkotomaatit vanhaan kasvihuoneeseen. Kaikkiaan tuli 14 kappaletta taimia. Homma kävi nopeasti sillä oli muokannut mullan jo aiemmin eikä tässä huoneessa puljata ruukkujen kanssa. En muista olenko koskaan istuttanut näin matalia tomaatteja kasvihuoneeseen, kerrankin olivat venymättä liikaa sisätiloissa. Tuosta on hyvä lähteä venymään kohti kasvihuoneen kattoa. Harso suojaa auringolta sillä en ulkoiluta taimia ennen kasvihuoneeseen laittoa.
Aurinko paistoi lähes koko päivän pilvettömältä taivaalta. kasvihuoneen vierustan viime syksynä istutetut Darwin-tulppaanit tulivat nopeasti kukkaan ja tuntuu, että kukinta on ohi hetkessä. 
Kasvihuoneen seudun vanhin alue kukkii upeasti. Valkoiset helmililjat, keltaiset etelänkevätesikot ja pinkit esikot ovat kaunis yhdistelmä.
Tästä olen erityisen iloinen, valkovuokot ovat löytäneet ihan itsestään kannonkolosta uuden kasvupaikan.
Ärtsympääkin väriä löytyy vuokoista. Punainen tarhakylmänkukka teki muutaman kukan. Liila kukki vain parilla kukalla enkä ehtinyt ottaa siitä edes kuvaa. Vanha valkoinen ei kuki vielä, uudempi teki kaksi pientä kukkaa.

Nyt siirryn netin pariin, tarvitsen kurkuille pari uutta ruukkua, pitää tehdä vähän hintavertailua ennen ostopäätöstä.


16 kommenttia:

 1. Ihania kuvia kasvihuoneen edustalta, tuosta alueesta tuli oikein onnistunut.
  Sait hortensiapuutarhan maisemoitua uuteen alueeseen oikein mallikkaasti, on kiva saada tuollaiset asiat tehtyä ennen juhlia. Ihana rusokirsikka, meillä tullaan perässä eli ei ihan vielä ole kukkia nähtävissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alue on onnistunut. Vielä vaatii vähän lisää kiviä, multaa ja kivituhkaa ja ehkä muutaman taimenkin mutta olen tyytyväinen.

   Poista
 2. Kasvihuoneen seudun vanhin alue on todella ihana näky!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on, tykkään joka vuosi enemmän ja enemmän.

   Poista
 3. Aivan ihanaa ja runsasta kukintaa. Näissä kuvissa silmäni lepää.

  VastaaPoista
 4. Ihania kukkakuvia! Ja valkovuokkojen lisääntymisestä uskon, että olet iloinen. Meillä niitä on vähän joka paikassa, joten tuosta myös teillä varmaan alkaa valkovuokkojen lisääntyminen. Hyvälle paikalle laitoit rusokirsikan. Ja hyvä maisemointi. Kivaa äitienpäivää ja tomaattien istuttamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin iloinen, olen odottanut monta vuotta, että leviäisivät. Rusokirsikan paikka meni kerralla nappiinsa.

   Poista
 5. Valitsit hyvät paikan kirsikalle. Tulevina vuosina sen kukkapilven alla juo kahvin jos toisenkin mielellään. Uusi alue näyttää tosi siistiltä tilapäisasussaan. Ei taatusti pistä rumasti juhlavieraiden silmiin.
  Tarhakylmänkukalle sopii tuollainen ärtsy väri. Jotenkin sen varsien karvaisuus pehmentää kasvin ilmettä. Tässä vaiheessa kevättä ärtsymmätkin värit tuntuvät pitkän talven jälkeen pirteiltä. Ihania näkymiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juo, nyt oli harvinaisen lämmin äitienpäivä. Tarhakylmänkukan karvaisuus on hauskaa. Yhden tarhakylmänkukan menetin, vaaleanpunaisen. Se kasvoi monta vuotta hyvin mutta näivettyi jostain syystä tänä keväänä.

   Poista
 6. Upeaa kukkaloistoa tuolla vanhalla alueella! Valkovuokko on löytänyt juuri sopivan kolosen itselleen ja tarhakylmänkukka on hienon värinen. Jotain tuollaista haikailen itsellekin mutta se, minkä ostin viime kesänä lomareissulta 'Rubrana', kukkiikin nyt valkoisena. Oli iso pettymys.
  Uuden alueen maisemointi onnistui hyvin. Heti näyttää istutusta vaille valmiilta kun saa polun katettua ja peitteet piilotettua mullalla. Meilläkin syötiin ulkona mutta ei kyllä noin kauniin kukkapuun alla. Ei vielä muut luumut kuki kuin ruukussa oleva mustaluumu ja siitä ei riitä edes Karolle päivänvarjoksi :D
  Aurinkoista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat jotka löytävät itse hyvät paikkansa yleensä viihtyvät joten valkovuokko saa ehdottomasti kasvaa juuri tuossa vaikka levitän sitä muuallekin. Valkoinenkin tarhakylmänkukka on kaunis mutta olisihan se suotavaa ostosten olla sitä mitä pitäisi.

   Poista
 7. Meillä olisi myös paljon siistittävää ja jotain ollaan saatu jo aikaiseksi. Olet hyvin onnistunut uuden alueen kanssa ja kelpaa sitä esitellä vaikka vieraille . Kasvihuoneen ympäristö on myös todella ihastuttava kuten sanoit valkoiset helmililjat ja esikot sopivat hyvin yhteen . Upea tarhakylmänkukka.

  VastaaPoista
 8. Äitienpäivälounas kukkivan rusokirsikan alla kuulostaa kyllä todella ihanalta! T:Pioni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se oli, saimme kaikki lapset ja äitini mukaan syömään.

   Poista

Kiitos kommenteista :)