sunnuntai 28. toukokuuta 2023

Mikä on kun ei kelpaa

Olen istuttanut jättikiven alueen kivipolun reunaan tummia keijunkukkia, lajiketta 'Purple Palace'. Osa taimista menestyy hyvin, mutta sitten parissa välissä taimet eivät menesty sitten millään.

Kuvan yläosassa on surullinen näky joka kevät. Kun ei viihdy niin ei viihdy. Mutta sitten se kumma asia. Miksi ihmeessä ylempi paikka ei kelpaa kun kuitenkin voi tehdä siementaimia vain joitain senttejä alemmaksi kuten kuvasta näkyy. Ja näitä siementaimia on paljon, olen siirtänyt niitä aiemminkin ja nyt taidan siirtää nämä kivipolun toiselle puolelle. Josko menestyisivät siellä paremmin. Ja kuten kuolleen pehkon oikealla puolella näky, siellä keijunkukka viihtyy oikein hyvin, ihan vieressä.
Siirrytään parempiin asioihin ja siihen, miten oma paikka kelpaa. Hankin viime syksynä viimeisistä taimialeista muutaman mesimarjan taimen, kahta eri lajia jotta saan myös marjoja. Ensimmäiset puskat kukkivat vaikka luulin näiden kuolleen kun nousivat kovin myöhään. Istutin kaikki taimet pensasmustikoiden alle, siinä niitä tulee tarvittaessa kasteltua samalla mustikoiden kanssa. Hienoa jos saadaan muutama marja maisteltavaksi.
Koristeomenapuu 'Makamik' on istutettu toissavuonna. Se kukki heti ja kukkii tänäkin vuonna. Pienessä puussa on paljon kukkia sen kokoon nähden. Kukissa on kaunis värisävy.
Eikä 'Hopa' jää toiseksi. Paljon on vielä nuppuja joiden aukeamista odotan.
Ruusuomena on vähän kranttu ja kärsii talvista ja kesällä kuivuudesta. Kuivia oksia on paljon, mutta en ole ehtinyt leikata niitä vielä. Kaikesta huolimatta puu jaksaa kukkia joka vuosi. Kukat ovat nuppuisina kauniin ruusunpunaiset ja avautuneina valkoiset.
Puutarha on tarjonnut tänä vuonna paljon yllätyksiä. Viimeisin löytyi tänään talon edustan paraatipenkkiä kantatessa. Ihmettelin näitä taimia hetken mitä ihmettä ovat. Sitten tajusin koska löytyivät jouluruusun alta. Nehän ovat selväsit piskuisia jouluruusun siementaimia. Otin jokaisen taimen talteen ja purkitin ne, sain peräti 11 taimea. Tosin olen tytyväinen jos edes yksi niistä kasvaa kukkivaksi jouluruusuksi. Maahan en voinut taimia jättää sillä olivat juuri kanttausurassa. 

Löysin myös arboretumista pari uutta siementaimea, toinen kuuluu tummalle kurjenpolvelle 'Dark Reiter' ja toisesta en ole vielä ihan varma, mutta epäilen sen olevan kauniin Virosta tuodun kirjavan happomarjan jälkeläinen. Kurjenpolven siementaimen ruukutin, mutta toisen jätin maahan kasvamaan kunnes pystyn varmistumaan siitä mikä tai kuka se on.
 

23 kommenttia:

 1. Minulla tosiaan taitaa olla väärää lajiketta oma koristeomenapuu Makamik, sinulla on selvästi tummemmat kukat, kuten myös kuvissa. Ihania siementaimilöytöjä. Minulla on yllättävän hyvin siirretyt jouluruusun siementaimet kestäneet eri penkeissä. Saa nähdä tuleeko niihin joskus kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makamik on koko kukinnan vaaleanpunainen eli kukan sävy ei muutu. Mielenkiintoista nähdä mikä sinun puusi on, tekeekö millaiset omenat. Jouluruusut saavat vahvistua purkeissa jonkun aikaa, ja sitten laitan ne eri puolille puutarhaa. Kerrankin voi reilusti kokeilla hyvää paikkaa jouluruusulle.

   Poista
  2. Omenia maistettiin viime vuonna. Olivat sysipahoja. Niiden kuvaa en ehkä ottanut.

   Poista
  3. Sitten voi olla ainakin joku koristeomenapuu. Tänään löysin Hopan siementaimen kukkapenkistä puun alta, en kitkenyt pois josko se kasvaisi puuksi asti.

   Poista
 2. Vau siementaimille! Minulla eivät keijunkukat viihdy oikein kunnolla missään enkä ole löytänyt siementaimia ikinä. Parissa paikassa keijunkukka kyllä sinnittelee hyvin pienikokoisena vuodesta toiseen. Mietin kyllä tuota samaa: mikä on kun ei kelpaa. Erilaisille paikoille olen kokeillut.
  Mesimarjaa muuten samoin! Luulen, että löysin sen pikkuruisen lehden tässä viime viikolla. Ensimmäinen taimi kuoli kuivuuteen aika nopeasti, tämä uudempi on ollut jo pari vuotta, mutta hävinnyt maan uumeniin aina juhannuksen aikaan. Yritän kyllä kastella, mutta joka paikkaan ei ehdi tai muista. Hyvä, että se on vielä elossa jotenkuten.
  Ihana määrä jouluruusun siementaimia! Hyvä, että hoksasit.
  Ruusuomenassa on erittäin valloittavat nuput! Ihastuttava valkoisten kukkien ja punaisten nuppujen yhdistelmä. Ja muutenkin nuo koristeomenapuut, aah. Sopivat sinun puutarhaasi niin täydellisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ainut paikka mistä löytyy siementaimia, niitä on kaikkialla kivipolulla. mesimarja on tarkoituksella mustikoiden alla, kastelen mustikoita ja ne taas ovat kasteupisteen vieressä, ei pitäisi mesimarjojen kuivua. Ruusuomena on kaunis mutta paikka on ehkä vähän huono aralle puulle.

   Poista
 3. Wau ja onnea jouluruusun siementaimille, toivottavasti kasvavat hienoiksi taimiasi ruukutettuna! Mesimarja on oman kokemukseni mukaan ollut helppoa ja tekee hyvin marjoja. Kiva, että saat nähdä Makamikin ja Hopan kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kasvavat hienoiksi taimiksi. Ruukutin aiemmin osan ruusukvittenin taimista jotka löysin ja lähtivät heti hyvään kasvuun purkissa. Mesimarja on ollut haaveissa monta vuotta muta kun se on listalla ostetaan jos tulee alesta vastaan niin jouduin vähän odottamaan sitä.

   Poista
 4. Hieno määrä jouluruusun siementaimia, toivotaan menestystä taimille ja kauniita kukkia lopulta. Mesimarjat ovat ihan hyviä jos ehtisi ennen lintuja syömään. Kaikkea kun ei jaksa eikä pysty verkottamaan niin tuntuvat marjat katoavan parempiin suihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutin mesimarjan tarkoituksella pensasmustikoiden alle jotta ovat saman verkon alla kuin mustikat ja mansikat, ei tarvitse erikseen verkottaa. Hyvä tietää, että maistuvat linnuille.

   Poista
 5. Upea väritys Makamikin kukissa! Pikkutaimien löytyminen on aina yhtä ihmeellistä. Mukava saalis jouluruusun vauvoja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkutaimien löytäminen on hienoa, tänään löysin Hopan alta siementaimen.

   Poista
 6. 'Makamik' on tosella kaunis ja samoin on tuo 'Hopa'kin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat ovat kauniita, tykkään vähän enemmän Makamikin kukista.

   Poista
 7. Ihania nämä koristeomenapuu ja niiden kukinta . Mesimarjaa saimme viime vuonna sen verran että tein likööriä ja vähän vielä jäikin . Joudun jälleen siirtämään ne muualle syksymmällä meillä on puutarhassa menossa vähän mylleryksiä . Minä ostin peräti neljä uutta jouluruusua olisi ihanaa jos saisin minäkin siementaimia. No pitää olla tyytyväinen että olen tainnut kuitenkin löytää paikan missä ne viihtyvät . Minulla on myös keijunkukkaa istutettuna kivien läheisyyteen ja ne myös hylkii joitakin paikkoja siellä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi jos saisi joskus noin paljon mesimarjaa. Tuossa keujunkukan kohdalla on muuten kivi molemmin puolin, se taitaakin olla syy miksi ei menesty vaikka toisaalta siementaimet kasvavat sitten täysin kivien välissä.

   Poista
 8. Minulla keijunkukat eivät kovin hyvin menesty. Eivät kuole, mutta eivät kyllä ulkonäöllään ihastutakaan. Olen kokeillut eri paikkoja, mutta hyvää paikkaa ei ole löytynyt. Niin kauniita kuin kaupassa ovatkin, taidan jättää jatkossa ostamatta.
  Makamik on upea, kuten minusta kaikki koristeomput.
  Sain Lappalainen etelässä -blogin Nilalta mesimarjaa. Istutin sitä mustikoiden kanssa samaan lavakaulukseen, jonka mesimarjat sitten viime kesän aikana valloittivat. Olen siirtänyt taimia muualle puutarhaan, koska minusta mesimarja on kaunis maanpeitekasvina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on löytynyt pari hyvää paikkaa keijunkukille mutta on siinä mennyt aikaa ja taimia. Ainut mikä tekee siementaimia on tuo Purple Palace, ja se tekee niitä valtavasti.
   Kiva kuulla, että mesimarja leviää. Myös minulla kasvavat pensasmustikoiden alla jotta niitä ei tarvitse verkottaa erikseen.

   Poista
 9. Aika jännä, jos tuossa yhdessä kohdassa aina kuolee keijunkukat ja heti vieressä kaikki porskuttavat iloisesti. Onneksi olet kuitenkin saanut siementaimia paikkaamaan tuhoja. Minun kokemukseni mukaan keijunkukkia saa olla jakamassa aika ahkeraan tai muuten kuolla kupsahtavat. Sekään ei tosin käy selitykseksi sinun ongelmaasi, ellet ole istuttanut juuri tuohon aina sitä isointa ja komeinta yksilöä. Hyvin erikoinen ongelma, johon olisi mielenkiintoista saada oikea selitys.
  Onnittelut jouluruusun siementaimista! Nyt saat jouluruusuja ympäri tonttia. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja unohtui mainita, että haastoin sinut kuvaamaan kimalaisia.

   Poista
  2. Erikoinen ongelma. En ole koskaan jakanut keijunkukkia mutta eipä ne ole minulla vielä montaa vuotta kasvaneet. Tuosta samasta kohdasta kuolee aina, oli uusi tai vanha taimi, pieni tai suuri. ja ihan vieressä menestyy.
   Nyt on vara kokeilla jouluruusuja sinne ja tänne. Kiitos haasteesta.

   Poista
 10. Onpa kaunista koristeomenapuiden kukintaa!
  Ja kivoja siemenyllätyksiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin koristeomenapuut kovin myöhään, ne ovat kauniita.

   Poista

Kiitos kommenteista :)